DE KATHEDRALEN-ROUTE

De Gotische kathedralen,
een nieuw elan in een nieuw millennium

  • Belichting van het keerpunt van de Middeleeuwe
  • Bezoek aan de belangrijkste kathedralen in de bakermat van de gotiek
  • Onder leiding van Mevr. Roseline De Broe

4 dagen - Van dinsdag 22 tot en met vrijdag 25 juli 2014

.De reis in detail

1ste dag, dinsdag: BRUSSEL - LAON - REIMS - NOGENT-sur-SEINE

Ons eerste bezoek op deze tocht naar een boeiende scharnierperiode uit de geschiedenis is te LAON, Karolingische hoofdstad op een rotspunt aan de oever van een voorhistorische zee, l’Ile de France. Het economische dynamisme van deze stad op de handelsweg naar Vlaanderen was een doorn in het oog van Guibert de Nogent (1050-1124), exponent van de monastieke mentaliteit. Het was tevens de motor van de bouw van de O.L.V.- kathedraal van 1160 tot 1235 en zetel van een bloeiende school. Wij genieten van dit uniek vroeggotisch gebouw. We ronden de dag af met het bezoek aan Notre-Dame van REIMS (1211), een echte dochter van Chartres, de zalvings- en consecratiekerk van de monarchie. Hier komen de clair-obscur en het beeldhouwwerk tot volle rijpheid. Verder naar NOGENT-sur-SEINE. Intrek in Domaine des Graviers***, gelegen in een mooi park. Avondmaal en overnachting.

2de dag, woensdag: NOGENT-sur-SEINE - CHARTRES - PARIJS

Vertrek naar SENS en bezoek aan een ander model, de eerste volledig gotische kerk, de St.-Stefaanskathedraal. Aartsbisschop Henri Sanglier (1122-1142) begon met de bouw van deze parel van de vroeg-gotiek tussen 1130 en 1140. In het hart van het oude Gallo-Romeinse Frankrijk begint de gotiek als een omwenteling in de christelijke gevoeligheid die hier voor het eerst een nieuwe ruimtelijke expressievorm vindt. Na de geniale doorbraak te Sens, vinden we de synthese van de experimenten van de vroeg-gotiek in de kathedraal van CHARTRES (1194), toonaangevend voor de hoog-gotiek en vele latere kathedralen. We bewonderen er het grondplan, de met de gotiek verbonden brandglazen en beeldhouwwerken. Verder naar Parijs. Overnachting in hotel Ibis Paris Bercy Village**.

3de dag, donderdag: PARIJS - ST.-DENIS - PARIJS

Vertrek naar île de la Cité voor een bezoek aan Notre Dame de Paris, waar in de verbouwingen van 1225 heel duidelijk de invloed van Chartres aanwezig is.
Daarna op de rive gauche naar het Hotel de Cluny, dat een schitterend museum herbergt met schatten uit de middeleeuwse kunst.
In de namiddag vatten we het bezoek aan van de Sint-Séverinkerk met in haar koor een unieke getorste kolom en verder ook glasramen uit verschillende eeuwen.
Daarna bezoeken we de kathedrale basiliek van St.-Denis. De kathedraal te Sens betekent een keerpunt in de Middeleeuwen, een scheiding tussen een aristocratisch-monastieke wereld en een commerciële en sociale nieuwe orde die zich dynamisch opstelt in steden en universiteiten. De vroeggotische elementen vinden we nog terug in de vernieuwde delen onder abt Suger (1136) van de abdijkerk van St.-Denis. We bewonderen tevens de Koninklijke Graven.
We zullen het tijdens deze reisweg ook hebben over de dominerende figuur van Bernardus van Clairvaux.

4de dag, vrijdag: PARIJS - Pierrefonds - BEAUVAIS - AMIENS - BRUSSEL

Vertrek naar Beauvais. Onderweg maken we een fotohalte met koffiepauze aan het kasteel van Pierrefonds, aan de rand van het bos van Compiègne. Dit indrukwekkend kasteel werd door de architect Eugène Viollet-le-Duc volledig gerestaureerd in de 19de eeuw.
We doorlopen de verschillende fasen van de nieuwe kunst met nog twee uitstekende bouwwerken, nl. de hoogste gotische kathedraal te BEAUVAIS (1238) en het model van de hoog-gotiek met de kathedraal van AMIENS (1220). Einde van een boeiende tocht langs de monumenten en doorheen de geest van een van de scharnierperiodes in onze geschiedenis. We verlaten dit gotisch Frankrijk met bestemming Brussel, waar we in de loop van de avond aankomen.Prijs en voorwaarden

Prijs per persoon : 550 EUR
Singletoeslag : 130 EUR

Met ICTAM-gidse Mevrouw Roseline De Broe van Brussel tot Brussel

INBEGREPEN IN DE PRIJS
- transport per luxe autocar met airco
- de wegentaks
- verblijf in de vermelde hotels of gelijkwaardig
- alle kamers met bad of douche en wc
- half pension
- alle bezoeken en entrees zoals vermeld in het programma
- de diensten van een Franssprekende gids-conferencier in het Hotel de Cluny
- de Garantiefondspremie
- de B.T.W.

TE VOORZIENE KOSTEN
- de dranken en persoonlijke uitgaven
- vier middagmalen
- de fooien : 15 EUR

AAN TE RADEN
Een reisverzekering prestige van de Europese (polis ref. 0420-ICTN-010912) :
a) Volledige verzekering: bagage, ziekte, ongeval, repatriëring, bijstand, ANNULATIE (*). Premie : 50 EUR.
b) ANNULATIE (*), bagage (geen bijstand). Premie : 30 EUR.
(*) ANNULATIE: 100% van het gedekt kapitaal is verzekerd zonder franchise.

- Deze prijzen werden berekend op basis van de tarieven en taksen van december 2013 voor de prestaties in het land van bestemming, en op basis van een minimum van 20 deelnemers.

- Voor de overige voorwaarden verwijzen we naar onze algemene voorwaarden.

FORMALITEITEN
Belgische identiteitskaart volstaat.

Onthaal | Plan v.d. site | Bestemmingen | Detail | Prijs | Algem. Voorwaarden | Begin pagina