LIBIE compleet

De monumenten van Tripolitanië en Cyrenaïca

De prachtige SAHARA

In de beste periode


Een reis voor cultuurliefhebbers, in een decor van zee en woestijn, zonder massatoerisme.

  • Verlaten antieke sites
  • Sabratha en haar theater
  • Cyrene, Agora en haar tempel van Zeus
  • Leptis Magna en haar triomfweg
  • Ghadames, parel van de woestijn
  • Directe lijnvliegtuigverbinding met Tripoli
  • Gids-begeleider Brussel-Brussel
  • Eigen, gesloten groep Ictam
  • De woestijn per 4x4, verblijf in de Magic Lodges van Ubari en Akakus

14 dagen, van 11 tot 24 november 2010

.

Bij het eerste contact met dit land belanden we in een wereld waar stress onbekend is. De sociale voordelen van zijn petroleumrijkdom werken blijkbaar de tastbare onbezorgdheid van de gewone mens in de hand. Ook voor de vrouwen is de typisch islamitische chador hier eerder een uitzondering. Daarenboven voelt zelfs de zeldzame westerling zich op straat volkomen veilig, mede door het feit dat het land uit zijn politiek isolement gekomen is.

De bezoeker weet de ongelooflijke schat aan antieke bouwwerken hier te waarderen. Ruim zeshonderd jaar voor onze tijdrekening gingen Punische kooplui Leptis Magna oprichten als tegenpool voor het beroemde Carthago. Het oostelijk deel ging tot de Grieken behoren, met Cyrene en het nu verdwenen Barca als aantrekkingspolen. Nadien kwam Rome op het voorplan, gevolgd door een Byzantijnse periode en ten slotte de islamitische overheersing.

Deze smeltkroes van culturen liet een ongehoorde rijkdom na van mozaïeken, theaters en thermen, forums, tempels, basilicae, marktpleinen en colonnadelanen, allemaal grootser dan waar ook in het Griekse en Romeinse moederland. Door Byzantium geïnspireerde kerken en monumenten, met ernaast Ottomaanse moskeeën en minaretten, waarvan de bloemversieringen even sierlijk zijn als hun beroemde modellen.

Libië is ook bekend voor zijn dramatisch lege woestijngebieden met einders afgetekend door zwart gestold magma, grillig witte en kunstig geërodeerde kalkrotsen, elegant afgelijnde zandduinen, verrassende bittermeren en de petrogliefen van jagers uit een paradijselijk verleden.

We beleven er de fascinerende geschiedenis van de transsaharische relaties en het grote avontuur van de karavanen die deze zandoceaan doorkruisten om de kusten van Noord-Afrika te verbinden met Zwart-Afrika. Een nagenoeg onbetreden woestijngebied waar uiteraard geen hotels worden aangetroffen. Om van de zeldzame woestijnstilte te genieten, zullen we enkele dagen de “beschaafde” wereld helemaal de rug toekeren, de enige manier om vanuit onze vaste kampen een unieke ervaring te mogen beleven.
Een reis voor wie meende alles te hebben gezien!



De reis in detail

1ste dag, donderdag 11 november : BRUSSEL - TRIPOLI

In de voormiddag samenkomst in Zaventem en afreis met een lijnvlucht van AFRIQIYAH AIRWAYS, Airbus/Boeing 737, naar TRIPOLI, hoofdstad van Libië. Na de formaliteiten, transfer langs de boulevards en de haven naar het hotel Burj Almadina. Avondmaal en overnachting in ons hotel.

2de dag, vrijdag 12 november : TRIPOLI - NALUT - GHADAMES

Een tweedaagse tocht door de heuvels van het Berbergebied, de steenwoestijn, met her en der Saharaduinen. Onderweg houden we halt in Qasr Al Hajj en Nalut, merkwaardige stenen versterkte dorpen, die al sinds de Romeinse periode als versterkte graanopslagplaatsen dienden.
’s Avonds aankomst in GHADAMES, de parel van de Libische woestijn, gelegen op het drielandenpunt van Libië, Tunesië en Algerije.
GHADAMES, één van de oudste en meest kenmerkende oases van de Sahara, is nu nog een beroemde karavaanpleisterplaats, net als in de Oudheid toen ze bekend stond onder de naam Cidamus. De stad betovert de bezoeker met haar donkere steegjes en gewelven.
Na ingecheckt te hebben trekken we per 4X4 wagen de woestijn in. We kiezen een flinke zandduin uit en bestijgen die langzaam om vanop de kim de zon in de woestijn te zien ondergaan.
Avondmaal en overnachting in hotel Al Waha.

