GHANA - TOGO - BENIN

De oude Ashanti- en Dahomey koninkrijken

Op ontdekkingstocht naar roemrijke levendige culturen, Afrikaanse landschappen en de alomtegenwoordige voodoo-cultus.

klik om te vergroten

  • Voor ervaren wereldreizigers en liefhebbers van toerisme buiten de begane paden
  • Een rondrit gebaseerd op de principes van het duurzaam toerisme

15 dagen - Afreis : 5 februari 2012

.

Ghana en het Dahomey-rijk in Benin. Dankzij een gecentraliseerde administratie, een gemilitariseerde maatschappij en vooral de opbrengsten uit de slavenhandel hebben hun koningen vanaf de 17de eeuw sterke naties gevormd die tot het einde van de 19de eeuw de druk van de Europese landen (eerst Portugal en Holland, daarna Frankrijk, Engeland en Duitsland) konden weerstaan. Uit deze periode stammen de Koninklijke paleizen van Kumasi en Dahomey en de slavenforten aan de kust.
Het dagelijkse leven is er nog steeds doordrongen van de voodoo-religie, ondanks de bekeringsdrang van de missionarissen. De fetishmarkten en de voodooschrijnen getuigen van het grote succes van die cultus.
Tijdens deze reis rijden we door een gevarieerd Afrikaans landschap: brede witte zandstranden, golvende savanne en tropisch regenwoud, en we maken kennis met de enorme diversiteit van volkeren: in de drie landen leven meer dan 200 verschillende volkeren.
Na de onafhankelijkheid hebben de drie landen een verschillend parcours afgelegd. Vandaag echter zijn ze het er over eens dat stabiliteit, veiligheid en democratie de pijlers zijn voor een voorspoedige toekomst.



De reis in detail

1ste dag : BRUSSEL - ACCRA

Afspraak ‘s morgens op de luchthaven van Zaventem. Vertrek met een SN-Brussels Airlines lijnvlucht naar Accra, hoofdstad van Ghana. Het land is een Engelstalige enclave van 238.000 km2 omringd door Franstalige landen (Togo, Burkina Fasso, Ivoorkust). Aankomst en verwelkoming op de luchthaven. Transfer voor avondmaal en overnachting in het hotel Paloma.

2de dag : ACCRA - CAPE COAST / ELMINA

Ontbijt. We verlaten Accra en rijden naar de kust. De dag is gewijd aan het door de slavenhandel getekende verleden. De lokale koningen leverden de Europeanen gevangenen uit het binnenland die als slaven in de Nieuwe Wereld werden verkocht. De vele forten aan de kust, o.a. te Cape Coast en Elmina zijn er tot op de dag van vandaag de stille getuigen van.
Wandeling in de haven en de oude stad van Elmina. Het was één van de eerste Portugese handelsposten in Afrika, gesticht in 1471. In 1482 werd het Fort St. George gebouwd en dit bleef een bruggenhoofd van de Portugezen tot in 1637 toen de Hollanders zich van de stad meester maakten. Vanaf de 17de eeuw maakte de slavenhandel het fortuin van de stad. Uiteindelijk viel de stad in 1872 in Britse handen.
Op een twintigtal kilometer van Accra ligt het stadje Cape Coast. Het ontwikkelde zich rond het fort dat door de Portugezen werd gesticht maar achtereenvolgens door Nederlandse, Zweeds, Deense en uiteindelijk in 1664 Britse troepen werd bezet. Bezoek. Het was hier dat de slaven werden gegroepeerd om verscheept te worden naar Noord-en Midden Amerika. Avondmaal en overnachting in het Mighty Hotel Victory te Cape Coast.

3de dag : CAPE COAST - KUMASI

Ontbijt. Het eerste bezoek van de dag is het Nationaal Park van Kakum, het best bewaarde stuk maagdelijk regenwoud in Ghana. We maken er een wandeling en ontdekken, na een eerste aarzeling, de hangbruggen vanwaar we, op 40 m hoogte, grote aantallen vogels, vlinders,... kunnen bewonderen.
’s Namiddags nemen we de weg naar Kumasi, bijgenaamd de stad der tuinen. De stad stapte de geschiedenis in toen ze in 1695 de hoofdstad werd van het Ashanti-rijk van koning (asantehene) Osei Tutu. Na de overwinning op de Denkyira in 1701 breidt de dynastie gestadig haar grondgebied uit tot in de 19de eeuw. De Engelsen hadden zeven militaire campagnes nodig om de Ashanti-koning uiteindelijk in 1896 op de knieën te krijgen en het land te bezetten. Tegenwoordig speelt de huidige asantehene Osei Tutu II nog steeds een grote rol bij de Ashanti en wordt hij door de overheid in Accra erkend als één van de belangrijkste traditionele chefs.
Avondmaal en overnachting in het Royal Park Hotel.

