CULTURELE GROEPSREIS

TAIWAN - KOREA

Sjamanen, Confucius en Boeddha

klik om te vergroten

Met comfortabele China Airlines-lijnvluchten
Het wereldberoemde Museum van het Paleis in Taipei, het
     Louvre van Azië
Kyongju in Korea, het « Museum zonder Muren » door
    UNESCO uitgeroepen tot Werelderfgoed
Onder leiding van Frans Boenders, lid van de Koninklijke
    Academie van Wetenschappen, Literatuur en Schone Kunsten

17 dagen - Afreis : 6 oktober 2007

.

Taiwan en Korea danken hun culturele identiteit aan de grote Chinese denker Confucius, die 2500 jaar geleden sociale waarden preekte die nu nog gelden. Maar ook vele andere tradities zijn in deze moderne, industriële samenlevingen levendig gebleven : de taoïstische volksgodsdienst en het boeddhisme, en in Korea het sjamanisme. Maar onze aandacht gaat niet enkel naar het leven in en rond tempels en heiligdommen. De duidelijke band tussen het heden en het culturele erfgoed zal tijdens de gehele reis voelbaar zijn. En dat niet alleen in de schatkamers van enkele wereldberoemde musea, maar ook op straat en op de kleurrijke lokale markten.



De reis in detail

1ste dag : BRUSSEL - AMSTERDAM - TAIPEI

Transfer naar Amsterdam/Schiphol per luxe-autocar. Afreis om in het begin van de namiddag met een China Airlines-lijnvlucht naar Taipei, de hoofdstad van Taiwan, officieel aangeduid als Republic of China (ROC). Wanneer in de 16de-17de eeuw de Portugese zeevaarders dit grote eiland ontdekten op korte afstand van de Chinese kusten van Fukien (Fujian), waren ze zo getroffen door de adembenemende landschappen dat ze het ILHA FORMOSA, het “mooie eiland”, noemden. Het huidige TAIWAN, waarvan de naam in het chinees “het terras boven de baai” betekent, heeft de door de Europeanen gegeven bijnaam behouden. Ondanks de snelle economische groei is het eiland mooi gebleven. Maaltijden en overnachting aan boord.

2de dag : TAIPEI

Aankomst in TAIPEI, de “stad van het noorden”, in de vroege namiddag. Verwelkoming en transfer naar het Golden China Hotel***.

3de dag : TAIPEI

Na het ontbijt bezoeken we de hoofdstad.
We beginnen met de Chaing Kai-Shek Memorial Hall en het wereldberoemde Museum van het Paleis. Dit buitengewone en unieke museum werd speciaal gebouwd voor de mooiste collectie kunstvoorwerpen die in de loop der eeuwen, vanaf de Sung-dynastie in 960, werden bijeengebracht in het paleis van de Verboden Stad in Peking. Deze 620.000 voorwerpen, waarvan er een aantal uniek zijn in de wereld, werden meegebracht door leden van de Kwomintang toen ze door de communisten van het vasteland werden verdreven en de belangrijkste politieke klasse werden van het eiland.
In de namiddag bezoeken we de Tempel van Confucius, een uitstekend voorbeeld van de traditionele Chinese architectuur, die het verschil toont met de taoïstische of boeddhistische tempels door de afwezigheid van beelden, lantarens, wierookvaten, altaren en versieringen. We zien tevens de tempel van Pao An die gewijd is aan de god van de geneeskunde en die meer dan 250 jaar oud is. Tenslotte de Tempel van Lungshan of Tempel van “de Bergdraak”, de oudste en beroemdste tempel van Taipei, met zowel boeddhistische als taoïstische kenmerken. Deze tempel werd gebouwd ter ere van Kuan Yin, de boeddhistische godin van het mededogen, maar talloze andere godheden hebben er hun onderdak gevonden, zoals de taoïstische godin Matsu! ‘s Avonds maken we een wandeling op de geanimeerde nachtmarkt. Overnachting in het Golden China Hotel***.

