RUHR 2010

Cultuurhoofdstad van Europa

Het Ruhrgebied wordt in 2010 uitgeroepen
tot werelderfgoed (Unesco)

  • Creatieve metropool uit een oud industriegebied
  • Folkwangmuseum: het nieuwe gebouw
    Tijdelijke wedersamenstelling van een unieke kunstcollectie
    Vooruitstrevende architectuur
  • Originele musea, unieke sites

3 dagen per autocar - Afreizen : 26 maart - 9 april - 6 mei - 4 juni - 23 juli - 6 augustus - 5 november 2010

.

De metropool Ruhr, ca 5 miljoen inwoners, was het derde grootste industriegebied in Europa en is ontstaan tijdens de industrialisering in de 19de en 20ste eeuw dankzij kolen en ertsen. Meer dan 3300 kolenschachten bepaalden toen het beeld van de steden en het leven van de mensen ; een verboden gebied voor wie er niet werkte. Toen de voorraden uitgeput raakten (1962-86) werd het industrieel erfgoed gelukkig niet afgebroken. Een structurele ommekeer bracht een creatieve metropool in wording dankzij urbanisatie, integratie en culturele ontplooiing. Dit was richtinggevend voor heel Europa.
Ictam biedt u ruimschoots de kans om in 2010 met dit boeiende gebied kennis te maken dankzij driedaagse uitstappen.De reis in detail

1ste dag : BRUSSEL - NEUSS - DUISBURG

Afreis per autocar, vanuit de Loxumstraat, dicht bij het Centraal Sation, te Brussel. Op het einde van de voormiddag bezoek aan het Museum Insel Hombroich: een mooiere start kan u zich nauwelijks voorstellen. Het eiland Hombroïch, waar “eilandjes van kunst” een zintuiglijke ervaring weergeven tussen wereldkunst en de kunstenaar. Gelegen in een oud landschap, ontstaan door vernieuwing. Lunchsnack ter plaatse.
Ons tweede bezoek gaat naar het 200 ha grote Landschapspark te Duisburg. Dit gebied kende een industrieel hoogtepunt (1903-05) met 5 hoogovens en tot 1985 werd ijzererts hier staal. Het is nu als industrieel patrimonium behouden. De gebouwen maken intussen deel uit van het sport-, ontspannings- en culturele leven van de stad. Het reusachtige terrein is aan de vrije loop van de natuur overgelaten en de spontane plantengroei wordt door de universiteit bestudeerd. U krijgt hier een heel duidelijk inzicht van de structurele omwenteling van het Ruhrgebied.
Ons derde bezoek is een wandeling te Duisburg aan de “Innenhafen”. Voorheen een enorme bedrijvigheid, waar het nu deel uitmaakt van het woongebied met de “gastronomische kilometer”, dag en nacht een levendige ontmoetingsplaats. Avondmaal in de stad. Overnachting in het Ibis Hotel 2*, in Duisburg.

2de dag : DUISBURG - XANTEN - ESSEN

Bezoek aan Xanten -een ‘must’- alhoewel het aan de rand van het Ruhrgebied ligt. Het was ooit het “Colonia Ulpia Traiana”, één van de belangrijkste Romeinse steden in de Germaanse provincie. Een spannende reis terug in de Oudheid waarbij we kennismaken met het alledaagse uit de bloeitijd van de toenmalige grootstad. Het prachtige museum LVR-RömerMuseum Xanten (1 jaar open: 1/2 miljoen bezoekers) is een revelatie en toont talloze originele vondsten en een verrassend verband met onze ‘moderne’ dagdagelijkse voorwerpen! Vanuit het museum hebben we bovendien een indrukwekkend overzicht op de thermae (de baden), één van de grootste bouwwerken van de ‘Colonia’. Ook nu is er nog geen voltooiing van de opgravingen in zicht. Daarnaast ook een bezoek aan het middeleeuwse Xanten, gebouwd op de Romeinse stad.
Daarna naar Essen en bezoek aan de “Zeche Zollverein” -het uithangbord van de Werelderfgoedmetropool- met een boeiend bezoek aan het Ruhrmuseum. Geen louter industriemuseum, maar een drieklank van natuur, cultuur en geschiedenis.
Alhoewel de Zeche (eertijds de grootste en modernste kolenmijn) reeds lang stil ligt, wordt er nu creativiteit aan de oppervlakte gehaald, en beleeft u er de energie van het verleden, het heden en de toekomst.
We haasten ons dan naar de Dom van Essen waar de schatten van de Domkerk (belangrijke oorkonden, meesterwerken) op ons wachten.
Avondmaal aan de Margarethenhöhe, genaamd naar de echtgenote van Krupp, te Essen.

