EUROPESE CULTURELE HOOFDSTEDEN 2011 :

TURKU en TALLINN
en bovendien :
Gotland en Hanzestad VISBY

Rondom de Baltische Zee

klik om te vergroten


  • Drie historische steden
  • Scandinavische vergezichten
  • Stadsbezoek in Helsinki

8 dagen per lijnvliegtuig   - Afreis : 17 juni 2011

.

De Oostzee of Baltische Zee, bijna een binnenzee, verenigt aan haar kusten niet minder dan 10 verschillende landen. Ja, met elk hun eigen geschiedenis, maar toch ook met veel gemeenschappelijke kenmerken. Eerst en vooral economisch: de Scandinavische Vikingen dreven rond 800 AD vooral handel met het huidige Noord- en Oost-Europa en met Rusland; en de Duitse Hanze had in de late middeleeuwen handelsposten en vertegenwoordigingen op de kusten en eilanden van de Oostzee. Daarenboven waren op politiek vlak de Scandinavische en Baltische landen gedurende lange periodes verenigd onder dezelfde kroon, afwisselend de Deense en de Zweedse, die dan regelmatig overhoop lagen met het Duitse of Russische Rijk. De zelfstandige staten, zoals we ze nu kennen, zijn pas ontstaan gedurende de laatste honderd jaar.
Het hoeft dan ook niet te verwonderen dat tot op de dag van vandaag sterke politieke, economische en culturele banden bestaan tussen de oeverlanden, en dat de Europese Unie Turku en Tallinn samen culturele Europese hoofdstad 2011 maakten.



De reis in detail

1ste dag : BRUSSEL - RIGA - VISBY

’s Morgens samenkomst in de luchthaven van Zaventem en afreis met een Air Baltic lijnvlucht naar RIGA, de hoofdstad van Letland en zeer mooi gelegen aan de oevers van de Dvina. Ze werd in 1201 gesticht door bisschop Albert, die aan het hoofd van de Duitse Orde stond en er een handelscentrum oprichtte. Indien aankomst zoals voorzien, korte panoramische stadsrondrit. We zien de resten en torens van stadswallen, het kasteel, de Sint-Pieterskathedraal, gesticht in 1211, is de grootste kerk van het Balticum.
Doorverbinding in de vroege avond naar VISBY, hoofdplaats van het Zweedse eiland Gotland. Aankomst en transfer naar het stadje waar intrek in het Solhem Hotel 3*. Avondmaal en overnachting.

2de dag : VISBY / GOTLAND

Ontbijt. Per bus vertrekken we uit Visby op ontdekkingstocht van Gotland, gelegen in de zuidelijke Oostzee en het grootste Zweedse eiland met een lengte van 125 km en een grootste breedte van ruim 50 km. Het landschap is vlak tot golvend.
De noordelijke helft is vooral met bos bedekt, terwijl de zuidelijke helft meer een kalkplateau met heide is. In de vroege en hoge middeleeuwen was het eiland, dankzij zijn strategische ligging, hét belangrijkste handelscentrum van Noord-Europa. De Vikingen (vanaf ruwweg 800 AD) hadden er reeds een handelspost.
Archeologische vondsten getuigen van hun talrijke contacten met de rest van Europa en verder (tot Rusland, Byzantium en het Arabische Middellandse Zeegebied). De grote bloeitijd kwam er in de 12de en 13de eeuw toen de hoofdstad Visby deel uitmaakte van de Duitse Hanzesteden. Vanwege de vele kerken uit die tijd wordt Gotland wel “het eiland van de honderd kerken” genoemd. Bijna elk van de kleine honderd historische parochies kan zich op zijn eigen eeuwenoude kerk beroemen. Halverwege de 14de eeuw werd het eiland door de Denen ingenomen. Dit leidde langzaam maar zeker tot het uiteindelijke verval. Na bezettingen door piraten, de Teutoonse Orde en de Denen werd het uiteindelijk bij de Zweedse kroon gevoegd in 1645. Tegenwoordig is het een populaire toeristische bestemming. Tijdens de rondrit zien we resten van de eeuwenlange geschiedenis van het eiland : een begraafplaats uit de Bronstijd, opgravingen uit de Vikingtijd, Romaanse en Gothische kerkjes met originele brandramen en fresco’s, het treinmuseum, de resten van het 12de eeuwse cisterciënzerklooster te Roma, het grootste Scandinavisch bergfort, een memoriaal uit WO I,... Onderweg rijden we langs oude vissersdorpjes, kleine haventjes en in het binnenland houden we halt bij een lokale schapenhouder. Middagmaal onderweg.
In de late namiddag terug naar Visby waar avondmaal en overnachting.

