Nubisch SOEDAN

In de woestijn :
DE ZWARTE FARAO'S
en AUTHENTIEKE NUBISCHE DORPJES

klik om te vergroten

Ontdekkingsreis onder de leiding van mevrouw Ria Deleu, egyptologe, georganiseerd ter gelegenheid van de tentoonstelling “de Zwarte Farao’s” in het Koninklijk Museum van Mariemont van 9 maart tot 2 september 2007

15 dagen - Van 16 tot 30 november 2007

.

Het oude rijk van Koesh gedurende eeuwen begeerd door zijn machtige Egyptische buur. Met de XXVste dynastie zijn het de Zwarte Farao’s die zich op hun beurt van de Egyptische troon meester maken.
Langzaam doen de Koeshieten de kunst van de piramidebouw veranderingen ondergaan en voegen er grafkapellen aan toe. Deze boeiende rondreis brengt de ervaren reiziger naar de tempel van Soleb, de wonderbaarlijke grafplaatsen van Meroe, naar de piramides van Nuri, naar de heilige berg Djebel Barkal, de tempel van Amon in Napata, “het Karnak van het Zuiden”, zonder de christelijke overblijfselen van Old Dongola en de Nubische dorpjes tussen woestijn en Nijl te vergeten...




Reis "NUBISCH EGYPTE", klik hier.

De reis in detail

1ste dag, vrijdag 16 november : BRUSSEL - CAIRO

Samenkomst in het begin van de namiddag in de luchthaven van Zaventem en afreis naar CAIRO met een lijnvlucht van Egypt Air. Bij aankomst, verwelkoming en transfer naar het hotel Sofitel Le Sphinx**** of gelijkwaardig.

2de dag, zaterdag 17 november : CAIRO

Bezoek van het Egyptisch Museum, waar onze aandacht vooral zal gaan naar de afdeling van de XXVste dynastie, de zogenaamde “Ethiopische dynastie”. Na het middagmaal begeven we ons naar de Koptische wijk. Bezoek van het Koptisch museum en de kerken Heilige Serge, Heilige Barbara en al-Mu’allaqa, een van de oudste van Caïro. Tenslotte bezoek van de synagoog, ondergebracht in een vroegere kerk. Na het avondmaal blijft de kamer ter uwer beschikking tot 22uur. Transfer naar de luchthaven.

3de dag, zondag 18 november : CAIRO - KHARTOEM

Kort na middernacht afreis naar KHARTOEM. Aankomst in de vroege morgen in de Soedanese hoofdstad, gelegen aan de samenvloeiing van de Witte Nijl en de Blauwe Nijl. Transfer naar het hotel voor wat rust.
In de late voormiddag kennismaking met KHARTOEM, waar we ter voorbereiding van onze reisweg vooral aandacht besteden aan het ietwat oubollige maar toch zeer interessante Archeologisch Museum. Onder de tentoongestelde schatten vallen zeker de christelijke muurschilderingen op afkomstig van Nubische sites, zoals Faras, die door het water van het Nasser-meer verzwolgen werden. In de tuin van het museum bevinden zich ook de hier heropgebouwde Nubische tempels gered bij de aanleg van de Assoean-dam: Bouhen, Aksha, Oost-Semna en West-Semna.
Vervolgens uitstap naar OMDURMAN, de traditionele hoofdstad van Soedan aan de andere oever van de Nijl, tot de Britten beslisten Khartoem de functie van administratieve hoofdstad te geven na de slag van Omdurman in 1898, waarbij Kitchener de mahdistische troepen verpletterde. Bezoek van het mausoleum van de Mahdi, die zich van Khartoem meester had gemaakt in 1885 na het expeditiecorps van generaal Gordon uitgeroeid te hebben. Vlakbij bevindt zich het huis van de Khalifa, waar Abd Allah, de opvolger van de Mahdi, woonde. Bezoek aan de bedrijvige soekh van Omdurman, een van de grootste markten van Soedan.
Overnachting in het Grand Holiday Villa of Rotana Hotel****.

4de dag, maandag 19 november : KHARTOEM - WADI EL MI

Deze morgen vertrekken we naar het noordwesten. In de buurt van het dorpje Tam Tam verlaten we de asfaltweg en nemen een piste door de Libische woestijn in de richting van Wadi el Milk, waar de zandduinen en acacia bomen getuigen van de aanwezigheid van water. De streek wordt bevolkt door Bisharin nomaden, wier nederzettingen zich in de buurt van waterputten bevinden. We rijden naar het noorden doorheen een van de minst bezochte gebieden van de Sahara. De Western Desert Region is immens: van de Nijl in het oosten tot de Tsjaadse grens in het westen en van de Egyptische grens in het noorden tot de Sahel in het zuiden. Overnachting in tent.