4de dag : KUMASI

Ontbijt. Natuurlijk kan een bezoek aan het museum van Kumasi niet ontbreken wanneer we in het Ashanti-gebied zijn. Het is gevestigd in het vroegere Koninklijke Paleis en toont ons voorwerpen uit de geschiedenis van dit volk. We zien er onder andere het zwaard van Okonfo Anokye dat sinds de 18de eeuw niet meer uit de bodem werd gehaald en het symbool bij uitstek is van de eenheid van het Ashantivolk. Wandeling in het stadje.
Avondmaal en overnachting in het Royal Park Hotel.

5de dag : KUMASI - ACCRA - AKOSOMBO / VOLTA MEER

Ontbijt. Daarna naar Accra waar we een stadsrondrit maken : het Onafhankelijkheidsplein, het Nationaal Museum (buitenkant), de Universiteit en de Makola-markt. Onze gids maakt van de gelegenheid gebruik om de geschiedenis de vertellen van Kwamé Nkruma, eerste president van het land en Pan-Afrikaan van het eerste uur.
We verlaten de hoofdstad en rijden naar Akosombo, gelegen aan het Volta-meer. Onderweg stoppen we nu en dan om ons onder te dompelen in het dagelijkse leven. Avondmaal en overnachting in het hotel Afrikiko Water Front Resort.

6de dag : AKOSOMBO - LOME (Togo)

Ontbijt. ‘s Morgens brengen we een bezoek aan de Akosombo-dam. Met zijn 124 m hoogte en aan de basis 368 m breed produceert de dam 912000 kilowatt. Het Volta-meer dat door de dam werd gevormd is het tweede grootste kunstmatige meer ter wereld. Het heeft een lengte van 402 km en is 850000 hectares groot, zo’n 7 % van de oppervlakte van het gehele land. Tijdens het bezoek realiseren we ook beter de grote invloed van het meer op de bewoners van het gebied.
Na het middagmaal reizen we naar Lomé. We steken de grens over en komen aan te Togo, het is het enige land in Afrika dat een Duitse, Engelse en Franse kolonisatie heeft gekend. Het werd onafhankelijk in 1960. Aankomst te Lomé en avondmaal en overnachting in het hotel Equateur.

7de dag : LOME - ANEHO - OUIDAH (Benin)

Na het ontbijt maken we een stadsrondrit. We bezoeken eveneens het Musée International du Golfe de Guinée. Het werd in 2006 opgericht met als basis de privécollectie van René David, een Zwitserse handelaar in Afrikaanse kunst. Later werd de collectie aangevuld met uit gans Afrika aangekochte of verworven stukken. Daarna naar de fetishmarkt van Lomé. Die is te vinden in Akodessewa en is in de ganse regio vermaard voor het grote aanbod aan voorwerpen, poeders en andere materialen die de voodoo-beoefenaars nodig hebben.
Volgende bestemming: Aného, een knooppunt waar de Guin- en Mina volkeren elkaar ontmoeten. Het is ook een stadje met een driehonderdjarige geschiedenis en was twee maal de hoofdstad van het gebied. We steken de grens met Benin over en rijden verder naar Ouidah, het vroegere Juda. De stad was één van de belangrijkste centra in de slavenhandel met de Amerika’s . Van de elf miljoen Afrikanen die naar de Nieuwe Wereld verscheept werden, zijn er twee miljoen via de Golf van Guinea gepasseerd en daarvan 60 % via de twee grootste havens: Ouidah en Lagos. We bezoeken er het Portugese fort en lopen langs dezelfde weg als de slaven van weleer naar de “Deur zonder terugkeer”, geklasseerd als werelderfgoed.
Middag- en avondmaal, overnachting in het hotel le Jardin Brésilien.

