Noord GRIEKENLAND

Macedonië, Thessalië en Epirus

klik om te vergroten

  • de vlakte, de bergen, de meren, de zee en de Olympusberg
  • de archeologische sites
  • de Byzantijnse kunst
  • een wijnproeverij in de regio van Naoussa
  • de Balkandorpen
  • de Meteora kloosters
  • het archeologisch museum in Thessaloniki

8 dagen per lijnvliegtuig - van zaterdag 1 tot zaterdag 8 juni 2013

.De reis in detail

1ste dag, zaterdag 1 juni : BRUSSEL - THESSALONIKI

’s Morgens vroeg, afspraak op de luchthaven. Alitalia-lijnvlucht naar Rome met doorverbinding naar Thessaloniki. Aankomst in Thessaloniki rond de middag.
Het is de tweede grootste stad en haven van Griekenland en de hoofdstad van Macedonië. Deze moderne Europese stad heeft geen historisch centrum, maar herbergt wel een uitzonderlijk historisch patrimonium in haar musea. De Romeinse of Byzantijnse gebouwen getuigen eveneens van een glorierijk maar woelig verleden.
Onthaal door onze gids en transfer naar het hotel AD Imperial 3*sup. Middagmaal in het hotel en wat vrije tijd.
In de late namiddag, panoramische rondrit door Thessaloniki, de grote zeestad aan de Thermaïsche golf: de Witte Toren, het symbool van de stad; de Rotonda; de crypte van St-Demetrius; de Galeriusboog die de overwinning van de keizer op de Perzen herdenkt; de oude stadsmuren.
Avondmaal en overnachting in het hotel.

2de dag, zondag 2 juni : THESSALONIKI - PELLA - LEFKADIA - NAOUSSA - KASTORIA

’s Morgens vertrek naar de ruïnes van Pella, de vermaarde hoofdstad van Filips II en Alexander.
De archeologische opgravingen van de site hebben een georganiseerde stad onthuld volgens een plan van Hippodamian gecentreerd op een grote agora waarvan de talrijke heiligdommen en de huizen met prachtige mozaïekvloeren getuigen van de kracht en de schoonheid van een ver verleden.
Daarna bereiken we de site van Lefkadia waar we de goed bewaarde Macedonische graftombes bezoeken.
Vervolgens bezoeken we een wijngaard in de regio van Naoussa, gekend om zijn wijnproductie.
Wijnproeverij en lichte lunch bestaande uit lokale specialiteiten alvorens te vertrekken naar Kastoria.
Kastoria, sinds eeuwen een stad van bontwerkers, is gebouwd op een gedeelte van het schiereiland te midden van de Orestiadameer.
Dit stadje is uitzonderlijk door het groot aantal Byzantijnse kerkjes verspreid over de stad. Er blijven er een vijftigtal over. De meesten werden gebouwd tussen de 9de en de 12de eeuw. De huizen van de bontwerkers zijn eveneens opmerkelijk maar bevinden zich vaak in een bouwvallige staat, een bewijs van hun authenticiteit.
Vrije tijd om te wandelen door de nauwe steegjes van de stad en langs de oevers van het meer om de prachtige landschappen en de daar talrijk aanwezige vogels te bewonderen.
Avondmaal en overnachting in het hotel Loggas 3*, gelegen op 7 km van Kastoria. Op 1000 meter hoogte biedt het hotel een prachtig zicht op de stad en het meer.

