In de voetsporen van SINT-IGNATIUS

Wandeling door het CATALAANS en BASKISCH LAND, de twee streken die belangrijk zijn in het leven van de stichter van de Jezuïeten.

JUBILEUMJAAR 2006

Naar aanleiding van de 450ste verjaardag van het overlijden van Ignatius van Loyola in 1556

headlines

10 dagen per autocar - van 4 tot 13 september 2006

.

In dit Noordelijke deel van Spanje vindt men een rijkdom aan monumenten en prachtige middeleeuwse steden.

Wat typisch is aan beide provincies is hun taal.
In Catalonië: het Catalaans dat beroemd is door zijn schrijvers vanaf de middeleeuwen tot nu. Ooit verboden is het nu de taal van 8 miljoen Catalanen.
In het Baskenland spreekt men het Euskara, een primitieve taal van voor de Indo-europese volksverhuizing. Het baskisch volk bezit dus een zeldzaam cultureel patrimonium. Het Baskisch is wel de ruggegraat voor de zeven baskische provincieën waarvan er drie in Frankrijk liggen.





De reis in detail

1ste dag, maandag 4 september : BRUSSEL - POITIERS

Afreis per autocar. De Franse grens over en met autosnelweg naar de Ile de France, waar we omheen Parijs rijden. De grote landerijen in het Noorden worden vervangen door bossen.
Lunch in een self-service wegrestaurant.
’s Namiddags rijden we door de vallei van de Loire, de tuin van Frankrijk.
Verder zuidwaarts komen we in de streek van de Poitou en bereiken onze eindbestemming van de dag.
We betrekken onze kamers in ons hotel rustig gelegen in een mooi park.
Hotel Le Bois de la Marche 3* in Poitiers - Liguge.

2de dag, dinsdag 5 september : POITIERS - AZPEITIA/ LOYOLA

Ons hotel ligt dicht bij de snelweg zodat we vlot onze tocht naar het zuiden kunnen verderzetten. Door de Poitou naar de streek rond Bordeaux met zijn talrijke wijngaarden.
Lunch in een self-service wegrestaurant.
In de namiddag rijden we door de Landes met zijn uitgestrekte pijnbomen. In de buurt van Dax verlaten we de snelweg en bezoeken het geboortehuis van Saint Vincent de Paul. Hij werd op 24 april 1581 hier in Ranquines geboren.
Een nederige plaats, met een eeuwenoude eik, een middeleeuwse schuur en schapenstal, nu genaamd “le Berceau”, passend voor wie schreef: “ Moge God u de genade geven van ons een teder hart te schenken voor de ongelukkigen. Moge Hij ons de overtuiging schenken, dat als we de armen helpen, we de rechtvaardigheid beoefenen en niet de barmhartigheid.” (St. Vincent de Paul)
Hierna bereiken we het Baskenland. We steken even voorbij St. Jean-de-Luz de Spaanse grens over, volgen de Golf van Vizcaya en rijden dan ter hoogte van Zumaia eventjes landinwaarts en volgen de Urolarivier naar Azpeitia of Loyola waar we logeren in het Loiola hotel 2*, gelegen in de Loiolako Inazio.
Alles herinnert hier aan Sint-Ignatius.

3de dag, woensdag 6 september : AZPEITIA / LOYOLA

Bezoek met een gids van het heiligdom gebouwd rond het landhuis waar Sint-Ignatius geboren werd. De basiliek werd gebouwd tussen 1681 en 1738 met een koepel op een cirkelvormig plan. De versiering is veelkeurig en barok. Een diorama toont de verschillende belangrijke stappen in het leven van de Heilige Ignatius: zijn bekering tijdens zijn herstel van zijn oorlogswonden in dit huis, zijn gelofte in Montserrat, zijn bekering in de grot van Manresa, enz..
We bezoeken ook het kluizenaarshuis van O.L.V. van Olatz, waar Sint-Ignatius kwam bidden voor het beeld van Onze-Lieve-Vrouw.
Aan de andere kant van de Urola, zien we de Egibar boerderij waar Ignatius zijn eerste levensjaren doorbracht bij zijn voedster.
Verder naar de parochiekerk waar we de doopvont kunnen zien waarin Sint-Ignatius gedoopt werd.
Op weg naar AZCOITIA, een oud en zeer mooi dorpje waar men het huis Balda zien dat behoorde tot de familie van de moeder van Sint-Ignatius. In de kerk een prachtig altaar uit 1568. Verder naar BERGARA. Op de marktplaats de Casa Consistorila uit de 17de eeuw. In de San Pedro-kerk, een lijdende Christus uit de 17de eeuw.
We rijden nu naar ONATE, één van de mooiste steden van de Guipùzcoa, vroeger universiteitsstad, gesticht in 1542. De gevel van het Renaissance gebouw is versierd met talrijke standbeelden.
In de parochiekerk bewonderen we de praalgraven van de graven van Onate en een plateresque altaar uit de 16de eeuw.
ARANZAZU, bedevaartsoord waar men het beeld van de “Andrea Mari” vereert, de patrones van de Guipùzcoa. De basiliek is een mooi voorbeeld van de hedendaagse Spaanse architectuur. Middag- en avondmaal in ons hotel.

