CULTURELE GROEPSREIS

BHUTAN

Het Rijk van het Mededogen

  • Bhutan van Oost naar West
  • Tempelfestival (tsechu) in Paro

klik om te vergroten

Bijkomende afreis :

15 dagen - van 15 maart tot 29 maart 2013

.

In Bhutan lijken de huizen aan de rand van de rijstterrassen net Zwitserse chalets... Ware daar niet de rode pepers die op de daken gedroogd worden, de witte chorten die de heuvels omslingeren, de met gebeden bedrukte bannieren die in de wind klapperen, men zou zich in de Alpen wanen. Dit Boeddhistisch land, als een reusachtige trap uitgehouwen in de flanken, poogt in de aanloop van de 21ste eeuw halsstarrig zijn tradities te behouden, en daarvan maken de jaarlijkse grote religieuze feesten, zoals deze van Paro, deel uit.
Open voorzichtig de broze deur van het Land van de Dzongs en bezoek Bhutan op de tippen van uw tenen.




De reis in detail

1ste dag : BRUSSEL - MUMBAI

Afreis in de voormiddag met een rechtstreekse Jet Airways-lijnvlucht naar Mumbai. Aankomst, verwelkoming en transfer naar hotel Mirador.

2de dag : MUMBAI - GAUWAHATI - SAMDRUPJONGHAR (110 km)

Vroeg in de morgen transfer naar de luchthaven en doorverbinding naar GAUWAHATI, de hoofdstad van de Indische deelstaat Assam, waar we iets voor de middag aankomen.
Na het middagmaal in een plaatselijk restaurant, rijden we naar de grens met Druk Yul, “Land van de Donderdraak”, vandaag Bhutan geheten. Het koninkrijkje ligt in het hart van de Himalaya, beschermd door een natuurlijke gordel van hoge bergen. Pas in 1974 brak het land voor het eerst met de stille traditie om toeristen te weren en vandaar dat het vandaag nog steeds een privilege is dit land te bezoeken. Nergens ter wereld treft men zoveel respect voor de natuur, hier in alle grootsheid aanwezig. Maar men wist ook het traditionele leven en de eigen cultuur te beschermen tegen de opdringerige buitenwereld. Bhutan werd gelukkig nooit gekoloniseerd. Het boeddhisme tekende tot op heden de nationale geschiedenis en speelt nog steeds een heel voorname rol in het dagelijks bestaan. De bewoners zijn er buitengewoon vriendelijk en verwelkomen graag bezoekers. Na de grens overgestoken te hebben, komen we in het grensstadje SAMDRUPJONGHAR, gelegen op de plaats waar het gebergte de vlakte vervoegt. Overnachting in het hotel TLT House of Friends home.

3de dag : SAMDRUPJONGHAR - TASHIGANG (180 km)

Lange rit naar Tashigang. Vanuit Samdrupjonghar begint de weg al snel te stijgen langs een dicht bos waar teakbomen, varens en bamboeriet tieren. Een groot deel van het traject gaat van bergtop naar bergtop en geeft mooie uitzichten op het platteland. Het merendeel van de huizen in de streek is gebouwd op palen en bedekt met bamboematten. ’s Avonds aankomst in het district van Tashigang, met zijn 150.000 inwoners het dichtstbevolkte gebied van Bhutan. TASHIGANG, een groot dorp met zijn traditionele dzong, is de hoofdplaats van dit district. In deze berggemeenschap heerst een bijzondere sfeer waardoor Tashigang een van de aangenaamste steden is van het land. Het zachte klimaat en de bougainvillea’s dragen daar zeker toe bij.
Overnachting in het Doethjung Guest House of Ranjung Guest House.

