BENIN

Land van koningen, chefs en voodoo

Het oude Dahomey koninkrijk
Op ontdekkingstocht naar roemrijke levendige culturen, Afrikaanse landschappen en de alomtegenwoordige voodoo-cultus.

klik om te vergroten

  • Voor ervaren wereldreizigers en liefhebbers van toerisme buiten de begane paden
  • Een rondrit gebaseerd op de principes van het duurzaam toerisme

12 dagen - Afreis : 2 februari 2013

.

Gelegen in de Golf van Guinea is Benin de opvolger van het historisch Dahomey-koninkrijk. Dankzij een gecentraliseerde administratie en vooral de opbrengsten uit de slavenhandel hebben hun koningen vanaf de 17de eeuw een sterke natie gevormd die tot het einde van de 19de eeuw de druk van de Europese landen (eerst Portugal en Holland, daarna Frankrijk, Engeland en Duitsland) konden weerstaan. Uit deze periode stammen de Koninklijke paleizen van Dahomey en de slavenforten aan de kust.
Het dagelijkse leven is er nog steeds doordrongen van de voodoo-religie, ondanks de bekeringsdrang van de missionarissen. De fetishmarkten en de voodooschrijnen getuigen van het grote succes van die cultus.
Tijdens deze reis rijden we door een gevarieerd Afrikaans landschap: brede witte zandstranden, golvende savanne en tropisch regenwoud, en we maken kennis met de enorme diversiteit van volkeren.
Na de onafhankelijkheid heeft het land een gevarieerd parcours afgelegd en het is er tegenwoordig van overtuigd dat stabiliteit, veiligheid en democratie de pijlers zijn voor een voorspoedige toekomst.



De reis in detail


1ste dag, 2 februari : BRUSSEL - COTONOU

Afspraak ‘s morgens op de luchthaven van Zaventem. Vertrek met een Brussels Airlines lijnvlucht naar Cotonou, economische hoofdstad van Benin. Aankomst en verwelkoming op de luchthaven. Transfer voor avondmaal en overnachting in het hotel du Lac.

2de dag, 3 februari : COTONOU - PORTO NOVO

Ontbijt. Onze gids geeft voor we vertrekken een inleiding over onze bestemming : een beetje geschiedenis, informatie over de bevolking, hoe ons best te gedragen tijdens de reis om misverstanden te voorkomen, ... We verlaten de stad en rijden naar Porto-Novo. Het is de politieke hoofdstad van het land en werd in de 16de eeuw door de Portugezen gesticht. Sinds het begin van de Franse kolonisatie begin 19de eeuw is de stad de hoofdstad van het land en daarvan getuigen verschillende mooie koloniale gebouwen. Bezoek aan het Centre Songhaï. Gestart door een broeder Dominicaan in de jaren ’80 is het een project dat, via een duurzame landbouw en ontwikkeling, de lokale bevolking succesvol helpt. Tot op de dag van vandaag is het een visionair project. De productie wordt verkocht en gecommercialiseerd of gebruikt in het hotel/restaurant van het centrum. Middagmaal ter plaatse.
’s Namiddags, bezoek aan de botanische tuin, eens het magische woud Mito Migan, die, naast aromatische, medicinale en eetbare planten ook verschillende soorten dieren herbergt en tevens een aantal Fâ-kunstwerken (Fâ is de goddelijke wetenschap die toelaat de toekomst te voorspellen).
Verder bezoek aan het Etnografisch Museum dat in zijn collectie stukken bevat vanuit het ganse land : wapens, gereedschap, muziekinstrumenten, maskers, ...
Avondmaal en overnachting in het Centre Songhaï.