5de dag, dinsdag 20 november : WADI EL MILK - DONGOLA

We zetten onze tocht verder naar de streek van Dongola. Overnachting in tent

6de dag, woensdag 21 november : DONGOLA - jebel Dosha, Soleb en Sesibi - DELGO

’s Morgens rijden we verder noordwaarts langsheen de Nijl. Deze streek is het centrale gedeelte van Nubië, waar de bevolking een van het arabisch verschillende taal spteekt. Onderweg bezoeken we de SESEBI tempel

en vooral de SOLEB tempel. Gelegen op de linkeroever van de Nijl tussen de IIde en IIIde cataract, getuigt deze mooiste Egyptische tempel van Soedan van de aanwezigheid van het Nieuwe Rijk in Nubië. Opgetrokken onder Amenophis III (ca. 1400-1370 v.C.), kan de tempel wat sierlijkheid betreft de vergelijking doorstaan met deze van Luxor. Beide tempels zijn trouwens het werk van de architect Amenhotep. In Jebel DOSHA, ten noorden, werd een tempel in de grond gegraven langs de Nijl. We bereiken nadien het dorp Delgo, waar we de Nijl oversteken. Overnachting in tent.

7de dag, donderdag 22 november : DELGO - IIIde cataract

Vanaf nu keren we op onze passen terug en rijden weer zuidwaarts. Onderweg houden we halt aan de granieten blokken van de IIIde cataract, waar we in de buurt van TOMBOS tussen de rotsblokken een beeld van de Zwarte farao Taharqa (regeringsperiode : 690 - 664 v. C.) ontdekken, de derde heerser van de XXVe dynastie van Egypte, die over een onmetelijk en verenigd land regeerde, van de samenvloeiing van de twee Nijlen tot de delta. Overnachting in tent.

8 ste & 9de dag, vrijdag 23 en zaterdag 24 november : IIIde cataract - KERMA - Nubische dorpen - OLD DONGOLA

Verder naar KERMA op de rechteroever van de Nijl. De beschaving van Kerma, of het koninkrijk van Koush, ontwikkelde zich aan de zijrand van Egypte vanaf het einde van het IIIde millennium v.C. en bleef in Nubië de voornaamste staat die gedurende nagenoeg duizend jaar het hoofd bood aan zijn Egyptische buur tot de verovering door deze rond 1550 v.C. Bezoek aan de archeologische site: rechthoekige bakstenen gebouwen, paleizen en werkplaatsen, begraafplaatsen. De religieuze wijk wordt overheerst door de deffufa, een bakstenen massa van 19 m hoogte op 52 m lengte.
Verder zuidwaarts, waarbij vooral aandacht besteed wordt aan de mooie Nubische dorpjes met hun fantasierijk versierde huizen. Onderweg halte aan de site van KAWA met zijn overblijfselen van de Kerma beschaving, van het Nieuwe Rijk en de Koeshitische periode. Aankomst in OLD DONGOLA. Overnachting in een voor ons opgezet tentenkamp.

10de dag, zondag 25 november : OLD DONGOLA - Nubische woestijn - El Kurru - KARIMA

Bezoek van de site van OLD DONGOLA of DONGOLA EL-AGOUZ, de oude hoofdstad van het christelijke rijk van Muqurra / Makuria, die deze streek van Soedan overheerste na de teleurgang van Meroe gedurende meer dan vijfhonderd jaar tot de XIVde eeuw. Naast de overblijfselen van koptische kerken, die merkwaardige voorbeelden van bewerkte kapitelen uit de Xde en XIIde eeuw bieden, verheft zich een goed bewaard versterkt paleis dat ononderbroken bewoond bleef zelfs na de islamitische verovering. Naast de christelijke overblijfselen richtten de nieuwe meesters hun koepelgraven aan de rand van de woestijn op.

Vertrek doorheen de zandduinen en rotsen van de Nubische woestijn naar Karima. Onderweg bezoek van EL-KURRU.
We besteden vooral onze aandacht aan de begraafplaats met zijn tamelijk beschadigde piramides, zijn koninlijke tumulus en de grafkamer van koningin Kalhata, de moeder van Tanoutamon. Aankomst in KARIMA.
Het stadje ligt stroomafwaarts van de 4de cataract in de streek van het oude Napata.
Overnachting in het charmante Nubian Rest House.

