CULTURELE GROEPSREIS

Onbekend NOORDOOST INDIA

Assam, Arunachal Pradesh en Nagaland
Een uitzonderlijk programma !

klik om te vergroten

Opgelet : beperkt aantal plaatsen en single kamers !

18 dagen - Van 17 oktober tot 3 november 2009

.

Verscholen in het uiterste noordoosten van het Indische Subcontinent en verbonden met de rest van India door een corridor van slechts 32 km breedte, openen de tot een recent verleden nauwelijks bezochte Seven Sisters States voor de buitenwereld: Assam, Meghalaya, Arunachal Pradesh, Nagaland, Manipur, Mizoram en Tripura. Deze reis brengt u van de subtropische vlakte van ASSAM via de met sneeuw bedekte Himalaya van ARUNACHAL PRADESH naar de heuvels van NAGALAND. Een adembenemende natuur, Boeddhistische kloosters en talloze erg van elkaar verschillende etnieën vormen de boeiende ingrediënten van deze reis.
Deze reis vraagt geen uitzonderlijke, maar wel een goede fysieke conditie. Het programma vergt geen bijzondere inspanningen, maar wel een open geest.De reis in detail

1ste dag : BRUSSEL - MUMBAI

’s Morgens samenkomst in de luchthaven van Zaventem en afreis met een rechtstreekse Jet Airways-lijnvlucht naar Mumbai. Aankomst in MUMBAI (Bombay), de economische hoofdstad van het land en hoofdstad van de deelstaat Maharashtra. Overnachting in het hotel Quality Inn Parle International.

2de dag : MUMBAI - KOLKATA

In de vroege morgen nemen wij de Jet Airways-vlucht naar KOLKATA, tot voor kort bij ons beter bekend als Calcutta, de eerste hoofdstad van het Britse koloniale rijk (British Raj) tot 1911, wanneer de zetel van de regering naar Delhi verhuisd werd. Verkenning van de huidige hoofdstad van de deelstaat Bengalen met ondermeer Fort William, de Maidan en het Victoria Memorial, opgericht ter nagedachtenis van Koningin Victoria en ingehuldigd in 1921 door de Prins van Wales. Vervolgens bezoek van het zeer interessante Indian Museum, die de eerste kunst- en archeologieverzameling van het Indische Subcontinent herbergt. Tenslotte bezoek aan het pottenbakkersdorp Kumartuli. Overnachting in het hotel The Lytton.

3de dag : KOLKATA - GUWAHATI - NAMERI

In de voormiddag vlucht naar GUWAHATI, de hoofdstad van ASSAM en de toegangspoort naar Noordoost-India. Assam, de grootste van de zeven noordoostelijke staten, strekt zich uit over de vallei van de mighty Brahmaputra, zoals de Indiërs vol ontzag de rivier noemen. Rijstvelden bedekken de vruchtbare aanslibbingsvlakte, terwijl de beroemde theetuinen trapsgewijs de heuvels opklimmen. Vanuit Guwahati reizen we verder door de Brahmaputra vallei naar het Nationale Park van NAMERI (220 km). ’s Avonds maken we een wandeling door het reservaat. Overnachting in het comfortabele Nameri Eco-Camp.

4de dag : NAMERI - BOMDILA - DIRANG (200 km)

Vandaag steken we de grens over naar de deelstaat ARUNACHAL PRADESH, sanskriet voor “het Land van de door het Ochtendlicht Verlichte Bergen”, wegens haar ligging in het uiterste noordoosten van India ook wel “het Land van de Opkomende Zon” genoemd. In deze staat van India reist u van de subtropische vlakte van de Brahmaputra naar de met sneeuw bedekte Himalaya. De weg van Nameri loopt door een dicht bos steil omhoog naar het op 2530 m gelegen Bomdila. De streek wordt bewoond door de Sherdukpens, een van de vier Boeddhistische stammen van Arunachal Pradesh en verwant aan de inwoners van Oost-Tibet. Onderweg bezoeken we de orchideeëntuin van Tipi. Na de lunch in Bomdila verder naar de Dirangvallei met zijn vele pijnbomen. Aankomst in DIRANG en overnachting in het hotel Pemaling.

