BODENSEE

Vierlanden tocht :
Duitsland, Oostenrijk, Liechtenstein en Zwitserland

Jubileumjaar Sankt Gallen 612 - 2012

klik om te vergroten

7 dagen per autocar - Afreis : 6 mei 2012

.

Genieten van het zachte microklimaat, prachtige vergezichten op water en bergen, subtropisch aandoende tuinen, parken en wijngaarden!
Verkenning vanuit Bregenz over land en water : Lindau, het bloemeneiland Mainau, het schiereiland Reichenau,...De reis in detail

1ste dag : BRUSSEL - WORMS - ODENWALD - BAD WIMPFEN

Langsheen de Rijnvallei rijden we richting het Odenwald. Vrij middagmaal onderweg. We rijden verder naar Worms, een stad met een prestigieus verleden. Bezoek aan de kathedraal, een romaanse pijlerbasiliek die grotendeels tussen 1130 en 1181 werd opgetrokken. In Worms bevindt zich ook het grote Luther Memorial.
Ter hoogte van Heppenheim an der Bergstrasse volgen we een prachtige weg die het Odenwald doorkruist tot in Bad Wimpfen aan de Neckar vallei. Van ver herkent men het silhouet van het imposante Kaiserpfalz of keizerlijk paleis met de blauwe toren, het symbool van de stad. Deze pittoreske stad met prachtige vakwerkhuizen haalt herinneringen op aan de dynastie van de Hohenstaufen.
Avondmaal en overnachting in het hotel Am Rosengarten****, met zwembad.

2de dag : BAD WIMPFEN - TUBINGEN - UBERLINGEN - BREGENZ

Na het ontbijt, vertrek naar de oude universiteitsstad Tübingen. Van de ongeveer 85.000 inwoners zijn er zo’n 20.000 studenten. Samen met de toeristen bepalen ze het straatbeeld van de binnenstad. We maken een wandeling door het gezellige voetgangersgebied. De historische, middeleeuwse stadskern met zijn smalle, steile steegjes, het levendige marktplein met Raadhuis en astronomische klok en het schilderachtige Neckarfront met de Hölderlintoren betoveren ons. We rijden verder naar Uberlingen aan de oevers van de Uberlinger See. Vrij middagmaal. Deze vakantie- en kuurplaats heeft veel te bieden : een historische oude binnenstad, romantische straatjes en een weelderige plantengroei in de mooie tuinen en parken. De katholieke stadsparochiekerk St. Nikolaes Münster aan de Münsterplatz is de grootste kerk met gotische elementen aan de Bodensee. Deze dom is in verschillende etappen gebouwd. De betekenis van de kerk berust vooral op haar prachtige inrichting. We zetten onze tocht verder tot in Birnau. Bezoek aan de bedevaartkerk, gelegen op een vooruitgeschoven plateau boven de Bodensee. De kerk heeft een feestelijk barokinterieur met opvallende kleuren en veel licht. Vanaf het ruime voorplein voor de kerk ziet men de wijnstokken langs de helling en daaronder heeft men een prachtig uitzicht op de Bodensee. We volgen de oevers van het meer tot in Meersburg, een pittoresk stadje prachtig gelegen tussen de wijn- en boomgaarden. De Marktplatz is omrand met vakwerkhuizen en vormt het hart van de Oberstadt. Het is er gezellig wandelen door de voetgangersstraten. De stad wordt beheerst door één van de oudste kastelen van Duitsland, het ‘Altes Schloss’ daterend uit de 6de en 7de eeuw. Meersburg heeft een mooie promenade aan het meer, de ‘Seepromenade’, met zicht op de voorbijvarende rondvaartboten en het veer naar Konstanz.
Verder naar Bregenz.
Avondmaal en overnachting in het hotel Schwärzler****, met zwembad.