4de dag, donderdag 7 september : AZPEITIA / LOYOLA - JACA

Prachtige toeristische weg door de Sierra de Aralar over Tolosa naar PAMPLONA, in het Baskisch IRUNA. Volgens de traditie werd de stad in het Romeinse tijdperk door niemand minder dan Pompeius gesticht. Rond de kathedraal vindt men de oude stad met haar smalle straatjes, sinds de 10de eeuw hoofdstad van het vroegere koninkrijk van Navarra.
Wij maken een wandeling op de stadswallen die ons herinneren aan het beleg door de Franse legers in 1521 en waarbij de jonge landjonker Inigo uitblonk in zijn onverzettelijkheid. Een kanonkogel verwondde hem echter ernstig aan de benen. Hij werd gelukkig genadig behandeld door de overwinnaars en naar zijn thuis overgebracht. Het werd zijn weg naar Damascus.
Enige reisweg met oponthoud te LEYRE om er de beroemde San Salvador abdij uit de 11de eeuw. te bezoeken, dat we bereiken via een kronkelende weg naar boven met prachtig uitzicht op het Yesameer en de omliggende kalkrotswanden. De Monasterio de Leyre is een belangrijk spiritueel centrum van Navarra.
Voor de vereniging met het koninkrijk Aragon was de crypte van de abdijkerk de koninklijke begraafplaats van de koningen van Navarra. De benedictijner monniken houden hun officies met Gregoriaanse gezangen.
Middagmaal in de bescheiden hotellerie van de monniken.
’s Namiddags mooie rit langs de Rio Aragon over Puente de la Reina de Jaca naar JACA.
De stad ligt aan de voet van de Pena de Oroel (1769 m) aan de uitloper van de Col de Somport, van oudsher één van de weinige doorgangen door de Pyreneeën die het ganse jaar door kan gebruikt worden zoals Romeinen en Visigothen het vrij vlug ontdekten. Als oude stad, een Romeinse nederzetting, hield deze vestingstad stand tegen de Moorse invasie in de 8ste eeuw. Het werd de eerste hoofdstad van het vroegere koninkrijk van Aragon. De kathedraal werd in de 11de eeuw gebouwd en is het oudste Romaans bouwwerk in Spanje. De rijkelijk versierde kapitelen, met talrijke bijbelse afbeeldingen, dienden als model voor de talrijke kerken op de bedevaartsweg van Compostela. De kathedraal bevindt zich in een schilderachtige wijk.
Avondmaal en overnachting in het Gran hotel 3 *, aan de Plaza de la Constitucion.

5de dag, vrijdag 8 september : JACA - MONTESERRAT

Na het ontbijt afreis naar HUESCA, waar we in de gotische kathedraal een prachtig altaar in gesculpteerd albast, van Renaissance stijl kunnen bewonderen.
De oude wijk omheen de kathedraal is op een heuvel gebouwd en de calle del Coso volgt het tracé van de vroegere verdedigingsmuren.
We rijden verder door Aragon en bezoeken in de Santuario de Torreciudad het mooie gebouwde heiligdom ter ere van Jose Maria Escriva de Belaguer, stichter van het Opus Dei. Mooi vergezicht op de het meer El Grado.
Middagmaal in het nabijgelegen Barbastro, een klein stadje midden de wijngaarden. Mooie plaza.
Zeer typische reisroute naar LERIDA, waar we de oude kathedraal, een vroegere moskee heroverd op de Moren, bezoeken. Het is een prachtig voorbeeld van romaans-gotisch-cistercienser architectuur. Bouwjaar 1203 maar verwoest door een belegering in 1707. We zijn nu in één van de weinige Catalaanse provincies die niet op de zee uitgeven. Door de Segrevlakte naar het klooster van Montserrat, in het Catalaans, Monistrol de Montserrat. Avondmaal en overnachting in het hotel Abat Cisneros 3 *.