4de dag : TAIPEI - SANHSIA - PEIKAN - TAINAN

We verlaten de hoofdstad en rijden naar het zuiden, het culturele centrum van het eiland. We maken een eerste halte in SANHSIA om de Tsu Shih tempel te bezoeken. Verder naar de stad PEIKAN die bekend is om haar Matsu-tempel. Geen enkele visser zou de zee durven opgaan of van de visvangst terugkeren zonder voor de godin van de zee, de patroonheilige van de vissers, te hebben gebeden. In het Chinese pantheon is ze bijna even bekend als de godin Kuan Yin, de godin van de barmhartigheid. Historisch gezien was Matsu de dochter van een visser uit de 10de eeuw die verdween toen ze haar vader en haar broer probeerde te redden uit de zee. In 1684 bezorgde een keizerlijk edict haar de titel van Hemelse Keizerin. Tal van tempels werden gebouwd, maar de eerste die opgetrokken werd met geld van het volk, was die van Tainan, gebouwd op het grondgebied van prins Ning-Ching. De beroemdste bedevaartplaats echter, is de tempel van Matsu in Peikan.
Aankomst in TAINAN, “de stad van het Zuiden”, de meest Taiwanese van de steden van het eiland en de bakermat van de traditie van dit stukje China, dat slechts door een zeearm van het vasteland gescheiden is. Wandeling door de steegjes van de oude stad. Bezoek van het Fort Providentia (de Chikhan toren) uit 1653, dat het administratieve en commerciële centrum was tijdens de Hollandse bezetting in de 17de eeuw, van de reeds vermelde Matsu tempel en van de Tien Tan tempel (tempel van de Hemel). Tenslotte het Mausoleum van Koxinga dat gewijd is aan de patriot die in 1661 de Hollanders uit Taiwan heeft verdreven. Hij was met dit wapenfeit dan ook de eerste Chinees van de moderne tijden die een nederlaag aan de Westerlingen toebracht. Overnachting in het Tainan Hotel***Sup.

5de dag : TAINAN - FOKUANGSHAN

Verder bezoek aan de stad TAINAN. De stad is trots de oudste tempel van Confucius van het eiland te herbergen, gebouwd in 1666 door de zoon van Koxinga. Deze “tempel van de grote doctrine” mag dan de beroemdste tempel van Tainan zijn, de stad telt ook nog talloze taoïstische tempels zoals deze van Kuan Ti, waar de notabelen van de Qing-dynastie aan de oorlogsgod offers brachten. Bezoek aan de grote boeddhistische tempel van Kaiyuan.
’s Namiddags, bij het verlaten van de stad, maken we een halte in de buitenwijk ANPING bij de overblijfselen van het Fort Zeelandia, van waaruit de Hollanders in 1661 door Koxinga verdreven werden. Trouw aan de ten val gebrachte Ming-dynastie (1368-1644) organiseerde deze vervolgens het verzet tegen de Mantsjoes, die echter het eiland in 1683 zouden veroveren.
Daarna rijden we naar het klooster van de “Berg van het Licht van Boeddha” of FOKUANGSHAN, een heilige berg voor de boeddhisten. We bewonderen er een enorm 32 meter hoog verguld beeld van de Boeddha Amitabha, dat uitsteekt boven de naburige rijstvelden en dat door 480 kleinere beelden wordt omringd. Vegetarisch avondmaal en overnachting in het klooster Fokuangshan (geen classificatie).

6de dag : FOKUANGSHAN - KAOHSIUNG - SUN MOON LAKE

Na ons ontbijt verlaten we de heilige berg en begeven we ons naar KAOHSIUNG, de grootste havenstad van Taiwan. We genieten van de schoonheid van het Cheng Ching meer met het Maanpaviljoen, de Brug der Verliefden en de drie paviljoenen die het geluk, de welvaart en het lang leven symboliseren. Vervolgens bezoek in de buitenwijk Tsoying van het Lentepaviljoen en het Herfstpaviljoen met hun tweelingpagoden op het Lotusmeer.
Vertrek naar het centrale bergland, meer bepaald naar het romantische SUN MOON LAKE, het “Meer van de Zon en de Maan” op een hoogte van 762 m te midden van een weelderige vegetatie en pieken van 1000 tot 2000 meter. Overnachting in het hotel Chinatrust Crystal Farm***.

7de dag : SUN MOON LAKE - TAIPEI

Na het ontbijt bezoeken we het Formosan Aboriginal Cultural Village.
In de namiddag rijden we terug naar Taipei. Overnachting in het Golden China Hotel***.

