CULTURELE GROEPSREIS

INDIA SPECIAAL

Topbezoeken buiten de begane paden


Voor de India-liefhebbers

Hernieuwde reisweg met het romantische Mandu als toemaatje

klik om te vergroten

  • de hoogtepunten van Centraal India
  • de culturele driehoek van Orissa: Bhubaneshwar, Puri en Konarak
  • de erfenis van de moslims: het fort van Golconda en Bijapur
  • Hampi, de indrukwekkende hoofdstad van Vijayanagar
  • tempels en grotten van Badami, Aihole en Pattadakal
  • de grotten van Ellora en Ajanta
  • de romantische site van Mandu
  • de stoepa van Sanchi
  • de metropolen Mumbai en Delhi

19 dagen - Afreis : vrijdag 27 januari 2012

.De reis in detail

1ste dag : BRUSSEL - DELHI

‘s Morgens samenkomst in de luchthaven van Zaventem en afreis met een rechtstreekse Jet Airways-lijnvlucht naar Delhi.
Aankomst in de Indische hoofdstad DELHI. Verwelkoming, formaliteiten en transfer naar het hotel The Ashok****.

2de dag : DELHI - BHUBANESHWAR

‘s Morgens kennismaking met de Indische hoofdstad, die nu uit twee delen bestaat: de oude stad (Old Delhi) en het 20ste-eeuwse, door de Britten aangelegde NEW DELHI, dat vandaag bezocht wordt. Tussen 1911 en 1931 werd hier een uitgestrekte, van brede lanen voorziene stad gecreëerd. We maken een halte bij de India Gate (de Poort van India) en rijden langs het presidentieel paleis Rashtrapati Bhawan, vroeger bewoond door de Britse onderkoningen, en het Parlement, symbool van de Britse overheersing, ontworpen door Edwin Lutyens. Binnen New Delhi bevinden zich natuurlijk ook nog herinneringen uit een verder verleden. Het mausoleum van de Moghol-keizer Humayun uit 1565, een samensmelting van Perzische en Indische stijlen, zou als voorloper gelden van de beroemde Taj Mahal van Agra. Dan begeven we ons naar de ruïnes van de Quwat-ul-Eslam (de “Macht van de Islam”-moskee) en zijn 73 meter hoge Qutub Minar uit de beginperiode van de moslimheerschappij over India. Onmiddellijk na zijn overwinning op het laatste Hindoe-koninkrijk van Delhi, bouwde Qutub-ud-Din Aibek vanaf 1193 deze minaret als overwinningstoren van de Islam.
In de namiddag vlucht naar BHUBANESHWAR, de hoofdstad van de deelstaat Orissa. Bij aankomst transfer naar ons hotel The Trident**** (met zwembad).

3de dag : BHUBANESHWAR

We besteden de ganse dag aan de “Stad der Tempels”, een van de meest fascinerende godsdienstige metropolen van India met zijn vele prachtige tempels gedurende 1000 jaar opgetrokken rondom het heilige meer Bindusagar. In de loop der eeuwen ontwikkelde zich hier een aparte versie van de Noord-Indiase tempelarchitectuur.
’s Morgens komt eerst de Parashurameshwara tempel aan de beurt, de best bewaarde en weelderigst bewerkte van de oudste groep tempels uit de 7de eeuw. Een van de sieraden van de tempelarchitectuur van Orissa is de rijkelijk versierde Mukteshwara tempel. Dit 10de-eeuwse tempeltje, waarvan de spits slechts een hoogte van 11 m bereikt, vormt de overgang tussen de archaïsche fase van de tempelarchitectuur in Orissa (7de eeuw) en de eindfase, meteen het hoogtepunt, te situeren in de 12de-13de eeuw. Bij de 11de-eeuwse Rajarani tempel bekoren al dadelijk de fraaie sculpturen. Wat afwijkend van de tempelarchitectuur van Orissa is de spits die eerder lijkt op de tempelspitsen van Khajuraho, versierd met miniatuurreplica’s van zichzelf. Tenslotte bezoek van de Brahmeshwara tempel, eveneens uit de 11de eeuw, gebouwd volgens het panchayatana type, dit wil zeggen met vijf heiligdommen : bij het hoofdheiligdom werden vier nevenkapellen gevoegd op de vier hoeken van het platform waarop het geheel rust.
Na het middagmaal, bezoek aan het Lingaraja-tempelcomplex (enkel buitenzicht want verboden voor niet-hindoes). Van op een platform ontdekken we een woud van schrijnen rond het belangrijkste torenheiligdom, de Lingaraja, opgericht tussen 1090 en 1104 na Chr. Zijn grootsheid schuilt in de 45 m hoge, kromlijnige spits (sikhara of deul) met schitterende verticale ribben. De belangrijkste godheid hier is Shiva als Tribhuvaneswar (“Heer van de Drie Werelden”), waar de stad zijn naam aan dankt. In de buurt van het heilige meer bezoeken we onder meer nog de tempels van Ananta-Vasudeva en Vaital Deul.
Overnachting in hotel The Trident****.

