U heeft interesse voor een reis die wij niet aanbieden dit jaar.

Mocht u deze reis in groep willen organiseren, zijn de programma details hier online beschikbaar, maar dient u met ons contact op te nemen voor verdere uitwerking van de reisvoorwaarden.

Praag, Wenen, Bratislava, Budapest

De Keizerlijke Route langs vier Midden-Europese hoofdsteden

Culturele en romantische 12-daagse autocarreis in het hartje van Europa - Van 2 tot 13 augustus 2004

.De reis in detail

1ste dag: BRUSSEL - BAMBERG (500 km)

Vertrek vanuit Brussel om 8u00. We rijden richting Keulen en dan zuidwaarts langs de Rijnvallei. Voorbij Mainz steken we de Rijn over en kunnen we genieten van de mooie typische landschappen van Hessen en de Mainvallei. In de namiddag bereiken we het Beierse BAMBERG, de museumstad die de Duitsers nauw aan het hart ligt. Via het «Fürstenportal» lopen we de bekende Dom binnen en komen er onder de indruk van de Ruiter van Bamberg en een Visitatie, hoogtepunten van de 13de eeuwse Duitse beeldhouwkunst. Een bijzondere vermelding verdient voorts het grafmonument voor keizer Hendrik II en zijn gemalin, gemaakt door Tilman Riemenschneider (1499-1513) die er 14 jaar aan gewerkt heeft.
Avondmaal in restaurant Sternla en overnachting in Hotel Ibis***.

2de dag: BAMBERG - KARLOVY VARY - PRAAG (300 km)

Mooie route doorheen de «Fränkische Schweiz» naar Tsjechië. Wij maken even een Wagner-halte in BAYREUTH, en lunchen in het mooie kader van hotel Pupp in KARLOVY VARY (Karlsbad). Dit is de grootste badstad van Tsjechië. De bronnen liggen in het stadscentrum en waren van de 18de e. tot 1920 zeer in trek bij de Russische tsaren en de Europese koningshuizen. De indrukwekkende 19de-eeuwse badhuizen en zuilengallerijen werden na de Tweede Wereldoorlog gerestaureerd. Door de prachtig glooiende Boheemse landschappen rijden we naar de hoofdstad PRAAG.
Overnachting in Hotel Comfort***.

3de dag : PRAAG

De ochtend brengen we door op de andere oever van de Moldau : in Hradcany, de Kasteelheuvel. Hier rijzen het indrukwekkend Praags kasteel en de kathedraal met aan hun voeten het Gouden Straatje. Eerst bezoeken we het Strahovklooster met zijn mooie bibliotheek, vervolgens het Loretoheiligdom met zijn rijke schatkamer, dan de kathedraal en ten slotte lopen we voorbij het vroeger Koninklijk Paleis (huidig Presidentieel Paleis). Wij keren terug op onze stappen doorheen de Mala Strana (de zg. Kleine Kant tussen kasteel en Moldau) en over de Karelsbrug naar de binnenstad voor de lunch.
Verder ontdekken we Nove Mesto (de Nieuwe Stad) met zijn Wenceslasplein en Na Prikope. Hier begint onze wandeling door Stare Mesto (de Oude Stad): de Starometske Namesti (Oud Stadsplein) met zijn astronomische klok, de St.-Nikolaasdom, de St.-Georgbasiliek, het Klementinum, enz.

4de dag: PRAAG - WENEN (320 km)

Wij verlaten Praag en rijden door Moravië en de bekende Oostenrijkse wijngaarden naar WENEN. Na het middagmaal: panoramische rondrit door de historische kern van de hoofdstad.
Wij beginnen met de schilderijenverzameling (o.a. Klimt, Schiele, Kokoschka) in het Belvederepaleis, met mooi uitzicht op de stad. Onderweg is het Jugendstil Secessionsgebouw een vermelding waard: het werd meteen een publiekstrekker.
‘s Avonds steken we de Donau over naar het Marchfeld, bekend door het dorp Wagram waar Napoleon in 1809 de Oostenrijkers versloeg. Twee nachten overnachting (mét zwembad) in Hotel Am Sachsengang****Gross Enzersdorf bei Wien.