4de dag : TASHIGANG - MONGAR (96 km)

’s Morgens bezoeken we eerst de Tashigang dzong, die van op een heuvel de Gamri chu rivier overheerst.
Vertrek naar Mongar. Na een tijdje verlaten we reeds de hoofdweg en bezoeken we het tempeltje van Gom Kora of beter Gomphu Kora, omringd door rijstvelden en bananenbomen. De tempel is tegen een rots aangebouwd waar Padmasambhava zou gemediteerd hebben.
Na dit bezoek vervoegen we weer de hoofdweg, die van het oosten naar het westen van het land loopt. Na de brug over de Sheri chu stijgt de weg snel door maïsvelden en via de beroemde zigzagroute van Yadi. Wat verder bereiken we het dorpje Nakthang, waar zich een kloosterschool (halte aan de buitenkant) bevindt. Langs een loofbos waar de varens welig groeien, bereiken we de Kori-la (2450 m), gekenmerkt door een mooie chorten en een muur met gebedsstenen.
We bereiken in de loop van de namiddag MONGAR, de hoofdplaats van het gebied en een stopplaats onderweg in het lager gelegen gebied van Oost-Bhutan met een semi-tropisch klimaat. Bij aankomst bezoek aan de Mongar dzong, die zoals gebruikelijk aan de administratie en de drukpa kloostergemeenschap onderdak verschaft. Overnachting in Hotel Wangchuk of Druk Kuenden Lodge.

5de dag : MONGAR - Tumsing La - JAKAR (196 km)

Vandaag brengt een lange maar spectaculaire rit ons van Mongar naar Jakar.
Doorheen een naaldbos, in dit seizoen opgevrolijkt door rode rododendrons en witte magnolia’s, beginnen we aan de klim van de Tumsing-la (3800 m), de hoogste bergpas van Bhutan om dan af te dalen naar de vallei van Ura, de eerste van de vier valleien van BUMTHANG, de wieg van de Boeddhistische cultuur in Bhutan.
De naam Bumthang, de vlakte in de vorm van een bumpa of langwerpige waterkruik, duidt een geheel van vier valleien aan : Chume, Choekor, Tang en Ura. Terwijl Chume en Choekor zich toeleggen op de landbouw, richten Tang en Ura zich meer naar het fokken van yaks en schapen. De streek werd tot het boeddhisme bekeerd na de genezing van de lokale heerser door Padmasambhava en de bouw van een tempel door Sindhu Raja in de 8ste eeuw. Bumthang was van dan af het verblijf van beroemde heiligen van de Nyingmapa school zoals Lonchen Rabjampa, Dorje Lingpa en vooral Pema Lingpa (1450-1521). Na gedurende eeuwen min of meer onafhankelijk te zijn geweest, werd het gebied veroverd door de Drukpa’s in het midden van de 17de eeuw.
Aankomst na deze lange rit in JAKAR, de hoofdplaats van het gebied in de Choekor-vallei.
Overnachting in het hotel River Lodge of Wangdichholing Resort.

6de dag : JAKAR

We besteden de ganse dag aan het bezoek van de Choekor-vallei. We starten na het ontbijt met de Jampey Lhakhang die volgens de overlevering, net als de Kyichu Lhakhang van Paro, zou gebouwd zijn in de 7de eeuw door de Tibetaanse koning Songtsen Gampo. Het voornaamste heiligdom ervan is gewijd aan de Boeddha van de Toekomstige Tijden Jampa (Maitreya). Vervolgens bezoek aan de Kurjey Lhakhang, dat als meditatieoord van Guru Rinpoche (Padmasambhava) een van de heiligste der heiligdommen van Bhutan is.
In de namiddag bezoeken we onder meer de dzong van Jakar, “het klooster van de witte vogel” en de Tamshing Gompa, die werd gesticht in 1501 door de grote nyingmapa heilige Pema Lingpa (1450-1521), die in Bumthang geboren werd. Zijn afstammelingen verspreidden zich in het centrum en het oosten van het land en droegen zo bij tot de verbreiding van de Nyingmapa school. Overnachting in het hotel River Lodge of Wangdichholing Resort.

