CULTURELE GROEPSREIS

MYANMAR - CAMBODJA

De kostbare erfenis van Boeddha!

klik om te vergroten

Bagan én Angkor, rivalen en tijdgenoten, verenigd in één reis
De uitzonderlijke grotten van Monywa
De tijdloze charme van het Inle Meer
Onder de culturele begeleiding van Frans Boenders

17 dagen - Van 17 november tot 3 december 2006

.

Ziehier in een enkele reis verenigd de twee rijkste beschavingen van Zuidoost-Azië. Gevleid in een bocht van de Irrawaddy biedt Pagan de bezoekers de aanblik van een immense vlakte met honderden tempels en stoepa’s, terwijl oerwoud en geheimzinnigheid de talloze tempels van Angkor omhullen...

De reis in detail

1ste dag : BRUSSEL - PARIJS - BANGKOK

Samenkomst in de luchthaven van Zaventem en afreis per autocar naar Parijs. Doorverbinding met een Thai Airways-lijnvlucht naar Bangkok.

2de dag : BANGKOK - RANGOON

Aankomst in BANGKOK en door-verbinding naar Rangoon, vandaag YANGON genoemd. Verwelkoming, grensformaliteiten en transfer naar het hotel.
Deze namiddag maken we tijdens een oriëntatierit kennis met de Birmaanse hoofdstad. Bezoek van het Nationaal Museum, waar we vooral aandacht besteden aan de zaal van de Leeuwentroon. Bij zonsondergang geraken we in de ban van het goud van de Shwe Dagon pagode, één van de magische plekken van Azië. Alvast één van de vele hoogtepunten van de reis ! Haar indrukwekkende klokvormige stoepa van 100 m hoog torent hoog uit boven het gekrioel in de stad en is zowel zeer waardevol van binnen als rijk van buiten. Maar het zijn vooral de bezoekers die aan dit heiligdom zulke aparte, serene sfeer geven. Overnachting in het Traders Hotel*****.

3de dag : RANGOON - MANDALAY

Ochtendvlucht naar MANDALAY in het centrum van het land. De culturele hoofdstad van Birma is een relatief jonge stad, gesticht in 1857 door koning Mindon. Maar in 1885 moest koning Thibaw de stad aan de Engelsen afstaan. Ze werd een bastion van Brits kolonialisme. De stad en het befaamde paleis werden tussen 1942 en 1945 verwoest door de geallieerde bombarde-menten. Het enige gebouw van het paleis, dat de bombardementen heeft overleefd, is een bijgebouw dat onder koning Thibaw reeds ontmanteld en verplaatst werd om als klooster dienst te doen : de Shwe Nandaw Kyaung of Gouden Paleis Klooster, één van de mooiste houten kloosters van Birma... Vlakbij ligt het Atumashi klooster (hetgeen betekent “het onvergelijkbare klooster”).
Verder naar de Kuthodaw pagode uit 1872, omringd door 729 kleine pagoden die als beschutting dienen voor grote marmeren platen waarop de Boeddhistische Canon (Tripitaka) gegraveerd is. 2400 monniken hebben hier gedurende zes maanden gewerkt aan wat men het grootste boek ter wereld noemt.
Even ten zuidwesten van de stad ligt de Mahamuni-pagode, na de Shwedagon de meest heilige pagode van het land. Deze pagode - ook wel Arakanpagode genoemd - herbergt het Mahamuni-beeld in 1784 na een overwinning op het Arakan-rijk overgebracht van Mrauk-U naar Mandalay. In de buurt bevindt zich ook het intieme houten Shwe Inbin kloostertje.
We eindigen de dag met een bezoek aan de Mandalay-heuvel. Overnachting in hotel Mandalay Hill Resort of Sedona Hotel****.

