U heeft interesse voor een reis die wij niet aanbieden dit jaar.

Mocht u deze reis in groep willen organiseren, zijn de programma details hier online beschikbaar, maar dient u met ons contact op te nemen voor verdere uitwerking van de reisvoorwaarden.

CULTURELE GROEPSREIS

IN DE VOETSPOREN VAN BOEDDHA

Een originele rondrit in Indië en Nepal

De mooiste en meest originele reisweg op de belgische markt

klik om te vergroten

18 dagen - Van dinsdag 9 tot vrijdag 26 maart 2004

.

Van Bombay tot Darbar Square in Kathmandu, doorheen Maharastra, Madhya Pradesh, Uttar Pradesh, Bihar en Nepal. De mooiste sites , landschappen en monumenten met accent op pre-islamitisch Indië, in de sporen van de historische Boedha en het boeddhisme als religie en als inspiratiebron van de vroeg - indische kunst.De reis in detail

1ste dag : BRUSSEL – FRANKFURT – MUMBAI (Bombay)

’s Morgens vroeg samenkomst in de luchthaven van Zaventem en afreis met een Lufthansa-lijnvlucht naar Frankfurt. Bij aankomst doorverbinding naar Bombay, de economische hoofdstad van het land en hoofdstad van de deelstaat Maharashtra. Sinds 1995 wordt de stad officieel weer onder de naam van Mumbai aangeduid. Aankomst rond middernacht en transfer naar het hotel The Ambassador ****.

2de dag : MUMBAI – uitstap Kanheri

Na het ontbijt, uitstap naar de rotskloosters van KANHERI, gewijd aan het hinayana-boeddhisme. De eerste spirituele en artistieke uitingen zagen in India het daglicht in het hart van de rotsen : boeddhistische monniken hakten hun eerste kloosters (vihara) en tempels (chaitya) uit in de berghellingen zoals hier in Kanheri, maar ook in Karla, Baja, Ellora, Ajanta... De 109 grotten van Kanheri werden door Boeddhistische monniken aangebracht langs een rotsachtig ravijn tussen de 2de en 9de eeuw. De aanleg van deze grotten, net als deze van Ellora en Ajanta, bootste de toenmalige steen- en houtbouw na. De interessantste is grot 3, een grote chaitya-grot uit de 6de eeuw met een lange zuilenrij rond de dagoba of stoepa aan de achterkant. Grot 11 is een vergaderzaal met een Boeddhabeeld in het midden.

Bij terugkeer naar Mumbai maken we een korte stadstoer. Overnachting in het hotel The Ambassador ****.

3de dag : BOMBAY - AURANGABAD : uitstap Ellora

We vliegen naar AURANGABAD, de stad van Aurangzeb, de laatste grote moghul keizer(1658-1707). Wij houden halt in deze typische stad in Maharastra, wegens zijn wereldberoemde grotten.

’s Namiddags, uitstap naar ELLORA. Bezoek aan de in de rotsflank uitgegraven grottempels. Deze grotten, ruwweg tussen 600 en 1100 na Christus tot stand gekomen, horen de drie grote godsdiensten toe, die op Indische bodem ontstonden. Een dertigtal grotten uitgegraven in een 200 m hoge basalt klip zijn verdeeld in een boeddhistische, brahmaanse en jaïn groep. Het beeldhouwwerk is een van de mooiste voorbeelden van de vroeg-middeleeuwse Indische kunst. De Boeddhistische grotten (van 600-800 na Chr.) behoren tot de vajrayana-sekte en ontstonden in een periode waarin het Boeddhisme in India reeds op z’n retour was. Van deze groep zijn vooral de grotten 2 en 10 het bezoeken overwaard. Tot de Hindoeïstische groep behoort grot 16, de unieke 33 m hoge Kailasha-tempel, die hét meesterwerk van Ellora is. Dit monolitische tempelcomplex is een gigantisch beeldhouwwerk, uit één stuk uit rots gehouwen in de VIIIe eeuw. Grot 32 toont de bloeiende beeldhouwkunst van de jaïns.

Overnachting in het hotel Ambassador Ajanta****.

4de dag : AURANGABAD - Ajanta - BHOPAL

Na een tocht doorheen het zonovergoten Deccan plateau, door velden en dorpjes, naar AJANTA, dat één van de voornaamste bezienswaardigheden van heel India bevat.

