NOORD & ZUID CYPRUS

klik om te vergroten

  • Volledige reisweg
  • Onschatbare culturele rijkdom
  • Natuurlijke schoonheid
  • Het Noorden : ongekend en authentiek

10 dagen per lijnvlucht TURKISH AIRLINES - Afreis : 5 mei 2013

.

Door de centrale ligging op het kruispunt van Europa, Azië en Afrika kende Cyprus een woelig verleden.
De Myceners brachten hier 3000 jaar geleden hun beschaving.
Vervolgens kwamen de Feniciërs, de Assyriërs, de Egyptenaren, de Perzen, de Romeinen, de Arabieren, de Venetianen, de Turken en uiteindelijk de Engelsen.
Allen hebben ze hun sporen nagelaten : antieke heiligdommen, Byzantijnse kerken, indrukwekkende kloosters rijk aan Byzantijnse kunst, kastelen van de kruisvaarders, gotische kerken en Venetiaanse omwallingen.



De reis in detail

1ste dag : BRUSSEL - ERCAN - KYRENIA/GIRNE

’s Morgens vroeg afreis met een lijnvlucht van Turkish Airlines van Brussel naar Ercan, via Istanbul.
Maaltijd in het vliegtuig. Aankomst in de namiddag, onthaal en transfer naar ons hotel in Kyrenia (in het Turks Girne), een mooi havenstadje in de schaduw van het indrukwekkende Kasteel van Kyrenia. Tijdens de volgende vier nachten overnachten wij in het Pia Bella Hotel****.

2de dag : KYRENIA/GIRNE

Bezoek van KYRENIA/GIRNE, een aangename, historische stad, en haar onmiddellijke omgeving. We beginnen met een uitstap naar het kruisvaarderkasteel SAINT-HILARION, op korte afstand van de stad in het Pentadaktylos of Vijf Vingergebergte (Besparmak in het Turks). Oorspronkelijk was dit een klooster dat door de Byzantijnen werd gebouwd op de plaats waar een Palestijnse heremiet in 372 overleed. De Lusignans verbouwden het tot een vesting, hoog gelegen op steile rotsen. Het speelde een belangrijke rol in de strijd om de controle van het eiland. Toen Saladin Jeruzalem veroverde, vonden niet enkel de Lusignans hier een nieuw koninkrijk maar ook tal van monniken en priesters, in dienst van de vroegere stroom bedevaarders, een nieuw onderkomen. Plots was Cyprus de meest vooruitgeschoven christelijke post in de oostelijke Middellandse zee. Deze winstgevende rol verschafte de middelen voor het bouwen van niet alleen de kruisvaardersburchten, maar ook kloosters. Prachtig vergezicht op Kyrenia en bij helder weer op het Taurusgebergte op het Turkse vasteland.
Verder rijden we naar BELLAPAIS, eveneens een dorpje gelegen aan de voet van het Pentadaktylosgebergte. We bezoeken de Bellapaisabdij, 220 m hoger gelegen in een ongelooflijk prachtig decor. We ondergaan de betovering van de fraaiste gotische ruïnes in de Levant. De abdij werd in 1205 gesticht als onderkomen voor Augustijnermonniken afkomstig uit Jeruzalem. Maar het belangrijkste gedeelte werd gebouwd in de 14de eeuw onder de koningen van de Lusignan dynastie (1192-1489). Mooie gotische bogen, een ruime refter, de kerk gebouwd in de bloeitijd van de Franse gotiek, en de sfeervolle binnenplaats die nu met cipressen is afgezoomd, getuigen van het rijk verleden van de “Abbaye de la Paix”, nog altijd een passende naam voor deze omgeving.
Voor het middagmaal worden we vergast op een tweegangenmenu van traditioneel Cypriotisch slow food.
In de namiddag ontdekken we de historische buurt omheen de haven van KYRENIA.
Alhoewel de wallen grotendeels verdwenen zijn, getuigen her en der overblijvende torens aan hun vroeger bestaan, net als de kronkelende straten, steegjes en de wirwar van oude Venetiaanse huizen met drie verdiepingen.
De haven in hoefijzervorm is met zijn zeilbootjes, het geweldige fort en de bergen als achtergrond wellicht de mooiste van de Middellandse Zee. We wandelen naar het fort gebouwd op de plaats van een Romeinse versterking, uitgebouwd door de Byzantijnen, vergroot door de Lusignans, aangepast aan een belegering met kanonnen door de Venetianen, en bezet vanaf 1570 door de Turken. In het grote fort zien we de getuigenissen van al deze bezetters maar we bewonderen in het bijzonder het Museum of The Shipwreck, waar we de zorgvuldige gerestaureerde resten en de vracht zien van een Grieks handelsschip dat tijdens een storm 2300 jaren geleden zonk.
We keren terug naar ons hotel.