3de dag : DUISBURG - ESSEN (FOLKWANGMUSEUM) - DUSSELDORF - BRUSSEL

Bezoek aan het Folkwangmuseum, één van de meest gerenommeerde Duitse Kunstmusea. De buitengewone kunstverzameling (schilder- en beeldhouwkunst) uit de 19de eeuw en de moderne eigentijdse kunst heeft de faam van dit museum ver buiten de grenzen bekend gemaakt. (Van Gogh, Kandinsky, P. Klee, Léger, Matisse, Minne, Mondriaan, Monet)
Het nieuwe gebouw is ontworpen door de Britse architect David Chipperfield en gefinancierd door de Alfried Krupp von Bohlen und Halbach-stichting, en wordt begin 2010 ingehuldigd.
We rijden naar Düsseldorf (lunch) en maken er een wandeling langs de Rijn waar we tijdens ons bezoek aan het ‘Kunst im Tunnel, KIT’ kennis maken met de eigentijdse avantgardistische kunst.
Daarna wordt het tijd om afscheid te nemen van de Ruhrmetropool. Per autocar terug naar Brussel.
Het einde van een verrassend boeiende ontdekking van een metropool die, in vele geesten veraf, maar na een kennismaking zo dichtbij ligt.

Prijs en voorwaarden

Prijs per persoon : 395 EUR
Singletoeslag : 45 EUR

Met een ICTAM-gids Brussel - Brussel.

INBEGREPEN IN DE PRIJS
- transport per luxe autocar met airco
- de wegentaks
- verblijf in het Ibis Hotel 2*, Duisburg
- alle kamers met bad of douche en wc
- half pension, met middagsnack op dag 1
- alle bezoeken en entrees zoals vermeld in het programma :
Museum Insel Hombroich, het Landschapspark te Duisburg, LVR-RömerMuseum, “Zeche Zollverein” met Ruhrmuseum, Domschatkamer, Folkwangmuseum, Kunst im Tunnel KIT
- de diensten van locale gidsen in Museum Insel Hombroich, LVR-RömerMuseum Xanten, “Zeche Zollverein” met Ruhrmuseum, Domschatkamer, Folkwangmuseum
- de Garantiefondspremie
- de B.T.W.

TE VOORZIENE KOSTEN
- de lunches op dagen 2 en 3
- dranken en persoonlijke uitgaven
- de fooien : 15 EUR

AAN TE RADEN
Een reisverzekering :
a) bagage, ziekte, ongeval, repatriëring, bijstand, ANNULATIE (*) : 30 EUR
b) ANNULATIE (*), bagage (geen bijstand) : 20 EUR
(*) ANNULATIE : 100% van het gedekt kapitaal is verzekerd zonder franchise.
- Deze prijzen werden berekend op basis van de tarieven en taksen van november 2009 en op basis van een minimum van 18 deelnemers.
- Voor de overige voorwaarden verwijzen we naar onze algemene voorwaarden.

FORMALITEITEN
Belgische identiteitskaart volstaat.


Landkaart

terug => klik op de kaartOnthaal | Plan v.d. site | Bestemmingen | Detail | Prijs | Algem. Voorwaarden | Begin pagina