ALBANIE

Uitstap naar Korfoe!

klik om te vergroten

8 dagen per lijnvliegtuig - van 13 tot 20 juni 2009

.

Albanië is het kleinste Balkanland, met een uitgestrekt berglandschap en een Adriatische en Ionische kuststrook waar we één van de laatste ongerepte fijnzandstranden van de Middellandse Zee vinden.

Toen het nog de Griekse provincie Illyrië was, werd Albanië door de Romeinen veroverd. Onder het bewind van het Oost-Romeinse Keizerrijk werd het een deel van de provincie Epirus. Op het einde van de 15de eeuw werd het land ingelijfd bij het Ottomaanse Rijk en dit zou zo blijven tot in 1912, toen Albanië in opstand kwam en zijn onafhankelijkheid veroverde. In 1939 rukt Mussolini met zijn troepen Albanië binnen en in 1943 roept hij Hitlers leger ter hulp.
Onder leiding van Enver Hoxha ontstaat een communistische verzetsbeweging en in 1946 wordt de Volksrepubliek Albanië uitgeroepen.
In 1961 begint Albanië het ideeëngoed van maoïstisch China te volgen en sluit het zijn grenzen.
Vanaf december 1990 probeert men er de democratie te vestigen.
In maart 1992 worden de eerste democratische verkiezingen gehouden. Deze worden gewonnen door Sali Berisha (democraat uit het Noorden).
In 1997 breekt de anarchie uit als gevolg van de ineenstorting van de piramidefondsen waardoor vele Albanezen het geld dat ze hadden verdiend in het buitenland verloren.
Na een interimpresident en de Kosovo-crisis komt Meidani (een socialist uit het Zuiden) aan de macht. Sinds 2007 is Bamir Topi, van de Democratische Partij, het staatshoofd.

Langzaam aan stelt Albanië zich open voor het toerisme en mogen de eerste geprivilegieerden de 5000 jaar oude geschiedenis van het land herbeleven in de archeologische sites, de kloosters en de middeleeuwse steden die het land rijk is. We mogen echter niet verwachten dat we in Albanië hetzelfde comfort aantreffen als in de andere Europese landen.
Dit wordt echter gecompenseerd door de ontdekking van het laatste ongekende land van Europa.De reis in detail

1ste dag : BRUSSEL - TIRANA

In de vroege morgen afspraak op Zaventem en vertrek met Austrian Airlines via Wenen naar TIRANA, waar we iets na de middag landen op de Moeder Theresa internationale luchthaven. Onthaal en transfer naar de nabije hoofdstad.
Bezoek aan de stad die sinds 1920 de hoofdstad van Albanië is. In het centrum van de stad vinden we de oude El’hem moskee en de 35 m hoge Sahati toren.
We bezoeken het Nationaal Museum.
Daarna rijden we -als door de geschiedenis- langs de grote laan met historische gebouwen die vertrekt vanaf het Skanderbegplein.
Avondmaal en overnachting in het hotel Doro****.

2de dag : TIRANA - KRUJA - DURRES

Na het ontbijt verlaten we Tirana en rijden we naar KRUJA, een middeleeuwse stad die haar faam dankt aan George Skanderbeg, een nationale held die het verzet tegen de Turken leidde. In 1444 werd hij door de Albanezen uitgeroepen tot prins. Na zijn dood in 1468 werd Albanië ingelijfd bij het Ottomaanse Rijk, wat het einde betekende van de Westerse beschaving in de Balkan.
Langs een smalle weg doorheen een zeer typische middeleeuwse Bazar bereiken we de citadel, die gebouwd werd op een hoogte van 650 m. Dit strategische punt biedt ons een prachtig panorama. Binnenin bezoeken we het Skanderbegmuseum en het etnografisch museum.
‘s Namiddags, uitstap naar DURRES dat prachtig gelegen is aan de Adriatische kust. Deze oude Griekse stad van Epidamnos werd gesticht in 627 v. Chr. Van de 1ste tot de 3de eeuw was de stad, die toen Dyrrachium werd genoemd, een belangrijke haven op de “Via Egnatia”, de handelsroute tussen Rome en Byzantium. Uit deze periode blijft een amfitheater over, het grootste van de Balkan. Uit de Venetiaanse periode in de middeleeuwen zijn de omwallingen van de oude haven en een toren.
Avondmaal en overnachting in het hotel Vivas***.

