U heeft interesse voor een reis die wij niet aanbieden dit jaar.

Mocht u deze reis in groep willen organiseren, zijn de programma details hier online beschikbaar, maar dient u met ons contact op te nemen voor verdere uitwerking van de reisvoorwaarden.

DE DORDOGNE

De wieg van de prehistorie en van de levenskunst

Kennismaking met de Perigord

In de Dordogne, voor uw comfort, een 3-sterren hotel in Saint-Cyprien, middeleeuwse stad
   nabij Sarlat-la-Canéda
Vol pension in de Perigord !
Gevarieerde uitstappen en bezoeken inbegrepen

9 dagen per autocar - Afreis : 18 september 2005

.De reis in detail

1ste dag : BRUSSEL - SAINT-CYPRIEN

We nemen de autoweg door het industriele deel van Noord-Frankrijk en rijden verder door het Franse platteland, waar uitgestrekte velden en bossen elkaar afwisselen, om in de Loire-vallei aan te komen in de buurt van Orléans. Vrij middagmaal onderweg. Voortzetting naar Châteauroux, in het Indre departement. We rijden door de Limousin en maken in de namiddag een met emotie beladen korte halte in het dorp ORADOUR-SUR-GLANE, waarvan de totale bevolking op 10 juni 1944 door de SS-elitedivisie “Das Reich” afgeslacht werd. Verder naar de PÉRIGORD NOIR. De naam verwijst naar de donkere wouden van eiken, kastanjebomen en dennen waarmee de hoogvlakte is bedekt. De huizen, kastelen en kerken zijn opgetrokken uit goudgele kalksteen van de streek en hebben schuine daken met ‘lauzes’ of kleine platte dakpannen van een warmbruine kleur. Aankomst in SAINT-CYPRIEN. Welkomstaperitief. Avondmaal en overnachting in het hotel de l’Abbaye***.

2e dag : SAINT-CYPRIEN - uitstap Eyzies-de-Tayac & Lascaux, Les Jardins du Manoir d’Eyrignac

Uitstap naar EYZIES-De-TAYAC, de hoofdstad van de Prehistorie, in de vallei van de Vézère. Bezoek aan de Grotte du Grand Roc, ongetwijfeld een van de mooiste van de streek, niet omwille van zijn grootte, maar door de ongelofelijke verscheidenheid aan stalactieten en stalagmieten van alle vormen en kleuren. Vervolgens bezoek aan l’Abri Pataud: overblijfselen van beschavingen daterend van 33.000 tot 18000 v.Chr. Stratigrafische doorsneden tonen beenderen, voorwerpen van vuursteen en overblijfselen van vuurplaatsen die in situ zijn bewaard. In het museum zien we de voorwerpen en beenderen die tijdens de opgravingen gevonden werden. Bezoek aan het Musée National de Préhistoire, het prehistorisch museum dat de belangrijkste paleolitische verzameling van Frankrijk herbergt. Middagmaal in een restaurant gelegen in Eyzies.
’s Namiddags bezoeken we nabij MONTIGNAC de grot van Lascaux II, die in in feite een reproductie is van de oorspronkelijke grot die 200 m verder gelegen is. We eindigen de dag met een bezoek aan
LES JARDINS DU MANOIR D’EYRIGNAC, een van de mooiste tuinen van Frankrijk. Het zijn vooral bomen- en plantentuinen bestaande uit buxus, taxus en haagbeuk, alsook cipressen om een stukje Italië in deze tuin te brengen. Avondmaal en overnachting in het hotel.

