CULTURELE GROEPSREIS

TIBET en zuid-west CHINA

klik om te vergroten

  • Met Thai Airways tot in China
  • De kleurrijke wereld van Lijiang en Dali in Yunnan
  • Nieuw : Shangri-La in Tibetaans Yunnan
  • Het Tibetaans plateau met ook Xigatse en Gyantse
  • Lhasa, de heilige stad van Tibet
  • Het Samye klooster

18 dagen - Afreis : 2 oktober 2011

.

Dit programma verenigt in één reis twee erg verschillende China’s : het tropische Yunnan, gelegen aan de grenzen van Vietnam, Laos en Birma, maar waarvan de bonte mozaïek van minderheden zowel verbonden is met Zuidoost-Azië als met de Mongoolse en Tibetaanse invloedssferen; en het Autonome Gebied van Tibet op het dak van de wereld met zijn heel bijzondere bevolking en cultuur.



De reis in detail

1ste dag : BRUSSEL - PARIJS - BANGKOK

’s Morgens samenkomst in Zaventem. Transfer per bus naar de luchthaven van Parijs Charles de Gaulle voor de lijnvlucht van Thai Airways naar BANGKOK.

2de dag : BANGKOK - KUNMING

Aankomst in Bangkok en aansluitende vlucht rond het middaguur naar KUNMING, provinciale hoofdstad van Yunnan, “(het land) ten zuiden van de wolken”, dat in China de grootste verscheidenheid aan volkeren herbergt. Na aankomst korte oriëntatietoer van Kunming, de “stad van de eeuwige lente”. Overnachting in het Kunming King World Hotel****.

3de dag : KUNMING - uitstap Stenen Woud

Uitstap naar het Stenen Woud (Shilin), een van China’s meest opmerkelijke natuurfenomenen. Iedere piek wordt door de lokale Sani-minderheid met een legende verbonden. Bij terugkeer bezoek aan de Westelijke Heuvels (Xishan) op de westelijke oever van het Dian Meer (Dianchi), waar we de Drakenpoort (Longmen) bezoeken. Overnachting in het Kunming King World Hotel****.

4de dag : KUNMING - DALI

Ochtendvlucht naar DALI, aan de oevers van het Erhai Meer met op de achtergrond de toppen van de Azuren Bergen (Cangshan). De streek wordt voornamelijk bewoond door de Bai en Yi minderheden. De stad was de hoofdstad van het oude Yi prinsdom van Nanzhao (het “Prinsdom van het Zuiden”) tussen 649-903 en van het oude Bai-rijk van Dali tussen 937 en 1253. Deze rijkjes konden gedurende verscheidene eeuwen weerstand bieden aan de Chinezen. De stad kende haar glorietijd als een belangrijke etappe op de zuidelijke Zijdeweg, wanneer ze de handel controleerde tussen China, Indië en Birma. Dali is nog steeds de hoofdstad van de ruim één miljoen Bai. De vrouwen in hun witte blouses, blauwe vesten en schorten en hun gebloemde hoofdtooi zorgen voor een kleurige noot in het straatbeeld.
Boottocht op het Erhai meer. Bezoek van de San Ta Si (tempel van de Drie Pagodes) met zijn elegante pagodes, waarvan de hoogste (70 m) en tegelijk de oudste (9de eeuw) een mooi voorbeeld is van de Tang stijl en de kunst van de meesterbouwers van de Pagode van de Kleine Gans in Xian. Wandeling in de dorpen Xizhou en Zhoucheng om er de mooie voorbeelden van de Bai architectuur te ontdekken. Vervolgens maken we tijd om rond te kuieren in de oude stad van Dali, die een heel eigen karakter heeft weten te behouden. Bezoek van de tempel van Guanyin (de vrouwelijke vorm van Avalokitesvara), die gedeeltelijk in de rots is gebouwd. Overnachting in het hotel Asia Star****.

5de dag : DALI - Shibaoshan - LIJIANG

Vertrek naar Lijiang, gelegen op een hoogte van 2400 m en hoofdstad van het autonome gewest van de Naxi minderheid. Onderweg bezoek van de site van SHIBAO SHAN (de Stenen Schat), het mooiste voorbeeld van rotstempels in Yunnan. Ontdekking van 16 grotten, waarvan de oudste, uit de Tang periode, getuigen van het binnendringen van het boeddhisme in het Nanzhao rijk.
Aankomst in LIJIANG, gelegen op een hoogte van 2400 m en hoofdstad van het autonome gewest van de Naxi minderheid, een vroeger matriarchaal volk in de provincies Sichuan en Yunnan. De klederdracht van de vrouwen bestaat uit een blauwe blouse en broek met daarover een blauwe of zwarte schort. Eerste kennismaking met de oude stad. ’s Avonds wonen we een voorstelling van de Naxi muziek bij. Overnachting in het Jian Nan Chun Hotel***, gelegen in het oude stadsgedeelte.