3de dag, 4 februari : PORTO NOVO - KETOU - ABOMEY

Ontbijt. Daarna rijden we tot aan Kétou, een voornamelijk door de Yoruba-ethnie bewoonde stad en voormalige hoofdstad van dit uit Nigeria afkomstige volk. De stad werd, volgens de overlevering, rond de 10de eeuw gesticht door een kleinzoon van de eerste Yoruba-koning uit Ile-Ife. Bezoek aan de stad, de Akaba-Idénan, de magische stadspoort die deel uitmaakt van de omwalling en het koninklijk paleis. Een audiëntie bij de huidige koning, de alakétou is eveneens voorzien (onder voorbehoud van zijn beschikbaarheid). Middagmaal tijdens het bezoek.
In de namiddag naar de koninklijke stad Abomey. Het Afrikaanse koninkrijk van Abomey (vroeger Danxomè geheten) werd in 1625 gesticht door de eerste koning van het Fon-volk. Door de eeuwen heen heeft het zich ontwikkeld tot een plaatselijke militaire en zakelijke grootmacht. Tussen 1625 en 1900 regeerden er 12 koningen vanuit deze koninklijke residentiestad. Hun eerste bron van inkomsten was de verkoop van krijgsgevangenen aan de Europese slavenhandelaars. Met uitzondering van koning Akaba, die zijn paleis elders bouwde, liet elke vorst een eigen paleis bouwen op het koninklijk domein dat omringd was door een lemen muur. De paleizen van Abomey zijn een belangrijke getuigenis van de welvaart van dit verdwenen koninkrijk. De laatste koning van het onafhankelijke Abomey, Behanzin, heeft in 1892 een gedeelte van het koninklijk domein aan de vlammen prijs gegeven om het niet in de handen te laten vallen van de Franse troepen. De Juwelenzaal is één van de bewaarde paleizen. De bas-reliëfs zijn mooie voorbeelden van de kunstzin van het Fon-volk. Het koninklijk domein, dat we bezoeken, maakt deel uit van Unesco’s Wereldpatrimonium van de Mensheid.
Avondmaal en overnachting in het hotel Guédévy.

4de dag, 5 februari : ABOMEY – TANEKA - NATITINGOU

Vroeg ontbijt want vandaag gaan we op bezoek bij de koning van Abomey, afstammeling van Béhanzin. Na deze kennismaking trekken we verder het binnenland in. Halte aan het voodoo-schrijn van Dankoli. Middagmaal onderweg. Voor onze aankomst te Natitingou, hebben we afspraak met de spirituele chefs van Tanéka. Elk Tanéka-dorp is een verzameling van ronde lemen hutten met conische daken en kleine smalle steegjes. Ze zijn zodanig in het landschap verwerkt dat ze voor plunderaars en invallers moeilijk te herkennen waren. Een wandeling van een tweetal uur brengt ons in contact met de plaatselijke chefs en traditionele genezers. De tijd lijkt hier wel te hebben stilgestaan. In de vroege avond, aankomst te Natitingou. Avondmaal en overnachting in het hotel Rhônier.

5de dag, 6 februari : NATITINGOU - KOUSSOUKOINGOU

Na het ontbijt in het hotel bezoeken we Koussoukoingou, gelegen in het bergmassief van de Atacora. Dankzij zijn ligging heeft het dorp het ganse jaar door een aangenaam microklimaat en kunnen we ook genieten van mooie vergezichten over de streek. De 300 inwoners van het dorp (waarvan de helft minder dan 15 jaar oud is) zijn leden van het Bétammaribé-volk en wonen in het Somba-gebied. Het toerisme en het maken van artisanale producten vullen hun schamele inkomsten uit de landbouw wat aan. Maar spectaculair zijn natuurlijk de architecturaal interessante tata’s : traditionele woningen en opslagplaatsen gebouwd met leem en met steeds meer dan één verdieping. Tijdens een wandeling in de vallei ontdekken we enkele pareltjes die in het groen verscholen staan.
Middagmaal ter plaatse op basis van lokale producten, klaargemaakt door leden van de vereniging “la Perle de l’Atacora”, opgediend in de Otammari Lodge. ’s Namiddags bezoeken we het dorp zelf, maken we kennis met het dagelijkse leven van de Bétammaribé en zien we o.a. hoe de traditionele tata’s worden gebouwd. Avondmaal en overnachting in de Otammari Lodge, gebouwd zoals een tata. Het moderne gebouw is comfortabel, zelfs indien de douches manueel zijn en de toiletten uitgerust met een droog toilet.

