In het spoor van VICTOR HUGO


  • originele reisroute
  • een bezoek aan het onlangs geopende Louvre-Lens
  • het klank- en lichtspel “La cathédrale en couleurs” in Amiens
  • onder begeleiding van Kris Clerckx, reisjournalist voor o.m. Uitgeverij Lannoo - Editions Racine en auteur van “Sur les pas de Victor Hugo”

5 dagen - Van woensdag 2 tot zondag 6 juli 2014

.

Tijdens een vijfdaagse trip van Brussel naar Parijs ontdekken we de meest inspirerende plekken in het noorden van Frankrijk. De leidraad van onze reisroute zijn de locaties waar Victor Hugo inspiratie vond voor “Les Misérables”, “Le Notre-Dame” de Paris en tal van andere meesterwerken. Maar ook heel wat andere schrijvers en kunstenaars, met de impressionisten voorop, hebben zich door deze mooie streek en door het leven in de steden laten inspireren.
We starten de reis met een bezoek aan het onlangs geopende Louvre-Lens, we bezoeken Arras en in Amiens wonen we het klank- en lichtspel “Cathedrale en Couleur” bij.
Daarna reizen we richting Normandische kust met haar grillige kliffen en verrassend boeiende locaties zoals Dieppe, Varengeville-sur-Mer, Veules-les-Roses en Étretat. Vanaf Le Havre, waarvan de binnenstad door Unesco tot werelderfgoed werd erkend, slingert het reistraject langs de impressionistische oevers van de Seine. Achtereenvolgens gaat het naar Villequier, Saint-Wandrille en Rouen. Na een verkenning van het Giverny van Claude Monet bereiken we Parijs voor de finale van deze letterlijk én figuurlijk inspirerende reis.De reis in detail

1ste dag, woensdag: Brussel - Lens - Arras - Amiens

Vanuit Brussel reizen we naar Lens, waar we het recent geopende Lens-Louvre bezoeken. Dit filiaal van het Louvre in Parijs heeft haar start niet gemist en in de collectie zijn honderden topstukken te bewonderen.
Daarna volgt een verkenning van Arras, hoofdstad van het departement Pas-de-Calais. Een tijdlang maakte Arras deel uit van het graafschap Vlaanderen en dat verleden is er nog voelbaar en zichtbaar. In Arras maken we een wandeling in het spoor van Victor Hugo en Verlaine langs onder meer de Place des Héros (met belfort), de Grand Place en het Hôtel de Guines.
Daarna gaat het naar de Picardische hoofdstad Amiens, waar een bezoek aan de indrukwekkende kathedraal wordt gebracht. Intrek in hotel Mercure Cathédrale 3*.
‘s Avonds dineren we in de gezellige buurt van Saint-Leu en we eindigen met een prachtig klank- en lichtspel “La cathédrale en couleurs”.
Terugkeer naar het hotel en overnachting.

2de dag, donderdag: Amiens - Dieppe - Varengeville-sur-Mer - Veules-les-Roses - Etretat - Le Havre - Rouen

Vanuit Amiens reizen we richting Normandische kust, die zonder overdrijven als een van de meest inspirerende kusten ter wereld mag worden bestempeld. Vanaf havenstad Dieppe volgen we een pittoreske route met onder meer het kunstenaarsplaatsje Varengeville-sur-Mer. We bezoeken hier het kerkje Saint-Valéry en het zeemanskerkhof met het graf van de kubistische schilder Georges Braque.
Enkele kilometers verderop houden we halt in Veules-les-Roses, Victor Hugo’s favoriete badplaatsje in Normandië. Hugo ontdekte deze plek pas op latere leeftijd en hij verbleef toen steeds in de villa van zijn medewerker Paul Meurice. Net achter die villa had Hugo er zijn eigen grot, die we uiteraard gaan opzoeken. Voorts leidt een wandeling door dit charmante plaatsje langs de Veules, het kortste riviertje van Frankrijk.
We dalen verder af langs de kust en via Fécamp bereiken we Etretat, waar we van op het strand de bekende krijtbogen kunnen bewonderen. Een volgend stop is Le Havre, de bakermat van het impressionisme. Op het eind van de Tweede Wereldoorlog werd deze havenstad haast volledig plat gebombardeerd. De wederopbouw was grotendeels het werk van de Brusselse architect Perret, die voluit ging voor betonnen en strakke constructies. Het geheel gaf zo een bijzonder resultaat op architecturaal vlak, dat Unesco de binnenstad van Le Havre op de lijst van het werelderfgoed plaatste.
Avondmaal en overnachting in hotel BW de Dieppe 3* in Rouen.

3de dag, vrijdag: Rouen - Villequier - Saint-Wandrille - Rouen

De dag start met een bezoek aan Villequier, dat een van de meest bijzondere locaties is uit het levensparcours van Hugo. Hier vlakbij in de Seine verdronk in september 1843 zijn dochter Leopoldine. Literair leidde dit drama tot de dichtbundel “Les Contemplations”, en kort daarna begon Hugo ook aan “Les Misérables”. Het huis waar ze verbleef is intussen ingericht tot het Musée Victor Hugo, waarvan zowat elke kamer zicht had op de Seine.
Onderweg naar Rouen houden we halt aan de abdij van Saint-Wandrille. Tijdens ons bezoek vernemen we niet enkel straffe verhalen over monniken, want ook de enige Belgische Nobelprijswinnaar Literatuur Maurice Maeterlinck woonde hier enkele jaren aan het begin van de 20ste eeuw. Samen met zijn lief Georgette Leblanc stichtte hij hier een kunstenaarskolonie.
In Rouen volgt een bezoek aan de historische binnenstad met de klassiekers: de imponerende kathedraal, de Gros Horloge en de gemoedelijke buurt rondom de St-Macloukerk.
Onze verkenning door de stad brengt ons ook bij Jeanne d’Arc, die in Rouen op de brandstapel belandde. En van straffe en spannende verhalen gesproken: in Rouen ontstond Madame de Bovary van Flaubert. Bovenop al die literaire inspiratie ontdekken we ook heel wat plekken die door Monet en andere impressionisten op doek werden vereeuwigd. Een bezoek aan het musée des Beaux-Arts kan dus ook niet ontbreken.
Overnachting in Rouen.

