Bourgondië

klik om te vergroten

8 dagen, per autocar - van zaterdag 7 tot zaterdag 14 september 2013

.

Onder leiding van Mevrouw Roseline De BroeDe reis in detail

1ste dag: BRUSSEL - TROYES

Vanuit Brussel rijden we ’s morgens, richting het pittoreske Troyes, in de Champagnestreek.
We maken een koffiestop in Vervins, de klassieke stop op de vroegere “Route des Belges”.
Tegen de middag, aankomst in Laon. Bezoek aan de kathedraal, kroon op de heuvel van een Karolingische hoofdstad en baken van de Karolingische Renaissance. De middagzon, die door de platte cisterciënzer absis valt, toont het prachtig wit schip van de eerste generatie gotische kerken, symbool van de 12de eeuwse ommekeer in de westerse geschiedenis. De heropleving van de civitas!
Vrij middagmaal in Laon.
‘s Namiddags, technische stop onderweg en bezoek van Troyes bij aankomst. Troyes is een ander soort symbool van de 12de eeuwse ommekeer: een stad die zich ontwikkelde dankzij de beroemde jaarmarkten waar Noord, voornamelijk de Vlaamse steden, en Zuid, voornamelijk de Noord-Italiaanse steden, handel dreven.
Avondmaal en overnachting in het hotel Mercure Troyes Centre 3*.

2de dag: TROYES - BEAUNE

‘s Morgens vertrekken we richting Montbard. Bezoek aan Fontenay, het best bewaarde cisterciënzerklooster van Frankrijk, gebouwd als protest tegen de pracht en praal van de Romaanse cluniacenzer architectuur en levensstijl.
Middagmaal in de omgeving.
‘s Namiddags, naar Vézelay. Bezoek aan de prachtige kerk van Maria Magdalena, op de heuvel boven het dal waar Pieter de Kluizenaar de menigte ter kruisvaart opzweepte. Met haar timpaan, de kapitelen en de prachtige middenbeuk is ze een waar hoogtepunt van de romaanse kunst en iconografie. En bovendien is ze startplaats van één van de traditionele bedevaartswegen naar Santiago de Compostela.
Verder naar Beaune. Avondmaal en overnachting in het hotel Mercure Beaune Centre 3*, ons verblijf voor de volgende 5 nachten.

3de dag: BEAUNE

‘s Morgens, bezoek aan Beaune (de middeleeuwse wijk, de binnenhoven, de hoofdstraten) en haar parel van Bourgondisch-Vlaamse architectuur. “L’Hospice de Beaune” werd opgericht door kanselier Rolin en zijn vrouw voor de behoeftige medemens. Overal zien we hun samengevlochten initialen als decoratiemotief. Deze bekwame kanselier en bestuurder zorgde niet enkel voor een flink gebouw maar voorzag werking en onderhoud door de stichting te begunstigen met de eigendom van een paar beroemde wijngaarden. Eeuwen prima caritatief werk!
Na het middageten, vertrekken we naar la Côte de Nuits. Bezoek aan het kasteel Clos de Vougeot, gevolgd door een wijn-en truffelproductenproeverij bij een wijnbouwer in Vosne-Romanée.
Terugkeer naar het hotel voor avondmaal en overnachting.

4de dag: uitstap naar DIJON en NUITS-SAINTS-GEORGES

Verkenning van de stad Dijon, hoofdstad van Bourgogne, zetel van het Bourgondische Hertogdom dat ooit probeerde de Lotharingse droom te herstellen.
We ontdekken de charme van het historisch centrum alsook de mooie abdij van Saint-Béningne (nu een kathedraal), illuster voorbeeld van de invloed van de Orde van Cluny tijdens de middeleeuwen. We bewonderen de mooie crypte daterend van het begin van de 11de eeuw met later toegevoegde dubbele zuilenrij, alsook de middeleeuwse zalen, prachtige afspiegelingen van de romaanse en gotische kunst.
Vrij middagmaal in Dijon.
‘s Namiddags, brengen we een bezoek aan het Imaginarium van Nuits-Saint-Georges. In het hart van de wijngaarden vinden we een interessante en vernieuwende voorstelling genaamd “Sacrée Vigne”. Het parcours “La magie des Bulles” (of “Sprankelende Betovering”) leidt ons binnen in de fascinerende wereld van niet alleen de crémant van Bourgogne, maar eigenlijk van de bruisende wijnen van de hele wereld. Een “sprankelend avontuur” dat we in schoonheid afsluiten met een gecommentarieerde proeverij.

