U heeft interesse voor een reis die wij niet aanbieden dit jaar.

Mocht u deze reis in groep willen organiseren, zijn de programma details hier online beschikbaar, maar dient u met ons contact op te nemen voor verdere uitwerking van de reisvoorwaarden.

De heersers van de zee, een epos (800-1050) zonder weerga van veroveringen, ontdekkingen en nieuwe koninkrijken.

DE VIKINGEN

Denemarken en Zweden

De voornaamste sites en musea

speciaal in 2005!


9 dagen
Afreis : 24 juli 2005


Mogelijkheid tot extensie Noorwegen 2 dagen

De reis in detail

1e dag, zondag 24 juli : BRUSSEL - KOPENHAGEN

’s Morgens, samenkomst in Zaventem en afreis in de late voormiddag met een SAS-vlucht naar Kopenhagen, “de haven van de kooplui”.
Aankomst en verwelkoming.
’s Namiddags gegidste rondreis van de Deense hoofdstad : Christiansborg (het parlement), het Koninklijk Theater, het stadhuis, Rosenborg, Amalienborg (Koninklijk Paleis). Fotostop aan de “Kleine Zeemeermin” geïnspireerd op een sprookje van Hans Christian Andersen. Een wandeling in de gezellige buurt van Nyhoven, waar H.C. Andersen gewoond heeft.
Dichtbij het stadhuis vinden we Tivoli, het oudste attractiepark ter wereld (1842) en het Nationaal Museum dat we even bezoeken, in het bijzonder de afdeling gewijd aan de Vikingen en aan de verzameling runestenen.
Avondmaal en overnachting in Comfort Hotel Europa***, heel centraal gelegen, op wandelafstand van Tivoli, het stadhuis en de beroemde Stroget, de aangename 1,5 km lange wandelstraat.

2e dag, maandag 25 juli : KOPENHAGEN - ODENSE

We verlaten Kopenhagen en rijden door groene landerijen naar Roskilde, de middeleeuwse hoofdstad, mooi gelegen op het einde van de Roskilde Fjord. Toen Harald Blauwtand in 980 Denemarken en Noorwegen in een koninkrijk verenigd had, koos hij Roskilde uit tot hoofdstad. Als invoerder van het christendom stichtte hij er een houten kerk. Op deze plaats liet bisschop Absalon, de stichter van Kopenhagen, de huidige kathedraal in 1170 bouwen. De opeenvolgende bisschoppen van Roskilde beheersten lange tijd de Deense politiek.
Toen in de 15de eeuw het machtscentrum naar Kopenhagen verschoof, bleef Roskilde belangrijk als koninklijke begraafplaats : 39 koningen en koninginnen liggen begraven in de zijkapellen van de kathedraal. Het monument, gebouwd hoofdzakelijk in gotische stijl en met bakstenen, werd opgenomen in de lijst van het “Werelderfgoed”.
Onze locale gids laat ons ook het zeer moderne Viking Schip Museum (Vikingskibhallen) ontdekken: vijf Vikingschepen werden uit de Roskilde Fjord gehaald en zorgvuldig gerestaureerd. De boten zijn van verschillende types en laten ons aldus toe van het over handel en oorlogsvoering bij de Vikingen te hebben.
Voor het museum liggen een paar nagebouwde Vikingschepen in de Fjord aangemeerd.
Na het middagmaal, rijden we door het hart van het eiland Sjaelland met zijn talrijke oude landelijke kerkjes.
In Ringsted bezoeken we de St.-Bendtkerk, gebouwd tussen 1160 - 1180 als abdijkerk. Het was de koninklijke begraafplaats vooraleer Roskilde die taak overnam.
Verder op het spoor van de Vikingen belanden we in Trelleborg, één van de grote ringvormige forten gebouwd door de Vikingen omstreeks 980. Het museum van Trelleborg laat ons toe van de urbanisatie op een oppervlakte van 7 hectare te ontdekken. Het typehuis binnen de vestiging werd heropgebouwd en geeft ons een beeld van het leven in zo’n Vikingfort. Trelleborg was het symbool van de koninklijke macht en werd opgeworpen tegen de Saksische invallers.
We verlaten Sjaelland over de Storebeltbrug van het eiland Fyn (Funnen) en overnachten in Odense. Avondmaal en logies in het First Hotel Grand****. Dit hotel van 1897 ligt in het midden van de stad.

