U heeft interesse voor een reis die wij niet aanbieden dit jaar.

Mocht u deze reis in groep willen organiseren, zijn de programma details hier online beschikbaar, maar dient u met ons contact op te nemen voor verdere uitwerking van de reisvoorwaarden.

CULTURELE GROEPSREIS

PERU & BOLIVIE

Het échte Zuid-Amerika

Originele landencombinatie

klik om te vergroten


PERU

Ontdekking van het Rijk van de Inca’s
De markten van Pisac en Chinchero
Machu Picchu, de Incastad
Titicacameer
Museo de Oro

BOLIVIE

De Indianen
Koloniale steden
De Altiplano tussen de Andes en het Titicacameer
Salar de Uyuni
Misiones

19 dagen – van 5 tot 23 augustus 2004

.



De reis in detail

1ste dag, donderdag 5 augustus : BRUSSEL – PARIJS – SAO PAULO

‘s Namiddags samenkomst aan het centraal station in Brussel. Transfer per autocar naar Parijs CDG voor onze VARIG-nachtvlucht naar Sao Paulo.

2de dag, vrijdag 6 augustus : SAO PAULO – LIMA

Aankomst in Sao Paulo en doorverbinding naar Lima, waar we kort na de middag aankomen. Onthaal en transfert naar ons hotel. Vrije namiddag.

Vrij avondmaal. Overnachting in het Sheraton Hotel*****, met zwembad.

3de dag, zaterdag 7 augustus : LIMA

We beginnen onze rondreis met een bezoek aan LIMA, de stad die op 18 januari 1535 in open vlakte door de conquistador Francisco Pizarro werd gesticht. Ze was het politiek en militair centrum van de Nieuwe Wereld waar 40 onderkoningen elkaar opvolgden. In 1821 werd ze uiteindelijk de hoofdstad van het onafhankelijke Peru.

De Plaza de Armas heeft haar charme van weleer bewaard. Het plein wordt omringd door de drie belangrijkste gebouwen uit de koloniale tijd : de kathedraal, het Paleis van de onderkoningen en het Cabildo. Het was het zenuwcentrum van het immense rijk dat gedurende 282 jaar bestuurd werd in naam van de Spaanse vorsten.

De kathedraal heeft een sobere gevel in Spaanse stijl en werd herbouwd en heringericht na de verscheidene aardbevingen waaronder ze te lijden heeft gehad. Het Aartsbisschoppelijk Paleis bezit een van de mooiste houten balkons van Lima.

Het paleis van de onderkoningen dat door Pizarro werd gebouwd, is het Palacio Presidencial geworden. Het oude Cabildo is het Palacio Municipal geworden en werd na een brand in 1923, volledig herbouwd in neoklassieke stijl. Een eindje verder kunnen we de kerk en het klooster van San Francisco bewonderen, een juweeltje van religieuze architectuur in Lima.

Verder maken we een korte tocht doorheen Miraflorés, de wijk van de theaters, goede restaurants en hotels en het nieuwe zakencentrum van Lima.

Middagmaal in een lokaal restaurant.

’s Namiddags bezoeken we in de wijk Monterrico het beroemde Museo de Oro del Peru met zijn schitterende collectie gouden voorwerpen uit o.a. de Moche-, Chimu- en Inca-periodes.

Vrij avondmaal. Overnachting in het Sheraton Hotel*****, met zwembad.

4de dag : zondag 8 augustus : LIMA – CUSCO – HEILIGE VALLEI

Transfer naar de luchthaven voor onze vlucht naar Cusco.

We trekken naar de bekendste en grootste markt van de indianen in Pisac. De Plaza vormt een levendig decor van alles wat met de lokale bevolking te maken heeft. In een vreemde sfeer ontdekken we hier de kleurrijke kledij, traditionele ambachten en gewoontes... Lunch in lokaal restaurant.

Mooie rit doorheen de Heilige Vallei van Urubamba, de laatste verdediging voor de hoge vallei van Cuzco tegen de Amazonestammen. Het is gemakkelijk om er de Spaanse woonwijze in de dorpen in de vallei te vergelijken met de Incasporen op de hoogtes : kronkelende andenes en constructies die de bergglooiing volgen.