3de dag : BREGENZ, uitstap naar Pfänder en Lindau

Deze morgen maken we een wandeling door Bregenz. Deze tweeduizend jaar oude stad aan de Bodensee, met de Martinstoren in haar middeleeuwse stadskern, is ook voor liefhebbers van moderne architectuur een trekpleister geworden omdat die intussen mee het beeld van de stad heeft bepaald. Het culturele hoogtepunt is de jaarlijks terugkerende Bregenzer Festspiele. Een wereldberoemd muziekevenement waarbij opera’s als Tosca en Aïda opgevoerd worden op een bijzondere bühne in het meer.
Vervolgens maken we een rit met de Pfänderbahn of kabelbaan naar de top van de berg op 1064 meter hoogte. Al tijdens de rit genieten we van een grandioos uitzicht. Eenmaal op de Pfänder aangekomen, hebben we het beste uitzichtpunt op de hele Bodensee, de 240 bergtoppen van Oostenrijk, Zwitserland en Duitsland en het groene heuvelachtige landschap van het Bregenzerwald. Rondwandeling in het Alpenwildpark waar de wilde dieren in hun natuurlijke omgeving vertoeven. Vrij middagmaal en vrije tijd om van het uitzicht te genieten. We keren terug met de kabelbaan naar de stad. Daarna vertrekken we naar Lindau. Deze stad, gelegen op een eiland in de Bodensee is verbonden via een 156 meter lange brug met het vasteland. Het is eveneens een havenstad met een idyllische oeverpromenade, een prachtige haven, een middeleeuwse stadskern met een autovrij centrum met diverse kleine winkels en terrasjes. Vrije tijd om te kuieren door de stad.
We keren terug naar het hotel voor het avondmaal en de overnachting.

4de dag : BREGENZ - BODENSEE - MAINAU - REICHENAU

Na het ontbijt steken we de Duitse grens over en rijden we langs de oevers van de Bodensee tot Lindau. We rijden door tot Friedrichshafen. De stad ontstond in 1811 en werd genoemd naar koning Frederik (Friedrich) I van Württemberg. Haar bekendheid ligt ook bij het bedrijf Luftschiffbau Zeppelin, dat er van 1898 tot het begin van de Tweede Wereldoorlog luchtschepen produceerde.
Van hieruit maken we een boottocht op de Bodensee naar het bloemeneiland Mainau. Onder leiding van een plaatselijke natuurgids bezoeken we dit droomeiland, begroeid met de meest exotische planten en bomen. Het eiland is 45 hectaren groot. Met de ontvangsten van de bezoekers financiert de stichting de tuinaanleg, de beplantingen en het onderhoud van de historische gebouwen waaronder een barok kasteel, een kerk, vele serres en een vlindertuin. Van april tot oktober staan er in ieder seizoen duizenden planten in bloei. In mei zijn dat vooral de azalea’s en de rododendrons.
Vervolgens rijden we naar het kloostereiland Reichenau. Dit eiland is gelegen aan de Untersee en is het grootste eiland van de Bodensee. Sinds 2000 staat het eiland op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Elk van de drie dorpen die zich op het eiland bevinden, bezit een middeleeuwse abdijkerk. De scriptoria van die abdijen waren een baken van cultuuroverdracht in de vroege middeleeuwen. In de loop van de namiddag keren we terug langs het Zwitserse gedeelte van de Bodensee naar Bregenz.
Avondmaal en overnachting in het hotel.

5de dag : BREGENZ, uitstap naar Sankt Gallen en het Appenzellerland

Vandaag steken we de grens over naar Zwitserland en bezoeken we Sankt Gallen. Deze stad werd gesticht door de Ierse monnik Gallus, die hier in het jaar 612 een kerk bouwde.
In 747 kwam er een benedictijnenklooster, dat in de 9de eeuw een belangrijke bibliotheek kreeg. Vandaag, 1400 jaar later, is de bibliotheek van het benedictijnenklooster de voornaamste bezienswaardigheid van de stad.
In de bibliotheek, één van de mooiste rococo zalen in Zwitserland, kan men 170.000 gedrukte boeken en een bijzondere verzameling manuscripten daterend uit de Middeleeuwen bewonderen. We bezoeken er de tentoonstelling ‘De heilige Gallus 612/2012’ in het kader van het Jubileumjaar. In 1983 werden de bibliotheek en de kathedraal door UNESCO op de lijst van het Werelderfgoed geplaatst.
We maken een wandeling door de oude binnenstad met een groot aantal woningen met middeleeuwse houtgesneden erkers, talrijke kleine winkels in charmante steegjes en de Sint Laurenskerk. Vrij middagmaal en vrije tijd.
In de namiddag doorkruisen we het dorp Stein, gelegen op 823 meter hoogte, van waar we een uniek zicht hebben op het uitgestrekte heuvellandschap. We rijden verder naar het dorp Appenzell in het kanton Appenzell Innerhoden. Deze streek biedt landelijke tradities zoals de seizoenstrek of de terugkeer van kuddes uit de Alpenweides, volksdans en -muziek.
Wandeling en vrije tijd in de autovrije dorpskern vol mooie met beschilderingen versierde huizen. De knusse steegjes en talrijke kleine winkels nodigen uit tot flaneren en winkelen.
Via Gais en Stoss bereiken we de stad Altstätten in het hart van het Rijndal. We wandelen door de historische binnenstad met schilderachtige steegjes en overdekte galerijen en krijgen wat vrije tijd om eventuele aankopen te doen.
We keren terug naar Bregenz voor het avondmaal en de overnachting in het hotel.