8ste dag : TAIPEI - SEOUL

’s Morgens afreis naar SEOUL, de Zuid-Koreaanse hoofdstad. Onthaal en transfer naar ons hotel.
De oorsprong van de stad gaat terug tot de 14de eeuw, ten tijde van het koninkrijk van Choson (Jeosun) onder de laatste dynastie van Korea, de Joseon dynastie (1392-1910), wanneer de stad aangeduid werd met de naam HANYANG om daarna de naam SEOUL (gewoonweg ‘Hoofdstad’) te krijgen.
Ondanks de opkomst van het beton, heeft Seoul gelukkig een zekere Aziatische charme kunnen behouden. In de schaduw van torenhoge gebouwen treft men de drukdoende handelaars aan op de lokale fruit-, groenten- en kruidenmarkten. Een hele wereld die zich nergens aan stoort en zijn eigen tempo volgt.
In de namiddag maken we kennis met de Koreaanse hoofdstad. Tijdens deze stadstoer bezoeken we het Chongmyo schrijn, gewijd aan de 27 koningen van de laatste Koreaanse dynastie, de Joseon dynastie (1392-1910). Overnachting in het Sofitel Ambassador Hotel****.

9de dag : SEOUL

We bezoeken het “Paleis van de Stralende Gelukzaligheid”, Kyongbok-kung, dat met zijn oppervlakte van 20 hectaren een stad binnen een stad vormt ; het werd gebouwd in 1394. De troonzaal, Kunjôngjôn, die eveneens dienst deed als audiëntiezaal, is het grootste en meest indrukwekkende bouwwerk. Het Kyânghoeru, een nogal zwaar, maar opvallend paviljoen, richt zich trots op te midden van een kunstmatig meertje en wordt gebruikt als ontvangstruimte. Een bezoek aan het Nationaal Museum (vooral de Maitreya- of Miruk-verzameling) is een uitstekende manier om kennis te maken met dit land. Maar het Hyang-Wonjông paviljoen is ongetwijfeld het meest romantische, genesteld op een eilandje te midden van een meer dat onder een bed van lotus verscholen ligt. Het was destijds de geliefkoosde plek van de koninklijke familie om tot rust te komen.
Na het middagmaal bezoeken we de Verboden Tuin (Piwon), een prachtig bebost park van meer dan 40 hectaren waar verrukkelijke paviljoenen zich spiegelen in het stilstaand water van de vele vijvers.
In dit verlengde van de tuinen van het paleis van Changdok konden de vorsten als gewone mensen leven en de strenge etiquette vergeten.
Aansluitend een bezoek aan de markt van Tongdaemun (“Grote Oostpoort”) en we laten de gezellige drukte op ons afkomen. In de kleine, maar met goederen overladen straten, te midden van de talloze kramen, vinden we werkelijk alles. Dit is de kleurrijkste en meest bezochte markt in Seoul. De trendy Insadong street is daarentegen het paradijs voor de antiekliefhebbers.
Overnachting in het Sofitel Ambassador Hotel****.

10de dag : SEOUL - YUSONG

We verlaten de hoofdstad en begeven ons naar SUWON, hoofdplaats van Kyonggido, de provincie rond Seoul. Op het einde van de 18de eeuw was Suwon voor een tijdje hoofdstad verplaatst door een koning, die uit trouw aan zijn vermoorde vader dicht bij diens graf wou vertoeven. Bezoek van de oude stad met zijn wallen, wachttorens en stadspoorten.
We rijden verder zuidwestwaarts en bezoeken het klooster van MAGOK-SA (sa = klooster), een rivier op ongewone wijze in twee snijdt.
In dit westelijk deel van het Land van de Kalme Morgen treft men Konju en Puyo aan, de oude hoofdsteden van het koninkrijk van Paekche (5de en 6de eeuw), een van de drie Koreaanse koninkrijken (met Koguryo in het noorden en Silla in het zuidoosten) ontstaan in de eerste eeuwen van onze tijdrekening door de afnemende controle van de Chinese Han-dynastie over het Koreaanse schiereiland. De uitstekende landbouwgronden hier maakten het mogelijk dat er rijkelijk werd geleefd. Men onderhield uitstekende relaties met Zuid-China wat leidde tot uitwisseling van Chinese hofschilders en ambachtslui. Anderzijds waren het uitwijkelingen van Paekche die in Japan het boeddhisme introduceerden in 522. Hun invloed verspreidde zich al gauw en vindt men terug in de Japanse architectuur van die tijd.
Bezoek van KONGJU (Geongju), de hoofdstad van het Paekche Rijk van 475 tot 538, wanneer zijn heersers beslisten zich in Puyo te vestigen om hun dreigende buren van Koguryo te ontvluchten. Bezoek van de koninklijke graven, waaronder dit van koning Muryong (501-523), waarvan de gevonden voorwerpen zich nu bevinden in het National Museum van de stad.
‘s Avonds aankomst in YUSONG, bekend om de warmwaterbronnen. Overnachting in Hotel Riviera**** waar u in uw badkamer kan ontspannen in een bad bronwater.

