MAURITANIE

Tussen woestijn en oceaan

klik om te vergroten

  • Een echte onderdompeling in het hart van de woestijn
  • Het natuurreservaat van de Banc d’Arguin behorend tot het werelderfgoed
  • De beroemde Woestijntrein
  • Het bezoek van twee historische steden, Chinguetti en Ouadane
  • De onmetelijke zandduinen van Amatlich en Adrar

13 dagen - Van 16 tot 28 november 2007

.De reis in detail

1ste dag : BRUSSEL – PARIJS – NOUAKCHOTT

1ste dag : BRUSSEL - PARIJS - NOUAKCHOTT’s Morgens afspraak in het Zuidstation van Brussel. Vertrek per trein naar de luchthaven Paris-Charles de Gaulle. Bij aankomst afreis per lijnvlucht Air France naar NOUAKCHOTT, de hoofdstad van de Islamitische Republiek van Mauritanië (Al-Jumhuriyah al-Islamiyah al-Muritaniyah). Deze stad werd na de Franse kolonisatie speciaal als hoofdstad van de jonge republiek uit de grond gestampt op het ogenblik van de onafhankelijkheid in 1960. Bij aankomst, verwelkoming en transfer naar het hotel Amane.

2de dag : NOUAKCHOTT - Cap Timirist - KAAP IWI

Vertrek per 4x4 doorheen de oneindige zandduinen naar Kaap Timirist (Râs Timirist) in de buurt van Nouâmghâr, de zuidelijke toegangspoort tot het nationaal natuurreservaat van Banc d’Arguin (Parc National du Banc d’Arguin). De Mauritaanse kust is uiterst visrijk. Nochtans keert het land de rug toe naar de zee, en geen enkele stad, geen enkel oud dorp ligt op minder dan 150 km van de kust. Een enkele stam vormt hierop een uitzondering: de Imraguens, gevestigd in de omgeving van Cap Timirist, die dankzij de zee in hun levensonderhoud voorzien. Bezoek van een Imraguen vissersdorp om kennis te maken met hun ongewone vistechniek waarbij beroep wordt gedaan op dolfijnen. De omgeving van Kaap Timirist is onder meer bekend omwille zijn grote concentratie van waadvogels. Verder naar KAAP IWIK of Râs Iouîk. Bivak tussen woestijn en oceaan in het kamp van het reservaat.

3de dag : KAAP IWIK - uitstap Banc d’Arguin

Daguitstap aan boord van een traditionele zeilboot vanuit Iwik om de BANC d’ARGUIN te ontdekken, een natuurreservaat opgenomen op de lijst van het Werelderfgoed van de Unesco als een van de grootste vogelreservaten van onze planeet. Zilverreigers, blauwe reigers, jonge snippen, roze flamingo’s, ganzen van Gambia, pelikanen, ooievaren komen hier elk jaar uitrusten. Daarenboven vertoeven in deze visrijke wateren dolfijnen, zwaardwalvissen, tonijnen en bruinvissen. Terugkeer naar het vasteland op het einde van de namiddag en bivak in het kamp van het reservaat.

4de dag : KAAP IWIK - Banc d’Arguin - NOUADHIBOU

Na het ontbijt volgen we met onze 4x4 noordwaarts de kustlijn doorheen het natuurreservaat van de Banc d’ARGUIN alvorens NOUADHIBOU te bereiken, het economische hart van het land en exporthaven van de ijzererts. Nouadhibou, het voormalige Port-Etienne, is op het punt van een vlak en dor schiereiland genesteld. Overnachting in het hotel Osiane.

5de dag : NOUADHIBOU - Cap Blanc - WOESTIJNTREIN naar TNEIMICHAT

’s Morgens uitstap naar CAP BLANC, ook bekend onder de naam van Râs Nouadhibou, natuurreservaat dat de laatste groepen monniksrobben herbergt. Terugkeer naar Nouadhibou voor het middagmaal. ’s Namiddags, vertrek met de beroemde Woestijntrein, de ertstrein die Nouadhibou verbindt met de mijnstad Zouerate in het noorden van het land. Beschouwd als de zwaarste en langste ter wereld is deze trein reeds een attractie op zichzelf: 2 km lang trekt hij niet minder dan 200 rijtuigen! Voor de reizigers wordt een extra rijtuig aangehaakt aan deze ertstrein. In TNEIMICHAT stappen we de trein weer af en overnachten we in een tentenkamp.

