CULTURELE GROEPSREIS

MISIONES

of UTOPIA TUSSEN DE PARANA EN DE CORDILLERA

klik om te vergroten

CULTURELE GROEPSREIS

Brazilië, Argentinië,
Paraguay en Bolivië.

16 dagen - van 5 tot 20 augustus 2014

.

Ontdekking van de boeiende en ontroerende geschiedenis van de missies gesticht door de Paters Jezuïeten in Argentinië, Paraguay en Bolivië. De tocht langsheen deze missies, ooit unieke centra van economische en intellectuele onafhankelijkheid, zijn de leidraad doorheen minder bekende landschappen in het hart van Zuid-Amerika, zoals het Ibera natuurreservaat, en overbekende natuurfenomenen als de watervallen van Iguaçu.De reis in detail

1ste dag, dinsdag 5 augustus : BRUSSEL - PARIJS - SAO PAULO

In de namiddag verlaten we Brussel per autocar richting Parijs. Op de luchthaven van Charles de Gaulle schepen we in voor de TAM Airlines-nachtvlucht naar Sao Paulo.

2de dag, woensdag 6 augustus : SAO PAULO - FOZ DO IGUACU (BRAZILIË) - IGUAZU (ARGENTINIË)

Aankomst ’s ochtends te Sao Paulo en doorverbinding met een TAM Airlines-lijnvlucht naar Foz do Iguaçú. Verwelkoming door onze plaatselijke gids en transfer naar de spectaculaire watervallen, waar we worden overrompeld door het oorverdovend watergeweld van de Iguaçú (= Guaraní voor “grote rivier”) aan de Braziliaanse kant. Meer dan 200 watervallen spreiden zich uit over een breedte tot 5 km en storten naar beneden in een tropische vegetatie. Met hun 72 m zijn ze hoger dan de Niagara watervallen (47 m).
Van hieruit is het panorama het mooist, dankzij het uitzicht op de Garganta do Diablo (= Duivelse Rivierengte), een complex van liefst vijftien watervallen! Uit de diepte rijzen enorme witte wolken en uit de plaats waar de watermassa terechtkomt, stijgt een duivels geraas op. Midden in de rivier ligt het São Martin Eiland dat als locatie gebruikt werd voor de film The Mission. Het is echter alleen vanaf de Argentijnse kant te bereiken.
We steken de grens met Argentinië over voor avondmaal en overnachting in het Loi Suites Hotel*****.

3de dag, donderdag 7 augustus : IGUAZU

Vandaag verkennen we in het Parque Nacional Iguazú de Argentijnse kant van de watervallen.
Dankzij de vele wandelpaden en loopbruggen op twee niveaus kunnen we sommige watervallen dichter benaderen. De Paseo Superior (= bovenwandeling) brengt ons tot op het punt waar de rustige Iguazú plots met onbeschrijfelijk geweld in de diepte stort. De pasarelas (loopbruggen) van de Paseo Inferior maken het mogelijk de waterval haast voelbaar te maken. Per treintje en te voet is het zelfs mogelijk om helemaal tot bij de Garganta do Diablo te geraken. Na de lunch varen we met zodiacs op de rivier Iguaçu tot onder de watervallen waar we werkelijk “gedoopt” worden.
Avondmaal en overnachting in het Loi Suites Hotel*****.