11de dag : YUSONG - PUYO - SUNCHON

’s Morgens zetten we ons bezoek van het voormalige Paekche-rijk verder. Meer bepaald PUYO, dat schilderachtig gelegen is tussen de Kum-gang (Gouden rivier) en de Puso-san (Puso-berg). Hier speelde zich de ondergang van de koningen van Paekche af. De legers van het Shilla-koninkrijk belegerden de stad en haar burcht, hooggelegen op de rots van de Kum. Toen de stad in 633 eindelijk in handen viel van de vijand, stortten de 3000 vrouwen van het paleis zich van de Nakhwa-am Rots (“de Rots van de Vallende Bloemen”) in de diepte en werden door de ongenadige rivier meegesleurd. In de KWANCHOK-SA tempel gaat onze aandacht vooral naar de Unjin Miruk, een beeld van 18 m hoogte uit de 10de eeuw, dat de Boeddha van de Toekomst Maitreya uitbeeldt, Miruk in het Koeraans.
Verder naar CHONJU (Jeonju), de provinciehoofdstad van Chollabuk-do. (Jeollabud-do), aan de rand de Honam vlakte, het grootste landbouwgebied van Korea. Hier maken we een halte in een atelier waar op ambachtelijke wijze het traditionele “Hanji” papier, bestemd voor de kalligrafie,vervaardigd wordt.
Daarna rijden we verder zuidwaarts doorheen de provincie Chollanam-do en komen aan in SUNCHON (Sooncheon). Overnachting in Hotel Royal***.

12de dag : SUNCHON - KYONGJU : uitstap Songgwang-sa & Hwaom-sa

’s Morgens bezoek van SONGGWANG-SA. Samen met deze van Tongdo-sa en Haein-sa, behoort de tempel tot de groep van de drie pijlers van het Koreaans boeddhisme die de Drie Juwelen van het boeddhisme (Boeddha, Dharma, Sangha) vertegenwoordigen. Songgwang-sa is de “Sung” (monnik) tempel, waar de nadruk gelegd wordt op de Gemeenschap van monniken of de Sangha, terwijl Tongdo-sa de “Pul” (Boeddha) tempel is met nadruk op de geest van Boeddha, en de Haein-sa de “Pob” (Wet) tempel is met nadruk op de Doctrine of Dharma. Sedert de 12de eeuw, onder de invloed van de monnik Pojo Kuksa, is het klooster het centrum van de Zen-meditatie en sedert 1969 het enig klooster van Korea dat buitenlandse monniken onderdak verschaft.
Verder naar het HWAOM-SA klooster te midden van het Chiri-gebergte. De in 544 gestichte tempel is zijn faam verschuldigd aan meester Ei-Sang, die er in 643 een groot studiecentrum van maakte van de Avatamsaka soetra of “Bloemenkrans soetra”, oorspronkelijk in het Sanskriet samengesteld. Deze sutra heeft verregaande gevolgen gehad voor het Chinees boeddhisme : de Hua-Yan school wijdde zich aan deze soetra alvorens naar Korea uitgevoerd te worden (de Hwa Om school, het Koreaanse equivalent van de Hua-Yan). Het is dan ook Vairocana die hier in de belangrijkste gebedshal, vlak tegenover de ingangspoort, vereerd wordt. Maar dit heiligdom wordt duidelijk overschaduwd door dit van de historische Boeddha Sakyamuni -de enorme Kakwang-jon- die het ganse linker gedeelte van het hoge terras in L-vorm van het kloosterhof bezet. Onbeschadigd gebleven sedert haar bouw in 1703, is de Kakwang-jon het grootste gebedsgebouw van het land. We wonen een theeceremonie bij en kunnen deelnemen aan zen-meditatie onder leiding van een monnik. ‘s Avonds aankomst in KYONGJU (Gyeongju), waar we overnachten in het Kyongju Concorde Hotel****, gelegen aan het Pomun Meer.