7de dag : JAKAR - TONGSA (68 km)

Bij het verlaten van Bumthang maken wij in de vallei van Chume een stop in het dorpje Zugne. De vrouwen weven hier de beroemde Bumthang Yatha, in pure wol met traditionele tekening en kleuren.
Daarna vatten we de klim van de Yuto-la (3300 m) aan om naar TONGSA af te dalen. Na het middagmaal bezoeken we de dzong van Tongsa, een architecturaal meesterwerk, en een labyrint van gangen en galerijen dat bestaat uit 23 tempels. Op een bergflank controleert een wachttoren, de Ta Dzong, de enige weg tussen het oosten en het westen van het land. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de oude meesters van de dzong, de Tongsa Penlop, een zekere macht haalden uit deze strategische ligging en dat deze dzong de wieg was van de koninklijke familie. Overnachting in hotel Yankhill Resort of Phuenzi Lodge.

8ste dag : TONGSA - Pele La - PUNAKHA (148 km)

Op weg naar Punakha laten we niet na een halte te houden bij de Chendebji Chorten, een stoepa in Nepalese stijl met zijn lange muur van Mani-stenen.
We steken de Pele-La (3350 m), aangeduid met grote gebedsvlaggen, over. Deze bergpas en de Zwarte Bergen maken traditioneel de grens uit tussen West- en Oost-Bhutan. Bij de afdaling verlaten we de hoofdweg om in de vallei van Phobjika het klooster van Gantey te bezoeken, het grootste nyingmapa klooster van Bhutan. Gebouwd nabij de top (“tey”) van een berg (“gang”), werd dit klooster gesticht door Pema Trinley, de kleinzoon van Pema Lingpa, de nyingmapa heilige van Bumthang.
Gelegen op een heuvel tussen de pijnbomen en met een uitzicht op de valleien van Punahka en Wangduephodrang, prijkt de prachtige Sangcchen Dorji Lhuendrup Lhakhang (tempel). In de tempel zien we onder andere een 14-meter groot bronzen beeld van Avalokiteshvare. Dit standbeeld, één van de grootste van het land, is het handwerk van lokale Bhutanese ambachtslieden. In het tempelcomplex bevindt zich ook een hoge school en een meditatie centrum voor nonnen, waar naast religieuze trainingen ook vaardigheidstrainingen worden gegeven, zoals borduren en Thangka schilderen.
Aankomst in PUNAKHA, de voormalige winterhoofdstad. Overnachting in het hotel Zangtho Pelri of Damchen Resort.

9de dag : PUNAKHA - Dochu La - THIMPHU (77 km)