4de dag : BHUBANESHWAR - KONARAK - PURI (65 km)

Na het ontbijt vertrek naar Puri. Onderweg houden we natuurlijk halte in KONARAK, waar we de beroemde Zonnetempel bezoeken. Dit tijdens de regeerperiode van koning Ganga Narasimha Deva I (1238-1264) gebouwde heiligdom is onbetwistbaar het hoogtepunt van de zo bijzondere kunst van Orissa, maar tegelijk ook zijn zwanenzang. De hele tempel, gewijd aan de godheid Surya, is gebouwd als een grote wagen op 24 enorme wielen, getrokken door 7 grote stenen paarden, en imposant gelegen in de duinen. Het enorme bouwwerk is bedekt met beelden en bas-reliëfs, pure poëzie in steen... Middagmaal in een lokaal restaurant nabij Konarak.
Verder naar PURI aan de Golf van Bengalen. Puri is als een van de vier heilige steden van het Vishnoeïsme een druk bezocht pelgrimsoord. Men vereert hier Krishna, een incarnatie van Vishnoe, onder de vorm van Jagannath, de Heer van de Wereld. De stad is ook de site van het oude Dentapura, “de stad van de Tand” die ooit deze reliek van de Boeddha bewaarde alvorens deze in Kandy (Sri Lanka) terecht kwam. Bezoek aan de Vishnu-Jagannath tempel die we als niet-hindoe niet kunnen bezoeken, maar van buitenaf bewonderen. Puri is bovendien een strandoord aan de Golf van Bengalen. Overnachting in hotel Mayfair Beach Resort*** (met zwembad).

5de dag : PURI - BHUBANESHWAR - HYDERABAD

’s Morgens transfer naar de luchthaven van Bhubaneshwar en vlucht naar HYDERABAD, de hoofdstad van de deelstaat Andhra Pradesh, gelegen aan de oostelijke rand van de Dekan. De stad kwam in de 17de eeuw tot bloei toen de toenmalige heerser van de Qutb Shahi-dynastie uit Golconda een nieuwe hoofdstad stichtte op een tiental kilometer van Golconda en die vernoemde naar zijn echtgenote Hyder Mahal, Hyderabad of “stad van Hyder”. ’s Namiddags stadsrondrit langsheen de ceremoniële poort Charminar (“Vier Torens”) uit 1593, Birla Mandir, het Salarjung Museum en de Mecca Masjid, een van de grootste moskeeën ter wereld, gebouwd tussen 1614 en 1687.
Overnachting in hotel The Courtyard by Marriott****(met zwembad).

6de dag : HYDERABAD - uitstap Golconda

‘s Morgens bezoeken we de resten van het oude GOLCONDA, met zijn mooi gelegen fort op een granieten rots. Dit is een van de prachtigste fortcomplexen van India. Het was de hoofdstad van het moslim koninkrijk van Kutb Shahi in de 16de en 17de eeuw, alvorens het rijk door de Moghol-keizer Aurangzeb in 1687 ingepalmd zou worden. Picknick onderweg.
Overnachting in hotel The Courtyard by Marriott****.

7de dag : HYDERABAD - HUBLI - HOSPET

Ochtendvlucht naar HUBLI. Bij aankomst vertrek per autocar naar HOSPET (161 km), in het noorden van de deelstaat Karnataka. Middagmaal in het hotel. Begin van ons bezoek van HAMPI, een van de mooiste ruïnesteden ter wereld. Hampi of Pampa, gelegen op de oevers van de Tungabhadra, was eens de hoofdstad van het laatste grote hindoe-koninkrijk (1336-1565), met name dat van Vijayanagar, “Stad van de Overwinning”. De stad werd in 1336 op deze plaats gevestigd om het hindoeïsme tegen de oprukkende islam te verdedigen. In de 16de eeuw was de welvaart van de stad legendarisch. Maar Hampi werd uiteindelijk in 1565 verwoest en geplunderd door de gebundelde krijgsmacht van 5 moslimheersers van de Deccan. Overnachting in hotel Malligi Tourist Home***.