3e dag, dinsdag 26 juli : ODENSE - ARHUS

We bezoeken met een locale gids het H.C. Andersen Hus in het hart van de oude stad. Deze wereldberoemde Deen schreef meer dan 350 sprookjes. We zien ook het huis waar hij opgroeide. Hier zien we de armoede van een eenvoudig Deens gezin omstreeks 1800.
Denemarken viert dit jaar het H.C. Andersen-jaar naar aanleiding van de 200ste verjaardag van zijn geboorte.
We bezoeken tevens de St.-Knud’s Kerk waar de vader van H.C. Andersen werd begraven. Belangrijker is te weten dat op deze plaats de Heilige Knud, koning van Noorwegen en Engeland, in 1086 werd vermoord. In de crypte worden zijn relieken bewaard.
De stad was in de tijd van de Vikingen aan de oppergod Odin, vandaar Odense, gewijd maar werd in de middeleeuwen een bedevaartsoord van Koning Knud die kort na zijn dood werd heilig verklaard.
’s Namiddags rijden we naar de oostkant van het eiland en ontdekken in Ladby, in de buurt van Kerteminde, het enige voorbeeld in Denemarken van een Vikingschip dat gediend heeft als begraafplaats. Het museum bevindt zich in de tombe onder een tumulus die een 21 meter lang schip bedekte. Hier bevindt zich het overblijfsel van een stamhoofd en zijn gevolg.
We rijden de brug over naar Jylland (Jutland). Ribe is een van de oudste Vikingsteden in Denemarken. Het heeft van alle Deense steden het best zijn middeleeuws karakter bewaard. We maken er in het Ribe Viking Center kennis met het alledaagse leven op een groot Viking domein rond 980.
Op weg naar Arhus bewonderen we in Jelling tussen twee koninklijke tumuli de beroemde runestenen waarop in runeschrift staat: “Harald (Blauwtand), koning van Denemarken, heeft een aandenken opgericht voor Gormon, zijn vader, en Thyre, zijn moeder,... Harald die de Denen kerstende”. Op de achterkant de gekruisigde Christus en een draak, verstikt door een slang. Avondmaal en overnachting in Scandic Hotel Plaza Arhus****, centraal gelegen.

4e dag, woensdag 27 juli : ARHUS

’s Morgens bezoeken we met een locale gids Arhus, de feitelijke hoofdstad van westelijk Denemarken. Het ontstaan als Vikingcentrum vinden we terug in het Vikingmuseum in de kelders van de Unibank. De archeologische vondsten kwamen aan het daglicht bij het bouwen van de bank. De kathedraal of Domkirke ligt tegenover het museum en is gewijd aan de Heilige Clemens. Romaans in oorsprong en laat-gotisch in afwerking is het de langste kerk in Denemarken (93 m).
Na de lunch, uitstap naar Norresundby waar we de beroemde begraafplaats uit de ijzertijd en uit de Vikingtijd van Lindholm Hoje bezoeken. De latere Vikinggraven zijn te herkennen aan de opstaande stenen in de vorm van een boot.
In Fyrkat ontdekken we een ander ringfort als teken van de koninklijke macht maar hier is de reconstructie van een Vikinghuis recenter en historisch meer correct dan in Trelleborg.
Avondmaal en overnachting Hotel Plaza Arhus ****.

5e dag, donderdag 28 juli : ARHUS - STOCKHOLM

We verlaten Arhus en rijden over de Lillebeltbrug naar Fyn van waar we via de Storebeltbrug terug Sjaelland en Kastrup, de luchthaven van Kopenhagen bereiken.
’s Namiddags SAS-vlucht naar Stockholm. Een autocar wacht ons op voor de transfer naar het Rica Hotel Stockholm***, centraal gelegen.

6e dag, vrijdag 29 juli : STOCKHOLM

Bezoek aan deze prachtige hoofdstad, gebouwd op veertien eilanden waar het water van het Malarmeer zich vermengt met het water van de Baltische zee.
Prachtige panoramische rondrit door Norrmalm naar de oude stad of Gamla Stan met het Koninklijk Paleis, Riddarholmen en het oude Parlement, Kungsholmen met het stadhuis waar de Nobelprijzen worden uitgereikt, langs het mondaine Strandvegen waar de excursieboten aanmeren, naar Djugarden waar we het Wasa Museum bezoeken : het gerestaureerd wrak van het prachtig schip dat zonk tijdens zijn maidentrip in 1628. Na de lunch, terug naar het vasteland, naar de wijk Ostermalm. We bezoeken het Historiska Museet (museum of National Antiquities) waar we de didactische afdeling met duizenden originele voorwerpen van de Vikingen bezoeken. In de granieten ondergrond bewonderen we de unieke Goudkamer (52 kg prachtige gouden voorwerpen uit voorhistorische en historische tijden).

