MALI

Van Tombouctou naar het Dogonland

Vernieuwde en comfortabele reisweg met twee binnenlandse vluchten

klik om te vergroten

  • De hoogtepunten van Mali
  • De intellectuele haarden van Djenné en Tombouctou
  • Mopti, het Venetië van West-Afrika
  • Het bedrijvige leven op de Niger-oevers
  • Het mythische Dogonland

12 dagen - van 11 tot 22 februari 2011

.

Als erfgenaam van de grote koninkrijken van West-Afrika, is Mali de fiere hoeder van zijn culturele rijkdommen. Zowel Djenné als het geheimzinnige Tombouctou herinneren ons nog aan de intellectuele uitstraling van deze rijken. Maar het land herbergt ook niet minder dan 15 verschillende etnieën die ieder zijn territorium, zijn gewoontes en zelfs zijn taal behoudt: de Bambaras, Malinkes, Songhais, Bozos, Toearegs, Fulani, Peul, zonder de Dogons te vergeten... Na de nobele architectuur van de moskeeën van Mopti, Djenné en Tombouctou bewonderd te hebben, bevinden we ons met de Dogons in het kloppend hart van Afrika: zijn magisch decor, zijn folklore, zijn ceremonieën. Van de chaotische kliffen van Bandiagara tot de bedrijvige oevers van de Nigerstroom toont deze rondrit de veelzijdige facetten van dit fascinerend land.




De reis in detail

1ste dag, 11 februari : BRUSSEL - CASABLANCA - BAMAKO

’s Namiddags samenkomst in Zaventem en vlucht naar Casablanca met een Royal Air Maroc lijnvlucht. Aansluitende vlucht naar Bamako in de loop van de avond. Aankomst na middernacht in BAMAKO, de hoofdstad van Mali, vroeger dorpje waar de spoorlijn van Dakar eindigde en waar de Fransen zich uiteindelijk vestigden na lang hun voorkeur voor Ségou gegeven te hebben. Gelegen in het hartje van het Mandingo gebied, werd Bamako in 1640 gesticht. In deze hoofdstad van het moderne Mali kruisen alle etnieën van het land elkaar: Malinke (Mandingo), Bambara, Marka, Peul of Fulani...
Verwelkoming en transfer naar het Salam Hotel 4* of gelijkwaardig.

2de dag, 12 februari : BAMAKO

Laat ontbijt, daarna een ganse dag bezoek aan Bamako, gelegen aan de oevers van de Niger-stroom. Korte panoramische stadsrondrit met o.a. de kathedraal, gebouwd door de Fransen begin 19de eeuw en de grote moskee, gebouwd in 1948. Daarna een bezoek aan het Nationaal Museum dat ons een goed beeld geeft van de verschillende culturen en bevolkingsgroepen en dit zowel vanuit archeologisch als etnologisch standpunt. Verder naar de Lassa-heuvel vanwaar we een panoramisch uitzicht hebben over de stad. Middagmaal. Natuurlijk mag een bezoek aan de grote centrale markt (“roze markt”) en de levensmiddelenmarkt, die de bewoners van Bamako van zowat alles kan voorzien, niet ontbreken. Eveneens halte aan de artisanale markt. De dag wordt afgesloten met een rondrit richting “Point G” heuvel. Avondmaal. Overnachting in het Salam Hotel of gelijkaardig.

3de dag, 13 februari: BAMAKO - SEGOU

Vertrek naar SEGOU, dat van de 17de tot de 19de eeuw de hoofdstad was van het Bambara-rijk, een machtig animistisch koninkrijk gesticht in de 17de eeuw door Biton Mamari Koulibaly in de binnendelta van de Niger. Onderweg houden we een paar keer halt om het dagelijkse leven te ontdekken. Aankomst te Segou en middagmaal. Begin van het bezoek van de stad met haar Franse huizen in okerrode gedroogde klei in neo-Soedanese stijl. Avondmaal en overnachting in het hotel l’Auberge.