5de dag: WENEN (40 km)

We bezoeken de Stephansdom. Dan wandelen we langs de elegante Graben met zijn Pestsäule en bewonderen de imposante graftombes van de Habsburgers in de Kapucijnencrypte. Wij lopen de beroemde Staatsoper voorbij, steken de Ringstrasse over en lunchen in een plaatselijke Gaststätte.
Na de middag bezoeken we de appartementen van Schloss Schönbrunn, de bekende zomerresidentie van de Habsburgers en o.a. Franz Josef, Sissi en «Aiglon» Bonaparte. Hier zegeviert de rococostijl.
Avondmaal en overnachting in Hotel Am Sachsengang****

6de dag: WENEN - BRATISLAVA - DE DONAUBOCHT - BOEDAPEST (260 km)

Deze dag wordt gewijd aan de route langs de Donaubocht. In Slowakije is de hoofdstad BRATISLAVA (het oude Pressburg) wel een rondrit waard. We steken dan de Hongaarse grens over en bezoeken op de andere oever van de Donau in ESZTERGOM (in het jaar 1000 kroningsstad van de heilige Stefanus, de eerste Hongaarse koning) de basiliek en haar kerkschat. We eindigen met SZENTENDRE, schilderachtig gehucht door alle bezoekers gewaardeerd voor de barokke huizenstijl. In het Margit Kovács museum krijgen we tijd om haar mooi keramiekwerk te bewonderen. Verstild dorpsleven van weleer gedragen door bijbelse beelden en op het ritme van de jaargetijden.
In de vroege avond rijden we BOEDAPEST binnen. Merkwaardig genoeg bestaat de hoofdstad uit twee kernen op beide oevers van de Donau: BOEDA en PEST. Avondmaal en overnachting in Hotel Hunor***, gelegen in PEST, op zo’n 15 minuten van het stadscentrum.

7de dag: BOEDAPEST

Vanmorgen begeven we ons eerst naar de kasteelheuvel van BOEDA, waar de stad ontstaan is. Hier lopen we langs het Koninklijk Paleis en bezoeken de Mathiaskerk met de schatkamer. Na afloop gaan we verder naar het romantische Vissersbastion en de Gellertsberg met stadspanorama. We genieten er van een indrukwekkend uitzicht op de rivier en de daken van (Buda)pest!
Na de lunch, panoramische rondrit op de rechteroever, langs de brede lanen van PEST, met o.a. Andrassy Ut die op het indrukwekkende Heldenplein uitmondt. Typisch voor de stad zijn de gele huizen in barokstijl en ook de gebouwen in Jugend- of Secessionstijl. De St.-Stefaansbasiliek moeten we zeker ook bezoeken. Dan gaat het verder via het Parlement, een indrukwekkend, neogotisch gebouw. We ronden af met een prettige wandeling langs de Donau en het bruisend historisch centrum rond Vaci Utca, een autovrije straat met luxewinkels. Facultatief toetje voor ‘s avonds : «Budapest by Night», rondrit of rondvaart langs de mooi verlichte monumenten van deze onvergetelijke stad!

8ste dag: BOEDAPEST - HET BALATONMEER - VESPREM - GRAZ (370 km)

Dooheen de weelderige Hongaarse vlakte bereiken we het BALATONMEER, de grootste Europese binnenzee. Voor de Midden-Europeanen was dit lang de enige bereikbare riviera. We bezoeken VESZPREM, een stad die op vijf heuvels gebouwd werd. In de 10de eeuw was dit een van de weinige Hongaarse steden met een koninklijk paleis en een kathedraal.
Na het middagmaal zijn we in Stiermarken opnieuw op Oostenrijkse bodem. Uiteindelijk bereiken we ons hotel in GRAZ, de hoofdstad van de deelstaat. Het charmante Hotel Marialhilf*** is ideaal gelegen naast de Hauptplatz en het Congrescentrum.

9de dag: GRAZ - SALZBURG (250 km)

Deze tuinstad is gelegen in de schilderachtige Murvallei. In de Oostenrijks-Hongaarse periode werd GRAZ dan ook door heel wat oudere burgers uitgekozen als verblijfsoord. Het mooie Zeughaus (arsenaal) en de Schlossberg getuigen van een bewogen verleden, toen de keizerlijke stad het bolwerk werd van de christelijke wereld tegen de Turken. Graz is nog steeds een scharnierpunt tussen Oost en West: van hier is het twee uur rijden tot Ljubljana en Wenen, drie uur tot Triëste en Zagreb, vijf uur tot Boekarest en München!
Met zijn grootste middeleeuwse binnenstad in Midden-Europa werd Graz in 1999 opgenomen op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO. Om hiervan te genieten leiden wij u rond in het historisch centrum van deze onvergetelijke stad.
De weg naar SALZBURG leidt ons door de Alpen via Bad Aussee, Bad Ischl (verblijf van Franz Josef) en de meren van Salzkammergut. Aankomst in Sankt Leonhard bei Salzburg.
Avondmaal en logies in Hotel Untersberg****, aan de voet van gelijknamige berg.