8ste dag : HOSPET - uitstap Hampi

Verder bezoek van HAMPI. We bezoeken in de uitgestrekte site eerst de Heilige Stad met in het bijzonder de Pampapati of Virupaksha tempel, gewijd aan een vorm van Shiva-Virupaksha, die hier bekend staat als Pampapati (de “Heer van Pampa”) en de patroonheilige van de heersende dynastie was. Vervolgens de Vitthala tempel, gebouwd in 1510 dicht bij de oever van de Tungabhadra en gewijd aan Krishna, een verschijning van Vishnu. ’s Namiddags bezoeken we de Koninklijke Stad met onder meer het Lotus-paleis, de zogenaamde Olifantenstallen en de Zenana Enclosure. Vanop de Matanga Heuvel genieten we van een uniek uitzicht om de dag te eindigen! Overnachting in hotel Malligi Tourist Home***.

9de dag : HOSPET - BADAMI (187 km)

Na het ontbijt rijden we naar BADAMI, de hoofdstad van de vroege Chalukya-koningen, die van de 6de tot de 8ste eeuw over de Deccan heersten. ‘s Namiddags bezoeken we de vier rijkelijk versierde grottempels en enkele tempels binnen de muren van het fort, waaronder de Malegitti Shiva Tempel en de Jambulinga Tempel. Overnachting in hotel Badami Court***.

10de dag : BADAMI - Aihole - Pattadakal - BIJAPUR (190 km)

We rijden verder naar Bijapur. Onderweg bezoek aan AIHOLE, waarvan de tempels verbonden zijn met de Chalukya-heersers van Badami. Verder naar het heilige complex van PATTADAKAL met de grote tempel gewijd aan Virupraksha. In de namiddag bezoeken we na aankomst BIJAPUR, de hoofdstad van de woelige moslimdynastie gesticht door Adil-Shah. Een stad vol indo-moslimkunst dankzij de luxueuze mausolea van haar prinsen. Het mooiste is wellicht de Gol Gumbad, het monumentale graf van Muhammed Adil Shah (17de eeuw) met zijn opmerkelijke ‘Ronde koepel’, Gol Gumbad. We bezoeken eveneens Anand Mahal of het Paleis van de Lusten. Overnachting in hotel Shashinag Residence***.

11de dag : BIJAPUR - PUNE (335 km)

Vroege afreis naar PUNE, in de deelstaat Maharashtra. Picknick onderweg. Overnachting in hotel Royal Orchid Central****.

12de dag : PUNE - AURANGABAD (230 km)

Alvorens Pune te verlaten brengen we een bezoek aan Osho Ashram, de door Bhagwan Rajneesh ofwel Osho opgerichte commune. Picknick onderweg.
Aankomst in AURANGABAD, de stad van Aurangzeb, de laatste grote Moghol keizer (1658-1707). De stad staat dan ook vol herinneringen aan het Moghol-tijdperk. De voornaamste is het mausoleum van deze keizer, de Bibi Ka Maqbara, een flauwe imitatie van de Taj Mahal.
Overnachting in hotel Lemon Tree****.

13de dag : AURANGABAD - uitstap Ellora

‘s Morgens uitstap naar ELLORA. Bezoek aan de in de rotsflank uitgegraven grottempels. Deze grotten, ruwweg tussen 600 en 1100 na Christus tot stand gekomen, behoren tot de drie grote godsdiensten ontsproten in India: hindoeïsme, boeddhisme en jainisme. Tot de Hindoeïstische groep behoort de unieke 33 m hoge Kailasha-tempel, die hét meesterwerk van Ellora is. Dit monolitisch tempelcomplex is een gigantisch beeldhouwwerk, uit één stuk uit de rots gehouwen in de 8ste eeuw. Op de terugweg maken we een halte in DAULATABAD, waarheen de sultan van Delhi Muhammad-bin-Tughluq in 1327 zijn hoofdstad besliste te verhuizen. Na nauwelijks drie jaar werd dit waanzinnig project, dat talloze mensenlevens had gekost, opgegeven.
Terugkeer naar Aurangabad en overnachting in hotel Lemon Tree****.