4de dag, vrijdag 8 augustus : IGUAZU - POSADAS

Vandaag leggen we via Ruta 12 zo’n 300 km af naar Posadas, de hoofdstad van de provincie Misiones. Deze provincie zit geklemd in de vorm van een duim tussen Brazilië en Paraguay.
In dit gebied brachten de jezuïeten vanaf de 17de eeuw grote hervormingen teweeg voor de Guaraní-indianen. Zestien van de 30 missieposten die in de 18de eeuw operationeel waren, bevonden zich in de Misiones Provincie.
Op onze weg zijn er verschillende mijnen van halfedelstenen. In Wanda bezoeken we een mijn waar de rodocrosita wordt ontgonnen. We bezoeken ook een thee- en yerba mate-plantage.
Bezoek aan de drie jezuïtische ruïnes van San Ignacio Mini, Santa Ana en Loreto.
De reducciones, zoals ze hier genoemd worden (reduccion kan vertaald worden als “bekering”), zijn de grote toeristische trekpleister van het zuiden van de provincie Misiones. Net zoals de watervallen van Iguazu, staan de ruïnes van de misiones op de lijst van Werelderfgoed van UNESCO.
De maatschappelijke organisatie van de missieposten van de Jezuïeten rustte op “reducción en congregación’, wat erop neerkwam de nomadische indianen een vaste stek te bezorgen en hun politieke structuur te wijzigen. De economie van de misiones draaide op volle toeren tussen 1700 en 1750 en rustte vooral op de opbrengst van maïs, zoete aardappelen en cassave, maar daarnaast oogstten ze ook yerba mate, katoen, citrusvruchten en tabak. Middagmaal onderweg.
San Ignacio, op ongeveer 60 km ten noord-oosten van Posadas, is de site van de belangrijkste reducción in de regio, San Ignacio “Mini”, opgericht in 1610 vlakbij het huidige stadje zelf.
We ontdekken er de kerk, de huizen, en de ateliers.
In Loreto besloten de Jezuïeten zelf hun boeken te drukken, zowel in het Latijn als in het Guarani, en zo werd hier de eerste drukkerij van het land geïnstalleerd.
In Santa Ana is een deel van het woud weggekapt om de ruïnes aan het licht te brengen van een vroegere nederzetting van 2000 Guaraní-indianen. Zijn te bezichtigen: de muren van de kerk, het kerkhof, de graftombes en de crypten.
Avondmaal en overnachting in Posadas in hotel Julio Cesar****.

5de dag, zaterdag 9 augustus : POSADAS - ESTEROS DEL IBERA

Vertrek naar het Ibera natuurreservaat waar we 2 nachten verblijven in een traditionele lodge aan de oever van de Ibera Lagune om ten volle te genieten van de natuurpracht van Esteros del Ibera. Het reservaat is 1.300.000 hectaren groot en het grootste beschermde gebied van Argentinië. Het is een voortdurend overstroomd gebied en een natuurlijk paradijs op het vlak van fauna en flora.
Na aankomst maken we een eerste begeleide wandeling in het woud waar we uitleg krijgen over de flora en fauna. ’s Namiddags trekken we met motorboten het moeras in waar o.a. capibara’s, alligators, moerasherten, en zo’n 350 vogelsoorten thuis zijn.
Lunch, avondmaal en overnachting in de Aguape Lodge.

6de dag, zondag 10 augustus : ESTEROS DEL IBERA

Na het ontbijt maken we nogmaals een tocht met de motorboten, maar nu varen we de Mirinay-rivier op, om verder het wildleven gade te slaan. Na de lunch in de lodge is er mogelijkheid tot het varen met kano’s onder begeleiding van een lokale gids of kan u met een mountainbike van de lodge op persoonlijke verkenning.
Ook paardrijden (optioneel) behoort tot de mogelijkheden in deze verbluffend natuurrijke omgeving.
Vanzelfsprekend kan u ook gewoon de rust opzoeken van het zwembad.
Traditionele barbecue en overnachting in de Aguape Lodge.

7de dag, maandag 11 augustus : ESTEROS DEL IBERA - ENCARNACION (PARAGUAY)

Vertrek vandaag naar Encarnacion in Paraguay. We moeten vandaag weer de grens over en dat gaat niet altijd even vlot en gemakkelijk als bij ons in het huidige Europa...
We keren eerst terug naar Posadas en daar gaat het verder per bus en steken we de Río Paraná over naar de Paraguayaanse stad Encarnación.
Avondmaal en overnachting in het hotel Papillion*** .