4de dag : MANDALAY - uitstap Amarapura, Ava & Mingun

’s Morgens bezoeken we AMARA-PURA, “Stad der Onsterfelijken”, vandaag ook Taungmyo (“Stad van het Zuiden”) genoemd wegens haar ligging ten zuiden van de heilige heuvel van Mandalay. Van het koninklijk paleis blijft niets meer over. De Britten gebruikten de muren om er wegen en spoorwegen mee te bouwen. Maar we bezoeken in de omgeving Mahagandayon Kyaung, één der grootste kloosters, waar 700 monniken wonen. We wandelen over de lange U Bein brug (1,2 km) over het Taungthamanmeer, gebouwd in 1872 in teakhout afkomstig van de Ava-paleizen. Eens het dorp Taungthaman bereikt, zien we er het vlechten van manden met palmbladeren. We bezoeken de Kyauktaw Gyi pagode, gebouwd in 1847 door koning Pagan Min, naar model van de grotere Ananda tempel in Pagan, met een zittende boeddha gehouwen uit één blok marmer en goed bewaarde fresco’s in de 4 portieken. Verder bevinden er zich 88 beelden van discipelen van boeddha. Indien het waterniveau het toelaat, varen we terug over het Taungthamanmeer.
Vervolgens bezoeken we AVA of INWA, één van de talrijke hoofdsteden die elkaar opgevolgd hebben rond Mandalay, die de laatste in de rij zou zijn. In Ava (Inwa), gesticht in de 14de eeuw na de val van Bagan en tenslotte vernietigd door de opstand van de Môn in 1752, bezoeken we het klooster Bagaya en een atelier waar men de voor Birma zo typische zwartgelakte bedeldozen vervaardigt.
‘s Namiddags boottocht op de Irrawaddy naar MINGUN. Bezoek aan de reusachtige, onvoltooide stoepa Mantara Gyi van koning Bodpaya en de Hsinbyume pagode met zijn 7 concentrische terrassen.
Overnachting in hotel Mandalay Hill Resort of Sedona****.

5de dag, : MANDALAY - Sagaing - Powintaung - MONYWA

Op weg naar Monywa bezoeken we SAGAING, de oude hoofdstad van het Shan Rijk, dat één van de actiefste centra van de religieuze tradities van Birma is gebleven, met op de heuvels honderden kloosters en witte stoepa’s.
Verder naar MONYWA, gelegen op de oostelijke oever van de Chindwin rivier.
Na de lunch vertrek naar de westelijke oever van de Chindwin-rivier en bezoek aan de beschilderde grotten van POWINTAUNG. Nog vrijwel onbekend herbergt deze site ware museumstukken “in situ”. In de heuvels werden niet minder dan 947 grotten uitgegraven, die men moet betreden om naast de beeldhouwwerken pure meesterwerkjes van muurschilderwerk van de 17 de eeuw te ontdekken !
Terugkeer naar Monywa en overnachting in het hotel Monywa**.

6de dag : MONYWA - PAKKOKU - BAGAN

Bezoek aan de spectaculaire Than Bodday tempel (XIVe eeuw) en het charmante dorp Kyaukka.
Vervolgens rijden we langs de Chindwin naar PAKKOKU in de buurt van de samenvloeiing van de Chindwin en de Irrawaddy, waar we het middagmaal gebruiken.
Afreis per boot op de legendarische Irrawaddy-stroom (nu officieel Ayeyarwaddy) naar Pagan. Aankomst te PAGAN, in de vlakte met de duizend pagodes. De gouden tijd van Pagan situeert zich tussen 1057 en 1287, wanneer de Mongolen van Kubilay Khan een einde maakte aan het machtige rijk van Pagan. Vandaag is het zicht van de honderden over de vlakte van Bagan verspreide monumenten een adembe-nemend schouwspel.
Overnachting in het Thande Hotel***, comfortabele bungalows (allen met airco) opgetrokken nabij de archeologische zone.

7de dag : PAGAN

We beginnen ons onvergetelijke bezoek in de Paganvallei met de Mingladezi-pagode (tussen 1277-1284), één van de laatste pagodes gebouwd voor de komst van de Mongolen in 1287, die een einde maakte aan het Pagan-rijk. Prachtig uitzicht over het geheel van de site !
We rijden verder naar het dorp MYINKABA. Bezoek aan de Manuha tempel gebouwd in 1059, in Mônstijl en aan de Nanpaya tempel waarvan de binnenversiering van Brahmaanse invloed getuigt, alvorens de muurschilderingen van Myinkaba Kubyaukgyi te bewonderen.
Vervolgens naar OLD BAGAN met als blikvanger één der schatten van Pagan : de witte Ananda tempel. Dit meesterwerk van Mônkunst, beëindigd in 1091 onder koning Kyanzittha, symboliseert de oneindige wijsheid van de Boeddha. Vlakbij bevindt zich het klooster van Ananda Okkyaung die zeer mooie muurschilderingen bevat uit de 17 de en 18 de eeuw, die zowel het hofleven als het dagelijks leven van de gewone sterveling uitbeelden (voorzie een zaklamp!). We rijden langs de Shwegugyi uit 1131, gebouwd in de overgangsstijl tussen de Môn-stijl en de Birmaanse stijl.
’s Namiddags begeven wij ons naar NYAUNG U, het economisch centrum van het huidige Pagan. Vlakbij, de pagode van Shwezigon, uit de tweede helft van de 11de eeuw, die het prototype zou worden van de latere Birmaanse zedis (stoepas). Ze is het belangrijkste reliquiarium van Pagan en is een bedevaartsoord waar de pelgrims Boeddha alsook de 37 traditionele nats komen vereren.
Verder naar de kleine Wetkyin Gubaukngè van het dorp WETKYIN met mooi bewaard stucwerk. Vervolgens de Htilominlo, de laatste tempel in Birmaanse stijl gebouwd te Pagan.Hij werd gebouwd in 1211 en rust op een grondvest van 43 m aan elke kant en bereikt een hoogte van 46 m.
We eindigen ons bezoek aan Pagan met de geheel witte Shwesandaw pagode uit 1057 om er de zonsondergang bij te wonen. Overnachting in het hotel Thande***.