6de dag : TNEIMICHAT - CHOUM - ATAR

’s Morgens bezoek van de site van BEN AMIRA, waar zich de grootste monoliet van Afrika bevindt. Vertrek via Choum naar ATAR, de kleine hoofdstad van het Mauritanische deel van Adrar regio. In de berbertaal betekent Adrar “de berg”. Met een afwisseling van tafelbergen, verzande valleien en immense ergs (weidse uitgestrekte duinen in zandwoestijnen) herbergt de Adrar met geschiedenis beladen oases waar nog een bevolking leeft getekend door het leven in de woestijn. Overnachting in het hotel Seguelil.

7de dag : ATAR

Wandeling doorheen de steegjes van ATAR. Alhoewel later gesticht dan de historische steden van Mauretanië, werd Atar al vlug een belangrijk knooppunt van de transsaharische handel tussen het Noorden en het Zuiden. Na een periode van verval leek het er in 1960 even op dat de stad weer een cruciale rol zou kunnen spelen toen een hoofdstad moest gevonden worden voor de nieuwe onafhankelijke republiek. Haar geografische ligging leek een troef te zijn, maar de keuze viel uiteindelijk op Nouakchott.
De oasestad, bekend voor zijn markt, zijn palmentuinen en de kwaliteit van haar artisanaat, kent nu een zekere economische heropleving dankzij het groeiend toerisme in de Adrar.
Na deze wandeling, uitstap naar de GUELTA (permanente waterplaats) van MOL OM HAR.
Overnachting in het hotel Seguelil.

8ste dag : ATAR - GUELB ER RICHAT - OUADANE

Piste via de Amogjar-engte en zijn grootse landschappen naar het beroemde Fort Sagane, waar in 1984 de film van Alain Corneau gedraaid werd naar de roman van Louis Gardel. Verder via Ouadane naar de GUELB ER RICHAT, de krater van de Richat. Deze geologische site, bestudeerd door Theodore Monod in de jaren 50, bestaat uit drie min of meer waarneembare concentrische circels, die men via bergpassen overschrijdt om in het centrum te komen. Deze circels bevinden zich opeenvolgend op ongeveer tien, vijf en één kilometer van het centrum. De afmetingen van de guelb zijn zo groot dat deze gemakkelijk vanuit de ruimte te ontwaren is en daarom soms “het Oog van Afrika” genoemd. Korte stop bij het vervallen fort van Agoueidir.
Terugkeer naar OUADANE, de antieke stad op de eertijds drukke karavaanpiste tussen Noord- en Zwart-Afrika. Overnachting in het Agoueidir hotel/kamp.

9de dag : OUADANE - TENOCHERT - N’T KEMKENT - CHINGUETTI

’s Morgens bezoek van de oude stad van OUADANE omringd door een vestingmuur: zijn versterkte waterputten, zijn oude moskee, zijn wirwar van straten en steegjes.
Vandaag reizen we verder door prachtige, afwisselende landschappen: bergen, ruige uitgestrekte vlakten, rotsachtige hoogvlakten, goud- en okerkleurige duinen. Picknick onderweg. We maken onderweg ook haltes bij de Moorse tentenkampen.
We maken een halte in TENOCHERT, een kleine door zand overwonnen oasis, waar slechts de kruinen van de palmbomen uitsteken. Verder via de prachtige palmentuin van N’T KEMKENT naar het beroemde, door het woestijnzand bedreigde CHINGUETTI, gebouwd langs de erg Ouarane. Chinguetti is de Ksar -versterkt dorp- die in de Adrar het meest de Sahara symboliseert. Beschouwd als de zevende heilige stad van de islam, behoort Chinguetti tot het werelderfgoed omwille van zijn architectuur. De oorsprong van de stad is nauw verbonden met de ontwikkeling van de grote handelswegen en zijn culturele en religieuse uitstraling reikte tot Mekka. Zijn bibliotheek, een kleine, ontroerende ruimte uit de 14de eeuw met zijn 145 verluchte handschriften getuigt van de geletterdheid van zijn geleerden van voorbije eeuwen. Ontdekking van de oude manuscripten, het literair geheugen van de Sahara. Avondmaal en overnachting in de Auberge Abweir.

10de dag : CHINGUETTI - SEGUELIL - TERJIT

Bezoek aan een oase waar de teelt van allerhande voedingsgewassen en groenten in volle ontplooing is: sorghum, gierst, maïs, rijst, vijgen en appelsienen. In de oase van Seguelil bewonderen we enkele rotstekeningen. Verder naar TERJIT, een tussen twee steile heuvels ingesloten oase, waarvan de aanwezigheid verraden wordt door het geluid van stromend water. Bivak.