3e dag : SAINT-CYPRIEN - uitstap rond Bergerac (Périgord Pourpre)

Na de vallei van de Dordogne gevolgd te hebben bereiken we het wijnkasteel van MONTBAZILLAC midden in een zee van wijngaarden. Zijn vermaarde wijn smaakt heel goed bij een ander lokaal product van de Périgord, nl. de ‘foie gras’. Bezoek aan het kasteel uit de 16e eeuw, dat een geslaagd compromis is tussen de militaire architectuur en die uit de Renaissance, gevolgd door een degustatie.
Vervolgens vervoegen we weer de oevers van de Dordogne en bezoeken we BERGERAC, de stad van Cyrano, de held van Edmond Rostand. Op de place de la Myrpe verrijst trouwens het standbeeld van Cyrano de Bergerac. We bezoeken in het voormalige recollectenklooster (Cloître des Récollets) la Maison des Vins. Vertrek naar het kasteel van TIREGAND. Gelegen op de wijngaardheuvels van Pécharmant (een robuuste rode wijn) overheerst dit kasteel majestueus de vallei van de Dordogne. Het eerste kasteel van Tiregand (13e eeuw) werd gebouwd door Edward Tyrgan, een natuurlijke zoon van koning Hendrik III van Engeland. Bezoek aan de wijngaarden en wijnkelders van het kasteel, gevolgd door een degustatie. Terugkeer naar SAINT-CYPRIEN. Avondmaal en overnachting.

4e dag : SAINT-CYPRIEN - uitstap rond Sarlat-la-Canéda

’s Morgens bezoek van SARLAT-LA-CANEDA, gelegen in het hart van de Périgord Noir. Wandeling in het oude Sarlat om de typische architectuur van de Périgord en enkele mooie fraai gerestaureerde herenhuizen uit de 14e tot de 17e eeuw te bewonderen, waaronder la Maison de La Boétie (1525), de boezemvriend van Montaigne. Vertrek naar de bastide DOMME, ook wel de ‘acropolis’ van de Périgord genoemd. De bastide werd in 1283 in opdracht van koning Filip de Stoute gebouwd. Boven op de uitstekende rots ontvouwt zich een weids uitzicht over het dal van de Dordogne. In 1307 zou de pas gebouwde bastide, bezit van de Koning van Frankrijk, als gevangenis dienen van de Tempeliers. Domme speelde een belangrijke rol tijdens de Honderdjarige Oorlog. Tijdens de Godsdienstoorlogen maakte in 1588 de aanvoerder van de hugenoten, Geoffroi de Vivans, zich dankzij een list meester van de bastide.
Middagmaal in het restaurant “Le Relais des 5 Châteaux” in Vézac.
’s Namiddags bezoek aan het kasteel van CASTELNAUD (12e - 16e euw) en zijn museum van middeleeuwse oorlogvoering. Vanaf het terras kan men genieten van een fantastisch uitzicht over een van de mooiste landschappen van het Dordogne-dal.
Vervolgens halte in het versterkte dorp LA ROQUE-GAGEAC, schitterend langs een meander van de Dordogne gelegen. Gebouwd aan de voet van hoge grijze rotsen die met groene eiken zijn bedekt, weerspiegelen zich de huizen met hun daken van platte stenen of pannen in de rivier. Het dorp dat in de Middeleeuwen een stadje van 1500 inwoners was, kan enkele wonden uit het verleden niet verhelen. Dicht bij de romantische kerk getuigt het elegante Manoir de Tarde van de invloed van de familie Tarde over het stadje. De beroemdste telg is kanunnik Jean Tarde, een 16de-eeuwse humanist, vriend van Galilei.
Tenslotte ronden we de dag af met een boottochtje aan boord van een “gabarre” met prachtige uitzichten op de kastelen van Fayrac, Marqueyssac, Castelnaud en Lacoste. Terugkeer naar het hotel.