7e dag, zaterdag 30 juli : STOCKHOLM

Per boot naar het nabijgelegen eiland Birka. Het was tijdens de Vikingtijd een belangrijk handelscentrum. Op het eiland laat een archeoloog de opgravingen zien en krijgen we een idee van het belang van de plaats in de Vikingtijd. In 830 bouwde de H. Anskar, de latere aartsbisschop van Hamburg, hier een kerk. Archeologische vondsten duiden op het belang van Birka als belangrijkste handelscentrum voor de nederzettingen van de Vikingen in Rusland. De pelzen uit het land van Rus (=Viking) werden hier verhandeld. Pas in de 11de eeuw verloor Birka aan belang ten voordele van het nabije Sigtuna, zoals in Rusland Riurkovo wegdeemsterde ten voordele van Novgorod. Ter plaatse ontdekken we het leven en dood ten tijde van de Vikings via de opgravingen en de vikinggrafvelden met zo’n tweeduizend tumuli. De boottocht tussen Stockholm en dit mooi eiland in het Malarmeer duurt twee uren en volgt de vroegere Vikingroute.

8e dag, zondag 31 juli : STOCKHOLM

Na Birka als oudste stad van Zweden en belangrijk Vikingcentrum gaan we vandaag naar de religieuze hoofdstad van Zweden en zetel van de oudste universiteit in Scandinavië : Uppsala, op 70 km van Stockholm. De oorspronkelijke stad Gamla Uppsala ligt 5 km ten noorden van het huidige Uppsala. Van de voor-vikingtijd dateren de koninklijke grafheuvels. Uit 1070 hebben we een beschrijving van de heidense tempel die hier bestond en gewijd was aan Odin, Thor en Freya. In Grav Hoje vinden we de graven uit de Vikingtijd.
Gamla Uppsala werd een bisdom in 1164. Na een brand werd de zetel van het bisdom in 1273 naar de huidige locatie, de moderne stad, verplaatst. De huidige kathedraal werd gebouwd en werd later de kroningskerk van de Zweedse koningen. In 1477 stichtte de toenmalige aartsbisschop de universiteit, nog altijd het intellectueel centrum van het land. Terug naar ons hotel in Stockholm voor avondmaal en overnachting.

9e dag, maandag 1 augustus : STOCKHOLM - BRUSSEL

Vrije voormiddag om te genieten van deze mooie stad op het water. Een aangename wandeling in de lange wandelstraat Drottninggatan, in de Hamngatan met de grootwarenhuizen, op Strandvegen langs het water of slenteren in de oude buurt van Gamla Stan. U kan een van de talrijke musea bezoeken, zoals het prachtig gebouwde en mooi gelegen “Moderne och Grafiska Museat” op Skeppsholmen.
Afspraak tegen de middag voor onze transfer naar het vliegveld Arlanda voor onze terugvlucht met SAS naar Brussel waar we in de vroege avond landen.Prijs en voorwaarden

Prijs per persoon : 1.830 EUR
Toeslag single : 390 EUR


Met ICTAM-gids-begeleider Brussel - Brussel die zorgt voor de vertaling.

INBEGREPEN IN DE PRIJS
- lijnvluchten met SAS Brussel/Kopenhagen en Stockholm / Brussel
- de luchthaven- en veiligheidstaksen : 89,67 EUR
- alle transfers en transport ter plaatse per autocar en boot
- vol pension van avondmaal eerste dag tot ontbijt laatste dag
- alle kamers met bad of douche en wc, in de vermelde hotels of gelijkwaardig
- alle entrees en bezoeken zoals vermeld in het programma : Nationaal Museum, Viking Schip Museum, Kathedraal van Roskilde, Huis van H.C.Andersen, Museum van Trelleborg, Ribe Vikingcenter, Viking Museum en kathedraal in Arhus, Lindholm Hoje Museum, Wasa Museum, Historisch Museum, Gamla Uppsale Museum.
- Frans- of Engelssprekende gidsen in Copenhagen, Roskilde, Odense, Arhus, Stockholm, Birka, Uppsala,
- de BTW
- de Garantiefondspremie
TE VOORZIENE KOSTEN
- de dranken en persoonlijke uitgaven
- de vergoeding aan uw gids-begeleider : 10 EUR per persoon
- het drinkgeld van chauffeurs en locale gidsen : 20 EUR per persoon

AAN TE RADEN
- een reisverzekering :
a) Volledige verzekering : bagage, ziekte, ongeval, bijstand, repatriëring onbeperkt, ANNULATIE (*) : 35 EUR
b) ANNULATIE (*) + bagage (geen bijstand) : 25 EUR
(*) ANNULATIE : 100 % van het gedekt kapitaal is verzekerd zonder franchise

FORMALITEITEN
- De identiteitskaart volstaat, geldig tot 3 maanden na uw terugreis.

- Deze prijzen werden berekend op basis van de luchtvaarttarieven, wisselkoersen en -taksen van december 2004 voor zomer 2005, en op basis van een minimum van 20 deelnemers.
Voor de overige voorwaarden verwijzen we naar onze algemene voorwaarden.

Onthaal | Plan v.d. site | Bestemmingen | Detail | Prijs | Algem. Voorwaarden | Begin pagina