Champagne - Bourgondië

Het vruchtbare plateau van de Champagne, de beboste heuvels van de Morvan,
wijngaarden en vredige dorpen in Bourgondië
Tussen romaans en gotiek, een verhaal van vele breuklijnen
Dijon, Beaune, Autun, Vézelay, Fontenay, Pontigny...

klik om te vergroten

  • Uitgekiende themareis
  • Vanuit één charmehotel
  • Onderlegde gids

6 dagen - Van dinsdag 25 mei tot en met zondag 30 mei 2010

.

Onder leiding van de heer Guido Vandorpe



De reis in detail

1ste dag, dinsdag: BRUSSEL - SEDAN - VITRY-LE-FRANCOIS - SEMUR-EN-AUXOIS

Vanuit Brussel rijden we ’s morgens via Namen en de Franse Ardennen (Charleville-Mézières) naar de streek van de Marne. We komen aan in Vitry-le-François dat, zoals de naam doet vermoeden, in de 16de eeuw door koning Frans I werd gesticht. Middagmaal ter plaatse. We bezoeken deze versterkte stad, strategisch gelegen op het knooppunt van indertijd drie belangrijke kanalen. Het Wapenplein, de Collegiale Onze-Lieve-Vrouwkerk in klassiek barokke stijl en de heropgebouwde stadspoort Porte du Pont. Daarna bezichtigen we de ruïnes van de in de 12de eeuw door de H. Bernardus gestichte cisterciënzerabdij van Trois-Fontaines. Na dit bezoek verder naar Bourgondië waar we vijf nachten doorbrengen in het hotel-restaurant Hostellerie d’Aussois te Semur-en-Auxois. Avondmaal en overnachting in dit 3*-charmehotel.

2de dag,woensdag: SEMUR-EN-AUXOIS - de abdijen van Quincy en Fontenay

Na het ontbijt rijden we richting Tanlay waar we de resten van de abdij van Notre Dame de Quincy bezoeken. De bouw ervan werd begonnen door monniken van de abdij van Pontigny in 1133 en dankzij de vele schenkingen was het kloostercomplex zes jaar later al afgewerkt. In de 13de eeuw was het één van de belangrijkste abdijen van Europa met grote landerijen, wijngaarden, molens en hoeves. Tijdens de godsdienstoorlogen (16de eeuw) werd een deel van het complex vernield en na de Franse Revolutie verlieten de monniken noodgedwongen de site.
Het middagmaal is voorzien in Montbard.
’s Namiddags bezoeken we de tweede dochter van de abdij van Clairvaux: de abdij van Fontenay, gesticht in 1118, amper 20 jaar na de stichting van Cîteaux. Ook hier waren de H. Bernardus en zijn familie bij de stichting betrokken. Het is één van de mooiste voorbeelden van romaanse kloosterbouw en volgens het plan van de moederabdij. Na de Franse Revolutie werd ze tot papierfabriek omgebouwd maar door haar latere eigenaars zo goed mogelijk terug gerestaureerd. Terug naar Semur-en-Auxois, volgens de legende gesticht door Hercules op terugweg van Spanje naar Hellas. Het is een klein Bourgondisch versterkt stadje gelegen op een rotspunt. We wandelen in het middeleeuwse centrum met de Collegiale kerk uit het begin van de 13de eeuw in flamboyante gotiekstijl, de Sauvigny poort en de renaissancetoren met een typisch Bourgondisch dak.
Avondmaal en overnachting in ons hotel.

3de dag, donderdag: SEMUR-EN-AUXOIS - Langres en de abdij van Auberive

Ontbijt. ’s Voormiddags houden we halt te Langres, de stad van Diderot op de grens van het graafschap Champagne en het hertogdom Bourgondië. Haar geschiedenis gaat terug tot in de Keltische tijd en in haar omwallingen en versterkingen zijn resten te vinden uit alle periodes sinds de Gallo-Romeinen. In de stad zelf domineert de wijk van de kathedraal van de H. Mammès, die o.a. kerkmeubilair en het orgel uit de abdij van Morimond bevat. De kathedraal, met zijn romaanse en gotische elementen en de omringende gebouwen getuigen van de macht van de zetelende bisschop en zijn een echte stad in de stad. Het project voor de eerste echte Cisterciënzer kloostergemeenschap werd hier door Etienne Harding aan de bisschop en het kathedraalkapittel voorgelegd in 1098. Een wandeling in de historische binnenstad is als een les in architectuurgeschiedenis : gotiek, Renaissance, barok, classicisme tot en met de eclectische- en neostijlen van de 19de eeuw wisselen er elkaar af.
We verlaten het aangename Langres en rijden richting de abdij van Auberive, gelegen aan de oevers van de Aube en gesticht in 1135. Middagmaal in een nabijgelegen restaurant. Ook hier het typische “bernardijnse” grondplan. De monniken kanaliseerden de Aube en tapten het water af voor hun molens. De abdij beleefde haar hoogtepunt in de 13de eeuw. De neergang startte toen, vanaf Frans I, de koningen zelf de abten benoemden. De huidige gebouwen dateren uit de 18de eeuw en doen nu dienst als kunstencentrum. De overblijfselen van de oorspronkelijke gebouwen zijn de enige die nog te zien zijn in de Champagne.
Terug naar Semur-en-Auxois waar avondmaal en overnachting.

