CULTURELE GROEPSREIS

TURKIJE In het spoor van Paulus


  • Een schatkamer van archeologische vindplaatsen
  • Fascinerende landschappen met als hoogtepunt het buitenaardse Cappadocië
  • Een vriendelijk gastvrij volk
  • Viersterrenhotels

10 dagen - Afreis : 7 mei 2012

.

“Paulus de ontembare”
“Hadden wij ooit van Jezus gehoord zonder Paulus?” Het christendom zou er waarschijnlijk anders hebben uitgezien, was er niet deze dynamische apostel geweest om de boodschap van de Verrezene te verkondigen aan de heidenen. Met de ongekende kracht van het geloof als basis doorkruiste hij een groot deel van het Middellandse-Zeegebied, wat bijna overeenkwam met de bestaande leefwereld in die dagen.
Wie in het voetspoor van Paulus wil gaan, zal een helder inzicht krijgen in het leven, het werk en de boodschap van «die moeilijke Paulus».
Een dergelijke reis biedt de unieke kans om de wortels van een jong en levenskrachtig christendom te ontdekken!De reis in detail

1ste dag : BRUSSEL - IZMIR - KUSADASI

In de voormiddag samenkomst op de luchthaven van Zaventem en afreis met een lijnvlucht van Turkish Airlines naar Istanbul. Doorverbinding naar Izmir waar we in de namiddag aankomen.
Formaliteiten en betalen van 15 EUR per persoon voor het visum bij aankomst. Onthaal en transfer naar KUSADASI voor avondmaal en overnachting in het hotel Pine Marina 4*.

2de dag : KUSADASI - uitstap naar EFEZE

Uitstap naar EFEZE, waar Paulus tweeëneenhalf jaar verbleef. Deze stad, die praktisch volledig bewaard is gebleven, was belangrijk in de oudheid en telde ooit 200.000 inwoners. Ze maakt deel uit van de begingeschiedenis van het christendom. De cultus van Artemis vierde hier hoogtij en daardoor had Paulus het hier erg moeilijk. Algemeen wordt aangenomen dat Paulus hier tijdens zijn gevangenschap een deel van zijn epistels schreef, alvorens hij verplicht werd de stad te verlaten en naar Macedonië te trekken.
We bezoeken de schitterende ruïnes van de antieke havenstad : het Odeon, het theater, de marmeren dwarsstraat Via Arcadiana, de bibliotheek van Celsus, de tempel van Artemis,...
In de namiddag zien we in het archeologisch museum van Selçuk een uitgebreide verzameling voorwerpen afkomstig uit Efeze. Na dit bezoek rijden we naar het huis van Maria, waar het aangenaam wandelen en verpozen is. Verder bezoek aan de grot van de 7 slapers en de St.-Johannesbasiliek, waar het graf van de apostel Johannes zou liggen. Het is één van de belangrijkste heiligdommen voor de christelijke wereld.
’s Avonds terug naar de badstad Kusadasi om de dag rustig af te sluiten.

3de dag : KUSADASI - uitstap naar PRIENE, MILETE en DIDYMA

Vandaag bezoeken we enkele hellenistische ruïnesteden.
We beginnen met PRIENE, één van de oudste Ionische nederzettingen, die volgens een zeer precies urbanistisch plan opgevat werd. Bezoek aan de overblijfselen van de Athena-tempel, de agora en de senaat, gebouwd in de vorm van een amfitheater. Nadien bezoeken we de ruïnes van MILETE. Van deze stad, moeder van zovele kolonies en illustere geesten, blijft slechts het enorme theater over. Na de prediking tijdens de derde missiereis in deze stad scheepte Paulus hier terug in naar Jeruzalem.
Na het middagmaal rijden we naar DIDYMA, vooral gekend als heilige orakelplaats. We treffen hier de resten aan van een enorm tempelcomplex gewijd aan Apollo. Deze indrukwekkende tempel werd bezocht om raad en antwoorden te vragen aan de goden.
We keren terug naar Kusadasi voor avondmaal en overnachting.