Bezoek aan de schitterende Incaburcht van Ollantaytambo, een elegant geheel met tempels, rituele baden en belangrijke militaire installaties. De reusachtige terrassen deden dienst als akkers voor de tempelcitadel, die hoog boven het dorp uitrijst. Vrij avondmaal en overnachting in Urubamba, in hotel Incaland***, idyllisch gelegen aan de oevers van de Rio Vilcanota, met zwembad.

5de dag : maandag 9 augustus : HEILIGE VALLEI – MACHU PICCHU - CUSCO

We begeven ons naar het station en nemen de «tren de turistas» die ons langs de flanken van de Cerro, de hoogvlakte van Ata en de vallei van de rio Urubamba naar het station van MACHU PICCHU (Aguas Calientes) brengt. Daarna rijden we met kleine autocars naar het heiligdom van Machu Picchu dat bestaat uit vijf hectaren ruïnes van een Incastad die verloren was tot voor de ontdekking ervan door de Noord-Amerikaanse antropoloog Hiram Bingham in 1911.

Machu Picchu is niet alleen een juweeltje van Inca-architectuur, maar vooral ook de hoogste uiting van de harmonie tussen mens en natuur, een citadelstad gesitueerd op een smalle bergtop die uitsteekt boven de woelige Urubamba, en ingesloten door de diepgroene steile bergen van een uitloper van de Amazone. Samengepakt op de top van de berg vinden we meer dan 200 tempels, residenties en opslagplaatsen. Laat u betoveren door de schoonheid en het mystieke karakter van deze site. Vrij middagmaal.

In de namiddag vertrekken we per trein terug naar Cusco, de hoofdstad van de Inca’s die de Heilige Vallei beheerst.

Avondmaal en overnachting in Hotel Agusto’s***.

6de dag, dinsdag 10 augustus : CUSCO

Vandaag een volle dag bezoek aan Cusco en omgeving.

Cusco, wat in het Quechua “navel van de aarde” betekent, was sinds haar mythische oorsprong het centrum van een kleine landbouwstaat van de Inca’s, die het Rijk Tahuantisuyu, “de vier wijken”, is geworden. De vier wijken, die rond Cuzco volgens de vier windstreken zijn ingedeeld, strekten zich uit van zuidelijk Colombia tot het zuiden van het huidige Santiago de Chili en van de kust tot het Titicacameer en waren met de religieuze en politieke hoofdstad verbonden door een indrukwekkend wegennet. De schitterende beschaving bereikte haar hoogtepunt onder het bewind van Huayna Capac (1493-1525). Zijn opvolging ontketende een broederstrijd waardoor het Rijk zodanig verzwakte dat Francisco Pizarro zonder veel weerstand op 13 november 1533 de stad Cuzco kon innemen. De Spanjaarden plunderden, verwoestten en bouwden paleizen en kerken op de monumenten van de Inca’s die gedwongen waren een guerrillaoorlog te voeren die in 1572 eindigde met de executie van de laatste Inca, Tupac Amaru, op de Plaza de Armas.

Op het Plaza de Armas kunnen we de oude Huacaypata bewonderen waar de belangrijkste religieuze en militaire plechtigheden van de Inca’s plaatsvonden ; de kathedraal die gedeeltelijk werd gebouwd met stenen van de burcht van Sacsayhuaman vlakbij de tempel van Viracocha ; de kerk van La Merced en de kerk van de Compañia die op de site van de Inca Huayua Capac werd opgetrokken.

Onze wandeling leidt ons verder naar de Santo Domingokerk, gebouwd op de grondvesten van de hoofdtempel van het Incarijk, de Coricancha, de Gouden Tuin. Het huidige Santa Catalinaklooster bevindt zich op het oude Incaheiligdom waar de 3000 maagden verbleven die aan de Zonnegod en aan de Inca, zijn zoon op aarde, waren opgedragen. Vrij middagmaal. Na de middag bezichtigen we, 3 km noordwaarts van Cuzco, de drie cyclopische omwallingen van het Sacsayhuamanfort dat Cuzco moest verdedigen. De massieve muren zijn gebouwd met rotsblokken, waarvan het zwaarste 300 ton weegt. Ze werden bewerkt tot ze perfect in mekaar pasten, zodat er geen zichtbare voegen zijn. Een eindje verderop ontdekken we het rotsheiligdom van Kencco. In dit enorme rotsblok werden een aantal tunnels uitgegraven, die wellicht dienden als offerplaats. Een half cirkelvormige muur accentueert deze monoliet die het middelpunt vormde van de religieuze ceremonies die hier plaatsvonden. Vooraleer aan te komen bij de heilige baden van de Inca in Tambomachay, nemen we een kijkje in de ruïnes van Puca-Pucara, de Rode Burcht waarin de lijfwacht van de Inca was ondergebracht tijdens zijn verblijf in Tambomachay.