11de dag : TERJIT - de AMATLICH duinen - NOUAKCHOTT

Vertrek in de richting van Akjoujt doorheen een vlakke woestijn waar we kudden dromedarissen en geiten ontwaren. Vervolgens bereiken het massief van AMATLICH en zijn hoge rijen duinen, waarvan sommige 300 m hoogte bereiken. Verder naar NOUAKCHOTT. Overnachting in hotel El Amane.

12de dag : NOUAKCHOTT - PARIJS

Bezoek van de ambachtelijke markt en het Nationaal Museum. Na het middagmaal vrije namiddag. In de loop van de avond transfer naar de luchthaven en terugvlucht met Air France naar PARIJS.

13de dag : PARIJS - BRUSSEL

Aankomst in de vroege morgen in Parijs. Verder per trein naar Brussel.Prijs en voorwaarden

Prijs per persoon : 2050 EUR
Toeslag single : 195 EUR


Een ICTAM-begeleider Brussel - Brussel zorgt voor de vertaling.


INBEGREPEN IN DE PRIJS
- de internationale lijnvluchten van Air France : Parijs - Nouakchott - Parijs
- de huidige fueltoeslagen en de luchthaventaks in Parijs : 208,56 EUR
- Thalystrein Brussel - Paris CDG - Brussel
- verblijf afwisselend in de vermelde hotels, auberges (eenvoudige hotels), permanente tentenkampen of bivaktenten die ’s avonds bij aankomst opgesteld worden
- vol pension
- alle transfers en transport ter plaatse
- alle bezoeken en entrees zoals vermeld in het programma
- een Franssprekende lokale gids (vertaling door onze reisleider)
- de Garantiefondspremie
- de B.T.W.


TE VOORZIENE KOSTEN
- de dranken en persoonlijke uitgaven
- de lokale fooien (gids, chauffeur, dragers, ...) : 40 EUR
- de vergoeding aan de begeleider :
15 EUR
- visumkosten : 43 EUR

AAN TE RADEN :
Een reisverzekering :
a) Volledige verzekering: bagage, ziekte, ongeval, bijstand, repatriëring onbeperkt, ANNULATIE: 100 % van het gedekt kapitaal is verzekerd zonder franchise. Premie: 75 EUR.
b) bagage + ANNULATIE (geen bijstand): 100% van het gedekt kapitaal is verzekerd zonder franchise. Premie: 50 EUR.

Deze prijzen werden berekend op basis van de luchtvaarttarieven en -taksen van mei 2007 voor de prestaties in het land van bestemming, en op basis van een minimum van 15 deelnemers. Voor de overige voorwaarden verwijzen we naar onze algemene voorwaarden.

FORMALITEITEN
Een reispas geldig tot minstens 6 maanden na uw terugreis.
Ictam zorgt voor het bekomen van het visum.
Opgelet : uw reispas moet 5 weken voor afreis in ons bezit zijn.


REISPAS
Voor het bekomen van een nieuwe reispas moet u rekenen op een periode van 4 weken. Doe tijdig uw aanvraag.

GEZONDHEID
Verplicht: vaccinatie tegen gele koorts (minstens 10 dagen voor afreis) in een van deze erkende vaccinatiecentra :
- Instituut Tropische Geneeskunde, Travel Clinic, Kronenburgstraat 43/3, 2000 Antwerpen, Travel Phone : 0900/10.110
- Ministerie van Buitenlandse Zaken, Naamse straat 59, 1000 Brussel, tel. 02/501.35.11
- U.M.C. Sint-Pieters, Hoogstraat 290, 1000 Brussel, tel. 02/535.33 43
- Travel Clinic AZ Sint-Jan, Ruddershove 10, 8000 Brugge, tel. 050/45.23.20
- UZ Gent Poly 2, De Pintelaan 185, 9000 Gent tel. 09/240 23 45
- Virga Jesse Ziekenhuis, Stadsomvaart 11, 3500 Hasselt, tel. 011/30.97.40
- UZ Leuven – Dienst Inwendige Geneeskunde, Herestraat 49, 3000 Leuven, tel. 016/344775


Aangeraden :
- vaccinaties tegen tetanos, typhus, hepatitis A en B.
- anti-malaria geneesmiddelen

Raadpleeg ook :
- Tropisch Instituut, Antwerpen (Travel Phone : 0900/10.110)
- Ministerie van Buitenlandse Zaken, Brussel (tel. 02/501.35.11)

BELANGRIJK
Deze reis is niet geschikt voor mensen die het grote comfort opzoeken. Ook een goede gezondheid en een goede fysische conditie zijn noodzakelijk.

Landkaart

terug => klik op de kaart

Onthaal | Plan v.d. site | Bestemmingen | Detail | Prijs | Algem. Voorwaarden | Begin pagina