CONGO (DRC)

Gedeelde herinneringen
Kin la Belle en Beneden-Congo

klik om te vergroten

13 dagen - Afreis : 26 augustus 2012

.



Over de Democratische Republiek Congo kan men slechts in superlatieven spreken. Dit derde grootste land van Afrika heeft op zijn grondgebied, na Brazilië, het grootste tropische regenwoud op aarde en de Congo-stroom, de slagader van het land, is met zijn ca 4600 km lengte de negende stroom ter wereld. En dan spreken we nog niet over de fenomenale natuur- en bodemschatten waarmee het land is gezegend.

Zoals de meeste andere Afrikaanse landen is Congo het product van de jacht op kolonies door de Europese naties. Na de Conferentie van Berlijn in 1885 werd dit gigantische gebied toegewezen aan de Belgische koning Leopold II die het tot 1908 als zijn privébezit beheerde onder de naam Congo-Vrijstaat.
Daarna werd het als Belgisch Congo bestuurd door de Belgische staat om op 30 juni 1960 onafhankelijk te worden.
Congo werd Zaïre en terug Congo en heeft, zoals we allemaal weten, een moeilijk parcours achter de rug.
Na vele jaren van (burger)oorlogen en malaise kijken de Congolezen vandaag vastbesloten naar de toekomst.

Voor de meesten onder ons is Congo geen land zoals de andere.
Allen hebben we vrienden of kennissen, een “nonkel pater” of een “tante non” gehad die ons met gloed over dit mooie land vertelden.
Menige vensterbank was ooit versierd met Indisch koperwerk, versierd ivoor en ebbenhouten beeldjes.

Naar aanleiding van vijftig jaar onafhankelijkheid werd de sluimerende as met de hulp van een hele reeks boeken en documentaires weer aangewakkerd tot een felle gloed, en was voor Ictam, eens we de veiligheid konden garanderen, een Congo-reis een must!

De veiligheid van de reizigers is de eerste zorg van ICTAM en van onze plaatselijke agent.
Die noodzakelijke geruststelling vonden we in de persoon van een Belg die al zeventien jaar in Congo actief is.



De reis in detail

1ste dag, 26 augustus : BRUSSEL - KINSHASA

Afspraak ’s morgens te Zaventem. Per directe lijnvlucht van Brussels Airlines naar KINSHASA. Aankomst en douaneformaliteiten. Verwelkoming door onze vertegenwoordiger ter plaatse en transfer naar ons hotel. Avondmaal en overnachting in hotel Invest 3*.

2de dag, 27 augustus : KINSHASA

Ontbijt. Eerste kennismaking met “Kin la Belle”. Panoramische rondrit door de stad: het presidentieel paleis (geen foto’s!), het mausoleum van Laurent Kabila, het Volkspaleis, het Martelarenstadion, en de belangrijkste lanen zoals de 30 Junilaan, de Vredeslaan en de 27 Oktoberlaan... Vervolgens bezoek aan het etnografisch museum van Ngaliema, met meer dan 45.000 historische en etnografische voorwerpen uit heel Congo. Vanuit de Ngaliemaheuvel geniet de bezoeker van een panoramisch uitzicht op de Congorivier en, op de andere oever, de tweelingstad Brazzaville, hoofdstad van de Republiek Congo-Brazzaville. Middagmaal ter plaatse. We zetten ons bezoek verder naar het zg. “Kunstensymfonieënpark” met zijn mooie verzameling inheemse moderne kunst. Ten slotte naar het terras van bar-restaurant “Tintin” om te genieten van het indrukwekkend uitzicht op de bekende stroomversnellingen.
Avondmaal en overnachting in hotel Invest 3*.

3de dag, 28 augustus : KINSHASA - LOLA YA BONOBO - ZONGO WATERVALLEN

Ontbijt en vervolgens vertrek naar de Lukayawatervallen en bezoek aan een Bonoboreservaat. Bonobo’s zijn primaten en nauw verwant aan de chimpansees. Ze komen enkel in Congo voor. Bij de Bonobo’s zijn de wijfjes hoofd van het gezin. Na een zwangerschap van negen maanden volgt een zoogperiode van vijf jaar en dan leven ze haast op menselijke wijze.
Middagmaal. Daarna rijden we richting Beneden-Congo. We doorkruisen het typische Congolese landschap en aan Kasangulu nemen we de afslag naar de Zongo watervallen.
Deze watervallen op de Inkisi-rivier, een bijrivier van de machtige Congo-stroom zijn werkelijk een indrukwekkend zicht. Het water valt een zestigtal meter naar beneden en creëert zo een wolk van vochtige mist rond de met bomen begroeide bergwanden. Avondmaal en overnachting in het Seli Safari Resort 2*.