3de dag, zaterdag 13 november : GHADAMES - SABRATHA

Verkenning van deze unieke oase. Bezoek aan het kleine museum, dat ons met allerlei gebruiksvoorwerpen een idee geeft van de plaatselijke tradities: een passende inleiding op de weg naar het hartje van de oase, de “Palmeraie” waarvan de stille en verborgen tuinen de oude stad omringen. Tot in de jaren ’60 werden de witte lemen woningen bewoond. De huidige “Ghadamezen” wonen nu in betonnen huizen op de rand van de oase maar onderhouden nog zorgvuldig de ouderlijke woningen in de oude stad. Het geheel van stegen, wandeldaken en het vernuftig systeem van stadspoorten die voor een natuurlijke airco zorgden, werd door de Unesco ingeschreven op de Wereld-erfgoedlijst.
Wij lunchen op traditionele manier in één van de huizen met zorgvuldig bewaard interieur. In de namiddag rijden we terug naar het noorden door de woestijn. In de heuvels van het kustgebergte rijden we door de Berberdorpen. Tegen de avond komen we aan in SABRATHA, een mooie site gelegen aan de zee.
Avondmaal en overnachting in hotel Dar Telil.

4de dag, zondag 14 november : SABRATHA - TRIPOLI - BENGHAZI

’s Morgens bezoeken we SABRATHA. We lopen over het forum met typische tempels ter ere van plaatselijke goden, de Curia, waar we nog het verhoog zien van waarop de stad werd beheerd en op het strand ontdekken we de oude thermen met bijhorende latrines. Maar onze aandacht gaat vooral uit naar het gerestaureerde theater.
Na de lunch keren we terug naar TRIPOLI. In de stad stoppen we aan de Aurelianusboog en maken een wandeling door de pittoreske oude Medina. We treffen er talrijke soeks aan met hun juweliers, koperslagers, kleermakers,... Goud is hier erg in trek met een duidelijke voorkeur voor de waren die... uit Italië worden ingevoerd! Verder kuieren we langs het fort opgetrokken tegen de vroegere piraten.
Avondmaal en avondvlucht naar Benghazi.
Aankomst in BENGHAZI, een moderne stad gebouwd op de site van het oude Berenice. De stad is eveneens de economische hoofdstad van het Oosten van het land.
Overnachting in hotel Al Nouran.

5de dag, maandag 15 november : BENGHAZI - PTOLEMAIS - QASR AL LIBYA - SOUSA

We rijden langs de kust en door Jabal Al-Akhdar. Deze onverwachte “Groene” Bergen zijn een gevolg van de grotere neerslag in de wintermaanden. We bezoeken het antieke PTOLEMAIS, oorspronkelijk haven van de stad Barca, het huidige AL MARJ. De grootsheid van de site en de ruïnes getuigen van de belangrijke rol die deze stad heeft gespeeld. We bewonderen er in het bijzonder de cisternen, die verwijzen naar de waterschaarste in de toenmalige grote agglomeraties. De brede lanen en de ruïnes van sommige gebouwen zoals het hellenistisch paleis, zijn een teken van vergane glorie op deze rustige, landelijke plek tussen zee en bergen. In een klein museum zien we mozaïeken en sculpturen die het leven van Ptolemaeus vertellen.
Via een prachtige weg doorheen een groen heuvelland komen we aan in QASR AL-LIBYA, oud-Byzantijnse landelijke gemeenschap met een vesting en een kerk met zeer mooie mozaïeken. In een klein maar fijn museum vinden we, heel mooi tentoongesteld, nog mozaïeken die gevonden werden in de ruïnes van een nabijgelegen bisschopskerk.
Voor avondmaal en overnachting naar SOUSA, gelegen in de nabijheid van de sites van Apollonia en Cyrene, hotel Al Manar.