3de dag : KYRENIA - uitstap Salamis & Famagusta/Gazimagusa

Vandaag ondernemen we een uitstap naar de oostkust van het eiland.
We bezoeken eerst het St.-Barnabas Klooster, opgericht naast het graf van de apostel Barnabas. Deze plek herinnert aan de rol die Cyprus gespeeld heeft in de geschiedenis van het christendom in het Middellandse Zeegebied.
Onze rit brengt ons naar de “Koninklijke Graven”, daterend uit de 8ste en 7de eeuw v. Chr., waarin de koningen of adellijke personages met dienaren en paarden begraven werden. In sommige graven werden voorwerpen gevonden met duidelijke Fenicische en Egyptische invloeden. De zgn. “Heilige Catharina Gevangenis” werd in de Romeinse periode over één van de graven gebouwd.
Verder naar SALAMIS, de meest uitgestrekte archeologische opgravingsite van Cyprus. De oudste overblijfselen dateren uit de 11de eeuw v. Chr. Salamis werd gesticht door stammen uit Griekenland en Anatolië die zich in de Bronstijd vestigden op Cyprus. De stad had een strategische ligging als belangrijke aanleghaven in de Middellandse Zee tussen Azië, Afrika en Europa. Door de eeuwen heen ging Salamis samen met de rest van Cyprus deel uitmaken van diverse invloedssferen, zoals de Perzische, de Griekse en het Romeinse Rijk alvorens herbouwd te worden als Constantia onder de Byzantijnse keizer Constantinus II in de 4de eeuw n. Chr. Bezoek onder meer aan het Griekse-Romeinse stoombad (sudatorium) en het Romeins theater.
In de namiddag bezoek van de omwalde stad FAMAGUSTA/GAZIMAGUSA, “een zeehaven van Cyprus” die Shakespeare koos als setting voor zijn tragedie Othello van 1603. De Oude stad is omringd door indrukwekkende Venetiaanse wallen, voorzien van 15 bolwerken. We richten onze passen naar de Citadel, ook bekend onder de naam Othello’s Tower, die door de Lusignans in de 12de eeuw opgetrokken werd tegen overzees gevaar. In 1492 herbouwden de Venetianen het fort. Getuige hiervan de Leeuwen van St.-Marcus die de toegangspoort opsmukken. Eveneens in de Oude Stad bezoeken we de gotische kathedraal van Sint-Nicolaas, nu de Lala Mustafa Pasja Moskee, gebouwd omstreeks 1300 naar het voorbeeld van de kathedraal van Reims. Het was hier dat de Lusignan koningen, na hun kroning in Nicosia, de symbolische titel van “Koning van Jeruzalem” ontvingen. Ook deze kerk werd na 1571 omgevormd in een moskee en voorzien van een minaret.
Terugkeer naar Kyrenia.

4de dag : KYRENIA - uitstap Morphou/Güzelyurt

We vertrekken en houden eerst even halt bij het Blauwe Huis (Mavi Kosk), gebouwd in 1973 door een bevriende ondernemer van aartsbisschop Makarios III, de eerste president van Cyprus van 1960 tot 1974. Blauw is natuurlijke de thematische kleur van het geheel. Verder zuidwestelijke richting naar MORPHOU, in het Turks Güzelyurt. De Turkse naam betekent “mooie plek”, verwijzend naar de prachtige baai en vruchtbare omgeving met z’n citrusvruchtenplantages. We bezoeken de Agios Mamas kerk, gebouwd tijdens de Byzantijnse periode en toegewijd aan de 12de eeuwse heilige Mamas. In het museum bevindt zich een mooie verzameling iconen uit de naburige orthodoxe kerken en vondsten uit sites van het Bronstijdperk, voornamelijk uit de naburige site van Toumba Tou Skourou. We rijden door naar VOUNI, een interessante site met een adembenemend panoramisch uitzicht.
Ons laatste bezoek vandaag is aan SOLOI (Soli Harabeleri), één van de 10 oude stadstaatkoninkrijken van Cyprus. Uit de Romeinse periode dateren onder meer een theater, dat plaats bood aan 4000 toeschouwers, een basilica en een agora. Goed bewaard gebleven mozaïekvloer beelden watervogels omringd door dolfijnen uit.
Terugkeer naar Kyrenia.