14de dag : AURANGABAD - AJANTA - JALGAON (194 km)

Onderweg naar Jalgaon laten we natuurlijk niet na de grotten van AJANTA te bezoeken! Deze boeddhistische grotten herbergen een van de prachtigste door de Indische beschaving nagelaten schatten. Ze werden toevallig ontdekt in 1819, na 1000 jaar in de vergetelheid te zijn gebleven. Ze leiden ons binnen in de wondere wereld van de Gouden Legende van het Boeddhisme. De kloosters en rotstempels werden in twee groepen uitgegraven, de eerste door Theravada-monniken tussen 200 voor en 200 na Chr., de tweede door Mahayana-monniken tussen 450 en 650 na Chr. (Gupta periode). Vooral de muurschilderingen verdienen onze aandacht en behoren tot het werelderfgoed. Daarna vervolgen we onze weg naar JALGAON. Overnachting in hotel Mahendra of Royal Palace***.

15de dag : JALGAON - MANDU - DHAR (335 km)

Vroege afreis naar Mandu. We verlaten de deelstaat Maharashtra om in de staat Madhya Pradesh, “de provincie van het midden”, terecht te komen. In de namiddag bezoeken we de verlaten citadel MANDU, een van de meest romantische en schilderachtige plekken van India. Binnen de kronkelende verdedigingsmuren liggen paleizen, moskeeën, meren en lustpriëlen die tussen 1401 en 1562 zijn gebouwd of aangelegd door de sultans van Malwa, die naast hun krijgshaftige bezigheden een geraffineerd bestaan leidden. De belangrijkste monumenten liggen in drie groepen. De centrale groep rond het dorp groepeert de religieuze gebouwen (moskeeën en mausolea). Ten westen bevindt zich de zogenaamde Koninklijke Enclave met de belangrijkste paleizen, zoals de Hindola Mahal en de Jahaz Mahal. De Jahaz Mahal (“scheepspaleis”), gebouwd op een smalle strook land tussen twee kunstmatige meren, is het beroemdste gebouw van Mandu. In het zuidelijk deel bezoeken we het Neelkanth Mahal paleis, gebouwd op een oud Shiva-heiligdom. Wat verder liggen het paleis van de laatste sultan van Malwa, Baz Bahadur, en het voor diens geliefde Rupmati gebouwde paviljoen. We vervolgen onze weg naar DHAR. Overnachting in Jhira Bagh Palace****.

16de dag : DHAR - UJJAIN - BHOPAL (260 km)

Vertrek naar UJJAIN, een van de zeven heilige steden van India, gelegen aan de oevers van de Shipra waar Shiva de demonen overwonnen zou hebben.
Bezoek van de Ghats en de Mahakaleshwar tempel, dat de veel aanbeden Shiva-linga herbergt. ’s Namiddags verder naar BHOPAL, de hoofdstad van de deelstaat Madhya Pradesh, waar we logeren in het Noor-Us-Sabha Palace (Heritage Hotel), met zwembad.

17de dag : BHOPAL - uitstap Sanchi (46 km)

Uitstap naar het dorpje SANCHI, een ander hoogtepunt van de Indische kunst dankzij een veertigtal stoepa’s, gebouwd en verfraaid door de heersers van de Maurya- en Shunga-dynastieën. In de 3de eeuw v. Chr. begon de Maurya-keizer Ashoka het Indische subcontinent voor het eerst te verenigen. De verovering van het Kalinga-rijk (huidig Orissa) omstreeks 260 v. Chr., ging met zoveel bloedvergieten gepaard dat de keizer, door wroeging overmand, besloot zich tot het Boeddhisme te bekeren, en van dan af zijn immens rijk beheerde volgens de geweldloze leer, de ahimsa. Ashoka koos Sanchi uit om een zuil en een eerste stoepa op te richten, bekend als Stoepa 1 of Grote Stoepa. Deze stoepa werd vergroot en verfraaid door de Shunga (185 - 73 v. Chr.) en de Shatavahana (230 v. Chr. - 200 n. Chr.), die onder meer de balustrade (vedika) en de prachtig bewerkte portieken (torana) aan de vier ingangen aanbrachten. Talrijke andere monumenten werden door deze dynastieën, alsook door de Gupta, toegevoegd.
Niet ver van Sanchi bevinden zich de grotten van UDAYAGIRI, die in de Gupta-periode uitgegraven werden. We bezoeken vooral de grot n° 5 die een reliëf herbergt van Varaha, een reïncarnatie van Vishnoe. Terugkeer naar BHOPAL, waar we een stadsrondrit maken: zo zien we de Moti Masjid; de Taj-ul-Masjid, een van de grootste moskeeën van India; en het Birla Museum.
Overnachting in het Noor-Us-Sabha Palace.