6de dag, 7 februari : KOUSSOUKOINGOU - KAMATE/SHAKALOKE

Ontbijt en vroeg vertrek naar Kamaté Shakaloké. Onderweg houden we hier en daar even halt. Onder andere aan de Kota-watervallen waar diegenen die willen even het water in kunnen.
Het dorpje Kamaté ligt op enkele kilometers van de piste Dassa-Zoumé, in het departement des Collines in het centrum van Benin. Het CPN Les Papillons is in 1995 gesticht als een organisatie die de opleiding en de levensomstandigheden van de plaatselijke bevolking wil verbeteren. Eén van de middelen daarvoor is het ecotoerisme. Intrek, avondmaal en overnachting in het centrum CPN Les Papillons, eenvoudige maar propere hutjes met gemeenschappelijk sanitair.

7de dag, 8 februari : KAMATE/SHAKALOKE - POSSOTOME

Ontbijt. Daarna kunnen we tijdens een wandeling van een drietal uur in de heuvels kennismaken met de Shakaloké-gemeenschap en hun dagdagelijks leven. Middagmaal.
’s Namiddags rijden we tot Possotomé waar we tijdens een wandeling langs het Ahémé-meer het belang kunnen inschatten van het gebruik van de phytotherapie in het leven van de oeverbewoners. Het is de wetenschap van en het gebruik van geneeskrachtige planten. We eindigen de wandeling met een versterkende plantenthee. Avondmaal in een lokaal restaurant en overnachting in het hotel Village Ahémé.

8ste dag, 9 februari : uitstap AHEME-MEER

Ontbijt. Vandaag staat een boottocht op het Ahémé-meer op het programma. Onze lokale gids vertelt ons over het leven op het meer, de vistechnieken en weidt uit over de rol van de voodoo-watergoden en de geest van de Avlékété-fetish. Met wat geluk zien we het enige nijlpaard van het meer. Vrije tijd langs het meer.
In de namiddag maken we een gemakkelijke wandeling in het zuiden van Possotomé en langs de dorpjes Okomé en Sehomi. Dankzij onze gids komen we meer te weten over de voodoo-cultus, de rol van de Tolegba, de rituelen en ceremonies alsook over het nabijgelegen Heilige Woud. We kunnen ook even halt houden bij de plaatselijke vakmensen of even over de plaatselijke markt lopen. Avondmaal en overnachting in het hotel Village Ahémé.

9de dag, 10 februari : POSSOTOME

Ontbijt in het hotel. We nemen iets mee om in de voormiddag te kunnen eten want het middagmaal is vandaag maar laat voorzien. Met de wagen of moto-taxi rijden we tot Kpétou waar we in de Club Environnement een korte wandeling starten om een grote familie van mona-apen te zien. Daarna per prauw naar het eiland Mitogbodji, verzamelplaats van vele soorten vogels.
Hier kunnen we, indien we willen, ons steentje bijdragen aan het herstellen van de oorspronkelijke vegetatie door een mangrove te planten op de oevers van het meer. Terug naar Kpétou voor het middagmaal. Zittend op handgemaakte vezelmatten onder de kokospalmen genieten we van een lokale maaltijd en kokosnoten. Na wat gerust te hebben bezoeken we een atelier waar Pédah-vrouwen matten maken. Avondmaal in het restaurantje “Chez préfet” . De rest van de avond wordt doorgebracht onder de kokospalmen met een prachtige sterrenhemel als decor en in het gezelschap van de dansers van de Adjobo-groep die ons de beginselen van de tamtam of van traditionele dansen zullen proberen bijbrengen. Overnachting in het hotel Village Ahémé.