6de dag, dinsdag 16 november : SOUSA - APOLLONIA - CYRENE – BENGHAZI - TRIPOLI

We vertrekken naar de kust en ontdekken APOLLONIA, ooit de haven van Cyrene die uitgroeide tot de hoofdstad van Opper-Libië. In een prachtig gelegen site bezoeken we de kerk buiten de Muren en binnen de omwalling : het theater, de waterputten, de Oostelijke kerk met zuilen van groen marmer uit een Romeins paleis, de thermen en twee andere kerken.
Nabij Shahat bezoeken we de indrukwekkende ruïnes van het antieke CYRENE, prachtig gelegen op een hoogvlakte die de zee beheerst. De gouden periode van deze antieke stad ligt tussen 450 en 350 v.Chr. In 331 v.Chr. wordt de stad veroverd door Alexander de Grote. Na zijn dood komt ze in handen van de Ptolemaeën uit Egypte en in 75 v.Chr. onder Romeins bewind. De site is prachtig en de ruïnes zeer interessant : het Cesareum, de basiliek, het theater, het huis van Jason Magnus, de Heracliaanse straat, de Agora, de Artemisbaden, en ook het mooie plekje van de bron met de tempel van Apollo en zijn zus. Verder de indrukwekkende ruïnes van de Zeustempel. Rondom de oude stad strekt zich een necropolis uit over 50 km2.
Terug naar BENGHAZI voor avondmaal en avondvlucht naar TRIPOLI.
Overnachting in hotel Burj Almadina.

7de dag, woensdag 17 november : TRIPOLI - SEBHA - UWBARI

We starten met een bezoek aan het prachtige en moderne MUSEUM van TRIPOLI. Het moderne gebouw werd discreet opgetrokken tussen de muren van het kasteel. Hier krijgen we een volledig overzicht van de Libische geschiedenis. Modern oogt ook de opstelling van kunstwerken uit de tijd der Feniciërs, Grieken, Romeinen en islamieten.
Lunch in een plaatselijk restaurant.
In de namiddag naar de luchthaven voor onze vlucht naar SEBHA, draaischijf van alle verkeer van en naar de andere woestijnoorden..
We rijden naar UWBARI voor avondmaal en overnachting in Ubari Magic Lodge,, een tentenkamp voorzien van alle comfort.

8ste dag, donderdag 18 november : UWBARI - WADI MATKHENDUSH - UWBARI

We starten onze woestijntocht. In deze tijd van het jaar stijgt de temperatuur hier niet hoger dan 25° à 30°C, dus een lenteweertje.
We rijden naar het zuiden en doorkruisen de FEZZAN, het derde historische landsgedeelte, dat ruim twintigmaal de oppervlakte van ons land bestrijkt. Langsheen een zandoceaan, met de beroemde duinen van de ERG MURZUQ, bereiken we de bedding van de Wadi Barjouj. We houden halt bij het landbouwproject van Barjouj : 90 waterboringen, graansilo’s, tarwevelden in de woestijn!
Verder naar een canyon van waaruit we aankomen bij de bedding van de WADI MATKHENDUSH. We bewonderen de honderden rotstekeningen die de steile oevers van de Oued bedekken. Het betreft dierenpetrogliefen die ons zowat 10.000 jaar terugvoeren in de tijd: olifanten, giraffen, struisvogels, krokodillen, nijlpaarden, denkbeeldige dieren en mensen met een dierenhoofd.
Retour naar Uwbari voor avondmaal en overnachting.