4de dag : KUSADASI - PAMUKKALE

We rijden naar de hellenistische en Romeinse site van APHRODISIAS, “de stad van de schoonheid”. Deze antieke plaats is één van de mooiste van Turkije. Zelfs wie niet zo geboeid wordt door “oude stenen”, zal deze site uitzonderlijk vinden.
‘s Middags houden we halt bij de antieke ruïneheuvel van Laodicea. Hier woonde een belangrijke joodse gemeenschap. De stad bekeerde zich reeds vroeg tot het christendom en werd één van de zeven kerken van de Apocalyps.
Vervolgens naar een ander wonder van Turkije : PAMUKKALE, met natuurlijke witte warmwaterterrassen en kalksteenbassins. Langs watervallen versteend tot reuzentrappen in krijtsteen, stroomt warm water (35°C) tussen mos en groen. De Romeinen konden aan dit mirakel van de natuur niet weerstaan. Ze bouwden er HIERAPOLIS, één van de sierlijkste badsteden uit de oudheid. We bezoeken de resten van dit Romeinse kuuroord.
Vanavond slapen we in een aangenaam hotel in Pamukkale, hotel Lycus River 4*. Indien wat vrije tijd kan men baden of relaxen in één van de thermale baden. Een zalige ervaring!

5de dag : PAMUKKALE - YALVAC - KONYA

We vertrekken naar YALVAC en bezoeken ten noorden de antieke stad Pisidisch Antiochië. Het was vroeger het centrum van cultuur en religie en de plaats van waaruit Paulus zijn reizen om het christelijk geloof te verspreiden organiseerde. We treffen er de ruïnes aan van de St.-Pauluskerk, het theater, de triomfweg,...
We verlaten de site en rijden naar de mystieke stad KONYA, het vroegere Iconium van Sint-Paulus en Sint-Barnabas, die er één van de eerste christelijke gemeenschappen stichtten. Nu is het de mystieke stad van de islam. Alle aandacht gaat hier naar de turkooizen minaret van de Sellmoskee. We bezoeken de Mevlana Tekke, oud klooster van de draaiende derwisjen en nu een museum. Hier komen nog heel vrome en bijna mystieke bedevaarders het graf van Mevlana, dat bedekt is met een 43 kg wegend laken in gouddraad, vereren.
Verder bezoeken we het kerkje van St.-Paul, waar we door de zusters worden rondgeleid.
We verblijven in Konya in het hotel Ozkaymak 4*. Avondmaal en overnachting.

6de dag : KONYA - CAPPADOCIE

We rijden naar het onvergelijkbare CAPPADOCIE. Onderweg stoppen we bij SULTANHANI en bezoeken één van de mooiste karavanserais (karavaanhotel) uit de tijd van de Seldjoeken, daterend uit 1229.
In de namiddag maken we een wandeling in de IHLARA VALLEI, een kloof die is uitgeslepen door het water van de Melendiz-rivier. Het uitzicht hier is uitzonderlijk en de begroeiing is er uniek. Aan weerszijden van de kloof zijn een aantal interessante kerken. We bezoeken er enkele, de oudste dateren uit de zesde eeuw. Heel wat van deze kerken zijn versierd met prachtige fresco’s.
Tegen de avond komen we aan in Cappadocië, een surrealistisch onvoorstelbaar landschap bestaande uit torens, kolommen als een duiventil, piramiden, naalden, kegels. Alles gevormd uit het zachte rotsgesteente door wind, water en vulkanische uitbarstingen.
Avondmaal en overnachting in het hotel Dinler 4*.

7de dag : CAPPADOCIE

Volledige dag om de buitenaardse wereld van Cappadocië te ontdekken, die vele natuurwonderen verbergt.
We starten met de Göremevallei waar duizenden mannen, vrouwen en kinderen hebben gewerkt, gegeten, geslapen en bemind, verscholen onder de grond in het zachte gesteente. Allen waren christenen die naar deze plaats vluchtten om te ontsnappen aan de vervolgingen en aan de plunderaars. Ze bouwden honderden grotten om tot kapellen en gebedsplaatsen. Volgens de legende zijn het er 365, één voor elke dag van het jaar. Ze zijn versierd met prachtige, zeer goed bewaarde Byzantijnse fresco’s en dateren van voor de 13de eeuw.
We stoppen even bij schitterende stadjes als AVCILAR en UCHISAR, bij deze laatste hebben mensen een compleet kasteel uit de zachte rotsen gehakt. Omheen zijn er tal van rotswoningen, waarvan enkele nog steeds bewoond worden.
In de namiddag bezoek aan de ondergrondse stad ÖZKONAK, de woonplaats van de eerste christenen. We trekken verder per autocar door deze uitzonderlijke streek en bewonderen de Zelvevallei met de zogenaamde duiventillen.
In ZELVE zien we de schoorstenen, spits toelopende kegels met bovenaan een hoed van hard gesteente.
Na deze fascinerende dag keren we terug naar ons hotel.
’s Avonds wonen we in één van de oudste karavanserais (karavaanhotel) een opvoering bij van de Derwisj dansers.