8ste dag : PAGAN - uitstap Salay

’s Morgens uitstap naar SALAY, waar we vooral het prachtig houten klooster Yoak Sone bezoeken, dat geschraagd wordt door 154 teakhouten pijlers. Zijn veranda wordt omringd door een balustrade die volledig opgesmukt is met prachtig beeldhouwwerk.
Bij terugkeer in Pagan bezoeken we de Sulamani tempel, één der grootste gebouwen met twee verdiepingen uit de streek. Hij werd gebouwd in 1183. Verder naar de Dhammayangyi tempel (+/- 1170), het grootste en best bewaard gebleven heiligdom van Pagan. Vervolgens begeven we ons naar het rustige wat afgelegen dorp MINNANTHU, waarvan de tempels meestal uit de 13 de eeuw dateren : de uit drie tempels bestaande Payathonzu en de Izagona. Overnachting in het hotel Thande***.

9de dag, : PAGAN - INLE - uitstap In Dein

Na het ontbijt transfer naar de luchthaven en vlucht naar HEHO in het hartje van Shan-plateau, een heel kleurrijke, magische streek. Bij aankomst verder per autocar naar het stadje Nyaung Shwe ten noorden van het INLE MEER. In een betoverende bergomgeving op 878 m hoogte woont de Inthabevolking in paalwoningen en de vissers brengen hun boot in vaart door met één been te peddelen. Uniek spektakel in de wereld. Vanuit Nyaung Shwe worden we per boot naar ons hotel gebracht.
’s Namiddags uitstap naar het tempelcomplex van IN DEIN, dat we bereiken door vanaf de westelijke oever van het meer een riviertje op te varen. Tijdens de klim naar de pagode ontdekken we een groep bakstenen stoepa’s die prachtig stucwerk bevatten.
Overnachting in het hotel Golden Island Cottage***.

10de dag : INLE MEE

Boottocht op het meer. We zien onder meer de drijvende tuinen (“kyunpaw” genoemd), kunstmatige eilandjes, aangelegd door de Inthabevolking, waarop men groenten en bloemen teelt. Het hele jaar door oogst men, waaronder tomaten, komkommers, kolen, bonen, aubergines,... Deze worden dan ook gretig verhandeld op de vlottende markt. Tientallen overbeladen bootjes met kleurrijke goederen dobberen tussen de drijvende restaurants. Een mengeling van aromatische soepen en het geschreeuw van de verkopers zorgen voor een zeer authentieke exotische sfeer die we nog maar zelden vinden.

We varen verder naar de Phaung Daw U pagode met de vijf boeddha’s. De beelden stonden eeuwenlang verborgen in een vergeten grot nabij het meer. We eindigen de dag met een bezoek aan het klooster Nga Phe Chaung, plaatselijk bekend als het “klooster van de Springende Katten”.
Overnachting in het Golden Island Cottage***.

11de dag : INLE - HEHO - RANGOON

Vandaag nemen we afscheid van het fascinerende land van de Intha’s en rijden naar de luchthaven van Heho. Onderweg maken we nog een halte bij het kleine houten kloostertje van Shwe Yan Pyay.
Per binnenlandse vlucht naar RANGOON. Vandaag bezoeken we verder de hoofdstad met ondermeer de Sule pagode en het klooster Kyauk Htatgyi dat een Liggende Boeddha van 70 m lengte herbergt...Wandeling op de Aung San Bogyoke Market (de voormalige Scott Market).
Overnachting in het Traders Hotel*****.

