De reis in detail
12de dag, 3 november : LANGANO - ARBA MINCH
Ontbijt. We nemen afscheid van onze medereizigers die terugkeren naar België en zetten onze reis verder naar het zuiden. In dit deel van Ethiopië ten oosten van de Omo-rivier wonen de Wolayta, waarvan de zeer ruime hutten in de vorm van een bijenkorf opgetrokken zijn met bovenaan een struisvogelei, symbool van vruchtbaarheid. Middagmaal onderweg. Via Sodo komen we in de late namiddag aan in Arba Minch, (Veertig Bronnen, genoemd naar de veertig warmwaterbronnen in de buurt), gelegen aan de oever van de twee meest zuidelijke meren van de Ethiopische Rift Valley : het Chamo-meer en het Abaya-meer. Deze streek van het zuiden van het Riftdal wordt vooral bewoond door de Oromos, die in Ethiopië de grootste etnische groep vormen. Intrek in ons hotel. Avondmaal en overnachting in de Paradise Lodge*** of Swaynes Lodge***.
13de dag, 4 november : ARBA MINCH : Chamo-meer en Chencha
Ontbijt. In de voormiddag maken we een mooie boottocht op het Chamo Meer waar we op zoek gaan naar krokodillen en nijlpaardenfamilies. Terug naar de lodge voor de lunch. In de namiddag rijden we naar Chencha, het centrum van het territorium van de Dorze. De Dorze zijn in deze streek een uitzondering, daar ze niet tot de Oromo-familie behoren. De meeste woningen van de Dorze, in de vorm van een bijenkorf, zijn meer dan 12 meter hoog en hebben balken van bamboe, bedekt met gedroogde ensetbladeren. Dak en muren vormen een ogivaal geheel. De Dorze verbouwen de sorghum, de enset of valse banaan, waarvan zij hun lokaal brood, de kocho, maken.
Vroeger waren de Dorze geduchte krijgers, tegenwoordig wijden ze zich aan het verbouwen van enset en het weven van katoenen chammas of gabbis (katoenen sjaals). Avondmaal en overnachting in de lodge.
14de dag, 5 november : ARBA MINCH - KONSO - JINKA
Ontbijt. Vertrek naar het sympathieke stadje Jinka. Onderweg bezoeken we eerst de dorpen van de Konso-stam, de enige in het Omo-gebied die terrascultuur bedrijft en die bekend zijn omwille van hun generatie-en evenementsstèles en wagas (afbeeldingen van de overledene op het graf). Hun dorpen zijn omringd door 2 à 3 m hoge wallen van gedroogde aarde en basalt. Bezoek aan Mecheke (dorp) en Gesergyio, een grote klei-kloof, gevormd door erosie. Middagmaal. Verder richting Jinka, de poort naar de Omo-vallei. Onderweg zien we dorpen van één van de grootste stammen in de regio, de Ari (dorpsbezoek morgen). Deels herders, deels landbouwers, hebben ze enkel op het platteland nog hun tradities bewaard. De vrouwen dragen er kledij gemaakt van de bladeren van de enset-plant en ook kleurrijke armbanden. De Bana (zeer gelijkend aan de Hamer) zijn daar tegenover gekleed met geitenhuid. Halte in een dorp van de Tsemai-stam, één van de kleinere stammen met een 5.000-tal leden. Aankomst te JINKA en avondmaal en overnachting in het Jinka Resort** of Eyob Hotel**
15de dag, 6 november : JINKA : uitstap Mago Nationaal Park
Na het ontbijt in de voormiddag uitstap richting het Mago Nationaal Park. Vergeleken met de Keniaanse Nationale Parken hebben de Ethiopische parken qua fauna veel minder te bieden. Een bezoek aan de, in het Mago Park levende, Mursi-stam is echter een speciale ervaring. De vrouwen krijgen er rond hun twintigste een inkerving in de onderlip waar beetje bij beetje een grotere lipplaat van klei wordt ingezet. Hoe groter de lipplaat, hoe groter het aanzien. Bij de jonge mannen worden scarificaties op het lichaam aangebracht tijdens initiatierites. Terug naar Jinka voor het late middagmaal. In de namiddag, bezoek aan een Ari-dorp in de buurt en bezoek aan het museum (South Omo Research Center, dat samenwerkt met het Museum voor Midden-Afrika te Tervuren). Avondmaal en overnachting in Jinka.
16de dag, 7 november : JINKA - KEY AFER - DIMEKA - TURMI
We rijden zuidwaarts via Key Afer en Dimeka naar Turmi. We rijden door een landschap met verschillende soorten acacias, wonderlijke olifantsvoet-bloemen en metershoge termietenheuvels. Middagmaal onderweg. Dit gebied is het domein van de (semi-)nomadische veetelers. Aankomst in TURMI, het stamgebied van de Hamer, zeer nauw verwant met de Banna en één van de kleurrijkste stammen, die hun bestaan op veeteelt baseert. De Hamer, wier territorium zich uitstrekt tussen het Chew Bahir meer (het vroegere Stephanie meer), Dimeka en Turmi, zijn zonder twijfel de machtigste etnie van het Omo gebied. Samen met de Karo zijn de Hamar het volk dat het meest over zijn uiterlijk bezorgd is. De vrouwen gaan enkel gekleed in twee dierenvellen, versierd met kralen en kaurischelpen, en smeren hun haar in met oker en vet. Meisjes dragen aluminium versieringen op het voorhoofd. Overnachting in de bungalows van de Buska lodge*** of Evangadi lodge***.
