.

CULTURELE GROEPSREIS

CUBA

  • Oude koloniale kunststeden (La Habana, Trinidad en Santiago)
  • Tabaks- en suikerrietplantages
  • De Cubaanse Santeria
  • Ruim de tijd in Havana om rustig de sfeer op te snuiven van deze koloniale stad
  • “CABARET PARISIEN” show in Havana inbegrepen


14 dagen

- Afreizen : 17 januari 2016 - 11 maart 2016

- Afreis : 10 april 2016 (programma en voorwaarden hier)

.

.


De reis in detail - 17 januari 2016 - 11 maart 2016

versie 13/07/15 16:21

1ste dag : BRUSSEL - HAVANA

‘s Morgens samenkomst te Brussel en vertrek per Air Europa lijnvlucht naar HAVANA, via Madrid. Na aankomst, onthaal en transfer naar het hotel Sevilla gelegen in het koloniale centrum. Snack en overnachting.

2de dag : HAVANA

Ontbijt. Daarna ontdekken we te voet het koloniale gedeelte van de Cubaanse hoofdstad - La Habana Vieja - opgenomen op de lijst van het Werelderfgoed : la Plaza de la Catedral met de kathedraal van San Cristobal de la Habana, en de Plaza de Armas met in het midden een standbeeld van de Céspedes en omringd met boekenkraampjes. Wandeling op de Calle Obispo, de drukste winkelwandelstraat van de oude stad, en op de Calle Empedrado die u naar de beroemde Bodeguita del Medio leidt, waar Hemingway regelmatig een mojito kwam drinken. Vervolgens de Plaza San Francisco de Asis met haar schitterende kloosterkerk die, sinds de Engelsen haar voor een korte tijd als Anglicaanse kerk gebruikten, dienst doet als concertzaal, en Plaza Vieja. Middagmaal.
Na de lunch rijden we met Amerikaanse oldtimers door de elegante buitenwijken Miramar en Vedado naar het Cimeterio Cristobal Colon, met de graven van o.a. Ibrahim Ferrer en Pyo Leyva, twee leden van de beroemde “Buena Vista Social Club”, de mythische en wereldberoemde muziekgroep. Tenslotte het Plein van de Revolutie, een mythische plek waar Fidel Castro in de jaren 60 regelmatig nagenoeg één miljoen mensen toesprak. We eindigen met een wandeling door de Callejon de Hamel, een straatje dat eigenlijk een openluchtmuseum is voor de kunst van Afrikaanse oorsprong in de stofferige Cayo Hueso-wijk en de Parque de los Rockeros. Avondmaal en overnachting in het hotel.

3de dag : HAVANA - SANTA CLARA - CIENFUEGOS

Ontbijt. We verlaten Havana en rijden naar Santa Clara. Onderweg stoppen we aan de “Fiesta Campesina”, een aangename voorstelling van het Cubaanse landleven. Aankomst in SANTA CLARA, de stad van “Che”. Hier greep eind december 1958 een van de beroemdste wapenfeiten van de Cubaanse revolutie plaats: de aanval door Che Guevara en zijn metgezellen op een gepantserde trein, waardoor de weg naar de hoofdstad open kwam te liggen. Halte aan het Mausoleum van Che en het treinmonument. Middagmaal.
Vertrek naar CIENFUEGOS, of “La Perla del Sur”, de Parel van het Zuiden. Alhoewel de stad vóór de 19de eeuw gesticht werd, is het de komst van de Fransen, verjaagd door de verkoop van Louisiana aan de Amerikanen (1803), die de aanblik van de stad veranderde vanaf 1820. Het architecturale erfgoed is een mengeling van koloniale stijl met een “frenchy” toets, die doet denken aan de wijk Carré, in New-Orleans. Deze invloed is vooral zichtbaar langs de Malecon. In het historische centrum bevindt de hoofdmoot van het architecturale erfgoed zich rond het Parque Jose Marti en langs de Prado, een lange laan omzoomd met huizen met Korinthische zuilen. Tussen de twee rijvakken van de Prado loopt een zeer levendige promenade met bomen. Verder nog het Palacio del Valle en het Theater Thomas Terry, gebouwd in 1890 in de zuiverste Spaanse stijl en waar ooit Caruso en Sarah Bernhardt optraden. Voor we naar het hotel gaan, maken we nog een boottochtje in de baai van Cienfuegos, drankjes inbegrepen. Avondmaal en overnachting in hotel Pasacaballos.