De grotten werden per toeval door twee jagende Britse officieren in 1819 ontdekt, na 1000 jaar vergeten te zijn geweest. Hier betreden we de droomwereld van de Gouden Legende uit het Boeddhisme. Vooral de muurschilderingen verdienen onze aandacht en behoren tot het werelderfgoed. Ze beelden veelal de vroegere incarnaties (jataka’s) en het leven van de historische Boeddha uit. De grotten werden in twee groepen uitgegraven, de eerste door Theravada-monniken tussen 200 voor en 200 na Chr, de tweede door Mahayana-monniken tussen 450 en 650 na Chr. De fraaiste werken zijn tot stand gekomen in de Gupta-periode

We verlaten de Ajanta heuvels en via Jalgaon rijden we naar Bhusawal, gelegen op de spoorlijn die Bombay met Delhi verbindt. We nemen er de nachttrein met slaapwagen naar BHOPAL, hoofdstad van Madhya Pradesh.

5de dag : BHOPAL – uitstap Sanchi

Aankomst in de vroege morgen. Onthaal en overbrenging naar ons hotel om ons even op te frissen. Uitstap naar het dorpje SANCHI (67 km), waarvan de stoepa’s beschouwd worden als één van de hoogtepunten van de Indische kunst.

Onder de Maurya (3de eeuw v. Chr.), de Kushana (1ste - 3de eeuw na Chr.) en de Gupta (4de - 6de eeuw) werd het oostelijk deel van Centraal-India bestuurd vanuit Ujjain. In de 3de eeuw v. Christus begon de Maurya-keizer Ashoka het Indische subcontinent voor het eerst te verenigen. De verovering van het Kalinga-rijk omstreeks 260 voor Chr. ging gepaard met zoveel bloedvergieten dat de keizer, door wroeging overmand, besloot zich tot het Boeddhisme te bekeren, en van dan af zijn uitgebreid rijk beheerde volgens de geweldloze leer, de ahimsa.

Ashoka koos Sanchi uit om een zuil en een eerste stoepa, de Grote Stupa I op te richten, aangezien zijn vrouw Devi uit het nabijgelegen Vidisha afkomstig was.

In de 1ste en 2de eeuw werd deze stupa uitgebreid en verfraaid door de Shunga, die Sanchi met nog andere monumenten bedachten. Ze voegden onder meer aan de vier ingangen prachtig besneden portieken of torana toe, die wonderwel bewaard gebleven zijn. Gedurende eeuwen hebben deze beeldhouwwerken, die de jataka’s, de 547 vroegere levens van Boeddha uitbeelden, als «biblia pauperum» gediend voor de duizenden pelgrims die op de heuvel van Sanchi samenstroomden. De torana’s behoren tot de mooiste voorbeelden van boeddhistische kunst in India. Aan de zuidpoort bevond zich een Ashoka-zuil, waarvan het kapiteel zich in het museum bevindt.

Op 13 km van Sanchi, aan de andere zijde van de Betwa-rivier, liggen de in een zandstenen heuvel uitgegraven Udayagiri-grotten, die bezocht worden indien de tijd het toelaat.

Overnachting in het hotel Noor us Sabah Palace of Jehanuma Palace .

6de dag : BHOPAL - DELHI

Ochtendvlucht naar DELHI. Onthaal en transfer naar ons hotel.

Na het middagmaal bezoeken we het beroemde NATIONAAL MUSEUM. Het grootste deel van de toeristen beperkt zich tot het Moghol-Delhi en vergeet dit museum. Onze reis wil dit tekort overbruggen. Wij zoeken naar de wisselwerking tussen het Hindoeïsme en het Boeddhisme aan de hand van de prachtige kunstwerken van de Maurya, Shunga, Kushana, Ghandara en Gupta, die hier tentoon gesteld staan. Overnachting in het The Connaught Hotel****.

7de dag : DELHI – AGRA - VARANASI

Vroege afreis per trein naar AGRA. Bij aankomst kunnen we niet nalaten de wereldvermaarde Taj Mahal te bezoeken, een mausoleum maar ook een hymne aan de liefde in marmer, gebouwd door Shah Jehan voor zijn geliefde Mumtaz M ahal.