3de dag : DURRES - APOLLONIA - VLORA

Na het ontbijt rijden we zuidwaarts en stoppen bij het Byzantijnse klooster van Ardenica. We kunnen er de typische houtbewerkingen en icoonschilderijen (1743-1745) bekijken, gemaakt door Albanese schilders.
Verder naar APOLLONIA, Griekse kolonie en oude Romeinse stad. Het is een belangrijke archeologische site : de omwallingen, het monument van Agonothetes, het Odeon, het huis met de mozaïeken. We kunnen er eveneens een oude Byzantijnse kerk uit de 14de eeuw bewonderen.
Na de lunch bezoek aan VLORA, het antieke Aulona. Hier werd Albanië onafhankelijk verklaard in 1912 en werd eveneens de eerste nationale regering benoemd. Bij verkenning van deze kuststad, zien we het bronzen onafhankelijkheidsmonument en rijden we langs de moskee van Muradfie.
De stad is gezegend met een warm klimaat en mooie stranden van rotsen en zand.
Avondmaal en overnachting in het hotel Paradise Beach***.

4de dag : VLORA - BUTRINTI - SARANDA

We zetten onze tocht naar het zuiden verder en rijden voorbij enkele typische dorpjes.
In Llogara, stoppen we voor de lunch en genieten tussen de dennenbomen van het adembenemende berglandschap. Na een opeenvolging van prachtige zichten op het helder water van de Ionische Zee en de mooie stranden van deze Riviera komen we aan in BUTRINTI. Deze oude Illyrische stad biedt ons een belangrijke archeologische site met een theater, de tempel van Aesculapos, een baptisterium en het Nympheum. Het museum onthult ons beeldhouwwerken alsook verscheidene voorwerpen die werden opgegraven. Een getuigenis van het Illyrisch, Grieks, Romeins en Byzantijns verleden van stad en land. Na de Venetianen werd de stad opgeheven omdat het verzonk in de moerassen. Panoramisch vergezicht vanuit het Lekures-kasteel.
’s Avonds rijden we naar SARANDA, de meest zuidelijke stad van het land. Ondanks de dichte ligging recht tegenover het toeristische eiland Korfoe, was Saranda tijdens het communistisch regime verboden terrein voor buitenlandse bezoekers.
Avondmaal en overnachting in het hotel Brillant****.

5de dag : SARANDA - uitstap naar KORFOE

’s Morgens nemen we de ferry naar KORFOE. Het noordoosten van Korfoe is nog geen 3 km van Albanië verwijderd. Korfoe is het op één na grootste Ionische eiland. Het landschap is erg afwisselend: prachtige baaien en gezellige dorpjes. Er zijn tal van forten, kerken, musea... Het wordt ook het groene eiland genoemd, men ziet er vele olijfbomen, vijgenbomen en sinaasappelbomen. Homerus noemde Korfoe reeds het “mooie en rijke eiland”.
We rijden naar Gastouri en bezoeken er het Achillion paleis, gebouwd in 1890 als zomerresidentie voor keizerin Sissi. Het was een eerbetoon aan haar Griekse held Achilles, die werd gedood in de Trojaanse oorlog. Het is gebouwd in Pompeiaanse stijl en wordt door de ene als subliem ervaren en door de andere als een toppunt van kitch. Het bezoek loont zeker de moeite, en ook de tuinen zijn prachtig.
We gaan verder naar Paleokastritsa en bezoeken het Byzantijnse klooster, gewijd aan Moeder Gods: de Theotokos. Het klooster werd in 1228 gesticht, maar de huidige gebouwen dateren van de 17de en 18de eeuw. De kerk heeft een prachtig beschilderd plafond en beschikt over uitzonderlijke iconen.
Middagmaal en vrije tijd op het eiland.
In de namiddag nemen we de ferry terug naar Saranda.
Avondmaal en overnachting in het hotel Brillant****.