8ste dag : OUIDAH : uitstap AHEME MEER

Ontbijt. We rijden tot Possotomé waar we een boottocht op het Ahémé-meer maken. Onze lokale gids vertelt ons over het leven op het meer, de vistechnieken en weidt uit over de rol van de voodoo-watergoden en de geest van de Avlékété-fetish. Met wat geluk zien we het enige nijlpaard van het meer. Vrije tijd langs het meer.
In de namiddag maken we een gemakkelijke wandeling in het zuiden van Possotomé en langs de dorpjes Okomé en Sehomi. Dankzij onze gids komen we meer te weten over de voodoo-cultus, de rol van de Tolegba, de rituelen en ceremonies alsook over het nabijgelegen Heilige Woud. We kunnen ook even halt houden bij de plaatselijke vakmensen of even over de plaatselijke markt lopen.
Avondmaal en overnachting in het hotel le Jardin Brésilien.

9de dag : OUIDAH - KAMATE

Ontbijt en vroeg vertrek naar Kamaté Shakaloké. Onderweg houden we even halt aan het voodoo-schrijn van Dankoli. Het dorpje Camaté ligt op enkele kilometers van de piste Dassa-Zoumé, in het departement des Collines in het centrum van Benin. Het CPN Les Papillons is in 1995 gesticht als een organisatie die de opleiding en de levensomstandigheden van de plaatselijke bevolking wil verbeteren. Eén van de middelen daarvoor is het eco-toerisme. Hier kunnen we tijdens een wandeling in de heuvels kennismaken met de Shakaloké-gemeenschap en hun dagdagelijks leven.
Intrek, avondmaal en overnachting in het centrum CPN Les Papillons, eenvoudige maar propere hutjes met gemeenschappelijk sanitair.

10de dag : KAMATE - NATITINGOU

Ontbijt. Verder naar het binnenland richting Natitingou in het departement Atacora. Picnic-stop te Banté waar we ook de mogelijkheid hebben om begeleid en per motorfiets de lokale technieken in de bijenteelt te gaan zien. In de late namiddag, aankomst te Natitingou. Avondmaal en overnachting in de Nanto City-lodge.

11de dag : NATITINGOU : uitstap Koussoukoingou / Sombagebied - PENDJARI

Na het ontbijt in het hotel bezoeken we Koussoukoingou, gelegen in het bergmassief van de Atacora. Dankzij zijn ligging heeft het dorp het ganse jaar door een aangenaam micro-klimaat en kunnen we ook genieten van mooie vergezichten over de streek. De 300 inwoners van het dorp (waarvan de helft minder dan 15 jaar oud is) zijn leden van het Bétammaribé-volk en wonen in het Somba-gebied. Het toerisme en het maken van artisanale produkten vullen hun schamele inkomsten uit de landbouw wat aan. Maar spectaculair zijn natuurlijk de architecturaal interessante tata’s : traditionale woningen en opslagplaatsen gebouwd met leem en met steeds meer dan één verdieping. Tijdens een wandeling in de vallei ontdekken we enkele pareltjes die in het groen verscholen staan.
Middagmaal ter plaatse op basis van lokale produkten, opgediend in de kiosk “Chez Parfait”. ’s Namiddags bezoeken we het dorp zelf, maken we kennis met het dagelijkse leven van de Bétammaribé en zien we o.a. hoe de traditionele tata’s worden gebouwd. Op het einde van de namiddag rijden we het Nationaal Park van Pendjari binnen.
Avondmaal en overnachting in het hotel Du Parc, gelegen in het park zelf.

12de dag : Nationaal Park van PENDJARI

Ontbijt. Vandaag is de ganse dag gewijd aan het ontdekken van de plaatselijke fauna : verschillende soorten antilopen, olifanten, buffels, zebra’s en met wat geluk zien we leeuwen of luipaarden. Middagmaal onderweg.
Avondmaal en overnachting in het hotel Du Parc.

13de dag : PENDJARI - ABOMEY

Ontbijt. We keren op onze stappen terug en rijden naar de koninklijke stad Abomey. Het Afrikaanse koninkrijk van Abomey (vroeger Danxomè geheten) werd in 1625 gesticht door de eerste koning van het Fon-volk. Door de eeuwen heen heeft het zich ontwikkeld tot een plaatselijke militaire en zakelijke grootmacht. Tussen 1625 en 1900 regeerden er 12 koningen vanuit deze Koninklijke residentie. Hun eerste bron van inkomsten was de verkoop van krijgsgevangenen aan de Europese slavenhandelaars. Met uitzondering van koning Akaba, die zijn paleis elders bouwde, liet elke vorst een eigen paleis bouwen op het Koninklijk Domein dat omringd was door een lemen muur. De paleizen van Abomey zijn een belangrijke getuigenis van de welvaart van dit verdwenen koninkrijk. De laatste koning van het onafhankelijke Abomey, Behanzin, heeft in 1892 een gedeelte van het koninklijke domein aan de vlammen prijs gegeven om het niet in de handen te laten vallen van de Franse troepen. De Juwelenzaal is één van de bewaarde paleizen. De bas-reliëfs zijn mooie voorbeelden van de kunstzin van het Fon-volk. Het koninklijke domein, dat we bezoeken, maakt deel uit van Unesco’s Wereldpatrimonium van de Mensheid.
Na het middagmaal bij “Chez Monique”, bezoek aan een magazijn waar tropisch fruit wordt gedroogd, het enige in zijn soort in Benin.
Avondmaal en overnachting in het hotel Sun City.

