CULTURELE GROEPSREIS

NIEUW-ZEELAND

Het land van de lange witte wolk

klik om te vergroten

Air New Zealand-vluchten
Reisweg : volledig, origineel en uitgekiend
3*-hotels met ontbijt en meerdere maaltijden onderweg
lente in het zuidelijk halfrond
1 overnachting bij gastgezinnen op een Nieuw-Zeelandse farm
ICTAM-begeleider Brussel-Brussel

19 dagen - Van 1 tot en met 19 november 2009

.

De Maori’s, een Polynesisch volk, leven reeds duizend jaren op de eilanden van Nieuw-Zeeland. De Nederlander Abel Tasman was de eerste Europese zeevaarder die in 1642 de eilanden ontdekte. In 1769 nam kapitein Cook het land in bezit in de naam van de Britse kroon. In 1840, met de ondertekening van het verdrag van Waitangi, droegen de stamhoofden van de Maori’s Nieuw Zeeland over aan de Engelse koningin Victoria in ruil voor bescherming en waarborgen voor het land van hun stammen. Nieuw Zeeland bleef een Britse kolonie tot in 1907 en is nu een onafhankelijke democratische natie in de Britse Commonwealth.
Aan U om dit jaar dit verloren paradijs te midden van de Stille Oceaan te ontdekken : een verbluffende mengeling van Polynesische sfeer en Britse cultuur, van tropische stranden, Ijslandse geisers, Noorse fjorden, Zwitserse gletsjers, Schotse schapenfokkers....



De reis in detail

1ste dag, zondag 1 november : BRUSSEL - LONDEN

In de namiddag samenkomst in de luchthaven van Zaventem en vertrek naar Londen met Air New Zealand. Doorverbinding naar Auckland.

2de dag, maandag 2 november : onderweg

Rekening houdend met het uurverschil bent u deze ganse dag onderweg naar AUCKLAND.

3de dag, dinsdag 3 november : AUCKLAND (D)

Aankomst in de morgen in AUCKLAND, de “City of Sails”. Na de immigratie- en douaneformaliteiten transfer per autocar naar ons hotel. Deze namiddag maken we een uitgebreide rondrit in de “stad van de zeilen”, schitterend gelegen op een slechts 9 km brede landengte, die de Grote Oceaan van de Tasmanzee scheidt. Avondmaal. Overnachting in het Grand Chancellor Hotel.

4de dag, woensdag 4 november : AUCKLAND - TAIRUA (B)

Ontbijt. We rijden door een heuvelachtig landbouwgebied richting de beboste Coromandel bergketen die we oversteken. Tijdens de tocht zien we mooie vergezichten op de Stille Oceaan. Bij het naderen van het kleine badstadje Tairua valt meteen de piek van de vulkaan Paku aan de andere kant van de baai op. In Hahei bezoeken we de Cathedral Cove, een grottencomplex uit kalksteen aan de rand van het water. Iets verder zien we, als het getij meezit, hoe de warmwaterbronnen op het strand zich vermengen met het zeewater. Overnachting in de Pacific Harbour Lodge.

5de dag, donderdag 5 november : TAIRUA - ROTORUA (B - D)

Na het ontbijt rijden we zuidwaarts naar Rotorua. We volgen deels de Pacific Coast Highway. Aankomst in ROTORUA, het centrum van de Maori’s. Rotorua, met zijn geisers, is het domein van hun vuurgod. Generaties Maori’s hebben hier het “geneeskrachtig water” uit de hete bronnen benut om te koken en te baden. De eerste bewoners van Rotorua waren afstammelingen van reizigers uit het legendarische Hawaiki. Ikenga, leider van de Te Arawastam zou er het Rotoiti (kleine meer) en het Rotorua (het tweede meer) hebben ontdekt.
Bezoek aan het natuurreservaat van Rainbow Springs. In een prachtig gebied maken we een wandeling tussen varens, inheemse planten en langs natuurlijke vijvers waarin forellen naar grootte en leeftijd zijn geselecteerd. Naast diverse soorten forellen kunnen we hier ook talrijke vogels, herten en vooral de bedreigde vleugelloze kiwi, het symbool van Nieuw-Zeeland, bekijken. De Nieuw-Zeelandse wol en het schapenvlees zijn wereldvermaard. Daarom mag een bezoek aan de Agrodome niet ontbreken. Hier leren we meer over de schapenteelt en wolbewerking en zien we herders-honden aan het werk. Daarna bezoeken we het Whakarewarewa thermaal gebied met zijn bruisende geisers, spuitende stoomzuilen, zwavelbronnen, kokende modderpoelen en warmwaterbronnen.
Verder naar het “Maori Cultural Center” waar we prachtig houtsnijwerk bewonderen, replica’s van traditionele woningen en een “pa”, een versterkt dorp uit de prekoloniale periode. We zien ook verschillende ambachtslui aan het werk, zoals beeldhouwers, wevers en andere. We worden er met een typische Maori begroeting uitgenodigd om een traditioneel concert bij te wonen.
Later op de avond nuttigen we tijdens een “Hangi”-feest, een typische Maori maaltijd. Overnachting in het Lake Plaza Hotel.

