TANZANIE

10 dagen BEKLIMMING VAN DE KILIMANJARO
OF
14 dagen MET SAFARI-VERLENGING

klik om te vergroten

  • Beklimming langs de gemakkelijkere Marangu-route (in totaal ca 70 km)
  • In de beste periode EN beklimming van de top bij volle maan
  • Afzonderlijke Ictamgroep met plaatselijke hoogst ervaren gidsen en omkadering
  • Overnachtingen in vaste met zonne-energie uitgeruste hutten tijdens de klim
  • Extra acclimatisatiedag inbegrepen tijdens de klim

10 dagen - van 5 tot 14 september 2014


14 dagen - van 5 tot 18 september 2014

.

Op de grens tussen Kenia en Tanzanië ligt de mythische Kilimanjaro, Afrika’s hoogste en ’s werelds hoogste alleenstaande berg. In de 19de eeuw gaf de Engelse koningin Victoria de berg in een vrijgevige bui aan haar kleinzoon de Duitse Kaiser, toenmalig kolonisator van Tanganika, niet vermoedend hoe de berg in de toekomst tot ieders verbeelding zou spreken en wandelaars en trekkers van over de hele wereld zou aantrekken. Het beklimmen van deze “Witte Berg”, de letterlijke vertaling van de naam, is inderdaad een ervaring die velen willen meemaken. Vooreerst voor de sportieve uitdaging natuurlijk, maar ook omdat deze beklimming langs afwisselende landschappen voert : van het vochtige regenwoud aan de voet via moerassen en veengebied naar Alpijnse (half)woestijn tot aan de desolate besneeuwde top van deze duizenden jaren oude vulkaan. Wetenschappers gaan ervan uit dat binnen afzienbare tijd de met een gletsjer bedekte top volledig bloot zal komen te liggen.
Het trekken zelf gebeurt in kleine groep met ervaren gidsen, koks en dragers. De route die Ictam u voorstelt is de meest comfortabele, waarbij overnacht wordt in hutten. Iedereen met een goede fysieke conditie kan dit in principe aan. De ultieme beklimming is echter wel een uitdaging ! Alhoewel het woord krachtmeting hier niet echt op zijn plaats is, willen we er wel op wijzen dat dit een primitieve reis is waar de natuurervaring voorrang heeft op het comfort.
En een zonsopgang meemaken op de 5985 m hoge Uhuru-top is en blijft een beklijvende ervaring.



De reis in detail - 10 dagen -

1ste dag : BRUSSEL - ADDIS ABEBA - KILIMANJARO

Afspraak in de luchthaven van Zaventem in de late namiddag. Vertrek met Ethiopian Airlines naar Kilimanjaro, via Addis Abeba.

2de dag : KILIMANJARO - MOSHI

915 m
Aankomst rond de middag op Kilimanjaro Airport. Verwelkoming door onze lokale vertegenwoordiger en transfer naar het hotel Springlands 3* of gelijkwaardig. Overnachting

3de dag : MOSHI - MARANGU GATE - MANDARA HUTS

915 - 1830 - 2740 m.
Ca 7 km, 4 à 5 uur, bergregenwoud

Vroege wekdienst en briefing door de plaatselijke vertegenwoordiger. Ontbijt. Daarna een uurtje rijden van Moshi naar de parkingang Marangu Gate waar de gidsen en de dragers u op wachten. Bagage en materiaal wordt gepakt. Voor de middag is een picknicklunch voorzien en er is mogelijkheid om water te kopen. Hier begint de echte trek in het regenwoud. Op deze zijde van de berg regent het regelmatig dus kan het er soms glibberig zijn. Onderweg wordt er halt gehouden voor het middagmaal en in de namiddag is de aankomst voorzien in de Mandara hutten. Diegene die willen kunnen nog even verder trekken naar de Maundi Krater (een klein uur heen en terug) vanwaar er een mooi zicht is op de wijde omgeving. Vanaf nu moet er veel water worden gedronken. De dragers en kok lopen voor de trekkers uit en bereiden het avondmaal. Avondmaal en overnachting in het Mandara huttenkamp. Opgelet, ’s nachts kan de temperatuur er al dalen tot aan het vriespunt.
Elke hut of cottage heeft zes tot acht slaapplaatsen (totale capaciteit van het kamp is een zestigtal personen), er is stromend water en gemeenschappelijke toiletten.
Water, frisdrank en bier te koop in het kamp.