4de dag, 14 februari: SEGOU - SAN - DJENNE

Na het ontbijt op weg naar San. We doorkruisen pittoreske landschappen met baobabs, katoen- en sorghumvelden. We houden halt in de Bambara- en Bozodorpen langs de weg. Aankomst in SAN, belangrijk wegenknooppunt in de Bozo-streek. Middagmaal en bezoek aan de prachtige in banco opgetrokken moskee. Vertrek naar DJENNE. Bezoek aan de oude stad, zijn koranscholen en natuurlijk zijn beroemde moskee, die de mooiste van West-Afrika is. Een beter voorbeeld van Soedanese architectuur kan men zich niet inbeelden. De muren zijn opgetrokken in “banco”, dit zijn in de zon gedroogde leemtegels. De boomstammen die uit de gevel steken, verstevigen de constructie en samen met afgeronde torentjes geven ze aan het gebouw zijn karakteristieke silhouet. De moskee is waarschijnlijk het grootste aarden gebouw van de wereld en heeft als model gediend voor de architectuur in het Nigergebied. We bezoeken ook het huis van René Caillé, de eerste Europeaan die de verboden stad van Tombouctou betreden heeft. Overnachting in het plaatselijke Djenne Djenou hotelletje, uitgebaat door een Zweedse eigenares. (geen éénpersoonskamers beschikbaar!)

5de dag, 15 februari: DJENNE - MOPTI

’s Morgens, verder naar MOPTI, het “Venetië van West-Afrika”. Gelegen op drie eilanden aan de samenvloeiing van de Niger en de Bani, is Mopti op de eerste plaats een belangrijke vissershaven en handelscentrum, waar alle oevervolken van de Niger samenkomen. Middagmaal tijdens het bezoek. Zijn rivierhaven met zijn Soedanese gebouwen getuigt van de vitaliteit van de Mandingues, die handel drijven tussen Tombouctou en Djenné. We kijken zeker vol bewondering naar de prachtige geel-okeren moskee met 21 zuilen. We wandelen door de oude Komoguelwijk, waar niet minder dan elf etnieën samenwonen: Fulani, Peul, Bozo, Toucouleur, Toearegs,.... Overnachting in het hotel Kanaga.

6de dag, 16 februari: MOPTI - BANDIAGARA - SANGHA

Verder naar SANGHA, hoofdplaats van het Dogongebied aan de voet van de Bandiagara kliffen. Onderweg bezoek aan enkele dorpjes. Middagmaal te Bandiagari. De Dogon vormen een van de eigenaardigste bevolkingsgroepen van Mali. De originaliteit van deze etnische groep steunt vooral op zijn inplanting in een bergachtige site, namelijk de steile, 200 km lange rotswand van Bandiagara die de vlakte van de Volta domineert. De Dogons zouden hier terechtgekomen zijn in hun vlucht voor de oorlogszuchtige stammen van de Nigerbocht. Het is hier dat, soms in acrobatische omstandigheden, de Dogon hun lemen dorpen vestigden, samengesteld uit rechthoekige woonhutten, ronde keukens, graanschuurtjes met strooien puntdaken, ronde hutten waar de vrouwen zich terugtrekken tijdens hun menstruatie en tenslotte een hut waar de mannen de gewoonte hebben oeverloos te discuteren. ’s Namiddags ontdekken we een stukje van het Dogonland te voet (te doen voor goede wandelaars). Zij die dat wensen kunnen dit eveneens per 4x4 doen. Tijdens deze wandeling bezoeken we het dorpje BANANI, zoals andere Dogondorpen perfect geïntegreerd in het chaotisch rotslandschap. Ondanks de onherbergzaamheid van het terrein en het klimaat is de plantengroei alles behalve schaars: baobabs, kapokbomen, tamarindebomen, boterbomen. Verder naar Sangha voor het avondmaal en overnachting in het Le Guina kamp

7de dag, 17 februari: SANGHA - uitstap Irelli en Tirelli

Vroege afdaling te voet naar IRELLI, (zij die dat wensen kunnen dit eveneens per 4x4 doen), één van de mooiste Dogondorpen, en verder naar Amani waar we stoppen aan het kaaimannenmeer. Een zeer mooie tocht voor geoefende wandelaars. Middagmaal te TIRELLI opgeluisterd met dogon- en maskerdansen. Avondmaal en overnachting te Sangha.