4de dag : CIENFUEGOS - TRINIDAD

Ontbijt. Buiten de stad stoppen we voor een bezoek aan de botanische tuin “La Soledad”. Daarna verder naar TRINIDAD, een echte “museumstad”, gelegen tussen de Sierra del Escambray en de Caribische Zee. In 1514 stichtten de conquistadores onder Diego Velazques hier de derde Spaanse kolonie van Cuba, la Villa de la Santisima Trinidad. Op het einde van de 18de eeuw maakte de welvaart, teweeggebracht door de productie en de handel van rietsuiker, het mogelijk prachtige gebouwen op te richten, zoals het voormalige San Francisco-klooster. Zijn toren is heden een van de beroemdste monumenten van de stad. Maar in de 19de eeuw geraken de suikerrietplantages in verval en komt Trinidad in de prullenmand van de geschiedenis terecht. Men zou tot in 1919 moeten wachten alvorens de spoorweg voorbij kwam en tot de jaren 50 alvorens de stad per wagen bereikbaar zou zijn... Dit isolement had als gunstig neveneffect dat het koloniale centrum ongerept tot ons is gekomen. TRINIDAD is ongetwijfeld de mooiste stad van Cuba omwille van haar uitzonderlijke koloniale architectuur en haar historisch centrum, opgenomen in 1988 op de lijst van het Werelderfgoed van de UNESCO. We wandelen op de Plaza Mayor, een waar openluchtmuseum van koloniale architectuur : de kathedraal Santisima Trinidad, het Palacio Cantero en het prachtige Palacio Brunet, dat onderdak verschaft aan het Museo Romantico, dat het leven van de plantagehouders verhaalt. We vertoeven een poosje in de Canchanchara taverne beroemd voor zijn cocktail op basis van rum en honing. Middagmaal in een lokaal restaurant. Halte aan de befaamde Casa de la Trova. Avondmaal en overnachting in hotel Ancon/Brisas Trinidad del Mar.

5de dag : TRINIDAD - SANCTI SPIRITUS - CAMAGUEY

Ontbijt. Vertrek naar Sancti Spiritus via de “Valle de los Ingenios” of de “Vallei van de suikermolens” (de voorlopers van de raffinaderijen), waaraan in de 18de eeuw de grootgrondbezitters en de grote lokale families van Trinidad hun rijkdom dankten. In dezelfde buurt bezoek aan het gehucht IZNAGA, waar vroeger de slavenhutten van de suikerrietplantages gelegen waren. We bezoeken er de Manaca Iznaga toren, gebouwd door de eigenaar om de werkende slaven gade te slaan. Dit bezoek doet dan ook begrijpen dat de afschaffing van de slavernij uiteindelijk fataal werd voor economie van Trinidad, dat in de loop van de 19de eeuw in volle neergang terecht kwam. Middagmaal onderweg in Sancti Spiritus waar we het centrum en het Museo de Arte Colonial bezoeken. Verder naar CAMAGUEY en bezoek van deze stad met een zekere charme door zijn grillig stratenplan en talrijke patio’s. Na twee piratenaanvallen, respectievelijk in 1668 en 1679, werd het chaotisch stratenplan in plaats van het gebruikelijke dambordmotief bewust aangelegd om zich te beschermen tegen toekomstige aanvallen. We zien de kathedraal, de Plaza San Juan de Dios en houden even halt in het centrum. Avondmaal en overnachting in het Plaza Hotel.