12de dag : RANGOON - BANGKOK - SIEM REAP

In de loop van de morgen transfer naar de luchthaven voor onze vlucht naar BANGKOK. Bij aankomst doorver-binding naar SIEM REAP, gelegen nabij de uitgestrekte archeologische zone van Angkor, waar tussen 802 en het einde van de XIIde eeuw verschillende hoofdsteden elkaar opvolgden.
Verwelkoming en transfer het het Angkor Hotel.

13de dag : SIEM REAP

Deze morgen vatten wij ons bezoek aan met de ROLUOS groep, het vroegere Hariharalaya, waarvan de aanleg deze van de eigenlijke site van Angkor voorafgaat : bezoek van de tempelberg Bakong , de Preah Kô en de Lolei. Met koning Indravarman I (877-889) begint de periode van de grote bouwwerken in zijn hoofdstad Hariharâlaya (Roluos), op 15 km van de huidige site van Angkor. L’Indratâtaka zal de eerste baray of waterreservoir (3,8 km op 800 m) van de streek rond de site van Angkor zijn. Na de bouw van de Preah Ko en de Bakong beslist zijn opvolger Yashovarman (889-910) zijn nieuwe hoofdstad te stichten op de site van het huidige Angkor (Yashodharapura met de Bakheng in zijn centrum), maar laat nog in Roluos de Lolei bouwen in 893 ter nagedachtenis van zijn vader.
Middagmaal in lokaal restaurant.
’s Namiddags, bezoek aan de vijf bakstenen torens van de Prasat Kravan (921). Vervolgens bezoek van de immense tempel van Angkor Vat, gebouwd door de machtige koning Suryavarman II in het midden van de XIIde eeuw, hét hoogtepunt van de khmerbeschaving. Overnachting in het hotel Angkor****.

14de dag : SIEM REAP

’s Morgens bezoek van ANGKOR THOM (de ‘grote hoofdstad’), de laatste in de reeks hoofdsteden, gesticht door Jayavarman VII op het einde van de XIIde eeuw en omwald door een stevige muur met vijf imposante toegangs-poorten. Na de Zuidpoort betreden te hebben, ontdekken we vlak in het centrum de machtige Bayon bergtempel, beroemd om zijn 54 torens met telkens vier gezichten van Lokeshvara (Avalokitesvara), waarmede koning Jayavarman VII zich waarschijnlijk vereenzelvigde. De galerijen zijn over honderden meters bedekt met bas-reliëfs die oorlogsscènes afwisselen met interessante taferelen van het dagelijks leven in vredestijd.
Vervolgens bezoek aan het Koninklijk Plein. We bezoeken er het Olifantenterras met in zijn verlenging het terras van de ‘Lepra-Koning’. We betreden vervolgens de overblijfselen van het koninklijk paleis van de hoofdstad Yashodharapura waarvan het centrum in de latere hoofdstad Angkor Thom gelegen was. In het centrum van dit paleis bevindt zich de dynastieke tempel Phimeanakas (ca. 1002-1050).
’s Namiddags bezoek van de voornaamste tempels van de zgn. “Kleine Rondrit” : de hindoeïstische tempel Thommanom uit de XIIde eeuw, de Prasat Takeo, de Banteay Kdei, de Sras Srang waterrevoir en vooral de Ta Prohm, de tempel van de Voorouder Brahma gebouwd in 1186 door Jayavarman VII, een ware kathedraal opgeslokt door het oerwoud. Fotostop bij de Ta Keo, het eerste gebouw van Angkor volledig opgetrokken in zandsteen.
Overnachting in het hotel Angkor****.

15de dag : SIEM REAP - uitstap Banteay Srei

’s Morgens bezoek aan de verrassend kleine, maar schitterende Banteay Srei tempel, de parel van de khmer kunst uit 967. Deze verrassend kleine Shivaïstische tempel is terecht beroemd voor zijn uiterst verfijnd beeldhouwwerk in zandsteen. De basreliëfs verhalen legenden uit de Kâlidâsa, de Râmayâna en de Mahabhârata. Onderweg bezoek van de tempelberg van Pre Rup (961) en deze van de Oostelijke Mebon.
’s Namiddags uitstap naar de Tonle Sap, het “Grote Meer” : paaldorpen, viskwekerijen, scholen, zelfsdrijvende varkenshokken, het tijdloze Cambodja....
Overnachting in het hotel Angkor****.