8ste dag, dinsdag 12 augustus : ENCARNACION

Op een dertigtal kilometer van Encarnación liggen twee van de zeven reducciones die Paraguay rijk is, nl. Trinidad del Paraná en Jesús de Taravangüé, die allebei op de Werelderfgoedlijst van de Unesco staan.
Trinidad werd pas in 1706 gesticht, maar in 1728 telde de missie al meer dan 4000 Guaraní’s! Hun productie van klokken, orgels, harpen en beeldhouwwerken maakte Trinidad bekend tot over de grenzen. Rond het plein staan de ruïnes van de hoofdkerk, woningen en werkhuizen. In de kerk gaat onze aandacht naar de goedbewaarde doopvont, de fijn afgewerkte stenen kansel en de musicerende engeltjes.
Misión Jesús (1685) is qua architectuur een hoogtepunt en biedt indrukwekkende vergezichten. De kerk werd nooit voltooid, maar valt op door haar omvang en strakke lijnen. Kijk naar de versieringen op de deklijst en de fries boven de ingang. Merkwaardig voor de jezuïeten is hier het bisschopshoofd met gekruiste degens! Rechts leidt een trap naar het dak van de kerk, waar het uitzicht bij helder weer reikt tot Trinidad.
Terug naar Encarnación voor het middagmaal. Daarna brengen we nog een bezoek aan het Museo de la Guerra del Gran Chaco en het Museo de la Universitad Catolica, in een prachtig bewaard koloniaal huis.
Avondmaal en overnachting in het hotel Encarnacion Resort***.

9de dag, woensdag 13 augustus : ENCARNACION - ASUNCION

Vertrek naar Asunción. Op onze weg maken we een stop in de Misión Cosme y Damian (1652) naar de patroonheiligen van de geneesheren, ooit één van de eerste centra van de sterrenkunde in Zuid-Amerika, nu nog altijd een degelijk college voor jongeren.
In Santa Rosa de Lima (1698) kan het museum bezocht worden.
Santa María da Fe (1647) is ook nog een van die jezuïtische reducciones met zandwegen, typische indiaanse woningen en een schaduwrijke plaza. Het Museo Jesuítico is zeker een bezoek waard.
San Ignacio Guazu (1640), is de vroegste missiepost van Paraguay. De originele kerk verdween in 1920, maar een vleugel van de 18de-eeuwse Misión blijft nu fungeren als Museo Diocesano. Het bezit een verzameling van polychroom Guaraní beeldhouwwerk (hout en steen) uit die periode.
Lunch onderweg.
Aankomst in Asunción en oriëntatierit door de stad. Avondmaal en overnachting in hotel Excelsior*****.

10de dag, donderdag 14 augustus : ASUNCION - SANTA CRUZ (BOLIVIË)

In de loop van de voormiddag transfer naar de luchthaven van Asunción en vlucht met bestemming Santa Cruz de la Sierra, in Bolivië, waar we in de namiddag aankomen.
De stad is ovaalvormig, met brede ringwegen (anillos) die, net als boomringen, vanuit de stadskern concentrisch naar de buitenrand uitgroeien. De oude stad, met zijn hoge stoepen en zijn arcades, bevindt zich binnen de eerste ring. Daar vind je fruitmarkten, heel wat typische restaurants en hotels. Het subtropisch klimaat, de vele bloemen en bomen, bepalen hier het levensritme. De moderne stad herken je buiten de tweede anillo: flatgebouwen, kantoren en winkelcentra.
Indien de vluchturen het toelaten bezichtigen we nog de voornaamste monumenten, de San Lorenzo kathedraal en de artisanale markt. Langs de Rio Piray is een park aangelegd waar het ‘s avonds heerlijk kuieren is en de stalletjes uitnodigen tot een natje en een droogje...
Avondmaal en overnachting in het hotel Cortez****.