8ste dag : CAPPADOCIE - TARSUS - ADANA

’s Morgens bezoeken we in GUMUSLER het in de rotsen uitgehouwen Eski Gümüs klooster. De schitterende kruiskoepel van de rotskerk wordt ondersteund door vier grote zuilen. We bewonderen eveneens de mooi gerestaureerde fresco’s uit de 11de eeuw.
Verder naar TARSUS, de geboorteplaats van Paulus en vroeger de belangrijkste commerciële havenplaats van de provincie Cilicia. Nu is het een moderne stad met een aantal bijzondere bezienswaardigheden waaronder de Paulusput, met het heilige water. De oude huisjes en de smalle steegjes in de nabijheid ademen nog altijd de sfeer van weleer uit.
In de namiddag rijden we naar ADANA, waar we logeren in het hotel Cukurova Surmeli 4*.
Avondmaal en overnachting.

9de dag : ADANA - uitstap naar ANTAKYA

Vertrek naar de bijbelse stad Antioche, nu ANTAKYA genaamd. De stad was vermaard om haar rijkdom en luxe en in de tijd van de Romeinen was het een bloeiend handels- en cultureel centrum. Het was één van de eerste plaatsen waar het christendom zijn intrede deed en waar de naam “christen” voor het eerst werd gebruikt. Paulus en Petrus hebben hier gewoond en hielden hun preken in de St.-Petrusgrot. We bezoeken deze grot, die als allereerste (vroeg)christelijke kerk wordt aanzien en door het Vaticaan als heiligdom wordt beschouwd. In de stad treffen we in het museum een erg indrukwekkende collectie van Byzantijnse en Romeinse mozaïeken aan.
Na het middagmaal rijden we naar SAMANDAG (Seleucia Peria), destijds een drukke havenplaats van waaruit Paulus z’n eerste zendingsreis aanvatte.
Via de kust keren we terug naar Adana.

10de dag : ADANA - BRUSSEL

In de voormiddag transfer naar de luchthaven en afreis met Turkish Airlines naar Istanbul.
Aansluiting naar Brussel en aankomst in de namiddag.
Prijs en voorwaarden

Prijs per persoon : 1365 EUR
Singletoeslag : 200 EUR

Met een begeleider Brussel - Brussel die zorgt voor de vertaling


INBEGREPEN IN DE PRIJS
- de lijnvluchten Turkish Airlines : Brussel - Istanbul - Izmir / Adana - Istanbul - Brussel (maaltijden aan boord)
- de huidige luchthaven- en veiligheidstaksen in Brussel : 145,12 EUR
- alle transfers en transport ter plaatse per luxe autocar met airconditioning
- verblijf in prima 4-sterrenhotels
- alle kamers met bad of douche en wc
- vol pension van avondmaal 1ste dag tot ontbijt laatste dag
- alle bezoeken en entrees zoals vermeld in het programma.
- de diensten van een lokale Franssprekende lokale gids
- de Garantiefondspremie
- de B.T.W.

TE VOORZIENE KOSTEN
- dranken en persoonlijke uitgaven
- visumkosten : 15 EUR ter plaatse te betalen bij aankomst
- de fooien : 50 EUR

AAN TE RADEN
Een reisverzekering van de Europese:
a) bagage, ziekte, ongeval, bijstand, repatriëring onbeperkt, ANNULATIE (*). Premie : 70 EUR
b) ANNULATIE (*) + bagage (geen bijstand).
Premie : 50 EUR
(*) ANNULATIE : 100% van het gedekt kapitaal is verzekerd zonder franchise


FORMALITEITEN
Voor de Belgen volstaat de identiteitskaart, geldig tot
6 maanden na uw terugreis.
Het visum wordt verkregen bij aankomst (15 EUR ter plaatse te betalen).

GEZONDHEID
Geen inentingen verplicht.

Deze prijzen werden berekend op basis van de luchtvaarttarieven en -taksen van januari 2012 voor de prestaties in het land van bestemming, en op basis van een minimum van 15 deelnemers.
Voor de overige voorwaarden verwijzen wij naar onze algemene voorwaarden.

Landkaart

terug => klik op de kaart

Onthaal | Plan v.d. site | Bestemmingen | Detail | Prijs | Algem. Voorwaarden | Begin pagina