Nancy, Trier, Luxemburg

Kunststeden van de Europese Cultuurregio 2007



6 dagen per autocar
Afreizen : 3 juli (in samenwerking met de Stichting MLC) - 24 juli 2007










Rond het thema “Luxemburg en regio, cultuurstad van Europa”, organiseren we een cultuurreis met o.m. een bezoek aan Nancy, met het mooie Stanislasplein, het museum van de School van Nancy, heel bekend om haar Art Nouveau vormgeving en de oude stad. We maken ook gebruik van de aanwezigheid van de grootste tentoonstelling ooit rond de figuur van keizer Konstantijn de Grote, in de oudste stad van Duitsland, Trier, met een wandeling langs de Porta Nigra, de stadsthermen, bezoek aan de diverse locaties (3 musea) van de tentoonstelling. Een uitstap in de omgeving, naar Völklinger Hütte, een stuk industriële archeologie dat deel uitmaakt van het cultureel wereldpatrimonium van de UNESCO, vervolledigt onze reis en maakt de overstap naar de hedendaagse cultuurwereld. We eindigen met een geleid bezoek aan het MUDAM, het schitterende Musée d’Art Moderne van Luxemburg waar architect I.M. Pei opnieuw een architecturaal juweel heeft neergezet.

De reis in detail

1ste dag : BRUSSEL - NANCY

Op weg naar Nancy brengen we een bezoek aan de kathedraal van Metz met haar prachtige glasramen (13de eeuw tot Chagall) en worden we rondgeleid in de Premonstratenzer abdij van Pont-à-Mousson. Deze site is prachtig gelegen aan de oever van de Moezel en omvat naast de 18de eeuwse abdij ook een interessante kerk. Vrije lunch. Avondeten en verblijf in hotel Mercure Nancy 3*.

2de dag : NANCY

Stadswandeling: centraal in deze stad bezoeken we het prachtige Stanislasplein, naar de laatste Hertog van Lotharingen die een der mooiste stedelijke ensembles ter wereld verwezenlijkte. Emmanuel Héré, een jonge architect, tekende de gevels van de omringende gebouwen die een schoolvoorbeeld zijn van harmonie en evenwicht. Jean Lamour smeedde de prachtige hekken die hij bekleedde met bladgoud. Guibal was de beeldhouwer van de weelderige fonteinen van Amfitritis en Neptunus die in 1755 werden ingehuldigd. Dit wondermooi plein prijkt terecht op de lijst van het wereldpatrimonium van de Mensheid van de UNESCO en werd in 2005 volkomen gerestaureerd. We bewonderen er belangrijke gebouwen als het Hôtel de Ville, l’Opéra-théâtre en het Musée des Beaux-Arts.
De wandeling gaat verder over het mooie place de la Carrière waar we het paleis van de Gouverneur kunnen bewonderen. Van daaruit wandelen we door de Oude Stad met zijn smalle straatjes en talrijke imposante patriciërshuizen, via de Porte de la Craffe naar de nieuwe stad met zijn rozentuin en kiosk, de kathedraal en de kerk Notre-Dame du Bon Secours met de graven van Stanislas en gezin. Vrije lunch.
In de namiddag bezoeken we de streek rond Nancy met o.m. Saint-Nicolas-de-Port, de vroegere economische hoofdstad van het hertogdom Lotharingen. We zien er de oude haven, een schilderachtig centrum en een grote gotische kerk. Avondmaal en overnachting.

3de dag : NANCY - TRIER

Bezoek aan het musée de l’Ecole de Nancy. Kunstenaars en ambachtslui laten hun verbeelding volle vrijheid om een nieuwe vormgeving uit te werken. Ze gaan terug naar de natuur en op de gevels zien we rozen en clematitis verschijnen die zich nu uiten in glas, ijzerwerk, houtbewerking en glas in lood. Pijlers lijken zo op bloemstengels en balcons tooien zich met honderden blaren terwijl tientallen vlinders en libellen op lampen en vazen verschijnen. De natuur is overal aanwezig, vol leven, schitterend gekleurd. We bezoeken dan ook het prachtige museum dat ons een genietbaar overzicht geeft van een tijd van intense creativiteit. Goed samengevat : “kunst is alles, kunst voor allen!” Vrije lunch. We genieten van wat vrije tijd. In de late namiddag rijden we naar Trier voor verblijf in het hotel Mercure Kaiserthermen 4*.