6de dag : BREGENZ - LIECHTENSTEIN - ZURICH - BASEL - COLMAR

We rijden zuidwaarts naar het Vorstendom Liechtenstein. Het mag dan wel één van de kleinste landen van Europa zijn, maar het is bijzonder rijk aan geschiedenis en tevens een economische macht. We flaneren door de levendige oude binnenstad van Vaduz, de hoofdstad van dit vorstendom met 5000 inwoners. Het bekende Kasteel Vaduz, de officiële verblijfplaats van de vorst Hans Adam II, torent uit boven de stad.
We rijden verder naar Zurich, langs de oevers van de Walensee en de uitgestrekte Zurichsee. Deze laatste wordt hoofdzakelijk gevuld met water uit de rivier de Linth. Het water stroomt uit het meer via de rivier de Limmat in Zürich, die uiteindelijk in de Rijn uitmondt.
We komen aan in Zurich, de grootste stad van Zwitserland met : het Nationaal Museum, de Bahnhofstrasse, één van de duurste winkelstraten van Europa die het centraal station met de oevers van het meer verbindt, het historische Limmatquai met fraaie gildehuizen uit de 17de en 18de eeuw, de kathedraal Grossmünster, de laatgotische Wasserkirche, de Fraumünster kerk die uitkijkt over het Münsterhof, het stadhuis, het operagebouw en de St.-Peterskerk met Europa’s grootste klok.Vrij middagmaal. In de namiddag verkennen we te voet het oude stadscentrum.
Daarna verder naar Basel dat aan weerszijden van de Rijn ligt. De twee stadsdelen worden met elkaar verbonden door 7 bruggen. We maken een wandeling door de oude stad langs de 12de eeuwse Münster of kathedraal, het marktplein, het stadhuis en de talrijke romantische straten en steegjes.
We zetten onze tocht verder naar Colmar in de Elzas. In de beschermde binnenstad wandelen we even door de steegjes met haar typische kleurrijke met houten balken gestutte huizen.
Avondmaal en overnachting in het hotel Mercure Colmar Centre Unterlinden***.

7de dag : COLMAR - METZ - BRUSSEL

Na het ontbijt vertrek naar Metz, hoofdstad van de regio Lorraine (Lotharingen).
Te voet en met onze gids passeren we langs de place d’Armes; het Quartier des Iles met de place de la Comédie en haar theater; de citadel en de kerk Saint-Pierre-aux-Nonnains, die bekend staat als één van de oudste kerken van Frankrijk, het Arsenaal, gerenoveerd door architect Ricardo Bofill en de gerestaureerde place de la République. Vrij middagmaal.
Gegidst bezoek aan het Centre Pompidou Museum. Het Centre Pompidou-Metz is open sinds mei 2010. Dit moderne gebouw is een kunstwerk van het Frans-Japanse duo Jean de Gastines en Shigeru Ban. Het biedt onderdak aan tijdelijke tentoonstellingen die van het gelijknamige kunstencentrum van Parijs worden overgenomen. Daarnaast zijn er ook dansvoorstellingen, concerten, conferenties, filmprojecties,...
Na het bezoek terugkeer naar België waar we ’s avonds aankomen.

Prijs en voorwaarden

Prijs per persoon: 995 EUR
Singletoeslag: 155 EUR

Met een ICTAM-gids Brussel - BrusselINBEGREPEN IN DE PRIJS
- transport per luxe autocar met airco
- de wegentaksen
- verblijf in 3- en 4-sterrenhotels
- alle kamers met bad of douche en wc
- half pension (ontbijt + avondmaal)
- alle bezoeken en entrees zoals vermeld in het programma
- de Garantiefondspremie
- de B.T.W.

TE VOORZIENE KOSTEN
- de dranken en persoonlijke uitgaven
- de middagmalen
- de fooien: 30 EUR

AAN TE RADEN
Een reisverzekering van de Europese:
a) Volledige verzekering: bagage, ziekte, ongeval, bijstand, repatriëring onbeperkt, ANNULATIE: 100 % van het gedekt kapitaal is verzekerd zonder franchise. Premie: 40 EUR.
b) Bagage + ANNULATIE (zonder bijstand) 100 % van het gedekt kapitaal is verzekerd zonder franchise. Premie: 30 EUR.

- Deze prijzen werden berekend op basis van een minimum van 20 deelnemers.
- Voor de overige voorwaarden verwijzen we naar onze algemene voorwaarden.

Landkaart

terug => klik op de kaart

Onthaal | Plan v.d. site | Bestemmingen | Detail | Prijs | Algem. Voorwaarden | Begin pagina