6de dag, zaterdag 9 september : Bezoek aan Montserrat en aan Manresa

We bezoeken de hele voormiddag dit uitzonderlijke oord. Het is de meest bijzondere, meest religieuze en belangrijkste culturele plaats van Catalonië. Van oudsher is het ook een beroemd bedevaartsoord, ook voor Sint-Ignatius die hier zijn generale biecht, gedurende drie dagen, deed.
Op de plaats van een kluis uit de 8ste eeuw, stichtten de benedictijnen een klooster in de 1030. Na de verwoestingen door de legers van Napoleon in 1811 werd het klooster hersteld en uitgebreid in 1844. Oud en nieuw met meer dan 400 jaar verschil staan naast elkaar. In de basiliek de beroemde Zwarte Madonna, volgens de overlevering van de hand van de Heilige Lucas maar volgens de wetenschappelijke datering uit de 13de eeuw. ’s Middags zingt de beroemde Escolania, het knapenkoor, het bekende Virolai, de hymne aan O.L.V.
Middagmaal in ons verblijf op de beroemde berg.
De autoweg brengt ons ‘s namiddags naar MANRESA waar Sint-Ignatius een tijd verbleef. We blijven op zijn spoor: hij kwam hierheen als pelgrim na zijn algemene biecht en wilde hier leven in een grot zoals de eerste woestijnvaders.
In de Santa Cueva op de oever van de Cardoner kwam Ignatius van Loyola boete doen en schreef hij er zijn “Spirituele Oefeningen” (1522). Dichtbij, het klooster van de Jezuïeten en de kerk van San Ignacio.
Terug naar de abdij voor de H. Mis. Voor het diner sluiten we er om 19u10 de “werkdag” af met het gezongen Salve Regina in de abdijkerk.
Avondmaal en overnachting.

7de dag, zondag 10 september : uitstap naar Barcelona

Nog steeds volgen we Sint-Ignatius die na Manresa naar Barcelona trekt en er een maand verblijft voor hij via Rome en Venetië naar het Heilig Land vertrekt.
Na deze boetetocht komt hij terug naar Barcelona waar hij zijn eerste discipelen en steun bij rijken en machtigen zoekt. Hier komt hij onder invloed van een biechtvader die hem leidt op de paden van de gedachtegang van Erasmus.
Maar wij zullen deze schitterende Catalaanse hoofdstad ook ontdekken via zijn gotische buurt, zijn beroemde ramblas, en de beroemde moderne Catalaanse architecten en kunstenaars zoals Gaudi.
De stad is zeker een volle dag waard zodat we na een lunch in een self-service ons ’s avonds laten verwennen in een fijn restaurant, La LUNA, in het hartje van de stad. Nadien terug naar onze beroemde berg.

8ste dag, maandag 11 september : MONTSERRAT - ROCAMADOUR

Unieke reisweg.
Na een beetje meer dan een uur rijden in een groen vruchtbaar gebied komen we aan in Vic, met zijn Romaanse “El Cloquer” klokkentoren en crypte, jaar 1038, die deel uitmaken van de neoklassieke kathedraal uit eind de 18de eeuw. Binnen de krachtige wandschilderingen met als thema de Verlossing, van José Maria Sert, vernietigd tijdens de burgeroorlog, herschilderd door de kunstenaar voor zijn dood in 1945. In de koorgang, een oude retabel in albast, uit de 15de eeuw.
Verder stoppen we in RIPOLL om het klooster van Santa Maria te bezoeken.
Het werd gesticht door een Visigotische koning, Wilfried de Harige, in het jaar 589. Hij is de stichter van het huis van de heerser van Barcelona en vermits hij hier begraven werd is deze kerk meteen “de wieg van Catalonië”. Het portaal en de kloostergangen zijn een prachtig voorbeeld van de Romaanse architectuur. Het klooster op de grens van het christendom en van de Moorse cultuur was een doorgeefluik, via zijn beroemde bibliotheek van de geschriften uit de Oudheid die via de beroemde vertaalschool van Baghdad voor ons gered werden.
Hier past een kleine gedachte aan abt Oliba, overste van Ripoll en van St Michel de Cuxa, gestorven in 1046.
Verder via een schilderachtige bergroute door de Catalaanse Pyreneeën - Ribes de Freser, het hoogtestation van La Molina - naar BOURG-MADAME waar we het middagmaal gebruiken.
In de namiddag verder langs een mooie reisroute naar FOIX, in een uitzonderlijke omgeving, beheerst door een middeleeuws kasteel met zijn hoge slottoren (42m). Verder via Pamiers, genaamd naar het Syrische Apamea door één van de graven van Foix die in de 12de eeuw van kruistocht terugkwam, omheen Toulouse, Montauban en Cahors, in één van de mooiste streken van Frankrijk bezaaid met kleine versterkte steden - bastides - uit de tijd van de Honderdjarige Oorlog. Wij verlaten de snelweg in Labastide-Murat en komen aan in het liefelijke Rocamadour.
Half pension, met een diner in het hotel du Château 3*.