5de dag : DIRANG - TAWANG (143 km)

Bijzonder spectaculair is de rit naar het noordwestelijk gelegen Tawang. Na Dirang gaat de weg steil omhoog door een alpenlandschap met vele gebedswielen van enorme omvang. Na het oversteken van de 4420 m (!) hoge Sela bergpas bereiken we via een vredig meer te midden van het kale landschap TAWANG, dat op een hoogte van 3050 m ligt. Dit is het gebied van de overwegend Boeddhistische Monpa’s, die zich in 1959 ontfermd hebben over de Dalai Lama tijdens zijn vlucht uit Tibet. Overnachting in het Tawang Inn Guest House.

6de dag : TAWANG

Bezoek van TAWANG, het grootste boeddhistische klooster van India, dat in 1645 gesticht werd op verzoek van de vijfde Dalai Lama door Mera Lama, een monnik uit het naburige Bhutan. In deze Gelugpa-(Geelkap-)nederzetting leven maar liefst meer dan 500 monniken! Het klooster is een schatkamer van oude geschriften, kostbare beelden en thangka’s. In de drie verdiepingen hoge dukhang (vergaderzaal) staat een schitterend 8 m hoog beeld van Boeddha. Vervolgens bezoek van het Urgelling klooster, de geboorteplaats van de zesde Dalai Lama. Op het einde van de voormiddag uitstap naar Zemithang, waar we een ontmoeting hebben met de Panchen Monpa stam. Hier bevindt zich ook de tweede grootste stoepa van Azië. Overnachting in het Tawang Inn Guest House.

7de dag : TAWANG - BOMDILA (185 km)

Via de Sela bergpas rijden we terug naar Bomdila. Onderweg stoppen we in enkele dorpjes, bij een prachtige waterval en bij het monument van de gevallen soldaten tijdens de Sino-Indiase oorlog van 1962. Overnachting in het Shiphiyang Phong Hotel.

8ste dag : BOMDILA - ITANAGAR (320 km)

Vertrek naar ITANAGAR, de hoofdstad van Arunachal Pradesh. Bezoek van het historische Ita Fort, dat geassocieerd wordt met een 14de-eeuwse hindoekoning genaamd Ramachandra. Vervolgens komen aan de beurt het bezoek aan een Boeddhistische tempel en het Nehru Museum, dat een overzichtelijk beeld schept van de 25 belangrijkste stammen van Arunachal Pradesh. Overnachting in het Donyi Polo Ashok Hotel.

9de dag : ITANAGAR - ZIRO (160 km)

Op weg naar Ziro bezoeken we enkele door Nishi-stammen bewoonde dorpjes. Tussen het weelderige groen liggen de langwerpige Nishi-hutten, waarvan de wanden gemaakt zijn uit gevlochten bamboematten. We bereiken vervolgens het Apatani Plateau, de rijstbol van Arunachal Pradesh. Aankomst in ZIRO, een van de mooiste plekjes in Arunachal Pradesh, gelegen in een smalle, bijna vlakke vallei op 1500 m hoogte gelegen en omringd door met pijnbomen bedekte heuvels. In de omgeving leven de Apa Tani, een van de etnische groepen die er best in geslaagd zijn hun levenswijze en woonwijze te behouden in grote dorpen, die de bewoners toelieten zich te beschermen tegen de invallen van naburige stammen op slavenjacht. De mannen hebben ingewikkelde tatoeages op hun gezicht en dragen een haardot boven het hoofd. De Apa Tani-vrouwen vallen op door hun gezichtstatoeages en hun grote, doorgaans zwarte neuspluggen. Overnachting in het hotel Blue Pine.

10de dag : ZIRO - DAPORIJO (160 km)

Vertrek naar Daporijo. Onderweg bezoek aan dorpjes bewoond door Hillmiri, Bam en andere stammen. Aankomst in DAPORIJO. De belangrijkste stam in deze streek is de Tagin-stam, die zowel verwant is aan de Nishyi als aan de Hill Miri. Overnachting in het Village Guest House.