4de dag : MANDARA HUTS - HOROMBO HUTS

2740 - 3690 m.
Ca 11 km, 6 à 8 uur, moeras en heide

Vroeg opstaan en na het ontbijt tegen half negen eerst nog een uurtje klimmen tot aan de rand van het regenwoud. Vanaf dan begint de weg al tamelijk steil te worden. De lucht wordt ook ijler. Dus vanaf nu veel drinken (3 à 4 liter per dag + thee en koffie). Verder gedurende een tweetal uur door heidegebied en moerasland waar we al de typische reuzenlobelia’s en kruiskruid zien. Middagmaal en tijd om wat te rusten. Daarna door een landschap met klein struikgewas verder met een mooi zicht op de Mawenzi-top, het tweede hoogste punt van de Kilimanjaro en de Kibo-krater met de Uhuru-top, onze bestemming. Tegen drie uur, aankomst in het Horombo Camp waar avondmaal en overnachting in de hutten. ’s Nachts kan de temperatuur dalen tot onder het vriespunt.
Elke hut heeft vier tot acht slaapplaatsen (totale capaciteit van het kamp is 120 personen), er is stromend water en gemeenschappelijke toiletten.
Water, frisdrank en bier te koop in het kamp.

5de dag : HOROMBO HUTS, acclimatisatie dag

Vrije dag in vol pension om beter te acclimatiseren en aan de hoogte gewoon te worden. U kan deze dag gebruiken om te rusten of voor een korte trek naar het Mawenzi basiskamp, wat we aanraden. Het is een wandeling van in totaal een viertal uur, die ons langs de zebrarotsformatie brengt. Dit laat u toe beter aan de hoogte te wennen en het klimaat en de berg beter te leren kennen.
Overnachting in het Horombo huttenkamp.

6de dag : HOROMBO HUTS - KIBO HUT

3690 - 4695m
Ca 10 km, 6 à 8 uur, halfwoestijn

Diegene die willen, kunnen vroeger opstaan om van de zonsopgang te genieten. Na het ontbijt lopen we eerst door een heidelandschap om langzamerhand in een maanlandschap verzeild te geraken wanneer we over de bergrug gaan die de Mawenzi-top met de Kibo-top verbindt. Middagmaal onderweg. We lopen langs het laatste waterpunt waar we onze waterflessen kunnen vullen en bereiken de Kibo Hut in de namiddag.
Let ook al op eventuele tekens van hoogteziekte (drink veel water of thee).
Vroeg avondmaal en vroege overnachting in de Kibo Hut. ’s Nachts daalt de temperatuur onder het vriespunt.
De Kibo Hut is een groot stenen gebouw met een zestigtal slaapplaatsen. Geen stromend water en rudimentaire toiletten.
Water, frisdrank en bier te koop in het kamp.

7de dag : KIBO HUT - UHURU TOP 5895 m - HOROMBO HUTS

4695 - 5895 m | 5895 - 3690 m
Ca 4 km naar boven, 14 km naar beneden, 10 à 12 uur, halfwoestijn