4de dag, 29 augustus : ZONGO WATERVALLEN - MBANZA BOMA - KISANTU

Ontbijt. We verlaten de watervallen en rijden terug naar de hoofdweg. Via Mbanza Boma, een missiepost met een respectabele kerk, naar Kisantu. Aankomst en middagmaal. Bezoek van de plantentuinen, de school en het seminarie. De plantentuin van Kisantu, gelegen in Madimba (Bas-Congo), werd aangelegd in 1900 door broeder Gillet. Het is een ware oase van groen. Men telt er 2.500 soorten planten uit verschillende tropische streken. Op een oppervlakte van 220 ha ontdekt men kweektuinen, een verzameling zaden, een arboretum met een 200-tal inheemse boomsoorten en een kruidentuin met ongeveer 5.000 planten. Avondmaal en overnachting in de missiepost ter plaatse.

5de dag, 30 augustus : KISANTU - NKAMBA - MBANZA NGUNGU

Na het ontbijt laten we Kisantu achter ons gaan verder richting Mbanza Ngungu (ex-Thysville), halfweg tussen de hoofdstad en Matadi. Vandaaruit verder naar Nkamba, heilige stad (Nieuw Jerusalem) tussen de drie Kongo’s (Congo/Brazzaville, Congo/Kinshasa en Angola). Het is het spiritueel centrum van de Kimbanguïstische Kerk. Het Kimbanguïsme is sinds 1921 een nieuwe christelijke stroming met grote aanhang in het land. Het is een staatje in de staat en zeer goed georganiseerd. Het enigszins surrealistische kerkgebouw kan wel 37.000 personen herbergen en is het stenen bewijs van het succes van deze christelijke stroming. Mannen moeten een lange broek dragen, vrouwen een jurk en een sjaal om het hoofd en de schouders te bedekken. Middagmaal onderweg. Daarna terug naar Mbanza Ngungu. Een van de eerste zaken die er opvalt is het aangename klimaat. Dankzij de ligging in de heuvels is de vochtige lucht van Kinshasa of de zware vochtige zeelucht van Matadi ver weg. Hier heerst een droog en fris klimaat en ’s avonds kan het er zelfs koeltjes zijn. We wandelen wat rond in dit charmante stadje en snuiven er de Congolese sfeer op. Aankomst in het hotel 2* voor avondmaal en overnachting.

6de dag, 31 augustus : MBANZA NGUNGU - MATADI

Ontbijt in de vroege morgen. Een kleine honderdvijftig kilometer scheidt er ons van Matadi. Onderweg halte in de Tumba Missie, die in 2007 haar honderdjarig bestaan vierde. Tegenwoordig is het nog steeds een belangrijk studiecentrum met een school, internaat en een grote kapel. Na de lunch rijden we door naar Matadi. Begin van het bezoek van deze historisch belangrijke stad. In 1482 ontdekt de Portugees Diego Cao de monding van de Congostroom terwijl hij de westelijke oever van Afrika volgde tijdens de Europese campagnes tegen de Moslims. Na de val van Ceuta, toegangspoort naar Noord-Afrika, volgden de Portugezen de kust naar het zuiden. Twee jaar na de ontdekking van de Congomonding kwam Diego Cao terug met een ploeg missionarissen, wat de weg opende voor een schare handelaren en ambachtslieden met Europese levensgewoonten. Later verhuisden de meeste Portugezen naar Angola en in 1879 liet Stanley het fort van Matadi bouwen. De stad en haven van Matadi zijn altijd van levensbelang gebleken voor de Congolese economie. En ook Angola, heeft op de andere oever van de Congo-stroom een haveninfrastructuur opgezet.
Aankomst in hotel Ledya 3* voor avondmaal en overnachting.

7de dag, 1 september : MATADI

Ontbijt. Tocht per prauw op de rivier en bezoek aan de rots van Diego Cao (met opschriften van de ontdekkingsreiziger) en de vissersgrot. Na de lunch, panoramische rondrit van Matadi: Point Belvédère, het monument voor de dragers, de oude spoorwegbrug en de “OEBK”-brug die gelegen is in de OEBK-wijk van Matadi. Deze Maarschalk Mobutu-brug wordt beschouwd als één van de toeristische attracties van de Bas-Congoprovincie. De brug werd gebouwd in 1985 en heeft een lengte van 750 meter. Ze wordt nu nog beschouwd als een juweel uit de Tweede Republiek. En natuurlijk mag een halte aan het legendarische hotel Metropole niet ontbreken. Avondmaal en overnachting hotel Ledya 3*.