17de dag, 8 november : TURMI : uitstap Karo- en Dassanech-stammen
Ontbijt. Excursie naar Omorate waar we in de omgeving met een prauw de Omo-rivier oversteken om de Dassanech-stam op de westelijke oever te bezoeken. Oorspronkelijk nomaden (nog te zien aan de tijdelijke woonsten die ze optrekken) zijn ze nu meer en meer landbouwers en vissers geworden. Picnic-middagmaal. Daarna verder richting Murelle waar bezoek aan de Karo-stam (we bezoeken het dorpje Duss). Sommige van hun dorpen hebben een spectaculaire ligging op de hoge oevers van de Omo-rivier. De Karo tellen nog amper een duizendtal leden en zijn vooral gekend voor hun uitgebreide lichaamsbeschildering en hun opmerkelijke haartooi. Sinds de uitroeiing van hun veestapel door ziekte een aantal jaren geleden zijn ze nu hoofdzakelijk landbouwers geworden. Avondmaal en overnachting in de Buska Lodge*** of Evangadi lodge***.
18de dag, 9 november : TURMI - ARBORE - YABELLO
Ontbijt. Op de terugweg naar het Konso stamgebied rijden we eerst naar ARBORE, waar we de gelijknamige Arbore-stam bezoeken. De vrouwen dragen hier zeer kleurrijke halskettingen in tinten van geel, rood en wit. De Arbore zijn één van de grootste stammen in de zuidelijke Omo-vallei (ca 100.000 leden). Verder via Weita richting Konso. Middagmaal. In de namiddag, aankomst te Yabello. Avondmaal en overnachting in het Yabello Mobil Motel**
19de dag, 10 november : YABELLO : Il Sod - Singing Wells
Ontbijt. Richting Keniaanse grens zien we het landschap veranderen. Van een relatief groen gebied naar een meer woestijnachtige streek. We bezoeken het kratermeer van IL SOD, waaruit de lokale bevolking de zwarte, zouthoudende modder uit het borstdiepe zoutmeer delft. De opgedolven zoutzakken worden met ezeltjes naar de kraterrand gebracht. De streek wordt bewoond door de Borana, een semi-nomadisch volk dat door de kleurige gewaden en de metalen halskettingen van de vrouwen enigszins doet denken aan de Somalis. Bezoek aan de Singing Wells. Via een sleuf wordt het vee van de Borana in deze uitgegraven waterputten geleid. Terwijl het vee gedrenkt wordt, vormen jonge mannen een keten en tillen uit een veel dieper uitgegraven put emmers met water onder gezang naar boven. Terug naar Yabello voor het avondmaal en overnachting.
20ste dag, 11 november : YABELLO - LANGANO
Ontbijt. Vervolgens richten we onze schreden weer noordwaarts naar het Awasa-meer. Onderweg rijden we langs het vruchtbare gebied bewoond door de Oromo en Sidamo. Bananen- en tabakplantages volgen elkaar op. Middagmaal onderweg. We bezoeken een koffie-plantage. Koffie is één van de belangrijkste exportproducten van het land. Onderweg halte aan de stèles van Arsi Negele : een aantal stèles die eveneens deel uitmaken van de zuidelijke stèle-velden. We zien iets verder aan onze linkerkant twee meren, vlak naast elkaar en toch zo verschillend : het Abijata-meer is maar 14 m diep en wordt omgeven door groene bergen en het Shalla-meer is 260 m diep en een zoutwatermeer. Aankomst te Langano en avondmaal en overnachting in de Sabana of Bishangari Lodge***.
21ste dag, 12 november : LANGANO - ZIWAY - DEBRE ZEIT - ADDIS ABBEBA
Ontbijt. Naar het meer van Ziway. Omringd door vulkaanhellingen is het één van de meest interessante meren voor ornithologen. Alle soorten watervogels worden er aangetrokken door de visrijke (vooral tilapia) wateren. Middagmaal onderweg. In de namiddag verder naar Debre Zeit of Bishoftu. We houden even halt aan het zeer mooie Bishoftu kratermeer. Verder naar Addis Abeba waar we de gelegenheid hebben ons te verfrissen in een aantal dagkamers in het Ghion Hotel*** of gelijkaardig. s Avonds na het avondmaal in het folkloristisch restaurant, transfer naar de luchthaven. Kort voor middernacht afreis naar Brussel.
22ste dag, 13 november : BRUSSEL
s Morgens aankomst te Brussel. Einde van een prachtige reis!
Prijs en voorwaarden hier
Onthaal | Plan v.d. site | Bestemmingen | Detail | Prijs | Algem. Voorwaarden | Begin pagina
|