3de dag : VISBY - TURKU

Na het ontbijt volgt een geleid bezoek aan het stadje. Zoals reeds gezegd was Visby onder de Vikingen al een handelsknooppunt, maar het was pas vanaf het moment dat Duitse handelaars en Hanzekooplieden de stad gingen gebruiken als strategisch en commercieel centrum dat de bloei van Visby als Hanzestad aanving. Dankzij hun goede handelsrelaties met de rest van het Balticum, Oost- en West-Europa, torenden ze al vlug boven de lokale Gotlanders uit, wat hen natuurlijk kwetsbaar voor jaloezie maakte. Om zich te beschermen tegen de vijandige bevolking bouwden ze een 3,5 km lange stadsmuur, met verschillende torens en ingangspoorten, die nagenoeg intact tot ons is gekomen. Die bewees een eerste maal zijn nut toen de boeren uit het binnenland in 1288 in opstand kwamen tegen de “vreemde” stadsbewoners. Ook de meeste gebouwen uit het oude centrum dateren uit die periode. We zien er o.a. de stadsmuren, de ruïnes van de middeleeuwse Sint-Nicolaaskerk, de kruittoren, de kathedraal en de botanische tuin. Via middeleeuwse straatjes (o.a. strandgatan) bereiken we het interessante archeologische museum van de stad met mooie vondsten uit de prehistorie en de Vikingperiode. Laat middagmaal in het stadje.
In de namiddag, transfer naar de luchthaven van Visby en vertrek per Air Baltic vlucht naar Turku, via Riga.
Aankomst in het Finse Turku en transfer naar het centrum waar avondmaal en overnachting in het Sokos Hotel Seurahuone 3*.

4de dag : TURKU, culturele hoofdstad van Europa 2011

Ontbijt. Het tweetalige Turku (Fins/Zweeds) was de hoofdstad van het huidige Finland tot het aan het begin van de 19de eeuw die titel moest overlaten aan Helsinki. Vanaf de 13de eeuw gebruikten de Zweden deze kuststad als hoofdstad voor het ingelijfde Finse gebied en werd het ook het eerste bisdom. In 1809 moest Zweden Turku, en gans Finland, overlaten aan de Russen die van het land een grootvorstendom maakten en de hoofdstad verplaatsten. In 1827 werd het centrum voor 75 procent door een brand verwoest maar desondanks herbergt de stad nog een mooi aantal middeleeuwse gebouwen. Bezoek aan het historische centrum dat doorsneden wordt door de Aura-rivier. Naast de vele typische huizen rond het Kauppatori-plein zien we ook het middeleeuwse kasteel (het grootste in Scandinavië) aan de monding van de rivier, nu een historisch museum, en de kathedraal. Bezoek aan het Aboa Vetus (de Latijnse naam van Turku) museum. Het vertelt de geschiedenis van de stad en dat in een middeleeuwse omgeving.
Middagmaal in de binnenstad. In de namiddag hebben we tijd om een paar zaken te bezoeken in het kader van de culturele hoofdstad van Europa.
Avondmaal en overnachting in het Sokos Hotel Seurahuone 3*.

5de dag : TURKU - HELSINKI

Ontbijt. Per bus naar de huidige hoofdstad van Finland. Aankomst en begin van het stadsbezoek. Helsinki is een relatief jonge stad die in 1550 werd gesticht door de Zweedse koning Gustaaf I als commerciële tegenhanger voor Tallinn aan de overkant van de Baltische Golf. Zonder groot succes echter. Pas toen de stad de hoofdstad werd i.p.v. Turku ontwikkelde ze zich tot een echte hoofdstad. De meeste grote gebouwen dateren dus vanaf die periode : het Senaatsplein met de Universiteit, de Lutherse kathedraal en het regeringsgebouw, in neo-klassieke stijl, alle drie van de hand van Carl Ludvig Engel, een Duits architect. Een kleurrijke markt vindt plaats dicht bij de haven en rond het Kaivopuisto Park staan statige stadspaleizen. We zien verder het Olympisch stadium, de Finlandia Hall en de Finse Opera met het standbeeld van Finlands beroemdste componist : Jean Sibelius. Middagmaal tijdens het bezoek.
In de late namiddag naar het Sokos Hotel Presidentti 3, waar avondmaal en overnachting.