11de dag, vrijdag 15 augustus : SANTA CRUZ - SAN JAVIER - CONCEPCION

Vertrek naar Concepción om het Circuito de Misiones Jesuíticas aan te vatten! Via Cotoca (een beroemd bedevaartsoord) rijden we oostwaarts naar Puerto Pailas, en dan verder naar het noorden via Pailón en Los Troncos. Dit is een heuvelachtige landbouwstreek gebleven, en langs onze weg wisselen de soja-, koren- en suikerrietvelden elkaar af zoals in de tijd van de jezuïeten.
We rijden naar San Javier. Deze in 1691 gestichte missie is de allereerste in zijn soort. Pater Martin Schmidt opende er in 1730 de eerste muziekschool en muziekwerkplaats waar violen, harpen en klavecimbels vervaardigd werden. Hij ontwierp ook de kerk, die gebouwd werd tussen 1749 en 1752. In het barokke interieur kunnen we op wanden en plafonds subtiele bloemmotieven en creooltekeningen bewonderen. Ook de gebeeldhouwde houten pilaren zijn verrassend goed bewaard.
Middagmaal in een lokaal restaurant.
Aankomst in Concepción, missiepost gesticht in 1706 en nu een vredig dorp.
Regionaal avondmaal in lokaal restaurant en overnachting in Gran Hotel Concepcion***.

12de dag, zaterdag 16 augustus : CONCEPCION - SAN IGNACIO

In het centrum van Concepción bezoeken we de vroegere kerk van de jezuïeten, opgetrokken uit steen en hout. De kerk dagtekent van 1753, maar werd vanaf 1975 o.l.v. Zwitsers architect Hans Roth nogal overdadig gerestaureerd. In de werkplaatsen zien we de resten van het oude bouwwerk. In het museum vinden we nog de houten sculpturen van de Chiquito.
Na de lunch trekken we verder en rijden we eerst via Santa Rosa en dan richting San Ignacio langs wouden, moerassen en granieten rotsformaties.
In San Ignacio bezoeken we zeker ook de kerk. De eerste missiekerk, die opgericht werd in 1748, was de grootste van al de missieposten. In de jaren 1950 werd ze afgebroken en vervangen door een modern gewrocht. Jaren nadien zagen de architecten hun vergissing en lieten ze een replica bouwen van de originele kerk. Het altaar en de houten pilaren uit de 18de eeuw maken opnieuw deel uit van het interieur.
Avondmaal en overnachting in hotel La Mision***.

13de dag, zondag 17 augustus : SAN IGNACIO

Vandaag bezoeken we verschillende missies rond San Ignacio.
‘s Morgens bezoeken we Santa Ana de Velasco (d.i. Santa Ana gelegen in de provincie Velasco). De missie van dit kleine Chiquitano-dorp in het oerwoud werd gesticht in 1755. Wat ons in de kerk opvalt zijn niet alleen de houten constructie, aarden vloer en strooien dak, maar ook het fijne beeldhouw- en schilderwerk: details die het talent van bouwheer Martin Schmidt verraden. Het rustieke gebouw is in goede staat, maar wacht nog steeds op een degelijke restauratie. Lunch in lokaal restaurant onderweg.
In de namiddag rijden we naar de Misión van San Rafael de Velasco (1696) waarvan de kerk tussen 1740 en 1748 gebouwd werd. In de jaren 1970 en ‘80 werd het geheel gerestaureerd door dezelfde Zwitserse architecten als Concepción. Het dak steekt uit boven de gedrongen bakstenen toren. Het interieur is een juweeltje met zijn originele versieringen en houtwerk. Bekijk vooral de muzikale motieven op de schilderijtjes bij de ingang: De merkwaardige kansel is belegd met een laag glanzende mica, en wat ons binnen ook opvalt is het rieten dak en de getorste pilaren die uit cuchi-blokken gehouwen zijn.
San Miguel wordt beschouwd als de parel van de missies van de Chiquitos en ligt in een dorp van amper 5000 inwoners. Net als in haar zustergemeenschappen van Santa Ana en San Rafael, is San Miguel een rustige plaats waar de tijd sedert eeuwen lijkt stil te staan.
’s Avonds terug naar San Ignacio. Avondmaal en overnachting in hotel La Mision***.