3de dag, maandag 3 juni : KASTORIA - DISPILIO - IOANNINA

Vertrek naar de site van Dispilio. In Avgi (Dispilio), niet ver van Kastoria, bevindt zich een neolithische site met paalwoningen, daterend van 5500 jaar voor onze jaartelling, waar momenteel nog opgravingen worden gedaan. Deze site is zeer goed bewaard gebleven. De grote ronde en rechthoekige stenen structuren en de talrijke palen met gaten hebben de mogelijkheid gegeven om bepaalde bouwtechnieken toe te passen om tot 2 verdiepingen hoge huizen te bouwen. De gebruikte materialen getuigen van verre uitwisselingen : kleien stempels, parels uit amber, malachiet, armbanden en schelpen. Miniatuur vaatwerken, een twintigtal menselijke en dierlijke figuurtjes, twee fluiten gemaakt uit beenderen en voedselresten dragen bij tot het unieke karakter van deze site. Er zijn momenteel studies gaande om de sociale structuren, de gebruiken en de identiteit van de inwoners beter te begrijpen.
Terugkeer naar Kastoria voor het bezoek aan één of twee Byzantijnse kerken waarvan sommige muurschilderingen met een grote historische en technische waarde herbergen (onder voorbehoud van de openingsuren).
Verder naar Ioannina, de hoofdstad van Epirus.
Vertrek per boot naar het eiland van Ali Pasha, midden in het Pamvotismeer. Dit groene eilandje wordt vandaag de dag bewoond door een honderdtal mensen die leven van de visserij en het toerisme. Op het eiland vindt men verschillende Byzantijnse kloosters (die ook als school gediend hebben tijdens de Turkse bezetting). Bezoek aan het huis van Ali Pasha dat omgezet werd in een museum en aan het Filantropinon-klooster. Tijdens de Ottomaanse bezetting hielden de orthodoxe priesters er een clandestiene school, vandaar de bijnaam ‘geheime school’. Het klooster, gesticht in de 13de eeuw en verbouwd in de 16de eeuw, herbergt prachtige fresco’s. Terugkeer naar Ioannina.
Wandeling door de oude stad met haar traditionele en nog steeds bewoonde huizen.
Avondmaal en overnachting in het hotel Palladion 3*.

4de dag, dinsdag 4 juni : IOANNINA - DODONI - ZAGOROHORIA - IOANNINA

Ontbijt en vertrek naar Dodoni.
In Dodoni, op 20 km afstand van Ioannina, ligt in een woeste bergomgeving het orakel van Zeus Naios, één van de bekendste orakelplaatsen van het oude Griekenland samen met Delphi en Amon. De priesters en priesteressen van het heilige bos zouden het geruis van de wind door de bladeren van de eiken interpreteren. Na dit bezoek, verder naar de regio van Zagorohoria. 46 Dorpen liggen verspreid tussen de wilde natuur van deze mooie bergachtige regio. De dorpen zijn bekend om hun schoonheid, architectuur en geschiedenis. Enkele van de mooiste en bekendste dorpen zijn : Megalo en Mikro Papingo (in de vallei van de Voidomatis rivier), Monodendri, Aristi, enz. We ontdekken enkele dorpen en de Vikos kloof, één van de mooiste en diepste kloven van Europa. De kloof bevindt zich in het midden van het Nationaal Park Vikos, gesticht in 1973. De fauna van het park bestaat uit grote roofdieren zoals beren, wolven en andere zeldzame diersoorten. De flora is er eveneens zeer rijk en uitzonderlijk. Terugkeer naar Ioannina. Avondmaal en overnachting.

5de dag, woensdag 5 juni : IOANNINA - METSOVO - METEORA - KALAMBAKA

Vertrek naar Metsovo, een klein pittoresk bergdorpje aan het Pindosgebergte, gelegen op een hoogte van 1160m. De oudere mensen dragen er nog de traditionele klederdracht (spannende broek, in stof of in wol), tsaropuques (stevige leren schoenen versierd met een pompon) aan de voeten, een bloes bedekt door een grote zwarte cape, een baret op het hoofd en een grote herderstok gesneden uit aardbeiboom in de hand.
Dit bergstadje is vermaard om de gerookte kaas, de zware wijn en de lokale ambachten (houtbewerkingen zoals prachtige wandelstokken).
Wandeling door de steegjes van het dorp op zoek naar zeer mooie kerkjes.
Daarna, verder naar Kalambaka.
In de namiddag, bezoeken we de 2 kloosters van de Meteora (in het Grieks, kloosters ‘hangend aan de hemel’). In een surrealistisch decor hebben zich hier sinds de 14de eeuw kloostergemeenschappen gevestigd. Deze praktisch onbereikbare kloosters, gebouwd op de toppen van indrukwekkende rotsen, boden bescherming en de nodige afzondering voor contemplatie aan de monniken. Vanaf de 17de eeuw werden talrijke kloosters geleidelijk aan verlaten. Slechts 6 kloosters zijn momenteel nog in gebruik. Sommigen werden terug in gebruik genomen na een periode van leegstand. Het Agios Stefanos-klooster is het enige klooster dat bewoond wordt door monniken. Dit bezoek zal ons meer leren over de uitzonderlijke kenmerken van het orthodoxe kloosterwezen. Terugkeer naar Kalambaka. Avondmaal en overnachting in het hotel Antoniadis 3*.