11de dag, maandag 26 november : KARIMA - Jebel Barkal & NURI

’s Morgens bezoek aan de markt van Karima. Vervolgens begeven we ons naar de Jebel Barkal. Aan de voet van de jebel Barkal, “de heilige berg”, bevinden zich de ruïnes van NAPATA. Na zijn verovering van Opper-Nubië breidde farao Thutmosis III rond 1450 v.C. het Egyptische rijk uit naar het zuiden tot de jebel Barkal en stichtte er Napata. Vanaf zijn verblijf alhier dateert de band met de godheid Amon, in het Kushrijk vooral vereerd onder de vorm van een ram. Napata was zowat “het Karnak van het Zuiden”, waar de heilige Jebel Barkal als woonst diende voor de godheid Amon. Na enkele eeuwen van bezetting werd de stad in de XIde eeuw door de Egyptenaren verlaten.

Op het gebied tussen Napata en Dongola vestigde zich, eerst in el-Kurru en daarna in Napata, een Nubische of beter Koeshitische autonome dynastie, die rond 750 v.C. de bezettingstroepen versloeg en zelf Egypte veroverde, dat in volle anarchie vertoefde. Ze vormde de XXVde dynastie van de “Zwarte Farao’s”, waarvan de farao’s zich in Thebe vestigden en er tussen 750 en 664 v.C. regeerden. In 664 werd Thebes verwoest door de Assyriërs, en Taharqa (690-664 v.C.), wiens elegante zuil men nog steeds kan bewonderen in de tempel van Karnak, moest naar Nubië, waarvan hij afkomstig was, vluchten. Het is in Napata dat de laatste heerser van de XXVde dynastie, Tanoutamon, zich terugtrok: het einde van de Nubische droom in Egypte. Uit deze periode dateert de onafhankelijkheid dankzij de stichting van het eerste autonome rijk van Koesh, waarvan de hoofdstad eerst in Napata (tussen 565 en 295 v.C.) gevestigd werd. Bezoek aan deze eerste hoofdstad : de Jebel Barkal, de piramides, de rotstempel van Taharqa en de grote tempel van Amon behoren tot de beste bewaarde getuigen van het verleden van Soedan.
Na opnieuw de Nijl overgestoken te hebben, bezoeken we op de linkeroever van deze stroom het geheel van piramides van NURI, die zich in een rij aftekenen tegen de achtergrond van goudkleurige zandtuinen. Voor de laatste zwarte farao van de XXVde dynastie, Taharqa, gestorven in 664, werd hier de grootste piramide van Soedan opgericht.
Overnachting in het Nubian Rest House.

12de dag, dinsdag 27 november : KARIMA - Bayuda woestijn - MEROE

Vandaag doorkruisen wij de mooie Bayuda woestijn, gelegen tussen de vierde en de zesde cataract. In de nabijheid van de stad Atbara nemen we weer de veerpont naar de rechteroever van de Nijl.
Tegen het einde van de dag bereiken we MEROE, de tweede hoofdstad van Kush.
Overnachting in het comfortabel permanente tentenkamp met prachtig uitzicht op de piramides van Meroe.

13de dag, woensdag 28 november : MEROE - bezoek necropolis & koninklijke stad

De dag begint met het bezoek aan de necropolis van MEROE, de tweede hoofdstad van het rijk van Koesh tussen 275 v.C. tot 350 na C., als erfgenaam van de macht van Kerma en Napata: na de verwoesting van Napata door de Egyptenaren trokken de Nubiërs zich meer naar het zuiden terug, naar Meroe, tussen de vijfde en de zesde cataract. Op een moment waarop het Ptolemaïsche Egypte een diepe hervorming onderging, behielden de “zwarte farao’s” de erfenis van de Egyptische traditie. Doch werd de Afrikaanse invloed sterker en sterker. Meer dan twintig door grafkapellen geflankeerde piramides getuigen van de schitterende beschaving van Kush.
Vervolgens bezoeken we de Koninklijke Stad van Meroe.
Overnachting in het tentenkamp van Meroe.