Avondmaal en folklore-voorstelling in lokaal restaurant. Overnachting in Hotel Agusto’s***.

7de dag, woensdag 11 augustus : CUSCO – PUNO

In tegenstelling tot de meeste reizigers die dit traject afleggen met de trein (min. 8 uur), gaan wij naar Puno met de bus (6 à 8 uur). Op die manier kunnen we af en toe eens uitstappen om nog beter kennis te maken met de ‘couleur locale’ typische dorpen en stadjes die we passeren, en met de adembenemende landschappen die dit traject de moeite waard maken.

Na de groene valleien komen we weer in de Altiplano en het Andesgebergte met de besneeuwde toppen van de Cordilleira. Het hoogste punt van onze rit is de La Raya-pas, gelegen op een hoogte van 4319 meter. Lunch onderweg.

’s avonds aankomst in PUNO en intrek in hotel Libertador Esteves**** prachtig gelegen aan de oevers van het imposante Titicacameer met die vreemde, turkooisblauwe kleur. Vrij avondmaal.

8ste dag, donderdag 12 augustus : TITICACAMEER

Puno, 3.856 meter hoog, ligt aan de oevers van het Titicacameer, het grootste en hoogst gelegen bevaarbaar meer ter wereld, de mythische wieg van het Incarijk.

Eerst maken we een uitstap naar de drijvende rieten eilanden van de Urosindianen. De verbasterde afstammelingen van de Uro’s, Ayamara’s en Quechua’s zetten de tradities van de Uro’s verder en leven op en van het Titicacameer, meer bepaald het riet waarmee ze hun huizen, boten, “balsas de totoras” en drijvende eilanden “aan elkaar weven”. We varen verder naar het meest authentieke eiland, met name het Taquile-eiland, waar 350 families nog altijd leven volgens dezelfde tradities als in de 14e eeuw. Het economisch leven wordt bepaald door het gemeenschapsprincipe : de opbrengst van hun werk wordt verdeeld volgens hun behoeften. Rondom het eiland spiegelt het Titicacameer in al zijn pracht. Lunch bij de lokale bevolking.

Vrij avondmaal en overnachting in hotel Libertador Esteves****.

9de dag, vrijdag 13 augustus : PUNO - COPACABANA - Isla del Sol - LA PAZ

Na het ontbijt rijden we via Chucuito, Ilave, Juli en Pomata naar Copacabana. Velen geloven dat al je dromen hier waarheid kunnen worden... We bezoeken de kathedraal, een parel van Boliviaanse barok, met het vereerde beeld van de heilige maagd, de Virgin de Candeleria, patrones van Bolivië.

Daarna vertrekken we per boot naar het Eiland van de Zon, Isla del Sol, en we brengen er een bezoek aan de pre-colombiaanse tempel van Pilkokaina, met op de achtergrond weer eens de adembenemende Cordillera van de Andes... Middagmaal in een locaal restaurant.

We wandelen naar de heilige bron en de tuinen van het Eiland van de Zon in het haventje van Yumani. Vandaar varen we naar het vissersdorp Yampupata en stappen terug over in de autocar. Transfert naar La Paz. Nog een topper, want de hoogste hoofdstad ter wereld op 3636 m.

Vrij avondmaal en overnachting in het Plaza Hotel****.

10de dag, zaterdag 14 augustus :LA PAZ, exc TIAHUANACA

Vandaag trekken we naar de archeologische site van TIAHUANACO, op zo’n 70 km van La Paz. De beschaving van Tiahuanaco beleefde haar hoogtepunt in de jaren 700 v.Chr. Tijdens deze bloeiperiode was de hoofdstad van deze beschaving de grootste ter wereld en werd ze beschouwd als de wieg van de Amerikaanse beschavingen.