Een lange dag!
Rond middernacht, wekdienst en na een warme dronk en licht ontbijt, beginnen we de laatste beklimming. Voor het vertrek wordt nog eens gecheckt of iedereen de nodige warme kledij (in lagen) en voorzieningen (goede zaklamp en wandelstok) heeft. Tegen één uur vertrekken we. Dit is het lastigste deel van de beklimming. In het donker (maar gelukkig is het bijna volle maan) brengt het steil rotsachtig pad ons, via de Hans Meyer-grot (5150 m) tot aan Gilman’s Point (op 5861 m) op de rand van de Kibo-krater. Deze beklimming moet langzaam aan of “pole pole” gebeuren. Reken op een zeven uur. Tijd om wat te rusten en te genieten van het zicht op deze fabelachtige vulkaankrater.
(Wie dit wenst kan van hieruit terugkeren).
Verder via de kraterrand naar het hoogste punt van de berg : de Uhuru-top. Vanaf Gilman’s Point tot aan de top lopen we normaal gezien door een sneeuwlandschap. We bevinden ons nu op de hoogste bergspits van het Afrikaanse continent. De eer-ste hogere berg dan deze bevindt zich op meer dan 4500 kilometer in de Himalaya. Tijd voor de obligate foto’s want het is toch wel een prestatie!
Korte halte (afhankelijk van het weer) en afdaling richting Kibu Hut waar middagmaal. Na wat gerust te hebben, dalen we verder via de bergbrug door een toendralandschap terug naar de Horombo hutten. Avondmaal en overnachting.

8ste dag : HOROMBO HUTS - MARANGU GATE - MOSHI

3690 - 1830 - 890 m
Ca 18 km, 5 à 7 uur

Ontbijt en verdere afdaling door het heidelandschap naar de Mandara hutten waar middagmaal. Verder naar Marangu Gate waar we afscheid nemen van onze dragers, koks en gidsen. We schrijven er ons in het register in en ontvangen, in het geval van een succesvolle beklimming, ons klimcertificaat. (groen voor diegene die tot Gilman’s Point zijn geraakt, goud voor diegene die de Uhuru-top hebben bereikt). Per wagen terug naar Moshi waar ons een warme douche en een welverdiende overnachting in het Springlands Hotel wachten.

9de dag : MOSHI - KILIMANJARO - ADDIS ABEBA

Ontbijt. Daarna vrije tijd tot aan het moment voor de transfer naar de luchthaven van Kilimanjaro. Vertrek per Ethiopian Airlines-vlucht in de namiddag en aankomst te Addis tegen de avond. Doorverbinding iets voor middernacht naar Brussel.

10de dag : ADDIS ABEBA - BRUSSEL

Aankomst te Brussel ’s morgens. Einde van een mooie reis en een fantastische ervaring rijker.



Met 4 dagen safari verlenging

NGORONGORO - MANYARA - TARANGIRE - ARUSHA

(verlenging vanaf 2 personen)

van 5 tot 18 september 2014

Na de beklimming van de Kilimanjaro is er de mogelijkheid om aan wat safaritoerisme te doen. Gedurende een viertal dagen op ontdekking naar de Afrikaanse fauna en flora met o.a. de unieke Ngorongoro-krater. We slapen in sympathieke lodges en tentenkampen, voorzien van alle comfort. Een mooie afsluiter !

9de dag : MOSHI - KARATU (NGORONGORO krater)

Ontbijt. Na het ontbijt richting rijden we richting de Ngorongoro-krater. De uitgedoofde krater werd twee miljoen jaar geleden gevormd door het inzakken van de magmakamer tijdens de laatste uitbarsting. Met zijn 326 km2 is het de grootste nog intacte krater ter wereld. In de krater leeft er een belangrijke en gevarieerde fauna (meer dan 30.000 exemplaren). Het woud, dat deels de bodem van de krater bedekt, is doorspekt met open ruimtes waar de kuddes grazen. Het microklimaat zorgt ervoor dat de bomen in het regenseizoen het water ophouden en in het droge seizoen loslaten. Voedsel tijdens het ganse jaar gegarandeerd. De kraterrand ligt op een hoogte van ongeveer 2200 meter! Het midden van de krater ligt ongeveer 600 meter lager dan de rand. ’s Nachts beklimmen kuddes zebra’s en olifanten de rand van de krater en overdag dalen de Masaai met hun kuddes koeien en geiten lopend af in de krater om deze te laten drinken. Een opvallende afwezige is de giraffe. Door haar lange nek en lange poten is de steile afdaling naar de bodem van de krater een onmogelijke opdracht. Laat middagmaal bij aankomst.
Rest van de namiddag vrij. Avondmaal en overnachting in het Ngorongoro Farm House of de Tloma Lodge, in de omgeving van Karatu.