9de dag, vrijdag 19 november : UWBARI - GERMA - AKAKOES

We rijden naar GERMA en bezoeken het museum. We maken kennis met de beschaving van de Garamanten, een krijgersvolk dat al door Herodotos werd vermeld. Verder naar de oude verlaten Garamantenstad Garama.
Nadien vertrekken we naar het AKAKOESGEBERGTE.
We vervolgen onze woestijnroute en gaan we zuidwaarts langs de MASSAK MALET (witte rotsen) doorheen maanlandschappen, uitgestrekte vlakten bedekt met rotsblokken en zandstenen rotswanden.
Te ADAD houden we halt bij de rotsformaties die doen denken aan Göreme (Turkije) en de gekende “duimrots” of de “adad”.
Avondmaal en overnachting in Akakus Magic Lodge, vaste tenten met afzonderlijk sanitair.

10de dag, zaterdag 20 november : AKAKOESGEBERGTE

’s Morgens richting WADI AWIS. In het hartje van het AKAKOESGEBERGTE strekt zich een 200 km lange rotswand uit in een onmetelijk gebied van zandzeeën : een ongehoorde wereld van rood zand, uitgerafelde rotsen en oueds. De “wadi’s” zijn uitgedroogde rivierbeddingen waar kudden schapen in lang vervlogen tijden stonden te grazen!
In een prehistorische necropool heeft men de in huiden gewikkelde mummie van een kind gevonden, net zoals bij de Egyptenaren. In sommige bergholen bieden de grotwanden zeer goed bewaarde, duizendjarige rotsschilderingen die met fijngevoelige trekken het dagdagelijkse leven uit de verste tijden voorstellen. Zo heeft men nu een betere kijk op de magisch-godsdienstige kenmerken en karaktertrekken van de vroegere bewoners van de Sahara, rond 3200 v.Chr.
Deze doortocht is uitzonderlijk indrukwekkend. Verder genieten we van de zonsondergang in de duinen.
We keren terug naar ons tentenkamp in Akakoes.

11de dag, zondag 21 november : AKAKOES - AL AYWAINAT - UWBARI

We verlaten het AKAKOESGEBERGTE. We rijden via AL AYWAINAT, het vroegere Sardales, beroemd om zijn oude acaciaboom terug naar UWBARI. We stoppen bij de necropool van de Garamanten en zien hoe zij zittend werden begraven, analoog een Oud-Egyptisch gebruik! De graftombes werden aangeduid door een kleine obelisk of rundhorens en een kleine offertafel.
We overnachten terug in het tentenkamp van Uwbari.

12de dag, maandag 22 november : UWBARI - MERENGEBIED - SEBHA - TRIPOLI

We rijden naar het MERENGEBIED en volgen een piste tussen Gabroun en Mandara.
In deze zandzee bestaan er niet minder dan 13 kleine meren die worden gevoed door het stijgende grondwater, maar in de zomer dan weer uitdrogen. Hoewel het water erg brak is, kan het toch worden aangewend voor landbouwdoeleinden en een keertje zelfs als drinkwater. In die meren leven een soort garnalen, een lekkernij voor de plaatselijke bevolking! De meesten hebben hier hun dorpen verlaten voor “modernere”, door de staat gebouwde huizen langs de hoofdweg.
Verder naar Sebha waar vroeg avondmaal. Daarna transfer naar de luchthaven voor de avondvlucht naar Tripoli.
Overnachting in hotel Burj Almadina.

13de dag, dinsdag 23 november : TRIPOLI - LEPTIS MAGNA - TRIPOLI

Vandaag bezoek aan LEPTIS MAGNA, op 120 km ten oosten van Tripoli en één van de best bewaarde Romeinse sites ter wereld. Samen met Oea en Sabratha maakte Leptis Magna deel uit van “Treis Poleis”, de drie steden. De inwoners waren essentieel aangewezen op de karavaanhandel en de plaatselijke landbouw (vijgen, peren-, amandel- en vooral olijfbomen). Doordat Leptis op de transsaharische route lag en een heel stuk dichter bij de Fezzanwoestijn dan Carthago, werden er allerlei goederen uit hartje Afrika aangevoerd en verscheept naar Europa en het Nabije-Oosten.
Septimius Severus, Romeins keizer en zoon van Leptis Magna, liet er de mooiste gebouwen na : de gelijknamige triomfboog, het palaestrum, de thermen, het theater, de colonnade-laan, het forum, de basiliek, de Trajanusboog en de haven, om nog maar enkele van de meest beroemde monumenten op te sommen. Helaas werden heel wat monumenten in de 5de eeuw vernietigd door de Vandalen.
We bezoeken eveneens het prachtige museum van Leptis Magna, het meest recente van het land en voorzien van Engelse opschriften.
’s Avonds terug naar Tripoli, voor avondmaal en overnachting.