Vlucht omstreeks 13u30 naar VARANASI, waar wij om 16u00 aankomen. Benares, het vroegere en het huidige Varanasi, samenvoeging van de namen van twee stromen die zich in de Ganges werpen, de Aruna en de Asi, bezoeken kan niet zonder het essentiële van deze oude en meest heilige stad van Indië te beleven. Overnachting in het Clarks Varanasi Hotel ****.

8ste dag : VARANASI – uitstap Sarnath

Bij het ochtendgloren onvergetelijke boottocht op de Ganges, die ons het diepe wezen van India doet begrijpen. Over vele kilometers volgen de ghats of badterrassen zich op, die de gelovigen gebruiken om in de Ganges af te dalen voor hun rituele reinigingen. Heel wat typische personages bevolken al vlug de ghats: guru’s (leermeesters), saddoe’s (heilige mannen), sterrewichelaars en Yogi. Wandeling in het onontwarbaar doolhof van nauwe steegjes rond de Gouden Tempel, natuurlijk aan Shiva gewijd onder zijn naam Vishwanatha (Heer van het Universum). Na het ontbijt, voortzetting van het bezoek aan Varanasi.

Na het middagmaal, uitstap naar het belangrijkste boeddhistische bedevaartsoord SARNATH (‘Hertenkamp’). De naam verwijst naar de Eerste Preek door Siddhartha Sakyamuni, inmiddels Boeddha geworden na zijn Verlichting, aan vijf volgelingen (bhikshu) in een park met loslopende damherten. Hiermee zette hij, naar eigen zeggen, het Rad van de Wet (dharmachakra) in beweging. Vermits Boeddha hier niet enkel zijn eerste onderricht gaf maar ook de eerste monnikengemeenschap (Sangha) stichtte, werd Sarnath begiftigd met talrijke gebouwen en monumenten door de boeddhistische heersers, vooral door de Maurya (321 - 185 v. Ch) , de Kushans (I tot III eeuw v. Ch), de Gupta (320 - 455) en de Pala (760 - 1142).

De gebouwen werden echter door de Moslim invallen, begin XIde eeuw, vernietigd, meteen ook de periode waarbij het Boeddhisme praktisch volledig verdween in het land van zijn oorsprong.

Bezoek aan de Dhamekh Stupa, waarschijnlijk daterend uit het begin van de 6de eeuw, de Dharmarajika Stoepa, de overblijfselen van de Ashoka-zuil en de Mula Gandhakuti Vihara. Tenslotte bezoek aan het fraaie Archeologisch Museum, dat behalve het beroemde Leeuwenkapiteel van de Ashoka-zuil vele andere voorwerpen herbergt die zijn opgegraven te Sarnath. Overnachting in het hotel Clarks Varanasi ****.

9de : VARANASI – Sasaram - BODHGAYA

Afreis naar Sasaram, bekend om zijn elegant mausoleum van Sher Shah, die er in 1540 in slaagde de Moghol-keizer Humayun te verslaan en in ballingschap te sturen. Vervolgens bereiken we via Gaya het heilig oord BODHGAYA. Overnachting in het Nikko Hotel.

10de dag : BODHGAYA

Talrijke pelgrims uit Tibet, Ceylon, Birma, Thailand en Japan bezoeken deze heilige plaats, waar 2500 jaar geleden prins Siddharta Gautama of Sakyamuni (de wijze van Sakya’s) in meditatie ging aan de voet van de ficus religiosa - een pipal (vijgenboom) - en uiteindelijk de verlichting (bodhi) ontving, en alzo de Boeddha (de Verlichte) werd. Er heerst een rustige en zachte sfeer rond het Mahabodhi-heiligdom, met zijn 54 m hoge, pyramidevormige toren, die boven de talrijke stupa’s uitsteekt. In het museum worden onderdelen van het gebeeldhouwde hek (de vedika) van de oude Ashoka-tempel bewaard. Overnachting in het Nikko hotel.

11de dag : BODHGAYA - PATNA

Afreis naar RAJGIR (Rajagriha of “het Koninklijk Paleis”), hoofdstad van het Magadha-rijk tijdens het leven van Boeddha. De plaatselijke vorst, Bimbisara, was de eerste heerser die zich tot het Boeddhisme bekeerde. Boeddha hield van deze stad en kwam hier mediteren tijdens het regenseizoen («vassa») van juli tot oktober. Het Eerste Boeddhistisch Concilie, na de opname van Boeddha in het nirvana, werd in Rajgir gehouden in de Saptapanigrot.