6de dag, vrijdag 6 november : ROTORUA - Lake Taupo - NAPIER (B)

Via de indrukwekkende Huka Falls bereiken we Lake Taupo, veruit het grootste meer van Nieuw-Zeeland met een opper-vlakte van 600 km2 in de krater van een uitgebluste vulkaan waarvan de laatste eruptie - 1850 jaar geleden - de meest krachtige was die de aarde ooit heeft gekend. Onze tocht leidt ons verder door het Centraal Plateau naar NAPIER aan de Hawke Bay, het stadje dat na de aardbeving van 1931 herbouwd werd als de “art deco hoofdstad van de wereld”. Bij aankomst staat een stadsrondrit op het programma langs de lange Marine Parade en de talrijke art deco huizen. Deze streek is tevens bekend voor zijn uitstekende wijnen. Overnachting in het Te Pania Hotel.

7de dag, zaterdag 7 november : NAPIER - WELLINGTON (B)

Deze morgen genieten we vanop de Te Mata heuveltop eerst van het prachtig uitzicht over het stadje Havelock North en de Hawke Bay. Vertrek naar Wellington via Martinborough. Bezoek aan het Southward Car Museum, met zijn meer dan 250 wagens daterend van het einde van de 19de eeuw tot rond 1960. In de namiddag aankomst in WELLINGTON, de hoofdstad van Nieuw-Zeeland, ook de “windy city” genoemd. Als hoofdstad was Wellington uiteindelijk slechts derde keus. Eerst droeg Okiato, aan de Bay of Islands, de titel. Daarna volgde Auckland en in 1865 werd Wellington de hoofstad vooral wegens zijn gunstige geografische ligging. Overnachting in het hotel West Plaza.

8ste dag, zondag 8 november : WELLINGTON - BLENHEIM (B - D)

Een eerste kennismaking brengt ons langs de Oriental Bay naar de top van de Mount Victoria vanwaar we een schitterend uitzicht hebben over de stad, de haven, de heuvels van Wellington en zelfs over de Cook Strait. Daarna stadsbezoek met o.a. de botanische tuinen (26 ha), het parlement, de St Paul’s Cathedral, ... Daarna bezoeken we het prachtig opgevatte Museum of New Zealand Te Papa Tongarewa (kortweg Te Papa), waarvan een belangrijk deel aan de Maori cultuur gewijd is. Een bezoek dat een verblijf in Wellington meer dan rechtvaardigt...
Transfer naar de haven en vertrek per Interisland veerboot over de Cook Strait, de zeeëngte tussen het Noord en het Zuid Eiland. De naam Cook Strait dankt dit stuk water aan de vermaarde kapitein James Cook, die in 1770 vanop zijn Endeavour uitzag over deze natuurlijke grens tussen de twee eilanden. Tijdens de laatste kilometers kruipt de ferry als het ware door een dicht labyrint van eilanden en baaien, de Queen Charlotte Sound, alvorens in PICTON aan te komen. Na aankomst, verder per autocar naar BLENHEIM dat zijn reputatie vooral te danken heeft aan de omliggende wijnstreek. Avondmaal en wijnproeverij in een wijngaard te Blenheim. Overnachting in het Blenheim Country Hotel.

9de dag, maandag 9 november : BLENHEIM - ST. ARNAUD (B - D)

De wijnbouw in deze streek dateert pas van de jaren zeventig van de vorige eeuw toen de firma “Montana Wines” bijkomende gronden zocht om wijngaarden aan te planten. De samenstelling van de bodem, het zonnige klimaat, de lange herfst en een koude winter bleken een uitstekende combinatie te zijn voor de wijnproductie. Toen in 1973 de eerste aanplantingen werden gedaan, konden weinigen vermoeden dat deze regio veertig jaar later de belangrijkste en bekendste wijnregio van het land zou zijn. Sauvignon Blanc is de populairste wijn, gevolgd door Chardonnay, Pinot Noir en Riesling. Ook de parelwijnen worden meer en meer gevraagd. Verder naar St. Arnaud aan het Lake Rotoiti, in het Nelson Lakes National Park. Avondmaal en overnachting in de Alpine Lodge.