10de dag : KARATU : NGORONGORO krater

Na een vroeg ontbijt dalen we de krater af naar “de Afrikaanse tuin van Eden”. Daar de krater een bijna afgesloten gebied is, is het een uniek voorbeeld van bio-diversiteit en één van de dichtstbevolkte wildgebieden ter wereld met onder meer de hoogste dichtheid aan leeuwen in de wereld. In het midden ligt een zoutmeer dat duizenden roze flamingo’s aantrekt. Pick-nick middagmaal in de krater. Een safari is er een unieke ervaring en een waardige afsluiter van deze natuurreis!
Op het einde van de namiddag terug naar de lodge voor avondmaal en overnachting

11de dag : KARATU - MANYARA MEER - TARANGIRE

Na het ontbijt vertrek naar het dichtbijgelegen Manyara-meer. Aankomst in de late voormiddag en middagmaal in het park.
’s Namiddags, ontdekking van dit kleine en dicht beboste park waarvan het grootste deel bestaat uit het zoutmeer dat gevoed wordt door regenwater afkomstig van het Ngorongoro-gebergte. Grote aantallen pelikanen en flamingo’s worden er door het zoute water aangetrokken en het park is vooral uniek wegens de boomklimmende leeuwen. Daarnaast vinden we er grote aantallen bavianen, alsook Kaapse buffels, zebra’s, nijlpaarden, hyena’s, antilopen, ...
Na deze safari verder naar het Tarangire Nationaal park en avondmaal en overnachting in het aangename Maramboi Tented Camp.

12de dag : TARANGIRE NATIONAAL PARK - ARUSHA

Ontbijt en daarna maken we een laatste safari in het park. Het park ligt aan de rivier met dezelfde naam en is bekend voor o.a. zijn grote baobabs met tot wel 11 m diameter. Vanuit de zuidelijk moerassen kronkelt de Tarangire richting het Burungi-meer. Qua fauna herbergt het park de grootste olifantenpopulatie in Afrika (zo’n 5500 exemplaren) en grote aantallen buffels, gnoes, impala’s, kudu’s, zebra’s, struisvogels, leeuwen en luipaarden. En, ... tot twaalf meter lange pythons. Middagmaal ter plaatse en daarna verder naar Arusha waar intrek in de Kia Lodge. Avondmaal en overnachting.

13de dag : ARUSHA - KILIMANJARO - ADDIS-ABEBA

Ontbijt. Vrije voormiddag in de lodge. Na het vrije middagmaal transfer naar de luchthaven van Kilimanjaro voor de Ethiopian Airlines lijnvlucht naar Addis-Abeba. Aankomst ’s avonds en doorverbinding naar Brussel rond middernacht.

14de dag : BRUSSEL

Aankomst te Brussel in de morgen. Einde van een mooie reis!



Prijs en voorwaarden

10 daagse reis :
Prijs per persoon : 2295 EUR
Singletoeslag : 75 EUR
(enkel Springlands hotel te Moshi)
In kleine Ictam groep vanaf 6 personen met plaatselijke ervaren omkadering (Frans- en Engelstalig)

Prijs per persoon voor de verlenging
2 personen : 1665 EUR
3 - 4 personen : 1295 EUR
5 - 6 personen : 1195 EUR
Toeslag single : 155 EUR
Met plaatselijke chauffeurs/rangers (Frans- en Engelstalig)