9de dag, dinsdag 12 september : ROCAMADOUR - PARIJS

Bezoek aan het dorpje, dat aan de wand van een rotskloof hangt. Het kasteel beheerst het stadje vanop een rotspunt. Het schilderachtige dorpje bestaat praktisch uit één enkele straat afgezoomd met middeleeuwse huizen, en verdedigd door vijf toegangspoorten waarvan er vier op dit straatje uitgeven. Niet alleen de uitzonderlijke site maar ook de bedevaart naar het graf van een heilige eremijt, Saint Amadour, zorgde al in de 11de eeuw voor de lokale welvaart. Watermolens en grote schuren verhogen de economische welvaart. Mooie kapelletjes en bedevaartskerken worden opgericht, ook door de milde giften van koningen, o.a. de Heilige Lodewijk, en rijken. De Honderdjarig Oorlog doet het oord echter verglijden naar een sprookjesslaap.
We zien de crypte van de Heilige Amadour, St. Sauveurkerk, O.L.V. Kapel en Durandal, het zwaard van Roeland, in de rotswand geplant ter ere van H. Maria.
Noordwaarts via Martel terug naar de autoweg “L’Occitane” die we volgen tot in de vallei van de Loire. Middagmaal in een autowegrestaurant. Eens over de Loire rijden door de velden naar PARIJS.
Avondmaal en overnachting in het hotel Brebant 3*.

10de dag, woensdag 13 september : PARIJS - BRUSSEL

De “Societas Jesu” werd gesticht te Parijs door een groep studenten. Ze waren met zes en de oudste was Inigo Lopez de Loyola. Ze hadden elkaar gevonden in een ideaal van armoede, kuisheid, dienstbaarheid in hospitaal en missionerend werk in Jeruzalem en waar de Paus hen ook moge zenden.
De Spanjaarden Faber, Xavier, Salmeron, Lainez, Bobadilla en de Portugees Rodrigues beloofden dit plechtig samen met Ignatius op 15 augustus 1534 in een kapelletje op Montmartre. We herdenken deze stichting van de Compagnie in de huidige Kapel van St. Denis in de rue Antoinette.
’s Namiddag terug noordwaarts naar Brussel, waar we in de vroege avond aankomen.
Einde van een mooie en originele reis.

Prijs en voorwaarden

Prijs per persoon : 1135 EUR
Singletoeslag : 160 EUR



INBEGREPEN IN DE PRIJS
- transport per luxe autocar met airco
- de wegentaksen en parkings
- verblijf in halfpension in 3 / 2-sterren hotels
- alle kamers met bad of douche en wc
- 6 middagmalen
- verzorgd avondmaal in La Luna, dranken inkluis
- alle transfers
- alle bezoeken en entrees
- locale gids in Loyola en in Leyre
- de Garantiefondspremie
- de B.T.W.

TE VOORZIENE KOSTEN
- de dranken en persoonlijke uitgaven
- de 3 maaltijden die niet inbegrepen zijn (op de autoweg en lunch in Barcelona)
- de vergoeding aan de chauffeur: 10 EUR
- de vergoeding aan de gids: 15 EUR
- de vergoeding (hotels, restaurants, locale gidsen): 5 EUR

AAN TE RADEN
een reisverzekering :
a) bagage, ziekte, ongeval, repatriëring, bijstand, ANNULATIE (*) :
35 EUR
b) ANNULATIE (*), bagage (geen bijstand) : 25 EUR
(*) ANNULATIE : 100% van het gedekt kapitaal is verzekerd zonder franchise.


- Deze prijzen werden berekend op basis van de tarieven en -taksen van november 2005 en op basis van een minimum van 20 deelnemers.

- Voor de overige voorwaarden verwijzen we naar onze algemene voorwaarden.

Landkaart

Onthaal | Plan v.d. site | Bestemmingen | Detail | Prijs | Algem. Voorwaarden | Begin pagina