13de dag : KYONGJU

KYONGJU was gedurende 1000 jaar (57 v.Chr. - 935) de hoofdstad van de koningen van Silla. Pas in de 4de eeuw verwierf het koninkrijk van Silla aanzienlijke macht. In de 7de eeuw kwamen de Tangs vanuit China om Korea te veroveren, maar de koningen van Silla vochten hevig terug. Ze slaagden er zelfs in voor het eerst het land te verenigen.
In het belangrijke Kyongju National Museum vinden we vele sporen terug uit het tijdperk van het Shilla-koninkrijk : gouden kronen, vazen en potten, boeddhistische geloofs-objecten, beeldhouwwerken. Het museum herbergt ook de befaamde klok Emille, een van de grootste in Azië (23 ton brons, 3 m hoog).
De Punhwang-sa is bekend om zijn pagode uit de 7de eeuw. We rijden langs het astronomisch observatorium van Chomsongdae en het zomerpaleis Anapchi.
De Pulguk-sa (“tempel van het Land van Boeddha”), een meesterwerk van de architect Kim Tae-Song (8ste eeuw) rust op een massief terras van samengevoegde stenen, uniek in Korea. Het merendeel van de houten bouwwerken zijn later heropgebouwd. Maar de stenen bruggen, trappen en pagodes zijn origineel. Vooral het belangrijkste heiligdom, gewijd aan Sakyamuni twee stoepa’s : deze van rechts, de Tabo-tap, wordt beschouwd als een meesterwerk in zijn soort. De vergulde bronzen beelden van Amitabha en Vairocana, elk in een verschillend heiligdom, zijn kenmerkend voor het Gouden Tijdperk van Silla.
De grot van Sôkkuram dateert uit hetzelfde tijdperk en is een enig mooi voorbeeld van een boeddhistisch heiligdom. De constructie van de granieten rotonde is werkelijk een architecturaal hoogstandje. De grot wordt nu afgeschermd door een glazen wand om te voorkomen dat de kunstschatten verder aangetast worden.
In het Park van de Grafheuvels treft men een groot aantal koningsgraven uit het tijdperk voor de eenmaking van Silla. We bezoeken de tombe van het Vliegend Paard, ontdekt in 1974. Hier vond men 10.000 voorwerpen, waaronder een gouden kroon. Deze kunstschatten worden tentoongesteld in het museum. Overnachting in het Kyongju Concorde Hotel****.

14de dag : KYONGJU - ANDONG - uitstap Haein-sa & Hahoe

Vertrek naar het Kaya-gebergte, waar zich in een dichtbeboste vallei het HAEIN-SA klooster verschuilt.
Zoals deze van Hwaom-sa, behoort de Haein-sa tot Hwa Om sekte waarvan de leer tracht te bewijzen dat onze verschijningswereld slechts een uit de lucht gegrepen hersenschim is, “een weerspiegeling in het water”, waaraan de naam van het klooster ontleend werd, “Tempel van de weerspiegeling in het water”. Onder de drie pijlers van het Koreaans boeddhisme, is Haein-sa de “Pob” (Dharma) tempel dank zij zijn verzameling van de Tripitaka Koreana. De unieke aantrekkingskracht van de Zen tempel van Haeinsa schuilt zowel in zijn ligging midden in het woud als in zijn bibliotheek van xylografische planken waarmee men destijds de Tripitaka drukte. Boeddha had bij zijn dood geen enkele tekst nagelaten, maar gelukkig gaven zijn leerlingen in concilie verzameld opdracht aan Ananda, de neef van Boeddha, Kasop en Upali om preken, voorschriften en kloosterregels op schrift te stellen. Het geheel wordt de Tripitaka genoemd of “de Drie Korven”, oorspronkelijk opgesteld in het Pali en later in het Sanskriet.
De Tripitaka Koreana, gesneden tussen 1235 en 1251 op 81.258 drukblokken, is bestemd om de oudste, de volledigste en meest ongeschonden boeddhistische Canon in het Chinees te drukken. Het is een indrukwekkend werk uit een tijdperk waarin men nog niet beschikte over losse letterblokken. Het hout zelf kende eerst een lange voorbereiding : men weekte het drie jaar in een gezouten bad vooraleer men het voor drie jaar onder de grond begroef en daarna opnieuw drie jaar lang aan de openlucht blootstelde. Het graveerwerk zelf duurde 16 jaar.
Daarna vertrekken we noordwaarts via Taegu naar de provincie Kyongsangbug-do. Alvorens Andong te bereiken bezoek van HAHOE, een van de mooiste dorpen Korea, prachtig gelegen in een bocht van de Naktong rivier. Dit traditioneel dorp is fier op zijn oude aristocratische huizen en op met stro bedekte hoeven. Aankomst in ANDONG. Overnachting in het Park Hotel***.