INBEGREPEN IN DE PRIJS
- de Ethiopian Airlines-lijnvluchten Brussel - Addis - Kilimanjaro - Addis - Brussel
- de huidige luchthaventaks in Brussel en Kilimanjaro : 335 EUR
- verblijf in het vermelde hotel of gelijk-aardig te Moshi waar kamers met bad of douche en wc en op de berg in de vermelde kampen
- kamer en ontbijt te Moshi, vol pension vanaf het ontbijt dag 3 tot en met het middagmaal dag 8
- alle transfers en transport zoals vermeld
- beklimming/trekking zoals vermeld in het programma
- toegang voor de bergbeklimming, reddingspremie (verplicht)
- op de berg gekwalificeerde Engelstalige gidsen waarvan ook één Frans sprekend, een kok en dragers (één drager per persoon die max. 15 kg bagage draagt)
- kook- en eetgerei
- tijdens safari-verlenging :
* verblijf in vermelde lodges en kampen of gelijkwaardig
* vol pension van ontbijt op dag 9 tot en met ontbijt dag 13
* safari uitgevoerd met 4WD voertuig met opengaand dak en gagarandeerde vensterzitplaatsen
* Engels- en Franstalige chauffeur/ranger
* de nodige parkingangen en de toeslag voor de Ngorongoro-krater
- de premie voor het garantiefonds reizen
- B.T.W.

TE VOORZIENE KOSTEN
- de dranken en persoonlijke uitgaven
- de visumkosten : 45 EUR
- de fooien : 145 EUR voor de beklimming (+ 60 EUR voor de verlenging)
- persoonlijke trek uitrusting (zie praktische tips)

PRAKTISCHE TIPS

Wie kan deze beklimming aan :

Zoals hierboven al vermeld kan iedereen, met een goede lichamelijke conditie, deze beklimming aan. Natuurlijk is het aan te raden om u een beetje voor te bereiden. Maak regelmatig langere wandelingen en doe wat aan sport in de maanden voor het afreizen.
Behalve de laatste beklimming naar de top (dag 7) zijn de trajecten niet echt moeilijk. Maar hou er wel rekening mee dat er tot 5895 m wordt geklommen, dus dat maakt de tocht op het einde wel een stuk zwaarder (ijle lucht).

U kunt de beklimming doen op uw eigen ritme. Maak u dus geen zorgen indien u sommigen niet zou kunnen bijhouden. Eén van de gekwalificeerde gidsen zal altijd bij u in de buurt blijven. Enkel tijdens de laatste beklimming moet de groep worden samengehouden en is het de gids die, rekening houdende met iedereen, het tempo bepaalt.
Het al dan niet bereiken van de top kan niet als een essentieel deel van de reis worden beschouwd.
Tijdens de beklimming zelf hoeft u uw bagage niet zelf te dragen (behalve hetgeen u tijdens de wandeling nodig heeft, zoals wat voedsel en water en een trui of anorak). Een drager doet dit voor u (max. 15 kg per drager, maar probeer zelfs minder mee te geven want de dragers moeten ook het slaap-, keuken- en eetgerief meedragen)

Hoogteziekte :

Het is moeilijk of zelfs onmogelijk uit te maken wie er van hoogteziekte last zal hebben. Het heeft niets te maken met leeftijd, geslacht, fitheid, ...
Er zijn tabletten (Diamox) op de markt om hoogteziekte te helpen vermijden (vraag raad aan uw apotheker en/of dokter).
Wat zeker in acht moet worden genomen is :
- Veel vocht (water, koffie, thee) innemen, ongeveer drie à vier liter per dag
- Langzaam (zelfs al gaat het voor u wat te traag) klimmen EN dalen
- Hou nu en dan even halt
- Regelmatig iets energierijks eten

Gidsen en helpers op de berg :

Worden door onze plaatselijke vertegenwoordiger billijk vergoed, maar verwachten toch nog een fooi. Dit is reeds ingerekend in het fooienbedrag. Wilt u daar echter nog iets boven op geven, staat u dat natuurlijk vrij.