10de dag, dinsdag 10 november : ST. ARNAUD - Punakaiki - HOKITIKA (B - L)

Vertrek langs de vallei van de Wairau en de spectaculaire Buller-kloof naar de Westkust. Vanaf het stadje Westport volgen we de westkust, een smalle strook land tussen de steil oprijzende Zuidalpen en de Tasman Zee. Onderweg halte in het dorpje Punakaiki, waar het bizarre landschap van Pancake Rocks de aandacht trekt. Deze opmerkelijke kalksteenformaties werden door water en wind geboetseerd tot een mooie stapel versteende pannenkoeken die direct aan de kust uit zee oprijzen. Hier beuken de golven van de Tasmanzee onophoudelijk tegen de kust en schiet het water bij vloed metershoog uit de “blow holes”. Middagmaal in Shantytown, een oud goudzoekersstadje. We bereiken tenslotte HOKITIKA, een stadje bekend door het goud en de greenstone (een jade-soort). Iets ten zuiden van Hokitika ligt de plaats waar de Nederlandse ontdekkingsreiziger Abel Tasman aanlegde en het land naar de provincie Zeeland noemde. Overnachting in Heritage Highway Motel.

11de dag, woensdag 11 november : HOKITIKA - WANAKA (B)

Vertrek naar de gletsjerstreek aan de voet van Mount Cook (3764 m) en Mount Tasman (3497 m). Nabij Whataroa bevindt zich het broedgebied van de met uitsterven bedreigde Kotuku (grote zilverreiger). Prachtig uitzicht over de 12 km lange Fox Glacier. Verder via de woeste kustlijn van Knights Point en de Haast Pass, de laagste en zuidelijkste bergpas over de Southern Alps doorheen de mooiste landschappen van het zuidereiland, langs met sneeuw bedekte alpentoppen en diepe kloven. Aankomst in WANAKA in het hartje van het merengebied. De stad zelf, waar het aangenaam leven is, ligt aan het gelijknamige meer. Overnachting in de Edgewater Resort waarvan de grasperken de oever van het meer vervoegen.

12de dag, donderdag 12 november : WANAKA - QUEENSTOWN (B - L)

Vertrek doorheen de “boomgaard van het zuiden” bij Cromwell en door de spectaculaire Kawarau Kloof. We maken een korte halte bij de Kawaraubrug, het mekka voor de bungy jumpers (elastiekspringers). Verder naar ARROWTOWN, vroeger Fox Rush genaamd, het best bewaard gebleven goudzoekersstadje. Wat verder ligt QUEENSTOWN, een stadje dat ons aan Tirol doet denken maar dan in het hart van de Nieuwzeelandse Alpen op de oevers van het Wakatipu meer. In de zomer is Queenstown het ideale vertrekpunt voor een actieve vakantie en in de winter is het een geliefd skioord.
Rond de 12de eeuw vestigden de Moa-jagers, een Maori stam, zich in deze streek. De eerste kolonisten kwamen aan in 1860. Enkele jaren later werd er goud gevonden in de rivieren rond Queenstown zoals de Tuapeka, de Shotover en de Arrowrivier. Queenstown groeide in slechts enkele jaren uit tot een stadje met meer dan 11.000 zielen.
’s Middags nemen we de gondellift (Skyline Gondola) tot aan Bob’s Peak voor het middagmaal, en kunnen we genieten van een panoramisch uitzicht over de stad, het meer en de omliggende bergen.
Na de middag vrije tijd voor een wandeling door de stad of een tocht op het meer. Vrij avondmaal (wij raden de avondcruise aan met de Earnslaw op het Lake Wakatipu met een typisch avondmaal onderweg in Walter Peak Sheep Station) . Overnachting in het A-Line Hotel.

13de dag, vrijdag 13 november : QUEENSTOWN - TE ANAU (B)

Vrije morgen. ’s Namiddags vertrek langs het Wakatipu meer om dan via Kingston en Mossburn TE ANAU te bereiken aan de zuidoostelijke oever van een rustig meer met dezelfde naam. Aan de overzijde van het meer bevinden zich 15.000 jaar oude kalksteengrotten. De Maori’s noemden deze grotten “Te Ana-au”, de “Grotten van het Stromende Water”. Te Anau is de toegangs-poort tot het Fiordland National Park. Overnachting in het Distinction Luxmore Resort Hotel.