6de dag : CAMAGUEY - BAYAMO - SANTIAGO DE CUBA

Ontbijt. Verder naar BAYAMO, dat een belangrijke plaats in de geschiedenis verwierf als geboortestad van Carlos Manuel de Céspedes in 1819. Stadsbezoek met o.a. het Plein van de Revolutie en het geboortehuis van de Cespedes. Middagmaal in een lokaal restaurant in Bayamo. Op weg naar Santiago de Cuba halte te EL COBRE en zijn heiligdom Nuestro Senora de Caridad del Cobre, het belangrijkste pelgrimsoord van het eiland. Aankomst in SANTIAGO DE CUBA, de tweede belangrijkste stad van het land en voormalige hoofdstad van Cuba gelegen op de zuidoostkust. Avondmaal en overnachting in het hotel Melia Santiago.

7de dag : SANTIAGO DE CUBA

Ontbijt. De hele regio -die tevens het hoogste punt van Cuba, de Pico Tarquino, 1.974 meter, omvat- is getekend door de ge-schiedenis. De stad was de wieg van de Cubaanse revolutie en mag zich vol trots “Ciudad Heroica” noemen en straalt heel wat charme uit door z’n rijke koloniale architectuur. Toen Christoffel Columbus in 1492 het anker wierp in de baai van Baracoa, was Cuba bevolkt met indianen, voornamelijk Taïno-indianen. Maar Columbus, die eerst niet beseft dat hij op een eiland beland is, toont er maar weinig interesse voor. Pas twee decennia later verovert Diego de Velasquez het eiland en sticht er zeven steden (“villas”), waaronder Baracoa in 1512, La Habana in 1519 en Santiago de Cuba in 1514. Santiago was de hoofdstad van het eiland tot 1607.
De ontdekking van het oude Santiago begint natuurlijk met de Parque Céspedes. Dit monument pal in het midden van de vroegere Plaza de Armas is gewijd aan de “vader des vaderland”: Manuel Céspedes. Vervolgens de kathedraal en de schilderachtige in de heuvel uitgehouwen Padre Pico-straat. Verder de Casa de Diego Vélasquez (nu Museo Ambiente Cubano), het oudste koloniale huis van Cuba, daterend van de oprichting van de stad. Vervolgens het Museo Historico 26 de Julio in de voormalige kazerne Cuartel Moncada, die getuige was van de eer-ste aanval van Fidel Castro tegen het leger van Batista in 1953. Boottochtje in de Baai van Santiago de Cuba vanwaar prachtig zicht op de citadel El Morro de San Pedro de la Roca, waarvan de Spanjaarden de bouw startten vanaf 1640. Middagmaal op het eiland Granma. Terug naar het vasteland en vervolg van het bezoek. Verder tenslotte de begraafplaats Santa Ifigenia waar nationale helden als Jose Marti, Frank Pais, Carlos Manuel de Cespedes en meer recentelijk Company Segundo (van de Buena Vista Social Club) hun laatste rustplaats hebben gevonden. Avondmaal en overnachting in het hotel.

8ste dag : SANTIAGO DE CUBA - HAVANA - VIÑALES

Ontbijt. Transfer naar de luchthaven voor de vlucht richting Havana. Aankomst op de luchthaven José Marti vanwaar we doorrijden naar de provincie Pinar del Rio die het meest westelijke gedeelte van Cuba beslaat. Middagmaal onderweg. Aankomst in het levendige en kokette dorp VIÑALES, gelegen in de Sierra de los Organos waar de streek bedekt is met begroeide kalkbergen (“mojotes”) en tabaksvelden. Cubanen beweren dat je in de provincie Pinar del Rio de beste tabak ter wereld vindt.
Avondmaal en overnachting in hotel La Ermita/Los Jazmines/Rancho San Vicente.

9de dag : VIÑALES

Ontbijt. Bootuitstap naar “Cueva del Indio” (Grot van de Indiaan), toevluchtsoord in de 16de eeuw voor de door Spanjaarden uit de laaglanden van Camagüey verdreven Indianen. We zien de Muralla de la Prehistoria: moderne schilderkunst op een steile klip. Verder naar de provinciale hoofdstad PINAR DEL RIO, dat we verkennen: Calle Marti, Teatro Milanes. Bezoek aan een tabaksboerderij. Middagmaal in het restaurant Palenque de los Cimarrones. Terug naar Viñales waar we wat kunnen rondwandelen in het dorpje. Avondmaal en overnachting in hotel La Ermita/Los Jazmines/Rancho San Vicente.