11de dag : DAPORIJO - ALONG (162 km)

Op weg naar Along worden we tijdens ons bezoek aan de Tapi- en Tribindorpjes meer en meer bewust van de enorme verscheidenheid van de stammen van Arunachal Pradesh. Aankomst in ALONG, een nederzetting aan de boorden van de Siang (Dihang) rivier, die na de samenvloeiing met de Dibang en de Lohit uiteindelijk de naam Brahmapoetra, “Zoon van Brahma”, zal aannemen. Voordien heeft deze rivier reeds een lange weg afgelegd door het Tibetaans Plateau onder de naam van Yarlung Tsangpo alvorens zich door diepe ravijnen een weg te banen naar Arunachal Pradesh.
Dit is het gebied van de Adi’s (letterlijk “het volk van de heuvels”), de voornaamste van alle stammen in Arunachal Pradesh. Ze zijn verdeeld in twee groepen en nog eens onderverdeeld in substammen, waarvan de Galongs en de Mynyongs de belangrijkste zijn. Hun huizen gelijken sterk op deze van de Nishi’s. Het meest merkwaardige is de gemeenschappelijke slaapzaal voor de jongens en jongere mannen, moshup genaamd. Zowel de mannen als de vrouwen dragen hun haar in een kuif.
Overnachting in het hotel Heritage Cottage.

12de dag : ALONG - DIBRUGARH (175 km)

Vandaag rijden we weer zuidwaarts en dalen we af naar de machtige Brahmapoetra die we met een ferry oversteken naar DIBRUGARH. Hierbij komen we weer in Assam terecht. Tijdens de Ahom dynastie, die over Assam regeerde van 1228 tot de Birmaanse invasie in het begin van de 19de eeuw, was deze stad het cultureel kloppend hart van Assam. Omringd door talrijke theeplantagegebieden, die 50% van de productie van de Assam thee (Assam Tea) voor hun rekening nemen, kreeg de stad dan ook de bijnaam “Tea City of India”. Overnachting in Mancotta Bungalow.

13de dag : DIBRUGARH - MON (130 km)

Vandaag rijden we langs de uitgestrekte theeplantages van Assam tegen een achtergrond van in nevel gehulde heuvels alvorens de deelstaat NAGALAND te bereiken. Het woord Nagaland is een uitvinding van de Britse kolonisator. Het betreft in feite zestien mongoloïde stammen die aan beide zijden van de Indiase-Birmaanse grens wonen, zoals de Angami, Lotha, Ao en Konyak. Aankomst in MON, het thuisland van de Konyak Naga’s, die beschouwd worden als de meest primitieve maar tegelijk meest traditionele van deze zestien Naga-stammen beschouwd worden. De meeste Konyaks dragen grote hoorns in hun oren en zijn getatoeëerd op armen, benen en gezicht. De ingang van de woonst van de lokale hoofdman, de Angh, wordt versierd met grote totems die op menselijke figuren lijken. Overnachting in het Kongam Guest House of Helsa Cottage.

14de dag : MON - uitstap Longwa

Vandaag maken we een daguitstap naar het Konyak dorp Longwa, dat op de Indiase-Birmaanse grens gelegen is.
Overnachting in het Kongam Guest House of Helsa Cottage.

15de dag : MON - MOKOKCHUNG (210 km)

Vertrek naar Mokokchung. Langs ons traject liggen in een prachtige natuur verscholen dorpjes bewoond door de Chang en de Ao Naga’s. We bezoeken onder meer Longkhum en Ungma, het oudste en grootste Ao dorp. Aankomst in MOKOKCHUNG en overnachting in het Whispering Winds Resort of Tourist Lodge.

16de dag : MOKOKCHUNG - KOHIMA (162 km)

Op weg naar Kohima bezoeken we in de buurt van Wokha dorpjes bewoond door de Lotha Naga’s. Hun huizen staan op de heuveltoppen. Grote monolieten (longzu) staan voor de huizen ter herdenking van hun voorouders. Wat verder halte in het dorp Tuophema.
Aankomst in KOHIMA, de hoofdstad van Nagaland, waarvan het territorium bewoond wordt door de Angami Naga’s. Bezoek aan het State Museum, dat een uitstekende collectie maskers, textiel, sieraden en totempalen bezit van alle 16 Naga-stammen. In de oude stadspoorten zijn motieven van het koppensnellen ingesneden. Op de Tweede Wereldoorlog begraafplaats liggen de soldaten die in april 1944 zijn gesneuveld in de Slag van Kohima, waar de Britten de oprukkende Japanners een halt toe riepen, niet in de laatste plaats vanwege de hulp die de Naga’s aan de geallieerde strijdkrachten boden. Ze droegen proviand, wapens en ammunitie naar het front, evacueerden de gewonden en spioneerden achter de vijandelijke linies! Overnachting in het hotel Japfu.