Bezoek aan de site en het regionaal museum.

In de namiddag terug naar La Paz.

‘s Avonds eten we in een typisch restaurant tijdens een voorstelling met volksmuziek.

Overnachting in het Plaza Hotel****.

11de dag, zondag 15 augustus : LA PAZ - ORURO - UYUNI

Bezoek aan de Maanvallei die ons verrast met haar maanlandschap en geologische vormen.

Daarna stadsbezoek van La Paz : de Plaza Murillo met de koloniale San Francisco-kathedraal, het Regeringsgebouw, de Zetel van het Congres, en de Calle Jaén met de ronde straatstenen, de koloniale huizen en de voornaamste musea van de stad. Bijzonder is ongetwijfeld de kleurrijke Mercado de Hechiceria of heksenmarkt.

Middagmaal in lokaal restaurant.

‘s Namiddags vertrekken we dan naar Oruro, de folkloristische hoofdstad van Bolivië. We trekken hiervoor dwars door de Altiplano van het Andes-gebied!

In Oruro nemen we de trein naar Uyuni. We raken niet uitgekeken op de schitterende landschappen tijdens deze tocht. Avondmaal op de trein.

Aankomst in de mijnstad Uyuni en intrek en overnachting in het eenvoudige maar comfortabele hotel Los Jardines de Uyuni.

12de dag, maandag 16 augustus : Salar de Uyuni - Incuahasi - POTOSI

Vertrek naar Salar de Uyuni, de meest uitgestrekte zoutsteppe ter wereld (10.000 m2). Bezoek aan het Isla Incahuasi of Isla del Pescado in de Salar, net een spookschip op een eindeloze witte oceaan. De gigantische cactussen op deze plek zijn soms 10 m hoog.

Het zicht dat we vanaf hier hebben over de uitgestrekte zoutvlaktes is indrukwekkend.

De met sneeuw bedekte Tunupa Vulkaan domineert het noordelijke uitzicht.

Lunch in lokaal restaurant te Uyuni.

Vertrek naar Potosi. Deze fantastische rit naar de hoogste stad ter wereld (3977 m.) voert ons door zeer verschillende landschappen. Kuddes lama’s kruisen onze weg terwijl we een prachtig uitzicht hebben op de besneeuwde toppen van de Cordillera. ‘s Avonds aankomst te Potosi, door de Unesco op de lijst van het cultureel erfgoed geplaatst. In 1650 was Potosi een van de belangrijkste steden dankzij de zilvermijnen. De koloniale architectuur, de met goud versierde kerken en de monumenten getuigen van een zeer welvarend verleden.

Vrij avondmaal en overnachting in het Hotel Libertador ***. Vanop het terras van ons hotel hebben we uitzicht op de Cerro Rico die met zijn 4824 m. de stad domineert.

13de dag, dinsdag 17 augustus : POTOSI – SUCRE

Bezoek aan een kleine coöperatieve mijn die geëxploiteerd wordt door indiaanse mijnwerkers die er nog dagelijks een kleine hoeveelheid zilver vermengd met tin uithalen. We gaan binnen in de mijn waarin de oude overtuigingen voortleven in de eerbied die men er betuigt voor de «Tio» van de mijn (een soort mythische beschermer). Alles gebeurt met handenarbeid, met hamer en beitel. U krijgt een soort oliejas, een paar laarzen, een mijnwerkershelm en een olielampje zodat u in de gangen gemakkelijk de gids kunt volgen. Middagmaal in een lokaal restaurant.

In de namiddag brengen we nog een bezoek aan het prachtige Potosi zelf; niet alleen de hoogste, maar ongetwijfeld ook één van de fascinerendste steden die u ooit zal bezoeken. Per autocar rijden we vervolgens naar Sucre.

Aankomst en overnachting in het Hotel Capital Plaza**** in coloniale stijl. Vrij avondmaal.

14de dag, woensdag 18 augustus : SUCRE

Na het ontbijt, bezoek aan Sucre, de officiële en grondwettelijke hoofdstad van Bolivië en het cultureel centrum van Amerika. Deze “witte stad” is een juweeltje van de barokke kunst van Latijns-Amerika, en is cultureel erfgoed sedert 1991. Het is een rustige en aangename stad met mooie koloniale gebouwen, smalle straatjes en smetteloze huizen, die volgens voorschrift van de regering elk jaar herverfd moeten worden.