14de dag : ABOMEY - COTONOU - BRUSSEL

Een laatste traject brengt ons na het ontbijt naar Cotonou. We gaan naar het hôtel du Lac. Mogelijkheid om in het hotel te blijven en te genieten van het zwembad of een panoramisch bezoek te brengen aan het centrum van Cotonou. Middagmaal. We beschikken over twee dagkamers in het hotel om ons te verfrissen.
’s Namiddags bezoek aan de fondation Zinsou, een plaatselijke privé-stichting die probeert de hedendaagse Afrikaanse cultuur en kunst te promoten.
Vrije tijd en afscheidsdiner in het hotel. Daarna transfer naar de luchthaven. Met een lijnvlucht van SN-Brussels Airlines vliegen we terug naar Brussel.

15de dag : BRUSSEL

Aankomst te Brussel in de voormiddag. Einde van een mooie reis.


Prijs en voorwaarden

Prijs per persoon : 2575 EUR
Toeslag single : 410 EUR

Met een begeleider Brussel-Brussel die zorgt voor de vertaling.



INBEGREPEN IN DE PRIJS :
- lijnvluchten met Brussels Airlines Brussel - Accra / Cotonou - Brussel
- de luchthaventaksen: 322 EUR
- verblijf in de vermelde hotels, lodges of kampen of gelijkwaardig
- alle kamers met bad of douche en wc behalve dag 9
- vol pension vanaf het avondmaal de eerste dag tot en met het avondmaal de veertiende dag
- alle transfers en transport ter plaatse in minibus met chauffeur
- alle bezoeken en entrees zoals vermeld in het programma
- een Franssprekende lokale gids gedurende het ganse traject
- de Garantiefondspremie
- de B.T.W.

TE VOORZIENE KOSTEN
- de dranken en persoonlijke uitgaven
- de fooien : 60 EUR
- de visa : 215 EUR voor de drie landen samen

AAN TE RADEN
Een reisverzekering van De Europese:
a) Volledige verzekering: bagage, ziekte, ongeval, bijstand, repatriëring onbeperkt, ANNULATIE: 100 % van het gedekt kapitaal is verzekerd zonder franchise.
Premie: 125 EUR.
b) Bagage + ANNULATIE (geen bijstand): 100% van het gedekt kapitaal is verzekerd zonder franchise.
Premie: 100 EUR.

- Deze prijzen werden berekend op basis van de luchtvaarttarieven en -taksen van juli 2011 en op basis van een minimum van 15 deelnemers.
- Voor de overige voorwaarden verwijzen we naar onze algemene voorwaarden.

FORMALITEITEN
Een internationale reispas, minimum nog 6 maanden geldig na terugkeer en een visum voor elk van de drie landen

GEZONDHEID
- Verplichte inentingen : vaccinatie tegen gele koorts
- Aan te raden : een middel tegen malaria
Raadpleeg ook :
- Tropisch Instituut, Antwerpen (travelphone : 0900/10.110) of www.itg.be
- Ministerie van Buitenlandse Zaken, Brussel (tel. 02/501.35.11) of www.diplomatie.be/nl/travel



Onderweg logeren we in hotels met een correcte prijs-kwaliteitsverhouding. We reizen in een streek met een relatief jonge toeristische industrie en het onderhoud van sommige hotels is niet altijd optimaal.
Benin, Togo en Ghana zijn speciale bestemmingen, voor ervaren of goed voorbereide reizigers. Het is mogelijk dat het programma door elkaar wordt geschud naargelang de plaatselijke omstandigheden, maar u zal alles zien wat in deze brochure staat.

Landkaart

terug => klik op de kaart

Onthaal | Plan v.d. site | Bestemmingen | Detail | Prijs | Algem. Voorwaarden | Begin pagina