Uit deze periode bleven nog enkele stukken van de cyclopische verdedigingswal bewaard. Bezoek langs een kabelbaantje aan de Vishwa Shanti Stoepa ofwel Peace Stupa, onderhouden door Japanse monniken. Hiervandaan dalen we af naar de Gierenpiek (Griddhakuta), waar de Boeddha graag verbleef. We bezoeken nog de Bimbisara Jail en de Venuvan Vihara gebouwd door koning Bimbisara voor Boeddha.

Verder naar NALANDA. Vanaf de Vde eeuw was deze stad een hoofdplaats van het Boeddhisme met zijn mahayana-universiteit. Van in 470, toen ze gesticht werd door een vorst van de Gupta-dynastie, tot aan de Moslim inval in 1199, kwamen meesters en leerlingen uit gans India, uit Tibet (tantristische invloed), China, Mongolië, Korea, Japan, Ceylon, Indonesië en uit Zuid-Oost Azië, bidden en studeren in deze universiteit- en kloosterstad. Uit deze periode blijven 8 kloosters, vihara’s, bewaard, verspreid langs een uitgestrekt voorplein.

Verder op de rechteroever van de Ganges naar PATNA, in de buurt van het kleine dorpje Kumhrar, waar het oude Pataliputra opgegraven werd. Pataliputra was de hoofdstad van Magadha en vervolgens in de 3de eeuw v. Chr. van het grote Maurya-rijk. De stad was de bakermat van de eerste Boeddhistische kunst, maar ook de geboorteplaats van het jaïnisme, ontstaan in dezelfde periode als het Boeddhisme. Overnachting in het hotel Maurya Patna.

12de dag : PATNA - VAISHALI - KUSHINAGARA

Aan de overkant van de hier zeer brede Ganges bereiken we VAISHALI, waar Boeddha graag verbleef, voor en na zijn Verlichting. De plaats is onder meer beroemd door de mooie concubine Amrapali, die aan Boeddha een mangoboomgaard schonk. Hier ook had één eeuw na zijn dood het Tweede Boeddhistisch Concilie plaats. Van deze vergane glorie blijft niet veel over. Bezoek aan het lokaal museum en de Chaumukhi Mahadeo, een lingam met vier gezichten van Shiva. Een Ashoka-zuil, weeral, met een Leeuw die noordwaarts kijkt, wijst ons de weg naar Kasia, de richting van zijn laatste tocht die wij nu ook ondernemen.

In KUSHINAGARA, het oude Kasia staat de 15 m. hoge Stoepa van Ramabhar, op de plaats waar het lijk van Boeddha verbrand werd en zijn as in acht gelijke delen werd verdeeld. Hij trad hier in 483 op 80 jarige leeftijd tijdens zijn laatste meditatie het mahaparinirvana binnen. Hij stierf aan een voedselvergiftiging na zijn laatste maaltijd bij smid Chunda. Bezoek aan de in 1876 opgegraven Liggende Boeddha en de Ramabhar-stoepa. Wij logeren in het hotel Nikko.

13de dag: KUSHINAGARA - SRAVASTI

Vertrek naar Saheth-Maheth, waar zich de ruïnes van SRAVASTI bevinden, de voormalige hoofdstad van het koninkrijk Koshala. Hier, in de Jetavana tuin, vertoefde de Boeddha meestal tijdens de 24 regenseizoenen na zijn Verlichting. Hij predikte er zijn leer en verrichtte er verscheidene mirakels. Wij logeren in het hotel Nikko.

14de dag : SRAVASTI - LUMBINI

Wij rijden noordwaarts en verlaten het bekken van de Ghaghara, Rapti en Gandak naar de Teraï. In Bhairahawa gaan we de grens met Nepal over naar LUMBINI (Rupendehi), waar de historische Boeddha, als Siddhartha Gautama , prins van de Sakya’s, werd geboren omstreeks 563 v. Ch. Bezoek aan de Tuin van Lumbini, waar Maya Devi onder een vijgenboom geboorte gaf aan de toekomstige Boeddha. Hier vinden we een Ashoka-zuil om de geboorteplaats te merken en de Mayadevi Tempel, Rondom tempels en kloosters opgericht door verscheidene landen. We logeren in het Hotel Lumbini Garden ****.