5e dag : SAINT-CYPRIEN - uitstap Montpazier, Beaumont & Cadouin

’s Morgens bezoek aan het kasteel van BIRON en van de bastide van MONTPAZIER, gebouwd in 1284 onder de Engelse koning Edward I. Montpazier is de best bewaarde bastide van de Périgord.
Middagmaal in het restaurant van de bastide. ’s Namiddags, bezoek aan de bastide de BEAUMONT, eveneens een belangrijk bolwerk dat in naam van koning Edward I in 1272 door de baljuw van Guyenne werd gesticht. De prachtige versterkte poorten, zoals deze van Luzier, bestaan nog steeds. De kerk uit de 13e eeuw met zijn twee massieve torens bij de hoofdgevel en zijn versterkte abside getuigen van zijn militaire rol van weleer. Tenslotte bezoeken we de abdij van CADOUIN en zijn kloostergang, die aan het einde van de 15e eeuw in flamboyant-gotische stijl werd gebouwd. Terugkeer naar het hotel. Avondmaal en overnachting.

6e dag : SAINT-CYPRIEN - uitstap in de Limousin en de Quercy

’s Morgens vertrek naar CARENNAC op de oever van de Dordogne. Wandeling in dit geclasseerd en bekoorlijk dorp. Middagmaal. Verder naar BEAULIEU-SUR-DORDOGNE waar we de Romaanse abdijkerk bezoeken, waarbij we vooral het zuidportaal uit 1125, een van de eerste meesterwerken van Romaanse beeldhouwkunst bewonderen. Het stelt de “Terugkeer van Christus” voor ter aankondiging van het Laatste Oordeel. Vervolgens ontdekking van het dorpje COLLONGES-LA-ROUGE, waarvan het kerkje en oude woonhuizen uit de kenmerkende purperen zandsteen zijn opgetrokken. De uit de 11de en 12de eeuw daterende kerk werd in de 16e eeuw tijdens de Godsdienstoorlogen versterkt. Terugkeer naar het hotel. “Dîner gourmand” en overnachting.

7e dag : SAINT-CYPRIEN - BRUSSEL

We verlaten deze mooie regio. Vertrek naar Brussel via Limoges, Bourges en Parijs.
Halte onderweg voor een vrij middagmaal. In de vroege avond komen we in Brussel aan.Prijs en voorwaarden

Prijs per persoon : 1090 EUR
Singletoeslag : 145 EUR


Met een Ictam-gids Brussel - Brussel die zorgt voor de vertaling

INBEGREPEN IN DE PRIJS
- transport per autocar met airco
- de diensten van een tweede chauffeur Brussel - Parijs -Brussel
- verblijf in Saint-Cyprien, in het hotel de l’Abbaye***
- alle kamers met bad of douche en wc
- het welkomstaperitief
- vol pension behalve middagmaal van dag 1 en 7, met in Dordogne een 1/4 wijn en koffie inbegrepen
- een “dîner gourmand” tijdens uw verblijf
- alle entrees en bezoeken zoals vermeld in het programma
- de diensten van lokale Franssprekende gidsen voor de bezoeken in Dordogne van dag 2 tot 6
- de B.T.W.
- de Garantiefondspremie

TE VOORZIENE KOSTEN
- de persoonlijke uitgaven
- de dranken tijdens de maaltijden behalve in Dordogne (1/4 wijn en koffie inbegrepen)
- de middagmalen van dag 1 en 7
- de fooi voor de Ictam-gids : 9 EUR
- de fooien voor de chauffeurs : 7 + 2 = 9 EUR
AAN TE RADEN
een reisverzekering :
a) Volledige verzekering : bagage, ziekte, ongeval, bijstand, repatriëring onbeperkt, ANNULATIE : 100 % van het gedekt kapitaal is verzekerd zonder franchise. Premie : 25 EUR
b) Bagage + ANNULATIE (zonder bijstand) 100 % van het gedekt kapitaal is verzekerd zonder franchise.
Premie : 15 EUR

- Deze prijzen werden berekend op basis van de taksen van november 2004, en op basis van een minimum van 20 deelnemers. Voor de overige voorwaarden verwijzen we naar onze algemene voorwaarden.

Landkaart

terug => klik op de kaart

Onthaal | Plan v.d. site | Bestemmingen | Detail | Prijs | Algem. Voorwaarden | Begin pagina