15de dag : ANDONG - TOSAN SOWON - SEOUL

’s Morgens bezoek aan de befaamde Confucianistische privé school TOSAN SOWON, gebouwd in 1574 tijdens de Chosun dynastie ter herdenking van de geleerde Yi Hwang (1510-1570), beter bekend onder zijn schuilnaam Toegye. Vijf jaar na zijn overlijden werd de school door de koning verheven tot sowon, het equivalent op privé gebied van de koninklijke scholen (hyanngyo) waarvan de beste leerlingen vervolgens toetraden tot de Confucianistische universiteit Sungkyunkwan van Seoul. Men organiseerde er jaarlijks officiële examens. Vervolgens bezoek van de historische PONGJONG-SA (Bonggeong-sa) tempel, waar van de gebedszaal Kungnakjon het oudste houten gebouw van Korea is. Terugkeer naar Seoul via PUNGGI, beroemd omwille van zijn insam (ginseng) plantages. Aankomst in Seoul en overnachting in het hotel Sofitel Ambassador****.

16de dag : SEOUL - TAIPEI - AMSTERDAM

Na het ontbijt vrije tijd tot ons transfer naar de luchthaven voor de China Airlines-lijnvlucht naar Taipei kort na de middag. Aansluitende vlucht naar Amsterdam.

17de dag : AMSTERDAM - BRUSSEL

Aankomst in Amsterdam in de vroege voormiddag en transfer naar Brussel per luxe-autocar. Einde van een mooie reis.

Prijs en voorwaarden

Prijs per persoon : 3995 EUR
Singletoeslag : 760 EUR


Met een begeleider Brussel - Brussel die zorgt voor de vertaling.

INBEGREPEN IN DE PRIJS
- China Airlines-lijnvluchten Amsterdam-Taipei-Seoul en Seoul-Taipei-Amsterdam
- autocar Brussel - Amsterdam - Brussel
- de huidige fueltoeslagen en luchthaventaksen in Amsterdam, Taipei en Seoul : 167,84 EUR
- verblijf in de vermelde hotels of gelijkwaardige
- alle kamers met bad of douche en wc
- vol pension
- alle transfers en transport ter plaatse
- alle bezoeken en entrees zoals vermeld in het programma
- een Franssprekende lokale gids
- de Garantiefondspremie
- de B.T.W.

TE VOORZIENE KOSTEN
- de dranken en persoonlijke uitgaven
- de lokale fooien (gids, chauffeur, dragers, ...) : 60 USD
- de vergoeding aan de begeleider : 20 EUR

AAN TE RADEN
Een reisverzekering:
a) Volledige verzekering: bagage, ziekte, ongeval, bijstand, repatriëring onbeperkt, ANNULATIE: 100 % van het gedekt kapitaal is verzekerd zonder franchise. Premie: 60 EUR.
b) Bagage + ANNULATIE (geen bijstand): 100% van het gedekt kapitaal is verzekerd zonder franchise.
Premie: 40 EUR.


Deze prijzen werden berekend op basis van de luchtvaarttarieven en -taksen van februari 2007 en wisselkoers van de USD van 1 EUR = 1,29 EUR voor de prestaties in het land van bestemming, en op basis van een minimum van 15 deelnemers.
Voor de overige voorwaarden verwijzen we naar onze algemene voorwaarden.

FORMALITEITEN
Een reispas geldig tot minstens 6 maanden na uw terugreis.
Geen visum.

REISPAS
Voor het bekomen van een nieuwe reispas moet u rekenen op een periode van 4 weken. Doe tijdig uw aanvraag.

GEZONDHEID
Geen inentingen verplicht.

KLIMAAT
De herfst is zonder twijfel het beste seizoen, van midden september tot eind oktober.

Landkaart

terug => klik op de kaart

Onthaal | Plan v.d. site | Bestemmingen | Detail | Prijs | Algem. Voorwaarden | Begin pagina