6de dag : HELSINKI - TALLINN

Vroeg ontbijt, waarna transfer naar de haven waar we een ferry nemen naar Tallinn. Aangename overtocht en aankomst te Tallinn iets na de middag. Middagmaal in een plaatselijk restaurant. Dan eerste panoramische rondrit van de stad. De stad werd, merkwaardig genoeg, voor het eerst in 1154 op een Arabische landkaart vermeld met de naam Ravala, dat later Reval werd, de naam die ze tot aan het begin van de 20ste eeuw zou voeren. In 1285 werd de stad, ondertussen onder Deens bewind, de meest noordelijke Hanzestad en kwam ze meer en meer onder Duitse invloed. Later werd ze zelfs bezit van de Teutoonse Orde (1345) en een belangrijk verdedigingspunt met sterke stadsomwallingen en 22 verdedigingstorens. Na de Zweden kwamen achtereenvolgens de Russische tsaren, enkele jaren onafhankelijkheid, de Sovjet-Unie en in 1991 werd Riga de hoofdstad van het onafhankelijke Estland dat ondertussen lid is geworden van de Europese gemeenschap. Avondmaal en overnachting in het Sokos Hotel Tallinn 4*.

7de dag : TALLINN, culturele hoofdstad van Europa 2011

’s Morgens bezoek aan de stad. Het middeleeuwse erfgoed is buitengewoon goed bewaard. De citadel of “bovenstad” met de gordel van verdedigingsmuren en het silhouet van de donjon, “de Grote Hermann”, is meer dan zeven eeuwen oud. De kathedraal werd gesticht in de 13de eeuw, maar werd vaak herbouwd. De oude stad of “benedenstad” is eveneens omringd door versterkingswallen (14de en 16de eeuw). De Sint-Olafkerk bezit de hoogste toren van het Balticum. Tallinn telt vele middeleeuwse huizen. Haar stadhuis, dat we onder meer bezoeken, dateert uit de 14de eeuw en heeft een renaissanceklokkentoren. Een van de bekoorlijkste monumenten van de oude stad is de Sint-Niklaaskerk uit 1250. Verder bezoeken we het Kumu Kunstmuseum en bezichtigen we de oudste nog functionerende apotheek van Europa.
In de namiddag bezoeken we het openluchtmuseum van Roc-al-Mare. We zien er een merkwaardige verzameling van volksarchitectuur.
Terug naar het hotel te Tallinn. Avondmaal en overnachting in het Sokos Hotel Tallinn 4*.

8ste dag : TALLINN - BRUSSEL

Ontbijt. Vrije voormiddag om te genieten van deze mooiste stad van het Balticum. Daarna transfer naar de luchthaven voor afreis met een Air Baltic lijnvlucht via Riga naar Brussel waar we ’s avonds aankomen.
Einde van een mooie reis.

Prijs en voorwaarden

Prijs per persoon : 1960 EUR
Singletoeslag : 350 EUR

INBEGREPEN IN DE PRIJS
- de Air Baltic lijnvluchten Brussel - Riga - Visby / Visby - Riga - Turku / Tallinn - Riga - Brussel
- de huidige luchthaventaks in Brussel, Riga, Visby, Turku, Tallinn : 183,61 EUR
- de ferry Helsinki - Tallinn
- alle transfers en transport ter plaatse in een airco autocar
- vol pension van het avondmaal van de 1ste dag tot het ontbijt op de laatste dag
- vermelde hotels of gelijkwaardig, alle kamers met douche of bad en wc
- de vermelde begeleide bezoeken en toegang
- de diensten van Frans- of Engelssprekende lokale gidsen
- de Garantiefondspremie
- de B.T.W.

TE VOORZIENE KOSTEN
- de dranken en persoonlijke uitgaven
- de fooien : 35 EUR

AAN TE RADEN
- een reisverzekering van de Europese Verzekeringen
a) bagage, ziekte, ongeval, onbeperkte repatriëring, bijstand, ANNULATIE :100% van het gedekt kapitaal is verzekerd zonder franchise : 95 EUR
b) ANNULATIE : 100% van het gedekt kapitaal is verzekerd zonder franchise + bagage (geen bijstand) : 70 EUR

FORMALITEITEN
Een Belgische identiteitskaart minstens geldig tot 3 maanden na uw terugkeer in België.

- Deze prijzen werden berekend op basis van de luchtvaarttarieven en -taksen en wisselkoers van november 2010 (1 EUR = 9,4 SEK) voor de gronddiensten in Zweden, en op basis van een minimum van 15 deelnemers.
- Voor de overige voorwaarden verwijzen we naar onze algemene voorwaarden.

Landkaart

terug => klik op de kaart

Onthaal | Plan v.d. site | Bestemmingen | Detail | Prijs | Algem. Voorwaarden | Begin pagina