6de dag : LIJIANG - uitstap Baisha & Yufeng

Bezoek van LIJIANG, deze zeer aparte stad aan de voet van de Yulongxue Shan of het “Sneeuwgebergte van de Jadedraak” (5596 m). Wandeling langsheen de geplaveide steegjes van de oude stad, waar we de huizen kunnen bewonderen met hun beschilderde deuren. Markttaferelen langs de kanaaltjes. De stad werd in 1997 opgenomen op de lijst van het werelderfgoed. Wandeling naar de Zwarte Draken Vijver (Heilongtan), waar zich het museum bevindt van de Dongba, een mysterieuze cultuur met sjamanistische riten waarvan het schrift door pictogrammen opgeluisterd wordt...
’s Namiddags uitstap naar BAISHA, zetel van de Naxi-macht voor de komst der Mongolen. We bewonderen er de muurschilderingen uit de 15de en 16de eeuw. Deze getuigen van het religieus eclecticisme van deze periode : het taoïsme, het boeddhisme, het lamaïsme, dongba. Bezoek van het klooster van de Jadebergtop of YUFENG SI, dat bij de sekte van Roodmutsen aanleunt. Overnachting in het Jian Nan Chun Hotel***

7de dag : LIJIANG - SHANGRI-LA (Zhongdian)

Vertrek naar de zuidoostelijke rand van het Qinghai-Tibet Plateau.
Onderweg halte in Shigu, een dorp gelegen in de eerste bocht van de Yangzi Jiang, die hier de “Gouden Zandrivier” (Jinsha Jiang) wordt genoemd. Vervolgens werpen we een blik op de Tijgersprongkloof (Hutiaoxia) : over een lengte van 16 km vertoont deze canyon een hoogteverschil van niet minder dan 3600 m tussen de hoogste rand en de bodem, waar de Jinsha Jiang zich een weg baant. Verder naar de Autonome Tibetaanse Prefectuur van Diqing in het uiterst noordwesten van Yunnan, dat een waar lappendeken vormt van etnische minderheden.
Tijdens deze rit genieten we van de grootse landschappen van het grensgebied tussen Tibet et Yunnan. Aankomst in SHANGRI-LA, het vroegere Zhongdian, gelegen op 3300 m in een kader van met eeuwige sneeuw bedekte bergreuzen, zoals de Meili, de Baimang en de Haba. Dit Tibetaans district onderging in 2001 de naamsverandering Shangri-La, geïnspireerd op het mythische paradijs dat de Britse schrijver James Hilton in zijn roman Lost Horizon (1933) bezong. Op dit plateau, gelegen op 3000 m hoogte, hebben de rijstvelden en buffels de plaats geruimd voor weidelanden en yaks. Overnachting in het hotel Diqin Sightseeing***.

8ste dag : SHANGRI-LA

Verkenning in deze oude etappestad langs de Theeroute, vooral bewoond door Naxi en Tibetanen. Wandeling op de markt en in de oude wijk die nog enkele mooie traditionele houten huizen behouden heeft. Bezoek aan het lamaklooster van Songzanlin, dat gebouwd werd door de vijfde Dalai Lama in de 17de eeuw en dat één van de 13 grote lamakloosters van de sekte van de Geelmutsen was. Dit van een grote spiritualiteit doordrongen klooster verschaft heden ten dage nog onderdak aan talrijke monniken. Vervolgens bezoek aan het centrum van Tibetaanse geneeskunde en aan het stemmige bedevaartsoord gevestigd in het Dabao klooster. Wandeling in de Napahai vlakte. Overnachting in het hotel Diqin Sightseeing***.