Deze morgen bezoeken we de indrukwekkende Punakha dzong die door zijn strategische ligging de vallei beheerst. Gebouwd aan de samenvloeiing van twee bergstromen, de Pho chu en de Mo chu, lijkt deze dzong op een enorm schip. Hij werd gebouwd in 1637 door de Shabdrung Ngawang Namgyel om er de meest heilige reliek te bewaren die hij had meegebracht uit zijn klooster van Ralung in Tibet. Deze eenmaker van Bhutan, die een duidelijk politiek en religieus overwicht voor de Kayupa Drukpa-sekte bewerkstelligde, maakte van Punakha omwille van de ligging op lage hoogte van deze vallei zijn winterhoofdstad en de regering verplaatste zich elke winter van Thimphu naar Punakha tot 1954, wanneer Thimphu de permanente hoofdstad werd. De Je Khenpo, leider van de Bhutaanse religieuze orde, komt hier echter nog elk jaar overwinteren. Vervolgens houden we halte in het dorp van Lobesa en maken een korte wandeling doorheen de rijstvelden naar het kleine tempeltje Chimi Lhakhang, gewijd aan de populairste heilige van het land, de “goddelijke gek” Drukpa Kunley (15de eeuw), wiens anti-conformistisch gedrag nog steeds aanslaat bij de huidige bevolking.
Op weg naar Thimphu bestijgen we de Dochu La (la = bergpas) vanwaar men vanop een hoogte van 3050 m, bij helder weer, een uitzicht heeft op het meest oostelijke deel van de Himalayaketen met onder meer de Gankar Punsum (7239 m) en de Kula Kangri (7554 m).
In de namiddag aankomst in THIMPHU, dat ondanks het statuut van hoofdstad een bescheiden stadje gebleven is. De weinige buildings die er onder strenge controle werden opgetrokken, veranderden nauwelijks de skyline en ook het aantal wagens is er beperkt. De lokale bevolking, gekleed in kho en khira (typische kledij), is uiterst vriendelijk, maar toch gereserveerd tegenover vreemdelingen. De stad groeide in enkele decennia uit van een dzong omringd door enkele barakken, tot een nieuwe stad met 20.000 inwoners, die er in stijlvolle Bhutaanse gebouwen wonen.
Bij aankomst vatten we dadelijk ons bezoek aan van de Tashichhoe Dzong. In de 8ste eeuw zorgde Padma Sambhava, beschouwd als een tweede Boeddha, voor een stevige inplanting van het boeddhisme in het land, zoals hij dat ook in Tibet deed. Het Mahayana-boeddhisme van de Kagyupa Drukpa-sekte werd de staatsgodsdienst. De macht werd verdeeld tussen een wereldlijke leider, de koning, en een spirituele leider, de incarnatie van Boeddha. De Tashichhoe dzong, “de burcht van de glorieuze godsdienst”, is dus niet enkel de zetel van de regering, maar ook het religieuze centrum van het land. De geschiedenis van de stad gaat terug tot de 13de eeuw, maar het was pas de derde koning Jigme Dorji Wangchuck, die, nadat hij van Thimphu zijn permanente hoofdstad had gemaakt, de dzong in zijn traditionele staat liet herstellen, zonder enig plan of enige aanwijzing. Het paleis van de koning en van de administratie van de staat is tevens het zomerpaleis van Je Khempo en van 2000 monniken, en is betoverend mooi door zijn harmonieuze verhoudingen en zijn grootsheid. Overnachting in het hotel Kisa of Wangchuk Resort.

10de dag : THIMPHU - PARO (65 km)

’s Morgens zetten we onze wandeling door de hoofdstad verder. Een uitstekende introductie tot het echte boeddhisme is de Memorial Chorten (“stoepa”), een indrukwekkend monument met vergulde spiralen, gebouwd ter herinnering aan de derde koning. In de Changlimithang-wijk bevindt zich het sportstadium - vooral voetbal en boogschieten - op de plaats waar in 1885 de beslissende strijd plaatsvond die de macht over het land aan de eerste koning van de dynastie overdroeg. Vervolgens begeven we ons naar het Changankha Lakhang, een van de oudste kloosters van de vallei van Thimphu, dat gebouwd werd in de 15de eeuw in opdracht van een afstammeling van de zoon van Phajo Drugom Shigpo, de stichter van de Drukpa-school van Bhutan.
Na het middagmaal vertrekken we naar Paro. Onderweg maken we een halte bij de Simtoka dzong. Dit oudste kloosterfort van het koninkrijk, gebouwd in 1627 door de Shabdrung Ngawang Namgyal, bewaakt de toegang tot de vallei van de hoofdstad, uitgegraven door de Wang Chu.
Verderop ter hoogte van Chuzom, “de samenvloeiing” (van de Paro en Wang rivieren), volgen we stroomopwaarts de vallei van de Paro Chu. Halte voor een blik op de tempel van Tachogang, “de heuvel van het uitstekend paard”, waarschijnlijk in 1420 gesticht. Verder naar PARO, gelegen op 2300 m hoogte. Overnachting in hotel Tigers Nest Resort of Tashi Namgay Resort.

11de dag : PARO - Paro Tshechu

Dag besteed aan het festival van Paro ter ere van Padmasambhava of Guru Rinpoche, de oprichter in de 8ste eeuw van het Tantrisch Boeddhisme. Tijdens deze tshechu wonen we talrijke religieuze dansen (cham) bij. De dansers zijn gehuld in spectaculaire, kleurrijke kostuums in gele zijde en versierd met fijn geciseleerd gebeente. Voor sommige dansen dragen de dansers ook maskers die dieren, schrikbarende godheden, skeletten of verschijningen van de Guru Rinpoche uitbeelden.
We eindigen deze mooie dag met een bezoek aan de Ta Dzong of “wachttoren” die de Rinpung Dzong domineert. Deze werd gebouwd in 1658 en herbergt sinds 1968 het Nationaal Museum dat dankzij de religieuze voorwerpen die het bevat, aanzien wordt als tempel.
Overnachting in hotel Tigers Nest Resort of Tashi Namgay Resort.