10de dag, 11 februari : POSSOTOME - OUIDAH

Na het ontbijt op weg naar Ouidah, het vroegere Juda. De stad was één van de belangrijkste centra in de slavenhandel met de Amerika’s. Van de elf miljoen Afrikanen die naar de Nieuwe Wereld verscheept werden, zijn er twee miljoen via de Golf van Guinea gepasseerd en daarvan 60 % via de twee grootste havens: Ouidah en Lagos. We bezoeken er het Portugese fort en lopen langs dezelfde weg als de slaven van weleer naar de “Deur zonder terugkeer”, geklasseerd als werelderfgoed.
Middag- en avondmaal, overnachting in het hotel le Jardin Brésilien.

11de dag, 12 februari : OUIDAH - GANVIE - COTONOU - BRUSSEL

Ontbijt en terugkeer naar Cotonou. Natuurlijk houden we onderweg halt te Godomey om de boot te nemen richting Ganvié, de stad op het meer en het Afrikaanse Venetië genoemd. Gelegen in het Meer Nokoué ten noorden van Cotonou, is het een groot paaldorp of eerderstad van een 30.000 inwoners, hoofdzakelijk vissers. Duizenden houten woningen, gebouwd op palen, maken van deze stad de grootste van haar soort in West-Afrika. Middagmaal. We komen aan te Cotonou waar we over enkele dagkamers beschikken om ons te verfrissen. Transfer naar de luchthaven. Met een lijnvlucht van Brussels Airlines vliegen we terug naar Brussel.

12de dag, 13 februari : BRUSSEL

Aankomst te Brussel in de voormiddag. Einde van een mooie reis.


Prijs en voorwaarden

Prijs per persoon : 2210 EUR
Singletoeslag : 230 EUR

Met een begeleider Brussel-Brussel die zorgt voor de vertaling.

INBEGREPEN IN DE PRIJS :
- lijnvluchten met Brussels Airlines Brussel - Cotonou - Brussel
- de luchthaventaksen: 367 EUR
- verblijf in de vermelde hotels, lodges of kampen of gelijkwaardig
- alle kamers met bad of douche en wc behalve dag 6
- vol pension vanaf het avondmaal de eerste dag tot en met het middagmaal de elfde dag
- alle transfers en transport ter plaatse in minibus met chauffeur
- alle bezoeken en entrees zoals vermeld in het programma
- een Franssprekende lokale gids gedurende het ganse traject
- de Garantiefondspremie
- de B.T.W.

TE VOORZIENE KOSTEN
- de dranken en persoonlijke uitgaven
- de fooien : 50 EUR
- kosten voor het visum en de behandeling : 100 EUR voor het ogenblik

AAN TE RADEN
Een reisverzekering van De Europese:
a) Volledige verzekering: bagage, ziekte, ongeval, bijstand, repatriëring onbeperkt, ANNULATIE: 100 % van het gedekt kapitaal is verzekerd zonder franchise.
Premie: 110 EUR.
b) Bagage + ANNULATIE (geen bijstand): 100% van het gedekt kapitaal is verzekerd zonder franchise.
Premie: 85 EUR.

- Deze prijzen werden berekend op basis van de luchtvaarttarieven en -taksen van april 2012 en op basis van een minimum van 15 deelnemers.
- Voor de overige voorwaarden verwijzen we naar onze algemene voorwaarden.

FORMALITEITEN
Een internationale reispas, minimum nog 6 maanden geldig na terugkeer en een visum.


GEZONDHEID
- Verplichte inentingen : vaccinatie tegen gele koorts
- Aan te raden : een middel tegen malaria
Raadpleeg ook :
- Tropisch Instituut, Antwerpen (travelphone : 0900/10.110) of www.itg.be
- Ministerie van Buitenlandse Zaken, Brussel (tel. 02/501.35.11) of www.diplomatie.belgium.be

Landkaart

terug => klik op de kaart

Onthaal | Plan v.d. site | Bestemmingen | Detail | Prijs | Algem. Voorwaarden | Begin pagina