9de dag : SHANGRI-LA - Gongkar - TSEDANG

Transfer naar de luchthaven voor onze vlucht naar het Dak van de Wereld, onze tweede kans ook om de hoogste bergketen van de wereld vanuit de lucht te bewonderen.We komen aan in GONGKAR, de desolate luchthaven van Lhasa, die langs de heilige Brahmapoutra (de Tsangpo in het Tibetaans) op een flinke afstand van de hoofdstad ligt. We rijden onmiddellijk naar TSEDANG, op 3400 m hoogte, het hart en de oorsprong van Tibet.
De ideale gewenning aan de hoogte bestaat erin het de eerste dag rustig aan te doen. We zullen dan ook wat rusten en het heiligdom van Yumbulhakhang, prachtig gelegen op een bergtop, van beneden op de weg bewonderen. De huidige site werd heropgebouwd op de plaats van een fort opgericht in de 7de of 8ste eeuw door Srong Tsen Gampo (617-649) of Trisong Detsen. We logeren in hotel Tsedang**

10de dag : TSEDANG - Samye - LHASA

‘s Morgens vroeg rijden we richting Lhasa via de vruchtbare vallei van de Yarlung Tsangpo. Deze voor de Tibetanen heilige stroom ontspringt in het westen van Tibet nabij de heilige Kailasa-berg. Na het zuiden van Tibet van west naar oost doorkruist te hebben, maakt deze stroom resoluut een bocht in zuidelijke richting om in India en daarna in Bangladesh terecht te komen onder de naam van Brahmapoetra.
Onderweg steken we de Tsangpo diagonaal over met een veerpont en rijden we nog een 45-tal minuten per vrachtwagen over grindwegen naar SAMYE, het eerste boeddhistisch klooster van het Land van de Sneeuw. Het werd gesticht in 775 volgens het plan van een mandala door koning Trisong Detsen en Padmasambhava (Guru Rimpoche), de Indische Leermeester die het boeddhisme naar Tibet bracht. Nu nog is dit het voornaamste en meest heilige klooster van Tibet.
Daarna vatten we de tocht aan naar het drie uur verder gelegen LHASA, gelegen langs een zijrivier van de Tsangpo. Toen koning Song Tsen Gampo in de loop van de 7de eeuw voor het eerst Tibet verenigde, verhuisde hij de machtszetel van de Yarlung-vallei naar Lhasa, “de Verblijfplaats der Goden”, dat aldus de hoofdstad van Tibet werd. In Lhasa verblijven we in het beste hotel op het dak van de wereld : het vroegere Holiday Inn, nu het Lhasa Hotel****.

11de dag : LHASA

We beginnen ons bezoek met de POTALA, spectaculair gelegen op de zuidflank van de Rode Berg. Het was tot in 1959 het verblijf van de Dalai Lama en de zetel van de hoogste instanties van Tibet. De vijfde Dalai Lama liet in 1645 op de ruïnes van het kasteel van de koning-stichter van Tibet, de in 649 gestorven Songtsen Gampo, twee paleizen optrekken : het Witte en het Rode Paleis. De site is gewijd aan Chenrezi (Avalokiteshvara), de Bodhisattva van het Oneindige Mededogen, waarvan de Dalai Lama’s een incarnatie zijn. We bezoeken de verscheidene kapellen, tempels en verblijfszalen. Vanop het dakteras genieten we van een prachtig uitzicht over de vallei en de omliggende bergen.
Na het midddagmaal bezoeken we het klooster van SERA (sera = “eglantier” in het Nepalees), gesticht in 1419 door een discipel van Tsongkapa, de grote hervormer en stichter van de Geelmutsen. Het klooster groeide langzaam uit tot een gemeenschap die tot in 1959 zesduizend monniken herbergde. Nu zijn er nog een driehonderd monniken over, samen met een zestigtal novicen, die onderricht krijgen in de verschillende colleges, waaronder het Seramecollege, het Tantrische college en het Serajecollege. In dit laatste bewonderen we vooral de Hayagrivakapel, gewijd aan de voornaamste Tantrische beschermer van het klooster. In de grote zaal zien we op de ereplaats de troon van de Dalai Lama met iets lager de troon van de Panchen Lama.
Bij terugkeer maken we een halte bij de NORBULINKA of Park van het Juweel, waar zich de zomerpaleizen van de Dalai Lama’s bevinden. Sinds de zevende Dalai Lama er in 1754 de eerste zomerresidentie op een plek met veel kristalheldere bronnen liet optrekken, hebben al zijn opvolgers er paleizen, tuinen, vijvers, stallen en kapellen aan toegevoegd. Het is vanuit zijn nieuwe zomerresidentie dat de huidige Dalai Lama in maart 1959 naar India is gevlucht. Overnachting in het hotel Lhasa****.