12de dag : PARO

Vandaag vatten we onze uitstap aan te voet of per muildier tot de herberg halfweg naar Taktsang. Vanuit deze herberg is het uitzicht op de tempels van dit heiligdom gewoonweg indrukwekkend. TAKTSANG is één van de populairste pelgrimsoorden van de Himalaya en telt 13 heilige plaatsen. Zijn naam “tijgernest” komt van zijn legendarische oorsprong : volgens de traditie kwam Goeroe Rinpoche in de 8ste eeuw hier aan op de rug van een vliegende tijgerin. Gedurende drie maanden mediteerde hij in een rots en daarna bekeerde hij de vallei tot het boeddhisme. Na zijn dood in Nepal werd zijn lichaam op miraculeuze wijze naar Taktsang teruggebracht waar het nu nog altijd begraven ligt. Vele Tibetaanse heilige mannen kwamen hier voor een bepaalde tijd mediteren. Vanaf de 14de eeuw werden de verschillende heiligdommen gebouwd en herbouwd. De laatste restauratie dateert van in de jaren tachtig van de vorige eeuw.
’s Namiddags verder bezoek van PARO. We beginnen met de Rinpung Dzong of Paro Dzong die in feite het kloosterfort (dzong) van Paro is, gebouwd in het midden van de 17de eeuw door Ngawang Namgyal. Verder naar Kyichu Llakhang. Dit klooster is samengesteld uit twee identieke tempels waarvan de oude, hoog vereerde tempel gebouwd werd in opdracht van de boeddhistische Tibetaanse koning Songtsen Gampo in 638. De nieuwe tempel is hiervan een kopie. De koningin-moeder liet deze bouwen in 1968, opgedragen aan Goeroe Rinpoche.
Overnachting in hotel Tigers Nest Resort of Tashi Namgay Resort.

13de dag : PARO - PHUNTSHOLING (175 km)

Vandaag, de laatste dag van dit tempelfeest, wonen we bij dageraad het ontrollen bij van de reusachtige thangka -de Paro Thongdrol- die Guru Rinpoche en zijn Acht Manifestaties uitbeeldt.
Na deze ceremonie keren we terug naar ons hotel voor het ontbijt.
Vervolgens vertrek naar het grensstadje Phuntsholing. Weldra steken we de Chapcha-bergpas (2900 m) over, die het Noorden van de zuidelijke vlakte scheidt. De pijnbomen maken plaats voor een tropische begroeiing. Alvorens Phuntsholing te bereiken, maken we een halte bij het Karbandi klooster (gompa), gebouwd in 1967 door de grootmoeder van de huidige koning. Aankomst in PHUNTSHOLING. Overnachting in het hotel Druyk of Lakhi.

14de dag : PHUNTSHOLING - BAGDOGRA - DELHI

Aan de andere zijde van de grens wacht onze Indische chauffeur ons op en brengt ons door de deelstaat Bengalen naar de luchthaven van Bagdogra. In het begin van de namiddag vlucht naar DELHI. Aankomst, onthaal en transfer naar het hotel Radisson Blu Hotel New Delhi Dwarka of gelijkwaardig. Avondmaal en na wat rust transfer naar de luchthaven.

15de dag : DELHI - BRUSSEL

Nachtelijke afreis rond 3u00 met de JetAirways-lijnvlucht Delhi-Brussel.
Einde van een mooie reis.



Prijs en voorwaarden

Prijs per persoon : 3560 EUR
Singletoeslag : 530 EUR

Met een ICTAM-begeleider van Brussel tot Brussel die zorgt voor de vertaling.