10de dag : VIÑALES - SOROA - HAVANA

Ontbijt. Naar de botanische tuin van Soroa, beroemd voor z’n zevenhonderd orchideesoorten (orquideario).
Middagmaal in La Moka.
Aangename wandeling en bezoek van de gemeenschap van Las Terrazas temidden van de Sierra del Rosario en een vroegere koffieplantage.
Avondmaal en overnachting in hotel Sevilla.

11de dag : HAVANA

Ontbijt. We starten deze morgen met een bezoek aan het paleis van de Kapiteins-Generaal met daarna een wandeling langs het Capitool (el Capitolio Nacional), gebouwd als zetel van de Kamer van Volksvertegenwoordigers en de Senaat en een bezoek aan het Museo Nacional de Bellas Artes waar naast internationaal beroemde kunstenaars als Goya, Velazques en Turner zich ook een verzameling van nationale kunstenaars bevindt. Zeer interessant bezoek aan het deel gewijd aan de hedendaagse Cubaanse kunst vanaf de jaren 70 met ondermeer Raul Martinez en de beroemde Wilfredo Lam.
Middagmaal in het Café del Oriente.
Bezoek aan het Santeria-museum. De Santeria is een mengvorm van katholicisme en de animistische godsdienst (hoofdzakelijk die van de Yoruba’s uit West-Afrika) die door de zwarte slaven vanuit Afrika naar de Caraïben werd meegebracht. Om hun christelijke meesters te misleiden werden de katholieke heiligen dekmantels voor hun oude godheden (Orisha’s). Tot op de dag van vandaag speelt de Santeria een grote rol in de Cubaanse samenleving.
Vanavond eten we uit in het hotel Nacional de Cuba terwijl we één van de mooiste Cubaanse shows bijwonen: het Cabaret Parisien, een wervelend spektakel van dans, muziek en elegantie.
Overnachting in hotel Sevilla.

12de dag : HAVANA

Ontbijt. Vandaag hebben we alle tijd om Havana rustig verder te ontdekken.
Bezoek aan een fabriek waar één van Cuba’s bekendste exportprodukten worden geproduceerd : de sigarenfabriek Romeo y Julieta, gesticht in 1875. Daarna rijden we via een tunnel naar de andere oever van de baai van Havana, vroeger beschermd door twee Spaanse forten, El Castillo del Morro en de Fortaleza de San Carlos de la Cabaña (met het verrassende Wapenmuseum), gelegen tegenover Havana la Vieja. Bezoek aan het El Morro-fort.
Verder naar de buitenwijk San Francisco de Paula, waar zich de villa “la Finca Vigia” bevindt, bewoond door Ernest Hemingway tussen 1939 en 1960 samen met zijn derde en vierde echtgenote, zijn 57 katten en zijn 4 honden. Hij had zich het huis kunnen aanschaffen dankzij het succes van “For whom the bell tolls”. Vervolgens middagmaal in het restaurant Las Terrazas in het havenstadje Cojimar, waar Hemingway zijn boot El Pilar placht aan te meren. Hij ging graag op visvangst in gezelschap van zijn skipper Gregorio Fuentès, die Santiago is in “De Oude Man en de Zee”, waarmee Hemingway in 1954 in aanmerking kwam voor de Nobelprijs van de Literatuur.
Terug naar het hotel. Avondmaal in het restaurant La Divina Pastora, prachtig gelegen aan de Avenida Monumental vanwaar we een mooi zicht hebben op de skyline van Havana. Daarna wonen we de historische ceremonie van het sluiten van de haven bij.
Overnachting in hotel Sevilla.

13de dag : HAVANA - MADRID

Ontbijt. Verdere wandeling door de historische stad en de omgeving van het Museo de la Revolucion, het vroegere presidentieel paleis. Niet ver daarvandaan vinden we een marktje waar de plaatselijke artiesten hun waren proberen te verkopen.
Licht middagmaal in het centrum. Terug naar het hotel waar we een paar kamers ter beschikking hebben om ons te verfrissen voor de terugkeer, daarna transfer naar de luchthaven. Terugvlucht naar Madrid.