5de dag: uitstap naar TOURNUS, TAIZÉ, CLUNY

’s Morgens, ontdekken we in Tournus nog de eenvoudige charme van de abdijkerk van Saint-Philibert.
Voortzetting naar Taizé voor een bezoek aan de oecumene kloostergemeenschap van Taizé, waar de geest van Frère Roger nog levendig aanwezig is.
Verder naar Cluny voor het middagmaal in een lokaal restaurant.
‘s Namiddags zien we in Cluny de imposante resten van wat ooit de grootste en mooiste kerk in het Westen was. De abdij was het toevluchtsoord van koningen, keizers en pausen. Eeuwen beheersten de abten het tijdsgebeuren. Tegen de pracht en praal van deze kerk en haar liturgie reageerde Bernard van Clairvaux in hevige geschriften, en stichtte in Cîtaux een anti-model van de beroemde abdij van Cluny. De aristocratische benedictijnen met zwarte pij op de heuvels, de cisterciënzers met witte pij in de dalen!

6de dag: uitstap naar AUTUN en CHALON-SUR-SAONE

Vertrek naar Autun, de zuidelijke toegangspoort tot de Morvan. We bezoeken er de Saint-Lazare kathedraal uit de 12de eeuw. Oorspronkelijk romaans werd ze later in gotische stijl verder uitgebouwd, wat we vooral zien in het schip en de toren. Het timpaan van Gislebert stelt het Laatste Oordeel voor.
We zetten onze weg verder naar Chalon-sur-Saône. Vrij middagmaal.
‘s Namiddags, bezoek aan het Museum Nicéphore Niepce waar we alles over de fotografie ontdekken : vanaf het prille begin tot aan de digitale beeldvorming.
We beëindigen deze dag met een aangename en gecommentarieerde boottocht van 1u30 op de Saône rivier met mooie zichten op de stad Chalon-sur-Saône en omgeving.

7de dag: BEAUNE - LANGRES - GRAND - NANCY

’s Voormiddags houden we halt te Langres, de stad van Diderot op de grens van het graafschap Champagne en het hertogdom Bourgondië. Haar geschiedenis gaat terug tot in de Keltische tijd en in haar omwallingen en versterkingen zijn resten te vinden uit alle periodes sinds de Gallo-Romeinen. In de stad zelf domineert de wijk van de kathedraal van de H. Mammès, die o.a. kerkmeubilair en het orgel uit de abdij van Morimond bevat. De kathedraal, met haar romaanse en gotische elementen, alsook de omringende gebouwen getuigen van de macht van de zetelende bisschop en zijn een echte stad in de stad. Het project voor de eerste echte cisterciënzer kloostergemeenschap werd hier door Etienne Harding aan de bisschop en het kathedraalkapittel voorgelegd in 1098. Een wandeling in de historische binnenstad is als een les in architectuurgeschiedenis : gotiek, Renaissance, barok, classicisme tot en met de eclectische- en neostijlen van de 19de eeuw wisselen er elkaar af.
Na het middagmaal in een restaurant in Langres en niet ver van waar Jeanne d’Arc is geboren, vinden we een prachtige Romeinse nederzetting te Grand, het oude Andesina, dat gewijd was aan Apollo Grannus. Talrijke pelgrims, waaronder de keizers Caracalla en Constantijn, kwamen er naartoe om een genezing af te smeken. Een groot en goed bewaarde mozaïek van de antieke basiliek en een amfitheater van 17.000 plaatsen getuigen van het belang van deze archeologische site.
Avondmaal en overnachting in het hotel Park Inn by Radisson 3*.