Kledij :

Zelfs op de evenaar is het op grote hoogte koud tot bitterkoud. Voorzie dus goede isolerende kledij en liefst in lagen, zodat u kunt afnemen wanneer nodig.
Anorak, muts, handschoenen zijn onontbeerlijk.
Voor de laatste beklimming kunnen verwarmingszakjes voor in de handschoenen nuttig zijn.
De mogelijkheid bestaat dat contactlenzen bevriezen. Lensdragers nemen dus best een reservebril mee.

Reisbenodigdheden :

Naast de gebruikelijke reisbenodigdheden zijn er een aantal zaken voor wandelaars/trekkers mee te nemen. Ruim voor afreis krijgt u van ons een informatieve lijst van deze zaken alsook met inlichtingen wat er ter plaatse kan gehuurd worden.

ONONTBEERLIJK
een volledige reis- en annuleringsverzekering zoals :
Een reisverzekering prestige, waarvoor we samenwerken met de Europese (REF 0420-ICTN-010912) :
een VOLLEDIGE verzekering : bagage, ziekte, ongeval, bijstand, repatriëring onbeperkt, ANNULATIE : 100 % van het gedekt kapitaal is verzekerd zonder franchise. Premie : 140 EUR (met verlenging 230 EUR).


- Deze prijzen werden berekend op basis van de luchtvaarttarieven en -taksen en prijzen voor de landdiensten gekend in oktober 2013 voor september 2014, en wisselkoers van de USD van 1 EUR = 1,30 USD voor de prestaties in het land van bestemming, en op basis van een minimum van 6 deelnemers voor de Kilimanjaro-be-klimming en minimum 2 personen voor de safari-verlenging. Voor de overige voorwaarden verwijzen we naar onze algemene voorwaarden.

FORMALITEITEN
- Een reispas geldig tot minstens 6 maanden na uw terugreis.
We zorgen voor het bekomen van het visum. De visumformulieren zullen u op tijd worden toegestuurd.
Opgelet : uw reispas moet zeker 21 dagen voor afreis in ons bezit zijn.

REISPAS
Voor het bekomen van een nieuwe reispas moet u rekenen op een periode van 4 weken. Doe tijdig uw aanvraag.

GEZONDHEID
Verplichte vaccinatie : tegen gele koorts.
Aangeraden : vaccinaties tegen tetanos, typhus, hepatitis A en B.

Ter info enkele erkende vaccinatiecentra :
- Instituut Tropische Geneeskunde, Travel Clinic, Kronenburgstraat 43/3, 2000 Antwerpen, Travel Phone 03/247.64.05
- Travel Clinic Sint-Pieters, Bogaarden-straat 13 (1ste verdieping), 1000 Brussel, tel. 02/535.33 43
- Travel Clinic AZ Sint-Jan, Ruddershove 10, 8000 Brugge, tel. 050/45.38.90
- UZ Gent Poly 2, De Pintelaan 185, 9000 Gent, tel. 09/332 23 50
- Virga Jesse Ziekenhuis, Stadsomvaart 11, 3500 Hasselt, tel. 011/30.97.40
- UZ Leuven - Dienst Inwendige Geneeskunde, Herestraat 49, 3000 Leuven, tel. 016/344.775

Raadpleeg ook :
- Tropisch Instituut, Antwerpen (Travel Phone 0900/10.110) of www.itg.be
- Ministerie van Buitenlandse Zaken, Brussel (tel. 02/501.35.11) of www.diplomatie.be/nl/travel

OPMERKING

Stop uw bagage in een reiszak of rugzak en niet in grote harde valiezen en beperk het gewicht tot 15 kg per persoon.

Landkaart

terug => klik op de kaart

Onthaal | Plan v.d. site | Bestemmingen | Detail | Prijs | Algem. Voorwaarden | Begin pagina