4de dag, zaterdag: Rouen - Giverny - La Roche-Guyon - Saint-Germain-en-Laye - Parijs

Op deze vierde dag gaat het naar Parijs, maar we blijven eerst nog even in het impressionistische decor op en rond de Seine met een bezoek aan de tuinen van Monet in Giverny. Verderop maken we een korte stop aan het kasteel van La Roche-Guyon, waar nu kunstenaars resideren. Destijds werd hier aan Hugo gevraagd om binnen te treden als priester, maar hij bedankte vriendelijk. Tijdens de Tweede Wereldoorlog fungeerde het kasteel als schuilplaats voor de Nazi’s.
Onze middagpauze houden we in Saint-Germain-en-Laye, een historisch belangrijke stad aan de rand van het Forêt de Saint-Germain. Lodewijk XIV werd hier geboren en een korte wandeling door het kasteelpark leidt ons naar een van de mooiste panorama’s op Parijs.
In de loop van de namiddag komen we aan in Parijs, meer bepaald in de buurt van het Pantheon. We bezoeken er de crypte, waar Victor Hugo in het gezelschap van Zola en Dumas ligt opgebaard.
Daarna trekken we door Parijs, op verkenning naar plaatsen en locaties met een sterke literaire en artistieke connectie: de Sorbonne, de Jardin de Luxembourg, Saint-Sulpice, Le Procope en het Théâtre Odeon. Wie op het eind van de dag liever wat uitrust, zet zich hier simpelweg op een van de vele terrasjes.
Overnachting in hotel Kyriad Paris-Bercy Village 3* in Parijs. Avondmaal in een dichtbij gelegen restaurant.

5de dag, zondag: Parijs - Brussel

De slotdag begint met een monument dat voor altijd aan de persoon van Victor Hugo zal verbonden blijven: de Notre-Dame de Paris, die pas voor haar 850ste verjaardag nieuwe klokken heeft gekregen. Van boven op de toren overschouwen we Parijs en is het uitkijken naar Quasimodo of Esmeralda. En ze zijn er wel degelijk!
Vanaf de Notre-Dame de Paris gaat het te voet door het literaire en culturele hart van Parijs en onze wandeling eindigt met een bezoek aan het Maison Victor Hugo, dat gevestigd is aan het sfeervolle en prachtige place des Vosges.
Vooraleer we huiswaarts keren, groeten we nog enkele grote artiesten op het kerkhof van Père Lachaise.
Op de terugweg houden we even halt aan het kasteel van Pierrefonds. Dit prachtige kasteel aan de rand van het woud van Compiègne werd in de 19de eeuw gerestaureerd door architect Eugène Viollet-le-Duc, die in 2014 exact 200 jaar geleden werd geboren.
‘s Avonds, aankomst in Brussel.Prijs en voorwaarden

Prijs per persoon: 675 EUR
Single supplement: 195 EUR

Met Ictam-gids Kris Clerckx van Brussel tot BrusselINBEGREPEN IN DE PRIJS
- transport per luxe autocar met airco
- het verblijf in half pension in de vermelde 3* hotels of gelijkwaardig
- alle kamers met bad of douche en wc
- alle bezoeken vermeld in het programma
- de inkom voor : het belfort in Arras, het Musée Victor Hugo in Villequier, de abdij van Saint-Wandrille, het musée des Beaux-Arts in Rouen, de tuin van Claude Monet in Giverny, het Panthéon, de toren van Notre-Dame en het Maison de Victor Hugo in Parijs
- de diensten van een lokale Franssprekende gids in het Louvre museum in Lens en in de abdij van Saint-Wandrille
- de BTW
- de Garantiefondspremie

TE VOORZIENE KOSTEN
- de dranken en persoonlijke uitgaven
- de middagmalen
- de fooien: 20 EUR

AAN TE RADEN
Een reisverzekering prestige van de Europese (REF 0420-ICTN-010912) :
a) Volledige verzekering: bagage, ziekte, ongeval, bijstand, repatriëring onbeperkt, ANNULATIE : 100 % van het gedekt kapitaal is verzekerd zonder franchise. Premie: 50 EUR.
b) Bagage + ANNULATIE (zonder bijstand) 100 % van het gedekt kapitaal is verzekerd zonder franchise. Premie: 30 EUR.

Deze prijzen zijn berekend volgens de taksen en tarieven van december 2013 voor een minimum van 20 personen.

Voor de overige voorwaarden verwijzen we naar onze algemene voorwaarden.

Alle bezoeken vermeld in het programma worden uitgevoerd maar niet altijd in dezelfde volgorde.

FORMALITEITEN
Belgische identiteitskaart volstaat.

Onthaal | Plan v.d. site | Bestemmingen | Detail | Prijs | Algem. Voorwaarden | Begin pagina