5de dag : KYRENIA - NICOSIA/LEFKOSIA - LIMASSOL

Na een ritje van een twintigtal minuten over een mooie weg, betaald door de Saoudi’s, komen we in NICOSIA/LEFKOSA aan. Hoofdstad van het eiland en gebouwd op de site van een oude stad uit het 2de millennium v. Chr. De heren van Lusignan maakten er een prachtige stad van met een koninklijk paleis en een 50-tal gotische kerken.
Het is de enige nog verdeelde hoofdstad in de wereld. De Green Line, bemand door UNO-soldaten, scheidt Noord-Nicosia als Turkse sector af van Zuid-Nicosia, de Griekse sector. Het verschil in sfeer is zeer opvallend : het rijke, bruisende EU gedeelte tegenover het sluimerend Turks gedeelte, echt het Midden-Oosten.
In het Turkse Noord-Nicosia bezoeken we eerst de Selimiye moskee, de voormalige St.-Sophiakathedraal. Deze kathedraal werd rond 1215 in gotische stijl opgetrokken in opdracht van de Frankische Lusignan-dynastie. Het is het belangrijkste gebouw van zowel het Griekse als het Turkse Nicosia. Na de Turkse verovering in 1571 werd het de voornaamste moskee van het eiland. Twee minaretten werden toegevoegd, terwijl alle beelden werden verwijderd. Maar het prachtige gotische lijnenspel bleef gelukkig behouden. Vlakbij ligt ‘The Bedestan’, waar we de overblijfselen van 2 kerken aantreffen. Uniek is de combinatie van Byzantijnse, Gotische en Venetiaanse architectuur. Tijdens de Turkse bezetting diende het als opslagplaats en overdekte markt. We lopen een lokale markt voorbij en houden halt bij de Büyük Khan of de Grote Herberg. Deze werd gebouwd net na de Turkse verovering van het eiland in 1570 door Muzaffer Pasha, de eerste Ottomaanse gouverneur, om er rijke handelaars onderdak te verschaffen. De oorspronkelijke caravanserail voor de handelaren is nu een bonte verzameling van kunstgalerijtjes, winkeltjes, restaurants en bars. Op het binnenplein werd in de loop der tijd een klein achthoekig heiligdom toegevoegd.
Het Ataturk Meydani (plein) door de inwoners beter gekend als Sarayonu, is sinds de Ottomaanse verovering het hart van het Turks leven in Nicosia. In het midden staat de Venetiaanse Zuil. Ze werd in 1489 van Salamis naar Nicosia verhuisd, als een eerbetoon aan de Venetiaanse heersers van Cyprus.
In de namiddag steken we de Green Line over en bezoeken het Griekse gedeelte van de stad.
We rijden langs de Venetiaanse omheining uit de 16de eeuw en houden halt aan één van de drie poorten die toegang gaven tot de stad : met name de mooi gerestaureerde Famagousta-poort.
Verder stoppen we aan de St.-Johanneskathedraal en het Aartsbisschoppelijk Paleis. In één van de vleugels bevindt zich het Museum van Byzantijnse Kunst, met prachtige oude ikonen.
Nadat we deze boeiende stad hebben bezocht, rijden we door naar Limassol waar we vijf nachten in het voortreffelijke Odyssia hotel*** verblijven.

6de dag : LIMASSOL

We beginnen bij de oude haven en bezoeken het kasteel van Limassol. Hier huwde Richard Leeuwenhart Berangère van Navarra die in 1191 koningin van Engeland werd.
Vervolgens rijden we naar het kasteel van Kolossi, prachtig voorbeeld van militaire bouwstijl. Eerst diende het als zetel van de Groot-Commanderij van de Tempeliers en later, na de val van Akko in 1292 als hoofdkwartier van de Ridders van de Orde van Sint-Jan van Jeruzalem.
Onderweg bezoeken we de Tempel van Apollo Ylatis, de god der bossen en schutspatroon van Kourion, destijds één van de belangrijkste heilige plaatsen van het eiland.
We eten er in een typisch restaurant, l’Ayios Ermogenis.
Vertrek richting KOURION, koninklijke stad uit de Oudheid en gekend als één van de meest spectaculaire archeologische vindplaatsen van het eiland. We bezoeken er het prachtige Grieks-Romeinse theater uit de 2de eeuw voor Christus, de villa van Eustolios, het huis van Achilles en dat van de Gladiatoren, het indrukwekkende Nymphaeum.
Terug naar ons hotel.