6de dag : SARANDA - GJIROKASTRA - BERAT

Na de stranden, de groene kustheuvels en het helder water van de Ionische Zee gaan we nu de ruige valleien en bergen in, kenmerkend voor het traditionele Albanië.
GJIROKASTRA, opgetrokken op de flank van een berg, is een echte museumstad. Met zijn nauwe en kronkelende steegjes, en zijn middeleeuwse woningen en torens is het een aantrekkelijk geheel dat wordt bekroond door het kasteel dat het Nationaal Wapenmuseum herbergt. Het kasteel en zijn wallen bieden tevens een prachtig vergezicht. Het wordt terecht de stad van “de duizend trappen” genoemd!
Van vallei tot vallei dringen we nog dieper de bergen in en bereiken een andere museumstad, BERAT, gebouwd op de flank van de berg Tomor (2415 m).
Avondmaal en overnachting in het hotel Tomorri****.

7de dag : BERAT - DURRES

Bezoek aan de stad “met de duizend ramen” en aan het museum van BERAT, waarboven een indrukwekkende middeleeuwse burcht uittorent. De stad leunt aan tegen een berg en bestaat uit kleine geplaveide straten met oude huizen.
We bezichtigen de Sint-Maria-Vllahernakerk uit de 13de eeuw, de kerk van de Heilige Drievuldigheid uit de 14de eeuw, één van de mooiste Byzantijnse kerken van Albanië en de Sint-Mariakathedraal uit de 18de eeuw, die nu echter het Onufrimuseum herbergt. Onufri was een 16de eeuwse schilder van fresco’s en iconen. We treffen er ook werk van andere schilders aan. We rijden naar beneden en steken via de brug van Gorica, gekend als de brug met de 7 bogen, de rivier Osum over. Middagmaal.
Daarna trekken we terug naar het noorden. Een paar valleien en een paar bergruggen verder belanden we terug aan de kust in Durres.
Avondmaal en overnachting in het ons bekende hotel Vivas***.

8ste dag : DURRES - TIRANA - BRUSSEL

Na het ontbijt vertrekken we naar Tirana. Vrije tijd in het centrum om wat te wandelen of laatste inkopen te doen.
In de late voormiddag, transfer naar de luchthaven voor onze Austrian Airlines-vlucht via Wenen naar Brussel, waar we ‘s avond landen.
Prijs en voorwaarden

Prijs per persoon : 1365 EUR
Toeslag single : 150 EUR

Met een ICTAM-begeleider Brussel-Brussel die zorgt voor de vertaling.


INBEGREPEN IN DE PRIJS :
- de vluchten Brussel - Tirana - Brussel via Wenen met Austrian Airlines-lijnvluchten
- de huidige luchthaventaksen : 188,97 EUR
- vol pension van het avondmaal van de eerste dag tot het ontbijt van de laatste dag
- verblijf in de vermelde 3, 4*-hotels of gelijkwaardig
- alle transport ter plaatse
- alle bezoeken en entrees zoals vermeld in het programma
- de lokale Franssprekende gids
- de Garantiefondspremie
- de BTW

TE VOORZIENE KOSTEN :
- taks bij aankomst Tirana : 10 EUR
- de dranken en persoonlijke uitgaven
- de lokale drinkgelden : 30 EUR
- de vergoeding aan uw begeleider : niet verplicht, maar welkom


AAN TE RADEN :
Een reisverzekering :
a) Volledige verzekering : bagage, ziekte, ongeval, bijstand, repatriëring onbeperkt, ANNULATIE (*) : 70 EUR
b) ANNULATIE (*) + bagage (geen bijstand) :
50 EUR
(*) ANNULATIE : 100 % van het gedekt kapitaal is verzekerd zonder franchise.

FORMALITEITEN :
De geldige identiteitskaart volstaat.


- Deze prijzen werden berekend op basis van de luchtvaarttarieven en -taksen van december 2008 en op basis van een minimum van 15 deelnemers.
- Voor de overige voorwaarden verwijzen we naar onze algemene voorwaarden.

Landkaart

terug => klik op de kaart

Onthaal | Plan v.d. site | Bestemmingen | Detail | Prijs | Algem. Voorwaarden | Begin pagina