18de dag : BHOPAL - MUMBAI

Ochtendvlucht naar het voormalige Bombay, dat sinds 1995 weer officieel onder de naam van MUMBAI aangeduid wordt. Mumbai is de economische hoofdstad van het land en hoofdstad van de deelstaat Maharashtra. Het ontleent zijn Indiase naam aan de godin Mumba Devi, een incarnatie van de gemalin van Shiva, Parvati. Nauwelijks 300 jaar geleden bestond het gebied van de huidige grote metropolis uit zeven eilanden bewoond door Koli-vissers.
Na het middagmaal, stadsrondrit, tijdens de welke we een fotostop maken bij het beroemde Gateway of India. We rijden langs de Bombay University met zijn 78 m hoge Rajabai-klokkentoren, het Hooggerechtshof (the High Court), de Crawford Market en het Victoria Terminus Railway Station dat dagelijks ruim 1000 treinen verwerkt! Tenslotte komt de Marine Drive aan de beurt, die langs een zeepromenade loopt van Nariman Point tot de groene woonwijk Malabar Hill. Na het avondmaal blijven onze kamers in het hotel Kohinoor*** ter onzer beschikking tot het transfer naar de luchthaven.

19de dag : MUMBAI - BRUSSEL

Na middernacht afreis naar Brussel met een rechtstreekse Jet Airways-lijnvlucht.

Prijs en voorwaarden

Prijs per persoon : 3795 EUR
Singletoeslag : 850 EUR

Met een ICTAM-begeleider Brussel - Brussel die zorgt voor de vertaling.


INBEGREPEN IN DE PRIJS
- de Jet Airways-lijnvluchten Brussel - Delhi en Mumbai - Brussel
- de binnenlandse vluchten Delhi - Bhubaneshwar, Bhubaneshwar - Hyderabad, Hyderabad - Hubli, en Bhopal - Mumbai
- de huidige veiligheids- en luchthaventaksen in Brussel, Delhi en Mumbai : 366,17 EUR
- verblijf in kamer in de vermelde hotels of gelijkwaardige
- vol pension (tijdens enkele lange afstanden wordt er een picknick voorzien)
- alle transfers en transport ter plaatse per autocar met airco
- alle bezoeken en entrees zoals vermeld in het programma
- Franssprekende lokale gids
- de Garantiefondspremie
- de B.T.W.
- de lokale taksen

TE VOORZIENE KOSTEN
- de dranken en persoonlijke uitgaven
- de lokale fooien (lokale gidsen, chauffeur, dragers, ...) : 85 EUR
- visumkosten : 110 EUR

AAN TE RADEN
Een reisverzekering van de Europeese:
a) Volledige verzekering : bagage, ziekte, ongeval, repatriëring onbeperkt, bijstand, ANNULATIE 100 % van het gedekt kapitaal is verzekerd zonder franchise.
Premie: 150 EUR.
b) ANNULATIE : 100 % van het gedekt kapitaal is verzekerd zonder franchise + Bagage (geen bijstand).
Premie: 125 EUR.

Deze prijzen werden berekend op basis van de luchtvaarttarieven en -taksen van juni 2011, en wisselkoers van de USD van 1 EUR = 1,38 USD voor de prestaties in het land van bestemming, en op basis van een minimum van 15 deelnemers.

Voor de overige voorwaarden verwijzen we naar onze algemene voorwaarden.


FORMALITEITEN
Een reispas geldig tot minstens 6 maanden na uw terugreis.
Wij zorgen voor het bekomen van het visum. De visumformulieren zullen u op tijd worden toegestuurd. (U heeft 2 pasfoto’s nodig).
Opgelet : uw reispas moet minstens 4 weken voor afreis in ons bezit zijn.

REISPAS
Voor het bekomen van een nieuwe reispas moet u rekenen op een periode van 4 weken. Doe tijdig uw aanvraag.

GEZONDHEID
- Aan te raden : een inenting tegen hepatitis.
Raadpleeg ook :
- Tropisch Instituut, Antwerpen (travelphone : 0900/10.110) www.travelart.com of www.itg.be/travel/lijstf.htm
- Ministerie van Buitenlandse Zaken, Brussel (tel. 02/501.35.11)

Landkaart

terug => klik op de kaart

Onthaal | Plan v.d. site | Bestemmingen | Detail | Prijs | Algem. Voorwaarden | Begin pagina