INBEGREPEN IN DE PRIJS
- Jet Airways-lijnvluchten : Brussel - Mumbai//Delhi - Brussel
- binnenlandse vluchten Mumbai - Gauwahati en Bagdogra - Delhi
- de huidige fueltoeslagen en luchthaventaksen in Brussel en Delhi: 441,45 EUR (juli 2012)
- verblijf in de vermelde hotels of gelijkwaardige. In Bhutan eerder 2*, maar overal netjes en met voldoende basiscomfort. In Bhutan bestaat er geen officieel classificatiesysteem voor de hotels.
- vol pension (vanaf het ontbijt op dag 2 tot het avondmaal op dag 14)
- alle transfers en transport ter plaatse
- alle bezoeken en entrees zoals vermeld in het programma
- een Engelssprekende lokale gids in Bhutan (vertaling door onze reisleider)
- het visum voor Bhutan
- de Garantiefondspremie
- de B.T.W.


TE VOORZIENE KOSTEN
- de dranken en persoonlijke uitgaven
- visumkosten India (115 EUR)
- de fooien : 70 EUR

AAN TE RADEN
Een reisverzekering bij de ‘Europese’:
a) Volledige verzekering : bagage, ziekte, ongeval, repatriëring onbeperkt, bijstand, ANNULATIE : 100 % van het gedekt kapitaal is verzekerd zonder franchise.
Premie: 150 EUR.
b) Bagage + ANNULATIE (zonder bijstand) : 100% van het gedekt kapitaal is verzekerd zonder franchise.
Premie: 125 EUR.

 Deze prijzen werden berekend op basis van de luchtvaarttarieven en -taksen van juli 2012 en wisselkoers van de USD van 1 EUR = 1,25 USD voor de prestaties in het land van bestemming, en op basis van een minimum van 15 deelnemers. Voor de overige voorwaarden verwijzen we naar onze algemene voorwaarden.

FORMALITEITEN
Een reispas geldig tot minstens 6 maanden na uw terugreis.
Opgelet : uw reispas moet 45 dagen voor afreis in ons bezit zijn.
Ictam zorgt voor het bekomen van het visum. De visumformulieren zullen u op tijd worden toegestuurd.

REISPAS
Voor het bekomen van een nieuwe reispas moet u rekenen op een periode van 4 weken. Doe tijdig uw aanvraag.

GEZONDHEID
Geen inentingen verplicht.
Raadpleeg ook :
- Tropisch Instituut, Antwerpen (travelphone : 0900/10.110) of www.itg.be
- Ministerie van Buitenlandse Zaken, Brussel (tel. 02/501.35.11) of www.diplomatie.belgium.be
TOERISME
Vandaag werkt men hard aan de verbetering van de infrastructuur. In alle omstandigheden vragen wij uw begrip: slecht onderhouden wegen, verouderde transportmiddelen, eenvoudige hotels. We kozen voor de betere hotels, maar de hoge standaardnormen zijn nog lang niet overal doorgedrongen. Ook het wegennet wordt tegenwoordig verbeterd. Een traject per autocar is niet altijd even comfortabel, maar het laat ons toe te stoppen onderweg en kleine, onverwachte bezoeken te doen.

OPGELET
- De singlekamers in Bhutan zijn altijd op aanvraag. Wij stellen alles in het werk om zoveel mogelijk singlekamers te bekomen, maar in sommige gevallen is het enkel mogelijk de kamer te delen met een andere persoon van de groep.
- De toegang tot Bhutan is beperkt tot een klein aantal gelukkigen, een maximum van 16 deelnemers!
- Een goede fysieke conditie is vereist voor deze reis wegens onder meer lange ritten op weinig comfortabele wegen.

HOOGTES
Tijdens de rondrit komen we geregeld tot boven de 3000m.
Verder als indicatie :
- Paro : 2250 m
- Thimphu : 2370 m
- Bumthang : 2600 m

Landkaart

terug => klik op de kaart

Onthaal | Plan v.d. site | Bestemmingen | Detail | Prijs | Algem. Voorwaarden | Begin pagina