8ste dag, 2 september : MATADI - INGA - BOMA

Na het ontbijt rijden we verder naar de Atlantische Oceaan. Vandaag staat een geleid bezoek aan de Inga-dam op het programma. Eigenlijk zijn het twee dammen die op de watervallen met de gelijknamige naam gebouwd zijn en waar de Congo 100 m naar beneden valt. De volledige elektriciteitsproductie van Congo is van de waterkrachtcentrales Inga I en II afhankelijk. Daar ze echter op minder dan halve kracht draaien kunnen we ons voorstellen wat dit voor het land betekent. Er zijn plannen voor een Inga III-centrale die zou kunnen instaan voor een groot deel van de energievoorziening van het ganse Afrikaanse continent. Inga I en II kunnen worden beschouwd als “witte olifanten”-projecten uit het Mobutu-tijdperk. Middagmaal onderweg. Na het bezoek naar Boma. Aankomst in hotel Perdy Palace 2* waar avondmaal en overnachting.

9de dag, 3 september : BOMA

Ontbijt. Ganse dag voor een aangenaam bezoek aan Boma, hoofdstad van Congo tussen 1886 en 1920. Sedert de stichting door de Portugezen op het einde van de 15de eeuw werd Boma de eerste halte in Congo voor alle handelaren en ontdekkingreizigers die contact wilden leggen met de Congolese koninkrijken. Voor Stanley werd Boma in 1875 het eindpunt van zijn eerste grote doortocht (vanuit Zanzibar) door het Afrikaanse continent. Bezoek van het koloniaal centrum: de residentie van de gouverneur-generaal, de kathedraal, de stalen kapel (gegoten in Luik, ontmanteld voor het vervoer en in het jaar 1890 heropgebouwd in Boma). Verder de barakken van de openbare macht, de baobab van Stanley, het pionierskerkhof, ... Lunch tijdens het bezoek. Avondmaal en overnachting in het hotel.

10de dag, 4 september : BOMA - KINSHASA

Ontbijt. Vrije tijd tot aan de transfer naar de luchthaven van Boma. Middagmaal. Per vliegtuig terug naar Kinshasa waar aankomst in de namiddag. Transfer naar het hotel. Indien tijd, dan verder bezoek aan de hoofdstad.
Avondmaal en overnachting hotel Invest 3*.

11de dag, 5 september : KINSHASA - Congo-stroom

Ontbijt. In de voormiddag maken we een boottocht op de majestueuze Congo-stroom en Mabelo Pool. Aan de overkant zien we de zusterstad van Kinshasa liggen : Brazzaville, genoemd naar de Frans-Italiaanse ontdekkingsreiziger de Brazza. Tegen de middag houden we halt om de picknicklunch te nemen in Mangengene, aan de voet van de gelijknamige berg. Terug naar de stad waar vrije tijde en avondmaal en overnachting hotel Invest 3*.

12de dag, 6 september : KINSHASA - BRUSSEL

Ontbijt. Vandaag bezoeken we één van de projecten van de Damiaanactie in Kinshasa.
Mooi gelegen aan de Congostroom ligt Hôpital de la Rive, een oude leprakolonie waar verminkte ex-leprapatiënten met hun talrijke gezinnen verblijven. Damiaanactie heeft hier gezorgd voor een beter leven door renovatie van hun woningen via een bouwkamp. Damiaanactie betaalt de schoolgelden van de talrijke kinderen en coördineert via een sociaal werker diverse activiteiten voor meer zelfredzaamheid (o.a. groenteteelt en viskweek). Lepra heeft deze mensen verminkt en hun wonden dienen dagelijks verzorgd te worden: ‘selfcare’. Een beklijvende ontmoeting in volle respect voor deze gemeenschap staat op het programma
Middagmaal in een lokaal restaurant.
’s Namiddags kunnen we onze laatste aankopen doen op de “Wenze Ya Bikeko”, de marché des valeurs. Afbieden is de boodschap !
Terug naar het hotel waar we een paar dagkamers hebben om ons te verfrissen voor ons vertrek naar de luchthaven. Transfer naar N’Djili en per directe lijnvlucht van Brussels Airlines naar Brussel.

13de dag, 7 september : BRUSSEL

Aankomst te Brussel in de vroege voormiddag. Einde van een boeiende reis !


