CULTURELE GROEPSREIS

USA - Het verhaal van de MISSISSIPPI

Nazomeren van Milwaukee tot New Orleans.

klik om te vergroten

speciale reisweg
zeer afwisselend
centraal gelegen hotels
bekende restaurants
New Orleans ongeschonden (Historisch gedeelte werd nooit geraakt door Katrina)

12 dagen - Van 11 tot 22 oktober 2009

.

Van de Grote Meren naar de Golf van Mexico, langs de machtige Mississippi, een verhaal van trappers, pioniers, Cajuns, Creolen, slaven, plantages, veldslagen, prachtige oude steden... op het ritme van de Rock, Blues, Zydeco, Cajun en de Jazz!




De reis in detail

1ste dag: BRUSSEL - MILWAUKEE

Samenkomst in Zaventem in de ochtend. Afreis met Continental-lijnvluchten naar MILWAUKEE, via New York. Aankomst in de namiddag, onthaal en transfer naar het centraal gelegen Ambassador Hotel.
Wie wil kan nog wat wandelen, een snack eten of dineren in de buurt van Water Street.

2de dag : MILWAUKEE

Bezoek van de stad met een lokale Franssprekende gids. We genieten van het prachtige Milwaukee Art Museum, een schitterend architecturaal meesterwerk van de Spaanse architect Santiago Calatrava. Hij bouwde het bestaande museum van Eero Saarinen (1957) en van David Kahler (1975) om tot een netwerk van tuinen, terrassen, pleinen en fonteinen. Prachtige gezichten op het Michigan Meer. Het museum, geopend in 2001, herbergt grote collecties vanuit de gehele wereld. Wereldberoemd zijn “de vleugels” van het gebouw die een paar maal per dag geopend en gesloten worden zoals de vleugels van een vogel!
Een museum in een gans andere stijl, Vlaamse Renaissance, vanuit een andere tijd, de Gouden Tijd rond de 1890: Pabst Mansion. Dit huis, het mooiste van de Grand Avenue met tal van imposante burgerpaleizen, getuigt van de rijkdom van deze bierbaron.
Milwaukee is onlosmakelijk verbonden met de legendarische Harley Davidson motoren. We bezoeken het moderne Harley Davidson Museum dat in 2007 zijn deuren opende.
Na ons wat verfrist te hebben in ons hotel, gaan we eten in het “Milwaukee Ale House” in het centrum van de stad.

3de dag : MILWAUKEE - CHICAGO

Met onze privé-autocar rijden we van Milwaukee, Wisconsin naar Chicago, Illinois.
Stadsrondrit in de stad tot aan de kade waar we inschepen voor een panoramische boottocht. Aandacht voor de oude en nieuwe skyscrapers. De stad is een waar openluchtmuseum van architectuur! Prachtig zicht van op het Michiganmeer tijdens onze boottocht.
Vrij middagmaal en vrije namiddag. We wandelen op de “Magnificent Mile”, de Champs Elysées van Chicago, een bebloemde feeërieke promenade langs de Michigan Avenue met exclusieve shops en boetieks. Bij helder weer biedt de Sears Tower een prachtig uitzicht op de stad (optioneel bezoek).
’s Avonds avondmaal in een van Chicago’s bekende restaurants : Mr. Benny’s Steak and Seafood Restaurant.
Overnachting in het hotel Holiday Inn Matteson.

4de dag : CHICAGO - SAINT LOUIS

Deze morgen rijden we van de Grote Meren naar de Mississippi, die onze leidraad wordt van onze verdere reis naar het Zuiden. Hiervoor doorkruisen we een laagland met de meest vruchtbare grond van de VS.
Onderweg houden we halt in “Amish land”. We ontdekken er de unieke Mennonitische Amish, een traditionele agrarische gemeenschap met eigen taal van Duitse oorsprong en eigen gebruiken. De Amish houden zich aan een strikt en eenvoudig leven en zetten zich af tegen materialisme en frivoliteit. De eerste Mennonieten kwamen in de 18de eeuw naar Amerika voor de geloofsvrijheid en vestigden zich in de staat Pennsylvania. De Amish gemeenschap in Illinois gaat terug tot 1865.
Bij aankomst in St. Louis in de vroege namiddag, steken we de Mississippi over en belanden in de staat Missouri. Tijd om te lunchen.
’s Namiddags, bezoek aan St. Louis, de grootste stad van Missouri. Hier ontmoetten de Franse ontdekkingsreizigers en trappers de Franse kolonisten van La Nouvelle-Orléans en gaf een Creool (Franse kolonist van Louisiana) de naam van de Franse koning Lodewijk IX, de Heilige, aan deze nieuwe stad.
Ze werd het bindteken tussen Noord en Zuid en later bij de 19de eeuwse immigratie, een belangrijke pleisterplaats voor de huifkaren op de trek van Oost naar West, alsook voor de spoorwegverbinding tussen de twee oceanen.
Deze oostwest-migratie werd door de Amerikaanse Fin Saarinen (1910-1960) vereeuwigd in de Gateway Arch, een unieke stalen constructie van 192 meter hoog.
We sluiten de dag af met een geleid bezoek aan een van de grootste brouwerijen ter wereld “Anheuser-Busch”. Proeven inbegrepen.
Intrek in het Millennium Hotel, met zicht op de St. Louis Arch.
We zullen deze beroemde constructie nogmaals kunnen bewonderen samen met het panorama van St. Louis tijdens het diner in het “Top of the Riverfront”, een draaiend restaurant.