15de dag : LUMBINI - POKHARA

Over de Siddhartha Raja Marg rijden we naar Tansen en POKHARA, een mooi plekje langs de Seti, met prachtige vergezichten op sommige van de meest indrukwekkende bergtoppen van de Himalaya. Wij logeren in het Blue Bird Hotel ****.

16de dag : POKHARA - KATHMANDU

Door een uniek mooie natuur rijden we over de Prithvi Raja Marg naar Kathmandu, waar we tegen het einde van de namiddag aankomen. Overnachting in het hotel Everest *****.

17de dag : KATHMANDU

Na het ontbijt bezoeken we KATHMANDU, de hoofdstad van dit koninkrijk in de Himalaya. Op de Durbar Palace Square bevinden zich het Hanuman Dhoka, de Kumari Bahal of het Huis van de Levende Godin, de Kasthamandap...

Heerlijk vergezicht vanuit SWAYAMBUNATH op Kathmandu en de gehele vallei. Dit is vanouds het centrum van het tantrische boeddhisme in Nepal. Op de stoepa kijken de ogen van de Boeddha naar alle windstreken.

’s Namiddags bezoek aan PASHUPATINATH, het “Kleine Benares” van Nepal op de oevers van de Bagmati-rivier. Verder naar BODNATH, waar de grootste stoepa van het land staat. Tenslotte bezoeken we BAKHTAPUR, de “Stad der Gelovigen”, die verreweg de mooiste stad van de Kathmandu-vallei is. Avondmaal en transfer naar de luchthaven.

18de dag : KATHMANDU – WENEN - BRUSSEL

Kort na middernacht afreis met een Austrian Airlines-lijnvlucht naar WENEN. Bij aankomst doorverbinding naar Brussel, waar we rond 09u00 aankomen.

Prijs en voorwaarden

Prijs per persoon: 2925 EUR
Toeslag single : 480 EUR


INBEGREPEN IN DE PRIJS
- de internationale vluchten Brussel – Frankfurt - Bombay en Kathmandu - Wenen - Brussel
- de binnenlandse vluchten Bombay - Aurangabad, Bhopal - Delhi, Agra - Varanasi
- de luchthaventaks in Brussel en Frankfurt
- vol pension van het ontbijt van de 2e dag tot het avondmaal van de 17de dag
- de hotels zoals vermeld in het programma (of gelijkwaardig)
- alle transporten en transfers per autocar / trein
- alle entrees en bezoeken zoals voorzien in het programma
- de BTW
- het garantiefonds

TE VOORZIENE ONKOSTEN
- de luchthaventaksen in India
- de luchthaventaks in Nepal : 1000 NEP
- de vergoeding voor de Ictam-begeleider : 18EUR
- de drinkgelden ter plaatse : 50 usd
- het Indisch visum kost : 55 EUR
- het Nepalees visum kost : 40 EUR

AAN TE RADEN
-een reisverzekering
a) Volledige verzekering: bagage, ziekte, ongeval, bijstand, repatriëring onbeperkt, annulatie: 100% van het gedekt kapitaal is verzekerd zonder franchise. Premie: 60 EUR
b) Bagage + Annulatie (zonder bijstand): 100% van het gedekt kapitaal is verzekerd zonder franchise. Premie : 40 EUR


Deze prijzen werden berekend op basis van de luchtvaarttarieven en –taksen van oktober 2003, en wisselkoers van de dollar (1 EUR = 1,10 USD) voor de prestaties in de landen van bestemming, en op basis van een minimum van 15 deelnemers.
Voor de overige voorwaarden verwijzen we naar onze algemene voorwaarden.


FORMALITEITEN
- een geldige reispas
- een visum voor India en Nepal (Ictam zorgt voor het bekomen van dit visum).
Opgelet : uw paspoort moet in ons bezit zijn 5 weken voor uw vertrek.

WAARSCHUWING
Het comfort van de nachttreinen in India kan niet vergeleken worden met deze in Europa.

Landkaart

terug => klik op de kaart

Onthaal | Plan v.d. site | Bestemmingen | Detail | Prijs | Algem. Voorwaarden | Begin pagina