8ste dag: NANCY - BRUSSEL

Centraal in deze stad bezoeken we het prachtige Stanislasplein, naar de laatste Hertog van Lotharingen die een der mooiste stedelijke ensembles ter wereld verwezenlijkte. Emmanuel Héré, een jonge architect, tekende de gevels van de omringende gebouwen die een schoolvoorbeeld zijn van harmonie en evenwicht. Jean Lamour smeedde de prachtige hekken die hij bekleedde met bladgoud. Guibal was de beeldhouwer van de weelderige fonteinen van Amfitritis en Neptunus die in 1755 werden ingehuldigd. Dit wondermooi plein prijkt terecht op de lijst van het wereldpatrimonium van de Mensheid van de UNESCO en werd in 2005 volledig gerestaureerd. We bewonderen er belangrijke gebouwen als het Hôtel de Ville, l’Opéra-théâtre en het Musée des Beaux-Arts.
Bezoek aan het musée de l’Ecole de Nancy. Kunstenaars en ambachtslui laten hier omstreeks 1900 hun verbeelding de volle vrijheid om een nieuwe vormgeving uit te werken. Ze gaan terug naar de natuur en op de gevels zien we rozen en clematitis verschijnen die zich uiten in glas, ijzerwerk, houtbewerking en glas in lood. Pijlers lijken zo op bloemstengels en balkons tooien zich met honderden blaadjes terwijl tientallen vlinders en libellen op lampen en vazen verschijnen. De natuur is overal aanwezig, vol leven, schitterend gekleurd. We bezoeken dan ook het prachtige museum dat ons een genietbaar overzicht geeft van een tijd van intense creativiteit. Goed samengevat: “kunst is alles, kunst voor allen!”
Vrij middagmaal in Nancy.
Met spijt verlaten we deze mooie stad. Door deze streek der Lorreinen met haar werk- en levenslustige bewoners keren we terug naar Brussel.Prijs en voorwaarden

Prijs per persoon: 1250 EUR
Single supplement: 255 EUR

Met Ictam-gidse Mevrouw Roseline De Broe van Brussel tot Brussel

IN DE PRIJS BEGREPEN
- transport per luxe autocar met airco
- het verblijf in half pension in de vermelde 3* hotels of gelijkwaardig
- alle kamers met bad of douche en wc
- 4 middagmalen
- alle bezoeken vermeld in het programma
- de bezoeken en inkom in : Fontenay, Vézelay, Hôtel-Dieu in Beaune, kasteel Clos de Vougeot, wijndegustatie in Vosne-Romanée, kathedraal Saint-Bénigne en crypte in Dijon, Imaginarium in Nuits-Saint-Georges, abdijkerk van Saint-Philibert in Tournus, oecumenisch centrum van Taizé, Cluny, de Saint-Lazare kathedraal in Autun, Museum Nicéphore Niepce en boottocht op de Saône, site van Grand en musée de l’Ecole de Nancy
- de diensten van lokale Franssprekende gidsen in Fontenay, Beaune, Dijon en Cluny
- de BTW
- de Garantiefondspremie

TE VOORZIENE KOSTEN
- de dranken en persoonlijke uitgaven
- 4 middagmalen
- de fooien: 30 EUR


AAN TE RADEN
Een reisverzekering prestige van de Europese (polis ref. 0420-ICTN-010912):
a) Volledige verzekering: bagage, ziekte, ongeval, bijstand, repatriëring onbeperkt, ANNULATIE : 100 % van het gedekt kapitaal is verzekerd zonder franchise. Premie: 75 EUR.
b) Bagage + ANNULATIE (zonder bijstand) 100 % van het gedekt kapitaal is verzekerd zonder franchise. Premie: 55 EUR.

Alle bezoeken vermeld in het programma worden uitgevoerd maar niet altijd in dezelfde volgorde.

Deze prijzen zijn berekend volgens de taksen en tarieven van december 2012 voor een minimum van 20 personen.

Voor de overige voorwaarden verwijzen we naar onze algemene voorwaarden.

Landkaart

terug => klik op de kaart

Onthaal | Plan v.d. site | Bestemmingen | Detail | Prijs | Algem. Voorwaarden | Begin pagina