10de dag: SALZBURG - ROTHENBURG (420 km)

Wandel- en ontdekkingsbezoek met plaatselijke gids van de prinsbischoppelijke en Mozartstad: de Domplatz, de kathedraal, de buitenarchitectuur van het Residentiepaleis, het St.-Pieterkerkhof en de hoofdstraat, of Getreidegasse. Om te eindigen steken we de Salzach over naar de tuinen van het Mirabellpaleis. De autocar brengt ons dan verder opnieuw naar Duitsland waar we lunchen in een gezellig eethuis van Rosenheim in Beieren.
Wij volgen dan voor een deel de wereldbekende Romantische Strasse tot Rothenburg, waar we opgewacht worden in het charmante Hotel-Gasthof zum Rappen***. Avondmaal en overnachting.

11de dag: ROTHENBURG - HEIDELBERG (180 km)

Onze plaatselijke gids neemt ons mee naar het middeleeuwse centrum van museumstad Rothenburg. Wij worden bekoord door haar geplaveide straten, vakwerkhuizen, fonteinen, omwalling met toegangspoorten. Een onvergetelijke ervaring! In de Sankt-Jacobskirche kunnen we een werk van Tilman Riemenschneider bewonderen, nl. het Heilig-Bloedretabel (1504).
Na ons bezoek rijden we langs Neckarvallei en volgen die door het Odenwald tot HEIDELBERG. Bij aankomst kunnen we er al genieten van het uitzicht op de stad, de Heilig-Geist Kirche en de ruïnes van het kasteel. Van 1228 tot 1720 was de burcht van Heidelberg residentie van de paltsgraven aan de Rijn die de gebouwen lieten versterken en verfraaien. Wij bezoeken er de tuinen, de binnenplaats en de gebouwen zelf.
‘s Avonds maken we tijd voor een wandeling in de gezellige universiteitsstad. In het akademisch jaar studeren er inderdaad zo’n 30.000 studenten aan de beroemde universiteit, gesticht in 1386. Diner en logies in Best Western Alt Heidelberg****.

12de dag: HEIDELBERG - BRUSSEL ( 450 km)

Na een wandeling in de Hauptstrasse nemen we in het Kurpfälzisches Museum afscheid van Tilman Riemenschneider, want daar hangt zijn bekende retabel der Twaalf Apostelen (1509).
Na het middagmaal onderweg nemen we de autoweg naar Koblenz, Köln en Brussel. Einde van een mooie reis!
Prijs en voorwaarden

Prijs per persoon : 1.330 EUR
Supplement single : 190 EUR

Met Ictam-gids van Brussel tot Brussel

IN DE PRIJS BEGREPEN
- transport per luxe-autocar met airco, incl. tolrechten in Duitsland, Oostenrijk, Tsjechië en Hongarije
- vol pension vanaf het eerste avondmaal t.e.m. het middagmaal van de laatste dag
- hotels 3/4 sterren
- alle kamers met bad of douche en toilet
- alle entrees en bezoeken zoals vermeld in het programma
- plaatselijke Franstalige gidsen
- plaatselijke permanente gids in Tsjechië en Hongarije
- de Garantiefondspremie
- de BTW

TE VOORZIENE ONKOSTEN
- het ontbijt van de eerste dag
- de dranken en persoonlijke uitgaven
- de fooi voor de Ictam-gids: 15 EUR
- de vergoeding aan de chauffeur: 15EUR

AAN TE RADEN
Een reisverzekering:
- bagage, ziekte, ongeval, repatriëring, bijstand, ANNULATIE (*) : 35 EUR
- ANNULATIE (*) + bagage (geen bijstand) : 25 EUR
(*) ANNULATIE : 100% van het gedekt kapitaal is verzekerd zonder franchise


De prijzen werden berekend op basis van taksen en tarieven van oktober 2003 voor min. 20 deelnemers
Voor de overige voorwaarden verwijzen we naar onze algemene voorwaarden


PLAATS IN DE AUTOCAR
Uw plaats in de autocar wordt toegekend in de volgorde van de inschrijvingen, maar we stellen een draaibeurt voor: elke dag schuift iedereen één rij op, zodat de reizigers op de laatste rij ‘s anderendaags vooraan komen te zitten.
Ook vragen we u met uw reisgenoot elke dag van plaats te verwisselen aan het venster.
Een goede verstandhouding en een familiegeest zijn onontbeerlijk voor het welslagen van een reis. We hopen dan ook van harte dat u deze regeling zal respecteren.

Onthaal | Plan v.d. site | Bestemmingen | Detail | Prijs | Algem. Voorwaarden | Begin pagina