Prijs en voorwaarden

Prijs per persoon : 3995 EUR
Singletoeslag : 695 EUR



INBEGREPEN IN DE PRIJS
Met plaatselijke drietalige begeleider (Nederlands/Frans/Engels) van Kinshasa tot Kinshasa. In het onwaarschijnlijke geval dat hij verhinderd zou zijn is een vervanging door zijn collega (Frans- en Engelstalig) voorzien.
INBEGREPEN IN DE PRIJS
- de directe lijnvluchten met Brussels Airlines : Brussel - Kinshasa - Brussel
- de huidige luchthaventaksen in Brussel en Kinshasa : 310 EUR
- de binnenvlucht Boma - Kinshasa en taksen
- verblijf in vermelde of gelijkwaardige hotels, lodges of missieposten
- alle kamers met bad of douche en WC, behalve waar anders vermeld
- vol pension vanaf het avondmaal de eerste dag t.e.m. het middagmaal de twaalfde dag
- alle transfers en transport ter plaatse in minibus
- alle bezoeken en entrees zoals vermeld in het programma
- een Nederlands- en Franssprekende lokale gids
- de Garantiefondspremie
- de BTW

TE VOORZIENE KOSTEN
- de dranken en persoonlijke uitgaven
- de visumkosten voor Congo :125 EUR
- de niet vermelde maaltijden, bezoeken en diensten
- de fooien : 100 EUR


STERK AAN TE RADEN
Een reisverzekering van de Europese :
a) VOLLEDIGE VERZEKERING: bagage, ziekte, ongeval, bijstand, repatriëring onbeperkt, ANNULATIE: 100% van het gedekt kapitaal is verzekerd zonder franchise.
Premie: 150 EUR.
b) BAGAGE + ANNULATIE (zonder bijstand): 100% van het gedekt kapitaal is verzekerd zonder franchise.
Premie: 125 EUR.

- Deze prijzen werden berekend op basis van de luchtvaarttarieven en -taksen van december 2011 en op basis van een minimum van 12 deelnemers.
- Voor de overige voorwaarden verwijzen we naar onze algemene voorwaarden.

FORMALITEITEN
Een internationale reispas geldig tot minstens 6 maanden na uw terugreis.
Ictam zorgt voor het bekomen van een visum. Te bekomen op basis van de reispas en het gele boekje met attest voor gele koortsvaccinatie.
Opgelet: uw reispas moet minstens 6 weken vóór afreis in ons bezit zijn; zorg dus tijdig voor een geldig reispaspoort.
De visumformulieren zullen u op tijd worden toegestuurd.

Voor verdere inlichtingen over reizen in het buitenland : http://diplomatie.belgium.be/nl



REISPAS
Voor het bekomen van een nieuwe reispas moet u rekenen op een periode van 4 weken. Dien tijdig uw aanvraag in!

GEZONDHEID - KLEDIJ
- Verplicht: inenting tegen gele koorts.
Voor het bekomen van het “geel boekje” of officieel internationaal inentingscertificaat met geldige registratie, moet men zich minstens 10 dagen vóór afreis laten inenten in één van volgende erkende vaccinatiecentra (zie bijlage bij laatste inlichtingen)
- Een middel tegen malaria (Malarone, Lariam) is onontbeerlijk voor de ganse duur van de reis.
- Ter plaatse is een goede hygiëne zeer belangrijk. Antiseptische doekjes of ontsmettingszeep mee om regelmatig uw handen te kunnen wassen.
Neem in alle geval contact op met uw dokter en het Tropisch Instituut voor Geneeskunde te Antwerpen (www.itg.be, info@itg.be.


- Qua kledij is gewone zomerkledij het beste. Neem ook iets mee voor de koelere avonden en ochtenden in sommige streken.
Verrassend maar belangrijk : het beste is kledij in lichte kleuren. Donkere kledij (ook sokken) trekt insecten aan !




BELANGRIJK
Hou er rekening mee...
- dat wegens de slechte staat van het Congolees wegennet bepaalde trajecten moeilijker zijn dan andere;
- dat wij buiten Kinshasa de “beste” beschikbare hotels hebben voorzien, maar dat u in sommige gevallen rekening moet houden met de nogal primitieve hotelinfrastructuur;
- dat de maaltijden correct zijn, maar dat u geen gastronomie moet verwachten.
De Democratische Republiek Congo is een buitengewone bestemming die vooral goed voorbereide reizigers zal bekoren! Daar de gebrekkige toeristische- en wegeninfrastructuur voor verrassingen kunnen zorgen, rekenen de plaatselijke gidsen én begeleider op uw begrip en welwillendheid.

Deze bestemming is niet bepaald aangewezen voor mensen die op comfort uit zijn, maar ervaren reizigers zullen er van de eerste dag tot de laatste geweldig van genieten!

Fotografen! Volg a.u.b. de wijze raad van de plaatselijke gids én begeleider.

Landkaart

terug => klik op de kaart

Onthaal | Plan v.d. site | Bestemmingen | Detail | Prijs | Algem. Voorwaarden | Begin pagina