14de dag, maandag 18 augustus : SAN IGNACIO - SANTA CRUZ

Terugkeer naar Santa Cruz via San Javier. Middagmaal onderweg.
In de namiddag, aankomst in Santa Cruz.
Avondmaal en overnachting in hotel Cortez****.

15de dag, dinsdag 19 augustus : SANTA CRUZ - SAO PAULO - PARIJS

Ontbijt en vrije voormiddag. Lunch op eigen houtje.
In de namiddag, transfer naar de luchthaven van Santa Cruz.
Lijnvluchten met Tam Airlines via Asuncion naar Sao Paulo en vandaar verder met lijnvluchten van TAM Airlines naar Parijs.

16de dag, donderdag 20 augustus : PARIJS - BRUSSEL

In de namiddag, aankomst op Paris Charles de Gaulle en transfer per autocar naar Brussel.
Einde van een mooie reis.

Prijs en voorwaarden

Prijs per persoon : 4695 EUR
Singletoeslag : 600 EUR

Met een ICTAM-reisleider van Brussel tot Brussel, die zorgt voor de vertaling

INBEGREPEN IN DE PRIJS
- alle lijnvluchten met TAM Arlines: Parijs-Sao Paulo-Foz do Iguaçú, Asuncion-Santa Cruz en Santa-Cruz-Asuncion-Sao Paulo-Parijs
- transfer Brussel-Parijs-Brussel met autocar
- de huidige fueltoeslagen en luchthaventaksen: 457,79 EUR
- degelijke hotels, kamers met badkamer en toilet
- volpension vanaf avondmaal op dag 2 tot ontbijt op dag 15,
behalve lunch op dag 10 (vlucht)
- alle transfers en vervoer ter plaatse in privé autocar
- alle toegangsgelden en bezoeken vermeld in het programma
- de diensten van lokale Franssprekende gidsen
- de Garantiefondspremie
- de B.T.W.
- de toeristische belasting in Iguaçú en in de hotels

TE VOORZIENE ONKOSTEN
- de dranken en persoonlijke uitgaven
- de internationale luchthaventaksen in Asunción (31 USD) en Santa Cruz de la Sierra (24 USD)
- paardrijden in Ibera indien gewenst (optionele activiteit)
- de fooien: 85 EUR

AAN TE RADEN
Een reisverzekering prestige, waarvoor we samenwerken met de Europese (REF 0420-ICTN-010912) :
a) VOLLEDIGE: bagage, ziekte, ongeval, bijstand, repatriëring onbeperkt, annulatie: 100% van het gedekt kapitaal is verzekerd zonder franchise. Premie: 260 EUR.
b) ANNULATIE (zonder bijstand): 100% van het gedekt kapitaal is verzekerd zonder franchise + bagage. Premie: 225 EUR.

Deze prijzen werden berekend op basis van de luchtvaarttarieven en -taksen van november 2013 en wisselkoers van 1 EUR = 1,30 USD voor de prestaties in het land van bestemming, en op basis van een minimum van 15 deelnemers.


Voor de overige voorwaarden verwijzen we naar onze algemene voorwaarden.

FORMALITEITEN
- Uw internationale reispas moet minstens 6 maanden na terugreis geldig zijn.
- geen visum vereist voor Brazilië, Argentinië, Paraguay en Bolivië voor personen met de Belgische identiteit.

REISPAS
- Voor het verkrijgen van een nieuwe internationale reispas moet u 4 weken voorzien. Dien uw aanvraag dus op tijd in. Mogen we vragen dat u zeker 6 weken voor vertrek uw reispas heeft want wij zullen de gegevens nodig hebben.

GEZONDHEID
- Verplicht : inenting tegen de gele koorts.
- Aangeraden: inenting tegen hepatitis A en een geneesmiddel tegen malaria.
- Raadpleeg ook : het Tropisch Instituut in Antwerpen (travelphone: 0900/10.110)

Landkaart

terug => klik op de kaart

Onthaal | Plan v.d. site | Bestemmingen | Detail | Prijs | Algem. Voorwaarden | Begin pagina