14de dag, zaterdag 14 november : TE ANAU - uitstap Milford Sound (B - L)

Na het ontbijt rijden we langs het Te Anau meer tot de mooie Eglinton Valley en voorbij de Mirrorlakes, waarin het gebergte weerspiegeld wordt. We rijden door de Homer Tunnel naar de Cheddau Canyon waar we uiteindelijk een eerste zicht krijgen op de MILFORD SOUND, een 16 km lange fjord, door de auteur Rudyard Kipling omschreven als “het achtste wereldwonder” met zijn loodrechte rotswanden en neerstortende watervallen. In de Maori legenden heet de Milford Sound “Piopiotahi” of “Eenzame Lijster”. De Mitre Peak torent hoog boven de rustige waters van de fjord uit. Grote delen van deze streek werden nog nooit door mensenvoeten betreden. We gaan aan boord voor een rustige vaart door de Milford Sound en bewonderen de beboste oevers en watervallen, waaronder de Bowen-waterval. Middagmaal aan boord. De rust wordt alleen verstoord door het geschreeuw van de meeuwen en de golfslag tegen de romp van de boot. Terugkeer naar Te Anau en overnachting in het Distinction Luxmore Resort Hotel.

15de dag, zondag 15 november : TE ANAU - DUNEDIN (B - L)

Het Fjordland verlatend doorkruisen we de vruchtbare Southland Plains en rijden langs de Matauravallei en stadjes als Mossburn en Lumsden. Middagmaal te Mandeville waar we een verzameling van oude vliegtuigen bezoeken. We vervolgen onze tocht door een vruchtbare streek met boomgaarden en groene weiden met schapen, naar Gore, de tweede stad van het “Southland”, een vriendelijk stadje met veel groen.
Bij aankomst in DUNEDIN, het “Edinburgh van het Zuiden” maken we een korte stadsrondrit. In 1848 kwamen hier de eerste Schotse kolonisten aan. Enkele jaren later maakte de goudkoorts van Dunedin een welvarend stadje, dat zijn charme heeft weten te behouden. Mooie Victoriaanse gevels verfraaien het stadscentrum en het Schotse verleden van de stad wordt in ere gehouden. Zo wordt hier nog steeds whisky gedistilleerd, vervaardigt men kilts en speelt men doedelzak... Vandaag dankt de stad haar betekenis vooral aan de Otago Universiteit, gelegen op de oever van de Leithrivier.
In de buurt van Dunedin rijden we door het Otago Schiereiland naar Taiaroa Head, waar we een kolonie witte koningsalbatrossen kunnen observeren. Op het Penguin Beach (yellow Eyed Penguin Reserve) heeft men vooral in de latere namiddag het meeste kans de zeldzame geeloogpinguïns (de hoiho of yellow eyed penguin) alsook zeehonden en aalscholvers te observeren. Overnachting in het Dunedin City Hotel.

16de dag, maandag 16 november : DUNEDIN - CANTERBURY (B - D)

We verlaten Dunedin en komen we aan in Moeraki, een plaatsje aan de kust tussen Dunedin en Oamaru. We maken een wandeling op het strand om de “Moeraki Boulders” te bewonderen, de talrijke ronde zwerfkeien, waarvan sommige een doorsnede hebben van 4 m. De keien zijn meer dan 4 miljoen jaar geleden door vulkanische activiteit ontstaan. Maar volgens een Maori legende strandde de kano van de goden, de Waka Atua, voor de kust na een lange tocht uit Hawaiki. De voorraadmanden spoelden aan land en zijn tot op heden als keien te bewonderen.
We rijden langs het turkooizen water van Lake Pukaki. De weg slingert verder naar het Lake Tekapo, een mooi meer met een melkachtige blauwe kleur. We zien er de eenvoudige stenen kapel van de ‘Good Shepherd’, gebouwd in 1935 ter ere van de Goede Herder en het standbeeld van de herdershond, een hulde aan de ontelbare honden, de onmisbare hulp van de landbouwers en herders. Hier hebben we prachtige panorama’s op o.a. Mount Cook (3754 m). Dichtbij baant de Tasmangletsjer zich over een lengte van 29 km een weg naar het dal. Verder naar Canterbury waar we in de namiddag aankomen. Intrek bij onze gastgezinnen op een farm. (4 à 5 personen per familie). Onze gastheren leiden ons rond op hun farm en daarna nemen we samen met hen het avondmaal. Overnachting bij het gastgezin.