7de dag : LIMASSOL - uitstap naar PAPHOS

PAPHOS, een charmant havenstadje dat gedurende enkele eeuwen de hoofdstad was van het Antieke Cyprus. We vinden er meerdere antieke sites die opgenomen zijn in de lijst van het “Werelderfgoed”, beschermd door de UNESCO. Het is trouwens de geboorteplaats van Aphrodite, de godin van de Liefde en de Schoonheid en het oord waar ze werd vereerd.
Eerst houden we halt op een plaats die de naam draagt van Petra Tou Romiou, de Rots van Aphrodite, een grote rots die uit de zee verrijst, en volgens de overlevering de plaats waar Aphrodite uit de golven verrees.
We rijden door naar het bekende klooster van Agios Neofytos dat rond 1200 door een Cypriotische kluizenaar werd gesticht. De grot waarin hij zich vestigde, is volledig met fresco’s bedekt waarvan de oudste uit de 12de en 15de eeuw dateren. De kerk bezit een interessante collectie ikonen.
Verder bezoek aan een hellenistische necropool uit de 4de eeuw v. Chr. met indrukwekkende onderaardse tomben, uitgehouwen in de rots. Het was blijkbaar de laatste rustplaats voor notabelen en kreeg zo de naam van “Koninklijke Graven”. In het archeologisch park van Paphos bewonderen we prachtige mozaïeken in de Romeinse villa van Dionysos. In de nabijheid van de wallen van de oude stad vindt men de ruïnes van het kasteel van de Saranta Kolones uit de 12de eeuw dat waarschijnlijk werd gebouwd door de heren van Lusignan op een site van een Byzantijns kasteel. Verder aan de haven ligt het fort, een Byzantijnse vesting die in de 13de eeuw werd opgetrokken door de heren van Lusignan, ontmanteld in de 16de eeuw door de Venetianen en heropgebouwd en versterkt door de Turken. We eindigen de voormiddag met een bezoek aan het Kleine Odeon uit de 2de eeuw, nog altijd gebruikt om theater- en muziekvoorstellingen in op te voeren. Lunch in een visrestaurant.
In de namiddag stoppen we even bij Agia Solomoni, een ondergrondse christelijke grafkamer. Bij de ingang staat een heilige boom en volgens de traditie kan iedereen die iets persoonlijks in de boom hangt, rekenen op genezing van zijn kwalen. Vervolgens gaan we naar de kerk van Panagia Chrysopolitissa die in de 13de eeuw op de ruïnes van de grootste Byzantijnse basiliek van Cyprus werd gebouwd. We zien hier de Zuil van Sint-Paulus, waar volgens de traditie, St.-Paulus gegeseld werd voordat de Romeinse gouverneur Sergius Paulus zich tot het christendom bekeerde.
Terugkeer naar Limassol.

8ste dag : LIMASSOL - KYKKO en de wijndorpjes

Dichtbij het dorpje Pedoulas bezoeken we het bekende klooster van Kykko, gesticht in 1100 en opgedragen aan de Heilige Maagd. Hier wordt één van de drie ikonen bewaard die van de hand van Sint-Lucas zouden zijn. Aartsbisschop Makarios III, heeft er als novice verbleven. Volgens zijn wens werd hij begraven in Throni, op 3 km van het klooster, dichtbij zijn geboortedorp Panagia. In het nabijgelegen museum treffen we tal van prachtige Byzantijnse kunststukken aan.
We genieten in een typische taverne van een traditionele Cypriotische mezze met tal van lekkere schoteltjes, overgoten met lokale wijn.
’s Middags prachtige rit door verschillende pittoreske dorpjes.
We houden halt in OMODOS, één van de mooiste dorpen van de streek en ooit het leengoed van Jean de Brie, prins van Galilea.
We bezoeken de kerk van het Heilig Kruis en kuieren door de typische steegjes. Her en der bezichtigen we de oude huizen met hun kleine folkloristische verzamelingen. Op het marktpleintje nodigen tal van koffiehuizen uit om even te verpozen in het gezelschap van de lokale bevolking.
Terugkeer naar Limassol.