12de dag : LHASA

Zeer interessant bezoek aan de JOKHANG, het “Heiligdom van de Heer”, het historische en religieuze hart van Lhasa. De stichting van de tempel wordt toegeschreven aan Songtsen Gampo, de Tibetaanse Napoleon. Volgens bepaalde stellingen verplaatste hij de hoofdstad van Yarlung naar Lhasa na de vereniging van de 16 Tibetaanse stammen die over de immense vlakten van Tibet verspreid leefden. Hij gaf aan de stad dan de naam van Lhasa of het Land der Goden. Songtsen Gampo zou de tempel hebben gebouwd voor een kostbaar beeldje van boeddha Sakyamuni dat door zijn echtgenote, een Chinese Tang-prinses, werd meegebracht uit China.
Via het portaal, waar de pelgrims zich languit op de grond werpen, bereiken we de grote binnenkoer, waar we met wat geluk de monniken zien bidden en zingen, begeleid door cimbalen en koperen Tibetaanse trompetten en trommels. De centrale gebedsruimte is versierd met gebedsvlaggen en muurschilderingen die we kunnen ontwaren in het halfduister en die flauw verlicht worden door de honderden potjes brandende yakboter met een zoete, doordringende geur. Vanop het terras hebben we een prachtig vergezicht op de Potala en op de stad. Via de binnenste bedeweg met zijn honderden gebedsmolens verlaten we de Jokhang.
We betreden de middelste bedeweg, de BARKHOR, die de grote tempel en de woningen die er tegenaan leunen, omsluit. Het is een kleurrijk schouwspel : bedevaarders, handelaars en herders uit alle hoeken van Tibet vergapen zich aan de uitgestalde waren en aan onze aanwezigheid. (De buitenste bedeweg dan weer is de rondgang rond de stad, in de vallei.)
’s Namiddags, bezoek van de immense kloosterstad van DREPUNG. Gesticht in 1416 door een van de leerlingen van Tsongkapa, groeide Drepung uit tot een van de grootste lamakloosters ter wereld en ontsnapte het als bij wonder aan de vernielzucht van de Rode Garden tijdens de Culturele Revolutie. Overnachting in het hotel Lhasa****.

13de dag : LHASA - Yamdrok - GYANTSE

Afreis naar Gyantse. Een beetje voorbij Gongkhar, verlaat de weg de vallei van de Yarlung Tsangpo om de klim naar de Khamba La (la = bergpas) op 4800 m hoogte aan te vatten. Het uitzicht vanop de top is schitterend : de immense uitgestrektheid van het turkooise Yamdrok Tsho-meer. Nadat we langs de pas zijn afgedaald, houden we halt in het dorpje Nangartse. Verder naar de Karo La (op 5100 m hoogte). Aankomst in GYANTSE en overnachting in hotel Gyantse***.

14de dag : GYANTSE - XIGATSE

Bezoek aan de Kumbum of stoepa “Met honderdduizend figuren”, een immense achthoekige stoepa gebouwd in de 12de eeuw, die 112 kapellen over verscheidene verdiepingen heeft, elk gewijd aan een welbepaalde godheid. Vertrek naar Shigatse. Onderweg bezoek aan het klooster van Shalu met groene dakpannen. Aankomst in XIGATSE, zetel van de Panchen Lama en hoofdplaats van de Tsang-provincie. Overnachting in het hotel Shigatse***.

15de dag : XIGATSE - LHASA

We besteden deze voormiddag aan het bezoek van het enorme kloostercomplex van Tashi Lumpho. In 1447 werd het gesticht door een leerling van Tsongkhapa, Gendroun Droup (Gedündub), die “met terugwerkende kracht” erkend werd als de eerste Dalai Lama. Achteraf werd het klooster in het begin van de 17de eeuw de officiële residentie van de Panchen Lama’s. We zien talrijke tempels en kapellen, het graf van de 4de Panchen Lama en de tempel van Kelsang. Terugkeer naar Lhasa. Overnachting in het hotel Lhasa****.