8ste dag, 18 februari: SANGHA - SONGO - MOPTI

‘s Morgens, bezoek aan SONGO, een dorpje gelegen op het plateau, aan de rand van een tafelberg. Een grot onder een overhangende rots is beschilderd met symbolische tekens. Hier worden de jongeren geïnitieerd in de Dogonmythologie en vindt op geslachtsrijpe leeftijd de besnijdenis plaats, het hoogtepunt van de inwijding. Middagmaal onderweg. Onderweg bezoeken we één van de waterdammen die na de droogte in de jaren 70 in het Dogon-gebied werden gebouwd en een uienplantage. Verder naar MOPTI. Bij aankomst, intrek in het Kanaga Hotel.

9de dag, 19 februari: MOPTI - TOMBOUCTOU

Na het ontbijt, naar de luchthaven voor de vlucht van een uurtje naar Tombouctou. Aankomst in TOMBOUCTOU (Timboektoe), een van de meest legendarische plaatsen op de aardbol, tegelijk intellectueel centrum van de Afro-islamitische beschaving en draaischijf van de grote kameelkaravanen. De stad werd waarschijnlijk in het begin van de 12de eeuw door Toeareg-stammen gesticht op het noordelijkste punt van de Nigerstroom om de handel te vergemakkelijken. De stad kende haar hoogtepunt in 1325 onder de Mandingue-heersers en telde niet minder dan 100 000 theologiestudenten rond de Sankore moskee. “Ontmoetingsplaats van de degenen die per prauw reizen en dezen die zich per kameel verplaatsen”, zoals een Arabische kroniekschrijver het uitdrukte, is Tombouctou heden ten dage niet meer langs de Niger gelegen en dient Kabara als haar vooruitgeschoven haven. De prauw vertegenwoordigt hier het zuiden, dit wil zeggen de rijst, de sorghum en het goud. De kameel symboliseert daarentegen de woestijn, maar ook de zoutmijnen en de opening naar de Arabische landen. Weleer beroemd omwille van zijn universiteit, die rivaliseerde met deze van Kairo en Cordoba, was Tombouctou lange tijd verboden voor Westerlingen. Middagmaal in een lokaal restaurant. Ontdekking van de ooit voor ongelovigen verboden stad, vertrekpunt van de zwaarbeladen zoutkaravanan. Tijdens onze wandeling bewonderen we de moskee van imam Sidi Yaya; de Sankore moskee, gebouwd in 1325 tijdens de regering van Kankan Moussa; en de oudste moskee van de stad, de Djinguereber moskee. In de straten wandelen we voorbij eeuwenoude huizen met zware massief houten deuren, mooi beslagen met ijzeren versieringen. ’s Avonds een avondmaal in Toeareg-traditie. Overnachting in het hotel Les Colombes.

10de dag, 20 februari: TOMBOUCTOU - BAMAKO - MANDINGUE LAND

Vroeg opstaan voor de ochtendlijke vlucht naar Bamako. Aankomst in de voormiddag en vertrek naar het zuiden. Het is het kernland van het Mandingue bevolking en het biedt een volledig ander landschap dan het noorden van het land. Het was hier dat in de 13de eeuw de wieg stond van het grote Mali-rijk. Via een mooie weg rijden we door goed bewaarde traditionele dorpjes gelegen langs de rivier : eerst aan de beurt komen Samay en het mooie vissersdorpje Samanyana, vervolgens het historische Kirina waar in 1215 de beslissende veldslag werd gewonnen door Soundjata , de stichter van het Rijk van Mali. We eindigen onze uitstap met de heilige stad Kangaba waar een stuk van de Heilige Steen van de Kaaba van Mekka zou worden bewaard en Kela, het centrum van de Malinese Griots, de traditionele zangers-vertellers. Middagmaal onderweg.
Terug naar Bamako waar overnachting in het hotel Salam.

11de dag, 21 februari: BAMAKO - CASABLANCA

Na het ontbijt, bezoek aan de moderne stad. Middagmaal en vrije tijd om zich voor te bereiden op de terugreis. ‘s Avonds zijn er in het hotel twee kamers ter beschikking om u op te frissen. Afscheidsdiner in een lokaal restaurant. In de loop van de avond transfer naar de luchthaven. Afreis met Royal Air Maroc naar CASABLANCA.