9de dag : LIMASSOL - uitstap naar LARNAKA

Uitstap naar LARNAKA, het oude Kition, één van de belangrijkste koninklijke steden van het Antieke Cyprus. In de opgravingen van Kition zien we de cyclopische rotsblokken van de Achaïers.
We rijden langs de zee de palmenboulevard af en stoppen bij de prachtige Sint-Lazaruskerk, oorspronkelijk gebouwd door Leo VI, keizer van Byzantium in de 9de eeuw. Ze werd gerestaureerd in de 17de eeuw en is één van de mooiste voorbeelden van Byzantijnse kunst. Volgens de legende zou Lazarus, nadat hij door Jezus uit de doden werd opgewekt, naar Cyprus zijn gekomen en er nog dertig jaar hebben verbleven. Hij werd er bisschop van Kition gewijd door de heilige Barnabas en de heilige Marcus.
In de nabijheid bezoeken we het Museum van de Pierides Stichting met z’n opmerkelijke Cypriotische kunstwerken. Op het einde van deze boulevard ligt het kasteel van Larnaka, gebouwd in 1625, waarin nu het Museum van de Middeleeuwen is gevestigd.
Op de weg naar Kiti, aan het grote zoutmeer van Larnaka ligt het moslimheiligdom Hala Sultan Tekesi, vierde belangrijkste bedevaartsoord na Mekka, Medina en Jeruzalem.
In Kiti bewonderen we in het kerkje van Panagia Angeloktistos, “gebouwd door de Engelen”, een uitzonderlijke mozaïek uit de 6de eeuw. Middagmaal.
We rijden naar CHOIROKOITIA, waar opgravingen de resten hebben blootgelegd van één van de oudste neolitische nederzettingen ter wereld.
Terugkeer naar Limassol.

10de dag : LIMASOL - ERCAN - BRUSSEL

Vrije voormiddag en rond de middag transfer naar de luchthaven van Ercan. Terugreis per lijnvlucht van Turkish Airlines naar Brussel via Istanbul. Aankomst is voorzien ’s avonds.



Prijs en voorwaarden

Prijs per persoon : 1695 EUR
Singletoeslag : 200 EUR

Met een ICTAM-begeleider Brussel - Brussel die zorgt voor de vertaling


INBEGREPEN IN DE PRIJS
- de lijnvluchten van TURKISH AIRLINES : Brussel / Istanbul / Ercan / Istanbul / Brussel
- de huidige luchthaven- en veiligheidstaks : 170,02 EUR
- verblijf in de vermelde hotels (of gelijkwaardig)
- vol pension, vanaf het avondmaal de eerste dag tot het ontbijt van de laatste dag (in Zuid Cyprus : inbegrepen bij de maaltijden ’s middags op excursie per persoon : 1/2 fles lokale wijn + 1/2 fles water + koffie)
- alle transfers en transport ter plaatse
- alle bezoeken en entrees zoals vermeld in het programma
- Franssprekende lokale gidsen
- de Garantiefondspremie
- de B.T.W.

TE VOORZIENE KOSTEN
- de overige dranken en persoonlijke uitgaven
- de fooien : 50 EUR

AAN TE RADEN
- een reisverzekering prestige, waarvoor we samenwerken met de Europese (REF 0420-ICTN-010912) :
a) VOLLEDIGE verzekering: bagage, ziekte, ongeval, bijstand, repatriëring onbeperkt, ANNULATIE (*). Premie : 105 EUR.
b) bagage (geen bijstand) + ANNULATIE (*). Premie : 75 EUR.
(*) ANNULATIE : 100% van het gedekt kapitaal is verzekerd zonder franchise

FORMALITEITEN
Voor Belgen volstaat de identiteitskaart.

GEZONDHEID
Geen inentingen verplicht.

* Deze prijzen werden berekend op basis van de luchtvaarttarieven en -taksen van februari 2013 voor de prestaties in het land van bestemming, en op basis van een minimum van 15 deelnemers.
* Voor de overige voorwaarden verwijzen we naar onze algemene voorwaarden.

Landkaart

terug => klik op de kaart

Onthaal | Plan v.d. site | Bestemmingen | Detail | Prijs | Algem. Voorwaarden | Begin pagina