16de dag : LHASA - uitstap Ganden

Uitstap naar het oostelijk van Lhasa gelegen GANDEN. Gesticht door Tsongkhapa zelf in 1409, was Ganden het eerste klooster van de nieuwe Gelugpa-orde. De grote hervormer overleed er tien jaar later. Ganden werd bijna totaal verwoest tijdens de Culturele Revolutie. De Chinese regering is nu betrokken bij de heropbouw en het is nu mogelijk de tempels te bezoeken die de verwoestingen overleefd hebben. Temidden van de grijze ruïnes vallen de rode massa’s op van het grafmonument van Tsongkhapa en van het heiligdom van de Gouden Troon. Van op de heuvel die het klooster domineert geniet men van een uitzonderlijk uitzicht. Overnachting in het hotel Lhasa****.

17de dag : LHASA - CHENGDU - BANGKOK

Na het ontbijt transfer naar de luchthaven van Gongkar op één uur rijden van Lhasa, voor onze terugvlucht naar CHENGDU. ’s Namiddags, vlucht naar BANGKOK.

18de dag : BANGKOK - PARIJS - BRUSSEL

Een beetje na middernacht aansluitende vlucht naar Parijs. ’s Morgens aankomst op de luchthaven van Parijs Charles de Gaulle. Een autocar brengt ons terug naar Zaventem. Einde van een prachtige reis.





Prijs en voorwaarden

Prijs per persoon : 3950 EUR
Singletoeslag : 500 EUR

Met een begeleider Brussel-Brussel die zorgt voor de vertaling.

INBEGREPEN IN DE PRIJS
- de Thai Airways-lijnvluchten Parijs - Bangkok - Kunming & Chengdu - Bangkok - Parijs
- de bustransfers Brussel - Parijs - Brussel
- de binnenlandse vluchten Kunming - Dali, Zhongdian - Gongkar en Lhasa - Chengdu
- de huidige fueltoeslagen en luchthaventaksen in Europa, Bangkok en China : 352 EUR
- alle transfers en transport ter plaatse
- verblijf in de vermelde hotels of gelijkwaardig
- alle kamers met bad of douche en wc
- vol pension
- alle entrees en bezoeken zoals vermeld in het programma
- de diensten van een lokale gids
- de Garantiefondspremie
- de B.T.W.


TE VOORZIENE KOSTEN
- de fooien : 85 EUR
- het visum: 60 EUR

AAN TE RADEN
Een reisverzekering van de Europese :
a) Volledige verzekering : bagage, ziekte, ongeval, bijstand, repatriëring onbeperkt, ANNULATIE : 100% van het gedekt kapitaal is verzekerd zonder franchise. Premie: 150 EUR.
b) Bagage + Annulatie (geen bijstand) : 100% van het gedekt kapitaal is verzekerd zonder franchise. Premie: 125 EUR.

- Deze prijzen werden berekend op basis van de luchtvaarttarieven en -taksen van maart 2011, en wisselkoers van de Chinese Yuan van 1 EUR = 8,8 Yuan voor de prestaties in het land van bestemming, en gelden voor een minimum van 15 deelnemers.
- Voor de overige voorwaarden verwijzen we naar onze algemene voorwaarden.

FORMALITEITEN
Een reispas geldig tot minstens 6 maanden na uw terugreis.
Wij zorgen voor het bekomen van de visa.
De visumformulieren zullen u op tijd worden toegestuurd.
Opgelet : uw reispas moet 1 maand voor afreis in ons bezit zijn. Voordien laten wij u de nodige in te vullen formulieren geworden.

REISPAS
Voor het bekomen van een nieuwe reispas moet u rekenen op een periode van 4 weken. Doe tijdig uw aanvraag.


BELANGRIJK
Gelieve in een kleine tas nachtgerief voor twee nachten te voorzien voor de uitstap vanuit Lhasa naar Gyantse en Xigatse. Uw hoofdbagage kan achtergelaten worden in de bagageruimte van het Lhasa Hotel.

GEZONDHEID
Geen verplichte inentingen.
Maar onderschat de hoogte niet! Deze reis brengt U op hoogtes van 3500 m en meer. Contacteer uw geneesheer in geval van twijfel en vertrek uitgerust en in goede conditie.
Raadpleeg ook :
- Tropisch Instituut, Antwerpen (travelphone : 0900/10.110) http://www.travelart.com of http://www.itg.be/travel/lijstf.htm
- Ministerie van Buitenlandse Zaken, Brussel (tel. 02/501.35.11)

Landkaart

terug => klik op de kaart

Onthaal | Plan v.d. site | Bestemmingen | Detail | Prijs | Algem. Voorwaarden | Begin pagina