12de dag, 22 februari: CASABLANCA - BRUSSEL

Bij aankomst aansluitende vlucht naar Brussel, waar de aankomst tegen de middag voorzien is.




Prijs en voorwaarden

Prijs per persoon : 2390 EUR
Toeslag single : 430 EUR

Een ICTAM-begeleider Brussel - Brussel zorgt voor de vertaling.


INBEGREPEN IN DE PRIJS
- Royal Air Maroc lijnvluchten : Brussel - Casablanca - Bamako - Casablanca - Brussel
- de luchthaventaks in Brussel en Casablanca : 278 EUR
- de binnenlandse vluchten Mopti - Tombouctou / Tombouctou - Bamako
- verblijf in de vermelde hotels of gelijkwaardige:eenvoudige,degelijke, aangename hotels
- vol pension
- alle transfers en transport ter plaatse
- alle bezoeken en entrees zoals vermeld in het programma
- een Franssprekende lokale gids (vertaling door onze reisleider)
- de Garantiefondspremie
- de B.T.W.

TE VOORZIENE KOSTEN
- de dranken en persoonlijke uitgaven
- luchthaventaks in Bamako : +/- 15 EUR (10.000 XOF)
- visumkosten : 45 EUR
- de fooien (begeleider, gids, chauffeur, dragers,...) : 52 EUR
AAN TE RADEN
Een reisverzekering :
a) Volledige verzekering : bagage, ziekte, ongeval, bijstand, repatriëring onbeperkt, ANNULATIE: 100 % van het gedekt kapitaal is verzekerd zonder franchise. Premie: 110 EUR.
b) bagage + ANNULATIE (geen bijstand): 100% van het gedekt kapitaal is verzekerd zonder franchise. Premie: 85 EUR.

Deze prijzen werden berekend op basis van de luchtvaarttarieven en -taksen van juli 2010 en op basis van een minimum van 15 deelnemers. Voor de overige voorwaarden verwijzen we naar onze algemene voorwaarden.

FORMALITEITEN
Een reispas geldig tot minstens 6 maanden na uw terugreis.
Ictam zorgt voor het bekomen van het visum.
Opgelet : uw reispas moet 5 weken voor afreis in ons bezit zijn.
www.diplomatie.be/nl/travel

REISPAS
Voor het bekomen van een nieuwe reispas moet u rekenen op een periode van 4 weken. Doe tijdig uw aanvraag.

GEZONDHEID
Verplicht: vaccinatie tegen gele koorts (minstens 10 dagen voor afreis) in een van deze erkende vaccinatiecentra :
- Instituut Tropische Geneeskunde, Travel Clinic, Kronenburgstraat 43/3, 2000 Antwerpen, Travel Phone 0900/10.110
- Sint-Lucas universitaire kliniek, Hippocrateslaan 10, 1200 Brussel, tel. 02/764.21.22
- U.M.C. Sint-Pieters, Hoogstraat 290, 1000 Brussel, tel. 02/535.33 43
- Travel Clinic AZ Sint-Jan, Ruddershove 10, 8000 Brugge, tel. 050/45.23.20
- UZ Gent Poly 2, De Pintelaan 185, 9000 Gent, tel. 09/332 23 50
- Virga Jesse Ziekenhuis, Stadsomvaart 11, 3500 Hasselt, tel. 011/30.97.40
- UZ Leuven - Dienst Inwendige Geneeskunde, Herestraat 49, 3000 Leuven, tel. 016/344775

Aangeraden : vaccinaties tegen tetanos, typhus, hepatitis A en B.
Voorzorgen tegen malaria.

Raadpleeg ook:
- Tropisch Instituut, Antwerpen (Travel Phone : 0900/10.110) of www.itg.be
- Ministerie van Buitenlandse Zaken, Brussel (tel. 02/501.35.11) of www.diplimatie.be/nl/travel

Landkaart

terug => klik op de kaart

Onthaal | Plan v.d. site | Bestemmingen | Detail | Prijs | Algem. Voorwaarden | Begin pagina