14de dag, woensdag 24 november : TRIPOLI - BRUSSEL

‘s Morgens transfer naar de luchthaven voor onze terugvlucht met AFRIQIYAH AIRWAYS naar Brussel.





Prijs en voorwaarden

Prijs per persoon : 2650 EUR
Singletoeslag : 595 EUR

Met een ICTAM-begeleider Brussel - Brussel, die zorgt voor de vertaling.

INBEGREPEN IN DE PRIJS
- de vluchten AFRIQIYAH AIRWAYS Brussel - Tripoli - Brussel
- de huidige luchthaven- en veiligheidstaks in Brussel : 75 EUR
- de binnenlandse vluchten Tripoli / Benghazi / Tripoli en Tripoli / Sebha / Tripoli (soms kan een vlucht vervangen worden door een rit)
- alle transfers en transport ter plaatse in een airco-car
- in de woestijn : 4x4 wagens
- de betere hotels
- alle kamers met bad of stortbad en WC in vermelde hotels of gelijkwaardige
- in de woestijn vaste kampen met basis comfort
- vol pension vanaf avondmaal eerste dag tot ontbijt laatste dag : een kok, bijgestaan door de lokale begeleider, zorgt voor het eten in de woestijn (met tafel en stoelen)
- water en thee of koffie tijdens de lunch
- alle entrees en bezoeken zoals vermeld in het programma
- de diensten van een lokale Fransspre-kende begeleider
- plaatselijke gidsen op de sites : Ghadames, Sabratha, Cyrene, Leptis Magna
- woestijngidsen en staff voor de woestijntocht
- de toelatingen op de sites om te mogen filmen
- de Garantiefondspremie
- de B.T.W.

TE VOORZIENE KOSTEN
- de overige dranken en persoonlijke uitgaven
- het visum + formaliteiten voor aanvraag van het visum : 85 EUR
- de lokale drinkgelden (gids, chauffeur, dragers,...) : 85 EUR (meer staff in de woestijn)

AAN TE RADEN
- een reisverzekering
a) bagage, ziekte, ongeval, repatriëring onbeperkt, bijstand, ANNULATIE (*) : 125 EUR
b) ANNULATIE (*) + bagage (geen bijstand) : 100 EUR
(*) ANNULATIE : 100% van het gedekt kapitaal is verzekerd zonder franchise.

FORMALITEITEN
- een internationaal reispas geldig tot minstens 6 maanden na uw terugreis
Opgelet : geen stempel noch visum van Israël is toegelaten in uw reispas, zelfs geen stempel van Taba (de grens tussen Israël en Egypte).
- wij helpen u bij het bekomen van het visum. De nodige formulieren zullen u op tijd worden toegestuurd. Hou ermee rekening dat uw paspoort +/- 4 weken voor vertrek in ons bezit moet zijn voor de vertaling ervan.

GEZONDHEID
Geen inentingen verplicht.
Raadpleeg ook :
- Tropisch Instituut, Antwerpen (travelphone : 0900/10.110) : http://www.itg.be/itg/
- Ministerie van Buitenlandse Zaken, Brussel (tel. 02/501.35.11)


- Deze prijzen werden berekend op basis van de luchtvaarttarieven en -taksen van juni 2010 voor de prestaties in het land van bestemming, en op basis van een minimum van 15 deelnemers.
° Voor de overige voorwaarden verwijzen we naar onze algemene voorwaarden.



Landkaart

terug => klik op de kaart

Onthaal | Plan v.d. site | Bestemmingen | Detail | Prijs | Algem. Voorwaarden | Begin pagina