We bezoeken het “Casa de la Libertad”, waar Bolivar de onafhankelijkheid van Bolivië tekende. Verder wandelen we door het hart van de stad rond de Plaza 25 de Mayo met de kathedraal, en zien we de miradors van het klooster van San Felipe de Neri en van het klooster van la Recoletta. Middagmaal in een lokaal restaurant in de stad.

Vrije namiddag in deze mooie stad.

Vrij avondmaal en overnachting in het Hotel Capital Plaza****.

15de dag, donderdag 19 augustus : SUCRE - SANTA CRUZ

Transfer naar de luchthaven en vlucht naar Santa Cruz. Onthaal en transfer naar hotel Puerta de Hierro**** met zwembad. Intrek en vrij middagmaal.

In de namiddag rustig bezoek aan de stad Santa Cruz.

De stad is ovaalvormig, met brede ringwegen (anillos) die, net als boomringen, vanuit de stadskern concentrisch naar de buitenrand uitgroeien. De oude stad, met zijn hoge stoepen en zijn arcades, bevindt zich binnen de eerste ring. Daar vind je fruitmarkten, heel wat typische restaurants en hotels. Het subtropisch klimaat, de vele bloemen en bomen, bepalen hier het levensritme. De moderne stad herken je buiten de tweede anillo: flatgebouwen, kantoren en winkelcentra.

We bezichtigen de voornaamste monumenten, de San Lorenzo kathedraal en de artisanale markt.

Nadat de watervloed een 10-tal jaren geleden de plantentuin vernield had, werd langs de Rio Piray een park aangelegd waar het nu ‘s avonds heerlijk kuieren is. De stalletjes nodigen ons uit tot een natje en een droogje...

Avondmaal en overnachting in hotel Puerta de Hierro****.

16de dag, vrijdag 20 augustus : SANTA CRUZ - CONCEPCION

Vandaag vatten we een stukje van het Circuito de Misiones Jesuíticas aan. Via Cotoca (een beroemd bedevaardsoord) rijden we oostwaarts naar Puerto Pailas, en dan verder naar het noorden via Pailón en Los Troncos. Dit is een heuvelachtige landbouwstreek gebleven, en langs onze weg wisselen de soja-, koren- en suikerrietvelden elkaar af zoals in de tijd van de jezuïeten. Aankomst in Concepción, missiepost gesticht in 1706 en nu een vredig dorp. Middagmaal in locaal restaurant.

In het centrum bezoeken we de vroegere kerk van de jesuïeten, opgetrokken uit steen en hout. De kerk dagtekent van 1753, maar werd vanaf 1975 o.l.v. Zwitsers architect Hans Roth nogal overdadig gerestaureerd.

Avondmaal in een plaatselijk restaurant en overnachting in Grand Hotel Concepción***.

17de dag, zaterdag 21 augustus : CONCEPCION - SAN JAVIER - SANTA CRUZ

Na ons ontbijt bezoeken we de werkplaatsen waar de houten kolonnen gesculpteerd worden. We zien er ook de overblijfselen van de oude kerk

Daarna rijden we naar San Javier. Deze in 1691 gestichte missie is de allereerste in zijn soort. Pater Martin Schmidt opende er in 1730 de eerste muziekschool en muziekwerkplaats waar violen, harpen en klavecimbels vervaardigd werden. Hij ontwierp ook de kerk, die gebouwd werd tussen 1749 en 1752. In het barokke interieur kunnen we op wanden en plafonds subtiele bloemmotieven en creooltekeningen bewonderen. Ook de gebeeldhouwde houten pilaren zijn verrassend goed bewaard.

Middagmaal in locaal restaurant.

Na de middag vatten we onze terugtocht naar Santa Cruz aan.

Vrij avondmaal en overnachting in hotel Puerta de Hierro****.

18de dag, zondag 22 augustus : SANTA CRUZ – SAO PAULO - PARIJS

Na het ontbijt nog wat vrije tijd voor laatste inkopen of het pakken van de bagage.

Vrij middagmaal. In de vroege namiddag transfert naar de luchthaven voor de vlucht naar Sao Paulo. Daarna aansluitende nachtvlucht met VARIG-lijnvlucht naar Parijs Charles de Gaule.