6de dag, donderdag 6 juni : KALAMBAKA - VERGINA - THESSALONIKI

Ontbijt met daarna vertrek naar Vergina.
Vergina (Aigéai) was de eerste hoofdstad van Macedonië, alvorens te worden vervangen door Pella. De archeologische site, door Unesco erkend tot werelderfgoed, werd ontdekt dichtbij het stadje Vergina in 1977. Op de grote tumulus bevinden zich een reeks graven waarvan het praalgraf van Filips II, vader van Alexander de Grote, het met fresco’s versierde graf van Persephone en het graf van de prins waarvan men overblijfselen heeft gevonden van een jonge man in een zilveren urne versierd met een kroon. Verder naar Thessaloniki.
Avondmaal en overnachting in het hotel AD Imperial 3*sup.

7de dag, vrijdag 7 juni : THESSALONIKI - uitstap naar DION en LITOCHORO

Na het ontbijt, bezoek aan het archeologisch museum dat Griekse kunstcollecties bevat, voornamelijk afkomstig van archeologische sites uit Macedonië, daterend uit de archaïsche en klassieke periode tot de laat Romeinse tijd. Men vindt er voorwerpen die ontdekt werden in de begraafplaatsen van Derveni en Sindos. Na dit bezoek, vertrek naar Dion, aan de voet van de Olympusberg, bij het dorp Malathria. Dion is een antieke stad in Piëria en één van de belangrijkste religieuze centra van het koninkrijk van Macedonië.
De stad dankt haar naam aan de nabijheid van een belangrijk heiligdom van Zeus. Volgens de mythologische traditie van Hesiodos, heeft Thyia, de dochter van Deucalion, twee zonen geschonken aan Zeus: Magnes en Makedion, die aan de voet van de Olympusberg woonden.
Lunch in een lokale taverne. In de namiddag gaan we naar het charmante dorpje Litochoro, eveneens aan de voet van de Olympusberg. We bezoeken het dorp te voet en hebben wat vrije tijd om te genieten van de aangename sfeer die er heerst.
Op het einde van de namiddag, terugkeer naar het hotel. Avondmaal en overnachting.

8ste dag, zaterdag 8 juni : THESSALONIKI - BRUSSEL

Ontbijt. In de voormiddag, transfer naar de luchthaven van Thessaloniki.
Vrij middagmaal.
In de namiddag, inscheping voor de Alitalia-lijnvlucht naar Rome met doorverbinding naar Brussel waar we in de late namiddag aankomen na een zeer mooie reis in deze onbekende regio.

Prijs en voorwaarden

Prijs per persoon : 1250 EUR
Singletoeslag : 145 EUR

Met een Ictam-begeleider Brussel-Brussel, die zorgt voor de vertaling

INBEGREPEN IN DE PRIJS
- de Alitalia-lijnvluchten Brussel - Rome - Thessaloniki en terug
- de huidige luchthaventaksen: 230,52 EUR
- het verblijf in 3* en 3*sup hotels
- alle kamers met bad of douche en wc
- vol pension, van het middagmaal van de 1ste dag tot het ontbijt van de laatste dag
- alle transfers ter plaatse per autocar met airco
- de bezoeken en entrees zoals vermeld in het programma: het huis van Ali Pasha, het Filantropinon-klooster, de 2 kloosters van de Meteora, de sites van Lefkadia, Dodoni, Vergina, Pella, Dion en Dispilio, het archeologisch museum in Thessaloniki
- de wijnproeverij in de regio van Naoussa
- de diensten van een Franstalige lokale gids gedurende de rondreis
- de Garantiefondspremie
- de BTW

TE VOORZIENE KOSTEN
- de dranken en persoonlijke uitgaven
- de lunch van dag 8
- de lokale fooien: 30 EUR

AAN TE RADEN
Een reisverzekering prestige, waarvoor we samenwerken met de Europese (REF 0420-ICTN-010912):
a) Volledige verzekering : bagage, ziekte, ongeval, bijstand, repatriëring onbeperkt, annulatie : 100% van het gedekt kapitaal is verzekerd zonder franchise.
Premie : 75 EUR.
b) Bagage + Annulatie (zonder bijstand) : 100% van het gedekt kapitaal is verzekerd zonder franchise. Premie : 55 EUR.

FORMALITEITEN
Een geldige identiteitskaart volstaat.

- Deze prijzen werden berekend op basis van de tarieven en taksen van januari 2013, en op basis van een minimum van 20 deelnemers.

- Alle bezoeken vermeld in het programma worden uitgevoerd, maar niet altijd in dezelfde volgorde.

- Voor de overige voorwaarden verwijzen we naar onze algemene voorwaarden.

Landkaart

terug => klik op de kaart

Onthaal | Plan v.d. site | Bestemmingen | Detail | Prijs | Algem. Voorwaarden | Begin pagina