17de dag, dinsdag 17 november : CANTERBURY - CHRISTCHURCH (B)

We nemen afscheid van onze gastfamilies en doorkruisen de Canterbury Plains, een groene vlakte waar duizenden schapen op de weiden grazen, en rijden langs de landelijke stadjes Geraldine en Ashburton. Nog een laatste blik over de Canterburyvlakte, die eruit ziet als een groot lappendeken, en we dalen af in de richting van CHRISTCHURCH, ook wel de “Garden City” genaamd. Een derde van de stad bestaat immers uit tuinen en parken. Bezoek aan CHRISTCHURCH. In 1839 besloot de Franse kapitein Jean Langlois het schiereiland Banks te veroveren op de Maori’s. In 1849 verlieten de Fransen Nieuw-Zeeland en maakten ze de weg vrij voor de Engelsen. De stad werd in 1850 gesticht door Engelse pioniers, die een kopie bouwden van wat ze in hun vaderland achterlieten. Men zegt van Christchurch dat ze de meest Engelse stad buiten Engeland is. De Avonrivier slingert zich door deze vlakke stad. Rond de gotische anglicaanse kathedraal prijzen bloemen- en fruitventers hun waren aan. Overnachting in het All Seasons Hotel.

18de dag, woensdag 18 november : CHRISTCHURCH - LONDEN (B)

Na het ontbijt vrije tijd tot aan de transfer naar de luchthaven en afreis naar Londen.

19de dag, donderdag 19 november : LONDEN - BRUSSEL

Aankomst in de loop van de voormiddag in Londen. Doorverbinding vaar Brussel. Einde van een prachtige reis!





Prijs en voorwaarden

Prijs per persoon : 3585 EUR
Singletoeslag : 575 EUR


Met een ICTAM-begeleider Brussel - Brussel die zorgt voor de vertaling

INBEGREPEN IN DE PRIJS
- de Air New Zealand-lijnvluchten Brussel - Londen - Auckland en Christchurch - Londen - Brussel
- de huidige luchthaventaksen : 383 EUR
- verblijf in de vermelde hotels of gelijkwaardige
- 1 overnachting bij een gastgezin op een farm
- alle kamers met bad of douche en wc
- alle ontbijten + 4 middagmalen + 5 avondmalen waaronder 1 Hangi-avondmaal
- alle transfers en transport ter plaatse in autocar
- alle bezoeken en entrees zoals vermeld in het programma
- de diensten van onze begeleider
- de Garantiefondspremie
- de B.T.W.

TE VOORZIENE KOSTEN
- de luchthavenvertrektaks in Christchurch : 25 NZD (ca 12 EUR)
- de dranken en persoonlijke uitgaven
- de facultatieve uitstappen
- de middag- en avondmalen die niet niet vermeld zijn (*)
- de lokale fooien (gidsen, chauffeur, dragers, ...) : 60 NZD
- de fooi aan de begeleider : niet verplicht, maar welkom

(*) Middag- en avondmaal : reken op 40 NZD voor een lunch en 60 NZD voor een avondmaal. Altijd mogelijkheden in de buurt. Uw begeleider en lokale chauffeur helpen U hierbij, en spreken af met wie wil.


AAN TE RADEN
een reisverzekering :
a) Volledige verzekering : bagage, ziekte, ongeval, repatriëring onbeperkt, bijstand, ANNULATIE : 100 % van het gedekt kapitaal is verzekerd zonder franchise.
Premie: 150 EUR.
b) Bagage + ANNULATIE (geen bijstand) : 100 % van het gedekt kapitaal is verzekerd zonder franchise.
Premie : 125 EUR.

- Deze prijzen werden berekend op basis van de luchtvaarttarieven en -taksen van januari 2009 en wisselkoers van de Nieuw-Zeelandse dollar
(1 EUR = 2,3 NZD) voor de prestaties in het land van bestemming, en op basis van een minimum van 15 deelnemers.

Voor de overige voorwaarden verwijzen we naar onze algemene voorwaarden.


FORMALITEITEN
Een reispas geldig tot minstens 6 maanden na uw terugreis.
www.diplomatie.be/nl/travel

REISPAS
Voor het bekomen van een nieuwe reispas moet u rekenen op een periode van 4 weken. Doe tijdig uw aanvraag.

GEZONDHEID
Geen inentingen verplicht
Raadpleeg ook :
- Tropisch Instituut, Antwerpen (travelphone : 0900/10.110)
- Ministerie van Buitenlandse Zaken, Brussel (tel. 02/501.35.11)
www.diplomatie.be/nl/travel of www.itg.be

Landkaart

terug => klik op de kaart

Onthaal | Plan v.d. site | Bestemmingen | Detail | Prijs | Algem. Voorwaarden | Begin pagina