5de dag : SAINT LOUIS - MEMPHIS

Verder zuidwaarts, parallel met de Mississippi naar de staat Arkansas, waarvan Clinton gouverneur was, om terug deze stroom over te steken om in Memphis, en in de staat Tennessee te belanden.
Na de lunch bezoeken we deze zeer belangrijke havenstad tussen St. Louis en New Orleans, ooit de hoofdstad van de zuidelijke, geconfedereerde staten en knooppunt van de logistiek van de zuidelijke legers.
We rijden naar de zuidelijke voorstad Whitehaven voor een bezoek aan “Graceland”, het domein van Elvis Presley. Merkwaardig is zijn verzameling oude wagens en vliegtuigen. Nadien bezoeken we de beroemde “Sun Studio”, waar Elvis en andere grote blueszangers talrijke hits opnamen. Audiotour in het Frans. We eindigen ons bezoek aan Memphis met het National Civil Rights Museum op de plaats waar Martin Luther King vermoord werd.
We overnachten in het Double Tree Hotel, op wandelafstand van Beale Street, het Mekka van de bluesliefhebbers. Dit is dan ook de reden dat wij deze avond de lokale specialiteit, de Memphis BBQ-ribs, gaan eten in het “Blues City Café”, populair bij de inwoners van de stad, met Blues Music als achtergrond in Beale Street. Hier componeerde W.C. Handes o.a. “Memphis Blues” en “St. Louis Blues”.

6de dag : MEMPHIS - VICKSBURG

Vandaag gaat het nog verder zuidwaarts We steken de grens over met de Mississippi (“missi” breed en “sippi” stroom in het Indiaans) naar Jackson, de hoofdstad, waar we rechts afslaan, terug naar de grote stroom en Vicksburg, het “Gibraltar van de Geconfedereerde Staten”.
Van 12u tot 14u, gelegenheid om te lunchen in het historische centrum. ’s Namiddags geleid bezoek aan het “Vicksburg Battlefield” waar 18000 doden van Noord en Zuid begraven liggen. Uitleg waarom deze strijd een van de belangrijkste veldslagen van de Secessie of Amerikaanse Burgeroorlog was.
Avondmaal in een historisch restaurant in de Oude Stad.
Overnachting in de Hampton Inn and Suites.

7de dag : VICKSBURG - NATCHEZ - LAFAYETTE

Mooie rit naar Natchez, gesticht in 1716 door de Bienville en tot aan de Secessieoorlog de belangrijkste exporthaven voor katoen ter wereld.
Nu is Natchez een van de best bewaarde steden van het “Oude Zuiden” met talrijke “ante bellum” statige huizen van voor de Secessieoorlog. Bezoek met lokale Franssprekende gids.
We ontdekken de economie van het Oude Zuiden op de mooie historische plantages van Dunleith en Monmouth.
We vervolgen onze reis zuidwaarts en belanden in de staat Louisiana, genaamd naar Lodewijk de XIVde, en komen vóór de middag aan in Lafayette, de Franse hoofdstad van Louisiana. Aankomst in Lafayette en bezoek aan Vermillionville. Kennismaking met de Cajuns of “Acadiens”, hun bewogen geschiedenis, hun tradities en ambachten.
We ontdekken de eeuwenlange strijd om trouw te zijn aan taal en godsdienst ondanks sociale en politieke overmacht in het vroegere Acadia of Novia Scotia door de Engelsen of later door de Creools Franse inheemse aristocratie en plantage-eigenaars in Louisiana.
’s Avonds van 20u tot 22u muzikaal “Fais-do-do”-avondmaal : Cajun specialiteiten met muziek. ”Fais-do-do” is de term voor muziek afgeleid van muziek bij de Europese “Fête Dieu” of processies. Overnachting in het Lafayette Hilton Hotel.