19de dag, maandag 23 augustus : PARIJS – BRUSSEL

Aankomst op de luchthaven van Parijs Charles de Gaulle in de namiddag en transfert per autocar naar Brussel.


Prijs en voorwaarden

Prijs per persoon : 3315 EUR
Singletoeslag : 465 EUR


Met begeleider Frans Boenders van Brussel tot Brussel.

INBEGREPEN IN DE PRIJS
- de VARIG-lijnvluchten Parijs – Sao Paulo – Lima en Santa Cruz – Sao Paulo - Parijs
- de transfer per autocar Brussel - Parijs - Brussel
- de luchthaventaks in Parijs, Sao Paulo, Lima en Santa Cruz : 38,30 EUR
- de binnenlandse vluchten : Lima-Cusco en Sucre-Santa Cruz
- verblijf in de vermelde hotels of gelijkwaardig
- alle kamers met bad of douche en wc in vermelde hotels of gelijkwaardig
- maaltijden : alle ontbijten, lunch dagen 3-4-7-8-9-11-12-13-14-16-17, dinner dagen 5-6-0-11-15-16
- alle transfers en transport ter plaatse
- alle bezoeken en entrees zoals vermeld in het programma
- een Franssprekende lokale gids in elke stad
- de Garantiefondspremie
- de B.T.W.


TE VOORZIENE KOSTEN
- internationale afreistaks uit Santa Cruz : 25 USD
- de vertrektaksen voor de binnenlandse vluchten : 5 USD te Lima en 3 USD te Sucre
- de dranken en persoonlijke uitgaven
- maaltijden die niet inbegrepen zijn : lunch dagen 2-5-6-10-15-18, dinners dagen 2-3-4-7-8-9-12-13-14-17
- de lokale fooien (gids, chauffeur, dragers,...) : 60 USD
- de vergoeding aan de begeleider :
20 EUR

AAN TE RADEN
een reisverzekering :
a) Volledige verzekering: bagage, ziekte, ongeval, bijstand, repatriëring onbeperkt, annulatie: 100% van het gedekt kapitaal is verzekerd zonder franchise premie:
60 EUR
b) Bagage + Annulatie (zonder bijstand): 100% van het gedekt kapitaal is verzekerd zonder franchise premie :
40 EUR

* Deze prijzen werden berekend op basis van de luchtvaarttarieven en -taksen van december 2003 en wisselkoers van de USD van 1 EUR = 1,19 USD voor de prestaties in het land van bestemming, en op basis van een minimum van 15 deelnemers.
Voor de overige voorwaarden verwijzen we naar onze algemene voorwaarden.

FORMALITEITEN
Een reispas geldig tot minstens 6 maanden na uw terugreis.
Geen visumplicht.

REISPAS
Voor het bekomen van een nieuwe reispas moet u rekenen op een periode van 4 weken. Doe tijdig uw aanvraag.

GEZONDHEID
Geen inentingen verplicht, maar vaccinatie tegen gele koorts wordt aangeraden.
Raadpleeg ook :
- Tropisch Instituut, Antwerpen (travelphone : 0900/10.110)
http://www.travelart.com of http://www.itg.be/travel/lijstf.htm
- Ministerie van Buitenlandse Zaken, Brussel (tel. 02/501.35.11)

HOOGTES
Onderschat de hoogte niet! Contacteer uw geneesheer in geval van twijfel. Vertrek uitgerust en in goede conditie, en beperk uw activiteiten tijdens de eerste dagen van de reis.
Enkele cijfers : Pisac 2970 m., Machu Picchu 2430 m., Cuzco 3400 m., Titicacameer 3810 m., La Paz 3636 m., Uyuni 3660 m., Sucre 2850 m., Potosi 3977 m.

KLIMAAT
Het beste seizoen voor een bezoek aan de archeologische sites en de steden op de Altiplano is de winter op het Zuidelijk halfrond; het droge seizoen van mei tot midden september. Op de hoger gelegen plateaus is de gemiddelde temperatuur 10°C.
Hoe lager we komen, des te warmer het wordt.

Landkaart

terug => klik op de kaart

Onthaal | Plan v.d. site | Bestemmingen | Detail | Prijs | Algem. Voorwaarden | Begin pagina