14de dag : MADRID - BRUSSEL

Aankomst in Madrid en doorverbinding naar Brussel.


Prijs en voorwaarden - 17 januari 2016 - 11 maart 2016

Prijs per persoon : 3295 EUR
Singletoeslag : 275 EUR

Met een ICTAM-begeleider Brussel-Brussel die voor de vertaling zorgt.

INBEGREPEN IN DE PRIJS
- de Air Europa lijnvluchten Brussel - Madrid - Havana en terug
- de luchthaventaksen in Brussel, Madrid en Havana : 85 EUR
- de binnenlandse vlucht Santiago - La Habana
- alle transfers en transport ter plaatse met airco autocar
- volpension
- alle kamers met bad of douche en wc in vermelde hotels of gelijkwaardig
- alle entrees en bezoeken zoals vermeld in het programma
- de diensten van een lokale Franssprekende gids
- de Garantiefondspremie
- de B.T.W. volgens de huidige aanslagvoeten (vastgesteld op 1 oktober 2014)

TE VOORZIENE KOSTEN
- de lokale fooien (begeleider, lokale gidsen, chauffeurs, bagage en andere) : 70 EUR
- de visum- en behandelingskosten (verplichte “toeristenkaart”), op het moment van het drukken van dit programma : 25 EUR
- de dranken en de persoonlijke uitgaven

AAN TE RADEN : REISVERZEKERING (via de Europese : ref 0420-ICTN-010912) :
a) een VOLLEDIGE verzekering: bagage, ongeval, ziekte, bijstand, repatriëring onbeperkt, ANNULATIE : 100% van het gedekt kapitaal is verzekerd zonder franchise. Premie : 205 EUR
b) Bagage en ANNULATIE (zonder bijstand) : 100% van het gedekt kapitaal is verzekerd zonder franchise. Premie : 155 EUR

* De prijzen zijn berekend op basis van de luchtvaarttarieven en -taksen en prijzen voor de prestaties in het land van bestemming van april 2015 voor januari 2016, en op basis van een minimum van 15 deelnemers.
* Voor de overige voorwaarden verwijzen we naar onze algemene voorwaarden.
FORMALITEITEN
Een internationaal reispaspoort geldig ten minste voor de duur van uw verblijf. Ictam zorgt voor het bekomen van de toeristenkaart, die u bij het vertrek overhandigd zal worden.
Een bewijs dat u een geldige bijstands- en repatriëringverzekering hebt afgesloten.
www.diplomatie.belgium/nl

REISPAS
Voor het bekomen van een nieuw reispaspoort moet u rekenen op een periode van 4 weken. Doe tijdig uw aanvraag.

GEZONDHEID
Geen verplichte inentingen.
Raadpleeg ook :
- Tropisch Instituut, Antwerpen (travelphone : 0900/10.110), of www.itg.be
- Ministerie van Buitenlandse Zaken, Brussel (tel. 02/501.35.11) of www.diplomatie.belgium/nl

KLIMAAT
Het beste seizoen voor een reis naar Cuba is van half november tot half april. Het is het “frisse seizoen”. De gemiddelde maximumtemperatuur in La Habana van november tot april bedraagt ongeveer 30°.

Cuba is waarlijk de Parel van de Caraïben waar historische centra en koloniale architectuur samengaan met een uitbundige tropische natuur. Het programma wordt over het algemeen goed gevolgd, maar het kan dat de chronologische orde -zoals in het programma vermeld- anders verloopt.
Het is mogelijk dat, wegens redenen die buiten onze wil vallen (o.a. interne toeristische reorganisaties), logies vervangen worden door andere. In dit geval rekenen we op uw begrip.

Landkaart

terug => klik op de kaart

Onthaal | Plan v.d. site | Bestemmingen | Detail | Prijs | Algem. Voorwaarden | Begin pagina

Bergstraat 52
1000 Brussel
tel : 00-32-2-548 98 98
fax : 00-32-2-511 12 98
e-mail : info@ictam.com
verg. A1198