8ste dag : LAFAYETTE, het Cajun gebied

De Acadiens werden noodgedwongen Cajuns, d.w.z. vissers en stropers in de uitgestrekte moerassen, waar de Mississippi via een wirwar van slibberige eilandjes en mangroven uitmondt in de Golf van Mexico. De bewoners vissen hier op grote garnalen en rivierkreeften, en ze verbouwen rijst, suikerriet en geneeskrachtige kruiden.
Wij maken per boot een tocht door deze kreken en moerassen, doorheen de Atchafalya Bajou, met een Cajun Franssprekende gids. We bezoeken de Tabasco fabriek op Avery eiland voor zijn werelberoemde “hot sauce”. Kans om te lunchen in New Iberia.
’s Namiddags, op onze terugweg, bezoeken we St-Martinville, één van de kleine steden in dit speciale gebied, mooie plaza met kerk.
’s Avonds avondmaal in een Cajun restaurant.

9de dag : LAFAYETTE - Plantation Road - NEW ORLEANS

Deze voormiddag maken we een prachtige tocht langs de Mississippi en bezoeken twee van de meest bekende plantages.
Eerst de Laura Plantage uit 1805. Deze bezit wel niet het meest imposante gebouw of een wereldberoemde dreef, maar de rondleiding hier werd bekroond als de allerbeste in zijn soort. Op basis van doorgezet archiefwerk geeft ze de meest ingrijpende kijk op die gesloten aristocratische wereld van weleer.
Beroemd is de Oak Alley Plantation, met zijn unieke 400m lange dreef met 300 jaar oude eiken die een tunnel vormen met als einde de statige ante-bellum woning met prachtige zuilen tevens in Greek Revival stijl.
’s Middags eten we in deze unieke omgeving en mijmeren ondertussen over de verfijnde en exclusieve levensstijl van de Creoolse grootgrondbezitters. We maken ons hierbij wel de bedenking dat hun rijkdom gebaseerd was op het harde werk van hun slaven op de landerijen.
De eigenaars van de plantages verkochten hun producten in New Orleans dat in de 18de eeuw slechts een stadje van goudzoekers en trappers was. In de 19de eeuw groeide New Orleans echter uit tot een belangrijke havenstad met statige woningen waar tijdens de winter een intens sociaal leven onder Creolen gedijde. Het is dan ook niet te verwonderen dat we tijdens onze ontdekking met een gids van het historische centrum van New Orleans te weten komen dat deze wijk het “French Quarter” heet! Deze beroemde wijk is totaal ongeschonden gebleven na de doortocht van de orkaan Katrina. De eerste bewoners kozen de hoogste gronden om hun stad uit te bouwen, zowat 4 m boven de zeespiegel.
Katrina, een niet eens een zo sterke orkaan tussen de vele, sloeg jammer genoeg toe op de slecht onderhouden dijken die de recente en arme, volkrijke buitenwijken moesten beschermen.
’s Namiddags kunnen we na onze aankomst tussen 16u30 en 18u o.l.v. een Franstalige gids een bezoek maken aan de stad, hierbij de sporen volgend van de orkaan Katrina.
’s Avonds kan u de stad ontdekken die nooit slaapt, vooral dan in de Franse Wijk met de bekende (beruchte?) Bourbon Street, de ambiance en de jazzmuziek! Overnachting in hotel Holiday Inn Express.

10de dag : NEW ORLEANS

Wie wenst vertrekt samen met een Franssprekende gids voor een 2 uur durende stadswandeling voor een verdere ontdekking van de merkwaardige architectuur en cultuur van deze stad.
In de late voormiddag, van 11u30 tot 13u, Jazz brunch in het beroemde restaurant “Two Sisters/les Deux Soeurs”.
Nadien dolce far niente en vrije tijd om te kuieren, te shoppen of te verpozen.
’s Avonds afscheidsdiner in stijl.

11de dag : NEW ORLEANS - BRUSSEL

’s Morgens, transfer naar de luchthaven voor de Continental-lijnvlucht naar New York.
Laatste doorgang van de veiligheidsvoorschriften en doorverbinding naar Brussel.

12de dag : BRUSSEL

Landing te Brussel in de ochtend. Einde van een niet-alledaagse reis !

.

Prijs en voorwaarden

Prijs per persoon : 3140 EUR
Singletoeslag : 390 EUR


Een Ictam-begeleider Brussel-Brussel.