14de dag, donderdag 29 november : MEROE - Naga & Musawwarat - KHARTOEM

Vertrek naar naar SHENDI en zijn pittoreske markt. Daarna bezoek van het Meroïtische religieuze centrum MUSAWWARAT -es- SUFRA. Een grote omheining omringt zeven heiligdommen, waarvan een tempel uit het einde van de IIIde eeuw v.C. toegewijd is aan de god-leeuw Apedemak. De god-leeuw, geassocieerd met de oorlog en koningdom, was de belangrijkste uit het Meroïtisch tijdperk. De Tempel van de Olifant is een uitgestrekt cultuscomplex met mooie bas-reliëfs en standbeelden van de goden Arensnuphis en Sebiumeker. Tenslotte bezoek aan NAGA, een van de mooiste Meroïtische sites, waar we een andere Apedemak-tempel met prachtige bas-reliëfs naast de “Romeinse” kiosk ontdekken, waarin Griekse, Romeinse en Egyptische invloeden versmolten zijn. Wat verder de Amon-tempel, waarvan de toegangsweg geflankeerd wordt door gebeeldhouwde rammen.
In de late namiddag komen we in KHARTOEM. Avondmaal. Overnachting in het hotel Holiday Villa of Rotana****.

15de dag, vrijdag 30 november : KHARTOEM - CAIRO - BRUSSEL

Zeer vroeg in de morgen transfer naar de luchthaven en vertrek naar Caïro met lijnvlucht van Egypt Air. Bij aankomst aansluitende vlucht naar Brussel, waar de aankomst in het begin van de namiddag voorzien is.

E



Prijs en voorwaarden

Prijs per persoon : 3750 EUR
Toeslag single : 525 EUR


Met ICTAM-begeleidster Ria Deleu van Brussel tot Brussel, die zorgt voor de vertaling en aanvullende uitleg


INBEGREPEN IN DE PRIJS
- de internationale vluchten met Egypt Air : Brussel - Caïro - Khartoem - Caïro - Brussel
- de veiligheids- en luchthaventaksen in Brussel en Caïro
- vol pension
- de vermelde hotels van Caïro, Khartoem en Karima
- permanent tentenkamp in Meroe
- voordien opgesteld kamp in Old Dongola
- overnachtingen in tent elders
- alle transporten en transfers per Toyota Land Cruiser (4 passagiers per wagen)
- een Franstalige lokale gids
- alle entrees en bezoeken zoals voorzien in het programma
- de BTW
- het garantiefonds

TE VOORZIENE ONKOSTEN
- de luchthaventaksen in Khartoem : 20 USD
- de vergoeding voor de Ictam-begeleider : 15 EUR
- de drinkgelden ter plaatse : 45 EUR
- de visakosten : 65 EUR
- de kosten voor de video-camera : 150 USD te betalen bij aankomst (= 2 fotos). Gelieve ons ten laatste enkele dagen voor vertrek te verwittigen indien U een video-camera gebruikt.
- de dranken (behalve mineraal water)

AAN TE RADEN
Een reisverzekering
a) Volledige verzekering: bagage, ziekte, ongeval, bijstand, repatriëring onbeperkt, annulatie: 100% van het gedekt kapitaal is verzekerd zonder franchise. Premie: 75 EUR.
b) Bagage + Annulatie (zonder bijstand): 100% van het gedekt kapitaal is verzekerd zonder franchise. Premie : 50 EUR

Deze prijzen werden berekend op basis van de luchtvaarttarieven en -taksen van maart 2007 voor de prestaties in de landen van bestemming, en op basis van een minimum van 15 deelnemers.
Voor de overige voorwaarden verwijzen we naar onze algemene voorwaarden.

FORMALITEITEN
- Een reispas nog geldig 6 maanden na terugkeer. Voor het bekomen van een nieuwe reispas moet u rekenen op een periode van 4 weken. Doe tijdig uw aanvraag.
- De visumformulieren zullen u op tijd worden toegestuurd. 2 pasfoto’s nodig.

BELANGRIJK
- Gelieve voor deze reis het gewicht van uw bagage tot 15 kg te beperken. Neem geen HARDE valiezen mee maar een soepele, bagagetas.
- Wegens de zeer beperkte hotelcapaciteit in Soedan is deze rondreis beperkt tot 16 deelnemers. Omwille van dezelfde reden is het aantal singlekamers ook zeer beperkt !
- Deze rondreis kan in Soedan ook in omgekeerde richting plaats vinden.

Landkaart

terug => klik op de kaart

Onthaal | Plan v.d. site | Bestemmingen | Detail | Prijs | Algem. Voorwaarden | Begin pagina