4de dag vrijdag: SEMUR-EN-AUXOIS - Beaune, Autun en Vézelay

Na ontbijt afreis naar BEAUNE. We bezoeken er de parel van de Bourgondisch-Vlaamse architectuur . “L’Hospice de Beaune” werd opgericht door kanselier Rolin en zijn vrouw voor de behoeftige medemens. Overal zien we hun samengevlochten initialen als decoratiemotief. Deze bekwame kanselier en bestuurder zorgde niet enkel voor een flink gebouw maar voorzag ook werking en onderhoud door de stichting te begunstigen met de eigendom van een paar beroemde wijngaarden. Eeuwen prima caritatief werk!
Voortzetting naar AUTUN, de zuidelijke toegangspoort tot de Morvan. We bezoeken er de Saint-Lazare kathedraal uit de 12de eeuw. Oorspronkelijk romaans werd ze later in gotische stijl verder uitgebouwd, wat we vooral zien in het schip en de toren. Het timpaan van Gislebert stelt het Laatste Oordeel voor.
Middagmaal in Autun.
’s Namiddags, verder naar Vézelay waar we de basiliek gewijd aan Maria Magdalena, een meesterstuk van de romaanse kunst dat op de werelderfgoedlijst van de Unesco staat, bezoeken. Het timpaan op het voorportaal verbeeldt op een prachtige manier de stichting van de katholieke kerk.
Terug naar Semur-en-Auxois. Avondmaal en overnachting.

5de dag, zaterdag: SEMUR-EN-AUXOIS - Dijon

Ontbijt. We maken kennis met de hoofdstad van Bourgondië, Dijon. Het zijn de grote hertogen van Bourgondië, in hun tijd het machtigste vorstenhuis van Europa, die Dijon in de 14de en 15de eeuw haar gezicht hebben gegeven. We zien o.a. het hertogelijk paleis, de Notre Dame-kerk, een mooi voorbeeld van Bourgondische gotiek en de resten van het huis van de abt van Morimond.
We kunnen enkele originele manuscripten van de abdij van Cîteaux bewonderen. Na de Franse Revolutie en de opheffing van het klooster gingen er meer dan 800 manuscripten uit Cîteaux verloren. Gelukkig heeft Dijon alleen al er nog een 244 bewaard. Vrij middagmaal.
Vrije tijd voor een persoonlijke verkenning van de stad.
Terug door het bevallige Bourgondische landschap naar Semur-en-Auxois waar avondmaal en overnachting.

6de dag, zondag: SEMUR-EN-AUXOIS - PONTIGNY - BRUSSEL

Ontbijt. Deze morgen bezoeken we de abdij van Pontigny. De abdij van Pontigny, gelegen in de vallei van Serein is de tweede dochter van Cîteaux en de enige die haar oorspronkelijke kerk heeft weten te behouden. Het is, met haar hoge schip, de grootste cisterciënzerkerk in Frankrijk en een voorbode van de Bourgondische gotiek. Haar abten waren vaak eveneens bisschoppen en kardinalen en de abdij was tot driemaal toe het toevluchtsoord van een aartsbisschop van Canterbury. In het koor is koningin Adèle, moeder van de Franse koning Filips-Augustus, begraven. Na het bezoek, verder naar Troyes waar we middagmalen. Daarna vatten we de terugreis naar België aan.



Prijs en voorwaarden

Prijs per persoon : 885 EUR
Singletoeslag : 135 EUR

INBEGREPEN IN DE PRIJS
- transport per luxe autocar met airco
- de wegentaks
- half pension in een 3*-hotel
- alle kamers met bad of douche en wc
- vijf middagmalen
- alle bezoeken en entrees zoals vermeld in het programma
- de Garantiefondspremie
- de B.T.W.

TE VOORZIENE KOSTEN
- de dranken en persoonlijke uitgaven
- het middagmaal in Dijon
- de fooien : 15 EUR

AAN TE RADEN
Een reisverzekering:
a) bagage, ziekte, ongeval, repatriëring, bijstand, ANNULATIE (*): 40 EUR.
b) ANNULATIE (*), bagage (geen bijstand): 30 EUR.
(*) ANNULATIE: 100% van het gedekt kapitaal is verzekerd zonder franchise.


FORMALITEITEN
De Belgische identiteitskaart volstaat.

- Deze prijzen werden berekend op basis van de tarieven en taksen van december 2009 voor de prestaties in het land van bestemming, en op basis van een minimum van 20 deelnemers.

- Voor de overige voorwaarden verwijzen we naar onze algemene voorwaarden.

Landkaart

terug => klik op de kaart

Onthaal | Plan v.d. site | Bestemmingen | Detail | Prijs | Algem. Voorwaarden | Begin pagina