INBEGREPEN IN DE PRIJS
- de Continental Airlines-vluchten : Brussel - New York - Milwaukee en New Orleans - New York - Brussel
- de huidige veiligheids-, brandstof- en luchthaventaksen :
252,68 EUR!
- alle transfers en transport ter plaatse per autocar met airco
- 10 ontbijten, 3 middagmalen (dag 7, 9 en 10) waaronder brunch (dag 10) en 8 avondmaaltijden (dag 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 en 10)
- alle kamers met bad of douche en wc in de vermelde hotels of gelijkwaardig
- alle bezoeken en entrees zoals vermeld in het programma
- Franstalige en Engelstalige lokale gidsen
- de Garantiefondspremie
- BTW

TE VOORZIENE KOSTEN
- de niet voorziene middagmalen en avondmalen
- dranken en persoonlijke uitgaven
- fooien (gidsen, chauffeur, dragers,...) : 60 USD
- de vergoeding aan de ictam begeleider: niet verplicht maar welkom



AAN TE RADEN
een reisverzekering :
a) Volledige verzekering : bagage, ziekte, ongeval, repatriëring onbeperkt, bijstand, ANNULATIE : 100 % van het gedekt kapitaal is verzekerd zonder franchise. Premie : 150 EUR.
b) Bagage + ANNULATIE (geen bijstand): 100% van het gedekt kapitaal is verzekerd zonder franchise. Premie : 125 EUR.

* Deze prijzen werden berekend op basis van de luchtvaarttarieven en -taksen van februari 2009 en wisselkoers van de dollar (1 EUR =
1,32 USD) voor de prestaties in het land van bestemming, en op basis van een minimum van 20 deelnemers.
* Voor de overige voorwaarden verwijzen we naar onze algemene voorwaarden.

- Inschrijving via bijgevoegd formulier op te sturen per post of per fax. Inschrijven kan ook met het inschrijvingsformulier op onze website “www.ictam.com”
FORMALITEITEN
REISPAS : OPGELET!
Alle naar de Verenigde Staten reizende Belgen moeten een Belgisch paspoort hebben dat machinaal leesbaar is.
Dit nieuwe model Belgisch paspoort is herkenbaar aan :
1/ de kaft die “Europese Unie” vermeldt in plaats van “Europese gemeenschap” (wat op het oud model paspoorten staat).
2/ de aanwezigheid van een machineleesbare zone van 2 lijnen, onderaan de bladzijde met uw foto, die identiteitsgegevens en paspoortgegevens samenvatten.
Voor het bekomen van een nieuwe reispas moet u rekenen op een periode van 4 weken. Doe tijdig uw aanvraag.


Reizigers die niet over zo’n nieuw model paspoort beschikken, moeten een visum aanvragen op de Amerikaanse Ambassade (100 USD). Gezien het bekomen van een nieuw reispaspoort goedkoper is, raden wij u aan een nieuw paspoort aan te schaffen bij de gemeentelijke administratie van uw woonplaats indien uw eigen paspoort niet aan de vernieuwde eisen voldoet.

Uw paspoort moet geldig zijn tot ten minste het einde van uw verblijf in de Verenigde Staten.

Voor alle reizigers die naar de Verenigde Staten reizen is het vanaf 12 januari 2009, in het kader van het nieuwe Electronic System for Travel Authorization (ESTA), bovendien VERPLICHT zich op voorhand in te schrijven via het internet.

Om een aanvraag tot goedkeuring tot reizen in te dienen, moeten reizigers naar de website van het ESTA (https://esta.cbp.dhs.gov) surfen en online het formulier invullen dat het formulier I-94W vervangt en dat tot nog toe dient te worden ingevuld aan boord van het vliegtuig.

Meestal zal het ESTA bijna onmiddellijk een antwoord geven. Indien de reiziger het bericht ontvangt dat de registratie werd goedgekeurd, is geen visum nodig. Indien er geen goedkeuring wordt verleend, dan moet een visumaanvraag worden ingediend.
De registratie is gratis (opgelet voor malafide websites waar ze u om geld vragen) en blijft gedurende 2 jaar geldig, tenzij de geldigheid van het paspoort vroeger verstrijkt.
ICTAM is niet verantwoordelijk voor enige weigering van reistoestemming door ESTA.

Ongeveer 1 maand voor afreis krijgt u van ons de nodige informatie om deze aanvraag zelf of via ons te doen.

Landkaart

terug => klik op de kaart

Onthaal | Plan v.d. site | Bestemmingen | Detail | Prijs | Algem. Voorwaarden | Begin pagina