17de dag : KOHIMA - DIMAPUR - KOLKATA - DELHI

’s Morgens vertrek naar Dimapur (74 km), waar we rond het middaguur de terugvlucht naar Kolkata nemen. Bij aankomst transfer naar het hotel Lytton. Rest van de namiddag vrij tot het transfer naar de luchthaven voor de avondvlucht van Jet Airways naar Delhi.

18de dag : DELHI - BRUSSEL

Kort na middernacht aansluitende Jet Airways-vlucht met bestemming Brussel. Einde van een mooie reis.

Prijs en voorwaarden

Prijs per persoon : 3715 EUR
Singletoeslag : 795 EUR

Beperkt aantal single kamers ! Op sommige plaatsen hebben de hotels een zeer beperkte kamercapaciteit, waardoor single kamers niet altijd gegarandeerd kunnen worden.

Met een ICTAM-begeleider Brussel-Brussel

INBEGREPEN IN DE PRIJS
- de internationale vluchten met Jet Airways Brussel - Mumbai en Delhi - Brussel
- de huidige brandstoftoeslagen, veiligheids- en luchthaventaksen in Brussel, Mumbai, Kolkata en Delhi : 243,28 EUR
- de binnenlandse vluchten : Mumbai - Kolkata - Gawahati en Dimapur - Kolkata - Delhi
- vol pension
- de hotels zoals vermeld in het programma of gelijkwaardig (geen hotelclassificatie in het noordoosten).
- alle transporten en transfers per autocar in Mumbai & Kolkata en jeeps van Indische makelij in het noordoosten
- alle entrees en bezoeken zoals voorzien in het programma
- engelsprekende lokale gids
- de BTW
- het garantiefonds

TE VOORZIENE ONKOSTEN
- de dranken en persoonlijke uitgaven
- visumkost Indië : 65 EUR
- de drinkgelden ter plaatse : 75 EUR
- de vergoeding voor de Ictam-begeleider : niet verplicht, maar welkom

OPGELET :
In Arunachal Pradesh en Nagaland is het hotelwezen eenvoudig.

AAN TE RADEN
Een reisverzekering :
a) Volledige verzekering: bagage, ziekte, ongeval, bijstand, repatriëring onbeperkt, annulatie: 100% van het gedekt kapitaal is verzekerd zonder franchise. Premie: 150 EUR.
b) Bagage + Annulatie (zonder bijstand): 100% van het gedekt kapitaal is verzekerd zonder franchise. Premie: 125 EUR.
Deze prijzen werden berekend op basis van de luchtvaarttarieven en -taksen van februari 2009 en de dan gekende prijzen voor de prestaties in het land van bestemming, en op basis van een minimum van 10 en maximum 14 deelnemers.
Voor de overige voorwaarden verwijzen we naar onze algemene voorwaarden.


FORMALITEITEN
- een reispas geldig tot minstens 6 maand na uw terugreis
- een visum voor India (Ictam zorgt voor het bekomen van dit visum), alsook een Special Permit voor het Noordoosten.

Opgelet : uw paspoort moet in ons bezit zijn 8 weken voor uw vertrek ! ICTAM stuurt u op tijd de nodige in te vullen documenten die u samen met uw reispas aan ons zal moeten bezorgen.

GEZONDHEID
- Er is geen enkele vaccinatie echt verplicht.
- Toch aan te raden : een inenting tegen hepatitis A en zich in orde stellen met de tetanus-difterie- en poliovaccinaties.
- In het uiterste noordwesten van Arunachal Pradesh is warme kledij aangeraden!
- Malaria : het risico voor resistente falciparum malaria is hoger in de noord-oostelijke staten

Raadpleeg ook :
- Tropisch Instituut, Antwerpen (travelphone : 0900/10.110) www.travelart.com of www.itg.be
- Ministerie van Buitenlandse Zaken, Brussel (tel. 02/501.35.11) of www.diplomatie.be/nl/travel

Landkaart

terug => klik op de kaart

Onthaal | Plan v.d. site | Bestemmingen | Detail | Prijs | Algem. Voorwaarden | Begin pagina