4de dag : TRIER

We gaan op ontdekking door de oude stad. De Porta Nigra - Amfitheater - Barbara- en Kaiserthermen - Constantijnbasilika en het Kurfürstliche Palais.
We bezoeken de tentoonstelling “Konstantin der Grosse” in het Rheinisches Landesmuseum, een overzicht van de late Oudheid met ook aandacht voor de maatschappelijke en filosofische veranderingen. We zien er o.m. het hoofd van het ooit 12 m hoge standbeeld van de keizer.
CONSTANTIJN DE GROTE, Gaius Flavius Valerius Constantinus, werd ca 280 geboren als zoon van Constantius Chlorus, die door Diocletianus tot “medekeizer” was benoemd. Hij deed zijn eerste militaire ervaring op aan de zijde van zijn vader in Britannia en werd, na de dood van Constantius, door de troepen tot keizer uitgeroepen. Hij vestigde zich in Trier (306). Later versloeg hij Maxentius, de zoon van de vroegere medekeizer Maximianus, die Italië onder zijn controle had (312). Kort nadien riep hij godsdienstvrijheid uit (Edict van Milaan, 313). Zijn schoonbroer Licinius dong echter naar de macht en zocht een conflict. Constantijn overwon hem en liet hem in 324 terechtstellen. Vanaf dit ogenblik is hij de onbetwiste heerser over het Romeinse rijk en treedt hij ook meer en meer op als christelijk vorst. Hij zit het Concilie van Nicaea voor (mei 325) en beslist tot de bouw van een nieuwe hoofdstad op de site van het oude Byzantium, Constantinopel (mei 330). De politieke rol van de stad Rome is uitgespeeld. Hij laat zich dopen op zijn sterfbed en overlijdt in zijn nieuwe hoofdstad op 22 mei 337.
Zijn betekenis is tweeërlei. De eerste beslissing met wereldwijde gevolgen was het stopzetten van de vervolging der christenen en de installatie van een christelijk Romeins rijk. Rome is tot op heden de christelijke hoofdstad gebleven. De tweede beslissing betreft uiteraard de stichting van Constantinopel, dat de hoofdstad zou worden van een christelijk Byzantijns rijk, dat pas zou verdwijnen in 1453.
Op sociaal-cultureel gebied is zijn invloed het grootst geweest. Onder zijn stimulans ontwikkelde zich een christelijke heersende klasse, die het Christendom zou stimuleren, en een bijbelse cultuur ontwikkelde die zich op hetzelfde niveau plaatste als de traditionele antieke cultuur. Uit het samengaan van deze twee elementen is het post-antieke Europa voortgekomen. Het valt aldus gemakkelijk in te zien waarom bisschop Eusebius zijn regering beschouwde als een werk van de goddelijke voorzienigheid en waarom de keizer - die geen last had van bescheidenheid - zichzelf de “dertiende apostel” noemde.
Vrije lunch.
In de namiddag bezoeken we een bijzondere getuige van het industriële archeologische patrimonium. Völklinger Hütte maakt eveneens deel uit van het cultureel wereldpatrimonium van UNESCO. We rijden door een van de meest beboste regio’s van het land om dit monument van de industriële geschiedenis te bereiken. Het gaat het hier om een schitterend getuigenis van een tijd waarin het aanwenden van ijzer een reeks onvermoede mogelijkheden in het leven riep. Het is dan ook het symbool bij uitstek van de ongekende rijkdom die de zware industrie aan Duitsland en heel Europa schonk. D
De reusachtige machines liggen verspreid over een oppervlakte van 600.000 m2 en doen onmiddellijk denken aan “Metropolis” van Fritz Lang. Een geweldige batterij van 45 m hoge hoogovens, omringd door zijn 104 coke-ovens, en ook de Möllerhalle, een mengruimte van niet minder dan 10.000 m2 kunnen bezocht worden. De watertoren is de eerste in Europa die op betonpijlers werd gebouwd. De hellende transportband voor het erts is een unieke verwezenlijking in die tijd. Een unieke ervaring! Avondmaal en overnachting.