16de dag : SIEM REAP - PHNOM PENH - BANGKOK

Na het ontbijt vertrek langs de weg naar de Cambodjaanse hoofdstad PHNOM PENH, prachtig gelegen aan de Vier Armen van de Mekong.
’s Namiddags, bezoek van het Koninklijk Paleis met de Zilveren Pagode en van de rijke verzameling van Khmerbeeld-houwwerk van het Nationaal Museum of vrije tijd voor de laatste aankopen. Op het einde van de namiddag, transfer naar de luchthaven voor de vlucht naar BANGKOK met Thai Airways.

17de dag : BANGKOK - PARIJS - BRUSSEL

Kort na middernacht doorverbinding naar Parijs. Aankomst in de vroege ochtend en doorverbinding per autocar naar de luchthaven van Zaventem. Einde van een mooie reis.

Prijs en voorwaarden

Prijs per persoon : 3065 EUR
Singletoeslag : 365 EURMet een begeleider Brussel - Brussel die zorgt voor de vertaling

INBEGREPEN IN DE PRIJS
- de Thai Airways-lijnvluchten Parijs - Bangkok - Rangoon - Bangkok en Phnom Penh - Bangkok - Parijs
- autocar Brussel - Parijs - Brussel
- de luchthaventaks in Parijs en air taksen : 218,24 EUR
- de lijnvlucht Bangkok Airways : Bangkok - Siem Reap
- de binnenlandse vluchten Yangon -Mandalay, Pagan-Heho en Heho - Rangoon
- verblijf in de vermelde hotels of gelijkwaardige
- alle kamers met bad of douche en wc
- vol pension
- alle transfers en transport ter plaatse in autocar met airco
- alle bezoeken en entrees zoals vermeld in het programma
- een Franssprekende lokale gids
- de Garantiefondspremie
- de B.T.W.


TE VOORZIENE KOSTEN
- luchthaventaks in Rangoon : 10 USD
- luchthaventaks in Phnom Penh :
25 USD
- de dranken en persoonlijke uitgaven
- de lokale fooien (gids, chauffeur, dragers, ...) : 60 EUR
- visumkosten voor Myanmar: 45 EUR
- visumkosten voor Cambodja (te bekomen bij aankomst) : 20 USD + 2 foto’s (1 foto voor het visum en 1 foto voor de site van Angkor).
- de vergoeding van de Ictam-begeleider : 20 EUR

AAN TE RADEN
een reisverzekering :
a) Volledige verzekering: bagage, ziekte, ongeval, bijstand, repatriëring onbeperkt, annulatie: 100 % van het gedekt kapitaal is verzekerd zonder franchise.
Premie: 60 EUR
b) Bagage + Annulatie (zonder bijstand) : 100% van het gedekt kapitaal is verzekerd zonder franchise.
Premie: 40 EUR

- Deze prijzen werden berekend op basis van de luchtvaarttarieven en -taksen van februari 2006 en wisselkoers van 1 EUR = 1,20 USD voor de prestaties in het land van bestemming, en op basis van een minimum van 15 deelnemers.
- Voor de overige voorwaarden verwijzen we naar onze algemene voorwaarden.
FORMALITEITEN
Een reispas geldig tot minstens 6 maanden na uw terugreis.
Wij zorgen voor het bekomen van het visum. De visumformulieren zullen u op tijd worden toegestuurd.
Opgelet : uw reispas moet 21 dagen voor afreis in ons bezit zijn.

REISPAS
Voor het bekomen van een nieuwe reispas moet u rekenen op een periode van 4 weken. Doe tijdig uw aanvraag.

GEZONDHEID
Geen inentingen verplicht.
Aan te raden : medicijnen tegen malaria. Nivaquine is niet doeltreffend tegen paludisme in Birma. Aan te raden is het gebruik van Lariam. Raadpleeg ook :
- Tropisch Instituut, Antwerpen (travelphone : 0900/10.110) http://www.travelart.com of http://www.itg.be/travel/lijstf.htm
- Ministerie van Buitenlandse Zaken, Brussel (tel. 02/501.35.11)

Landkaart

terug => klik op de kaart

Onthaal | Plan v.d. site | Bestemmingen | Detail | Prijs | Algem. Voorwaarden | Begin pagina