5de dag : TRIER

Verder stadsbezoek, de Dom, de Liebfraukirche, de Hauptmarkt met de Weisse Steipe, St.- Gangolf, het Rote Haus en het vroegere jüdische Viertel, de Römerbrücke, de oudste van Duitsland, de Mariensaüle.
Bezoek in het Bisschoppelijk Museum aan het tweede deel van de grote tentoonstelling : "De keizer en de christenen". De kerkenbouw van de heerser, met o.m. de modellen van de oude Sint-Pieters en de basiliek van Lateranen in Rome.
Vrije lunch.
In het Stedelijk Museum bezoeken we het derde en laatste deel van de tentoonstelling: “Traditie en mythe”. De nawerking van Constantijn in de kunsten : ikonen, miniaturen en schilderijen. Aandacht voor de slag van de Milviusbrug en het Kruisvisioen van de keizer.
Avondeten en accommodatie.

6de dag : TRIER - LUXEMBURG - BRUSSEL

Bij aankomst rijden we het plateau van Kirchberg op waar we het nieuwe (2006) Musée d’Art Moderne ontdekken, het MUDAM. De Chinese architect Ieoh Ming Pei wijkt in 1935 uit naar de Verenigde Staten waar hij zijn diploma in het Massachusetts Institute of Technology te Cambridge, Boston, behaalt. Hij volgt o.m. onderwijs bij Walter Gropius en Marcel Breuer. Bij ons staat hij het best bekend als uitvoerder van de fameuze piramide van het Louvre-museum. Hij geniet van een wereldwijde bekendheid en alleen al in 2006 opende hij drie musea: het MUDAM van Luxemburg, het museum van Suzhou en het Museum voor Islamitische Kunst van Qatar. Voor het MUDAM liet Ieoh Ming Pei zijn museum doorlopen in de pijlpunt van een vroegere vesting. Hij mikte duidelijk op het sterk contrast van de oude golvende vormgeving en de nieuwe strakke, zeer geometrische ruimtes. Een schitterend stuk hedendaagse vormgeving en een architecturaal hoogstandje. De permanente tentoonstelling is uiteraard in aanbouw maar de tentoongestelde stukken lonen nu al de moeite. Heel belangrijke hedendaagse kunstenaars zijn hier vertegenwoordigd. Op enkele werken na - zoals voor de kapel van Wim Delvoy - werden de zalen niet uitgetekend met de bedoeling er bepaalde werken tentoon te stellen. De grote diversiteit van hun volumes, de lichtinval in de ruimtes, hun ligging in het geheel van het museum bieden immers alle mogelijkheden om een tijdelijke of permanente opstelling van alle denkbare werken te verwezenlijken. Na het geleid bezoek krijgt u tijd voor eigen bezoek en voor een hapje in het restaurant van het museum of in het even verder gelegen restaurant van het even merkwaardig gebouw van de Philharmonie. In de namiddag vertrek naar Brussel, waar we ’s avonds aankomen.















Prijs en voorwaarden

Prijs per persoon: 665 EUR
Singletoeslag: 150 EUR

Met een gids van Brussel tot Brussel.


INBEGREPEN IN DE PRIJS
- transport per luxe autocar met airco
- de wegentaks
- verblijf in de vermelde hotels
- alle kamers met bad of douche en wc
- half pension
- alle bezoeken en entrees zoals vermeld in het programma
- de diensten van lokale gidsen
- de Garantiefondspremie
- de B.T.W.

TE VOORZIENE KOSTEN
- de dranken en persoonlijke uitgaven
- 6 middagmalen
- de fooi voor de Ictam-gids en de chauffeur : 15 EUR

AAN TE RADEN
een reisverzekering:
a) bagage, ziekte, ongeval, repatriëring, bijstand, ANNULATIE (*): 25 EUR.
b) ANNULATIE (*), bagage (geen bijstand): 15 EUR.
(*) ANNULATIE: 100% van het gedekt kapitaal is verzekerd zonder franchise.

- Deze prijzen werden berekend op basis van de tarieven en taksen van november 2006 voor de prestaties in het land van bestemming, en op basis van een minimum van 20 deelnemers.

- Voor de overige voorwaarden verwijzen we naar onze algemene voorwaarden.

FORMALITEITEN
Belgische identiteitskaart volstaat.

Onthaal | Plan v.d. site | Bestemmingen | Detail | Prijs | Algem. Voorwaarden | Begin pagina