TSJECHIE EN ZIJN UNESCO-ERFGOED

Een culturele schattenroute in het centrum van Europa

Praag, Moravië en Zuid-Bohemen

klik om te vergroten

8 dagen per lijnvliegtuig - Afreis : 1 juni 2010

.

Als we Shakespeare moeten geloven, dan is Bohemen een woestijn niet ver van de zee. Hoe verkeerd kon de Engelse bard zijn! Bohemen en Moravië, die samen Tsjechië vormen, zijn in realiteit landstreken die een geschiedenis van duizenden jaren uitademen. Ze waren eeuwen lang de parel aan de kroon van de Habsburgers. Clerus en adel wedijverden er met elkaar om de prachtigste paleizen en kerken te bouwen. Het resultaat liegt er niet om ! Vandaag telt de Tsjechische republiek 12 bouwwerken en monumenten die door de Unesco tot werelderfgoed zijn uitgeroepen en die we op één uitzondering na allemaal bezoeken.



De reis in detail

1ste dag, dinsdag 1 juni: BRUSSEL - PRAAG

Samenkomst ‘s morgens vroeg in de vertrekhal op de luchthaven van Brussel. Vertrek per lijnvliegtuig van Brussels Airlines richting Praag. Aankomst in de voormiddag en start van het bezoek van deze “gouden” stad gelegen op beide oevers van de Moldau. Op de plaats van een vroegere Keltische en Romeinse nederzetting werd in de 9de eeuw een fort gebouwd, en dit is ook de plaats waar nu de Praagse Burcht staat die we vandaag bezoeken. Hradçany is het kasteelcomplex dat o.a. het huidige presidentieel paleis, de gotische Sint-Vituskathedraal, het oude Koninklijk paleis en andere gebouwen omvat. Het is het grootste paleizencomplex ter wereld en een les in architectuurgeschiedenis. Op de heuvelhelling tussen het kasteel en de Moldau ligt Mala Strana (nieuwe stad), gesticht in de 13de eeuw door Otokar II. Na de Dertigjarige Oorlog bouwden de triomferende katholieke adellijke families er in de tweede helft van de 17de eeuw hun stadspaleizen en werd ook kort daarna de Sint-Nicolaaskerk gebouwd, een barokke parel waar geen vierkante centimeter onversierd werd gelaten. Vele paleizen herbergen tegenwoordig buitenlandse ambassades, andere zijn musea geworden en nog andere zijn na 1989 terug in het bezit gekomen van de oorspronkelijke eigenaars. Middagmaal tijdens het bezoek. In de late namiddag intrek in ons hotel. Avondmaal en overnachting in het City Club Hotel***, gelegen aan de andere kant van de rivier.

2de dag, woensdag 2 juni: PRAAG - KUTNA HORA - LITOMYSL

Na het ontbijt rijden we richting Kutna Hora. Dit kleine stadje met een goede twintigduizend inwoners was in de Middeleeuwen één van de belangrijkste steden van Bohemen en bij uitbreiding van Europa. Dankzij de zilvermijnen in de omgeving werd het onder Otokar II het centrum van de Koninklijke muntslagerijen. De stad werd verder verfraaid onder Karel IV (Boheems koning en Rooms keizer) en zijn opvolgers in de tweede helft van de 14de eeuw. Daarvan getuigen o.a. de hooggotische Sint-Barbarakathedraal, begonnen in 1380 en toegewijd aan de patrones van de mijnwerkers. Pas in 1905 werd de laatste hand aan het bouwwerk gelegd. Deze enorme kerk met vijf schepen en een driedelig tentdak domineert het stadje. Eveneens bezoek aan de Koninklijke Munt, gebouwd in 1300 door Wenceslas II. Voor het vervaardigen van de mallen liet Wenceslas II Italiaanse meesters komen, vandaar de naam Italiaans hof of Vlassky dvur. In de Munt, dat nu als museum is ingericht maar waarin, van 1547 tot 1726, Florentijnse munters de Prager Groschen sloegen, zijn nog enkele gotische werkruimten te zien. Ernaast ligt zijn Koninklijke residentie. Daarvan zijn nog enkele delen te bezichtigen waaronder de Wenceslaskapel. Opmerkelijk hierin is het stergewelf waarvan alle ribben samenkomen in één zuil. De wandschilderingen dateren van 1904 en verraden Jugendstil-invloed. De erezaal van het paleis dateert van 1400 en heeft tot op vandaag een representatieve functie. Middagmaal in het centrum. In de namiddag, verder naar Litomysl in Oost-Bohemen. Naast het feit dat het de geboortestad is van Tsjechiës bekendste componist, Bedrich Smetana, is het tevens een pittoresk stadje met mooi gerenoveerde renaissance- en barokhuizen, een mooi marktplein en een uniek en goed bewaard renaissancekasteel met een zeer mooi theater in barokstijl. We bezoeken het centrum en het kasteel. Avondmaal en overnachting in het Dalibor Hotel***.

3de dag, donderdag 3 juni: LIMOSYSL - OLOMOUC - KROMERIZ - BRNO

In de voormiddag bezoeken we Olomouc, de Moravische tegenhanger van het Boheemse Praag. Strategisch gelegen op drie heuvels was het al vroeg een belangrijk stadje voor de wisselende heersers. We bezoeken er de oorspronkelijk romaanse Sint-Wenceslaskathedraal, die in de 19de eeuw een neogotische facelift heeft gekregen. Wandeling door het centrum met o.a. het bisschoppelijk paleis, de barokke H.Maria-in-de-Sneeuwkerk en dan naar Horni Namesti met het 15de eeuwse stadhuis, de laatgotische Sint-Mauritskerk en natuurlijk de barokke Heilige Drieëenheidszuil, zo enorm dat aan de voet van de zuil een kapel is ondergebracht. De inhuldiging in 1754 werd door keizerin Maria-Theresia bijgewoond. Middagmaal. We vervolgen ons bezoek aan Moravië met een halte in Kromeriz. Een bisschopsstad sinds 1135 met in het centrum haar voornaamste bezienswaardigheid : de residentie van de Moravische aartsbisschoppen in pure barokstijl, gebouwd op de puinen van het tijdens de Dertigjarige Oorlog door de Zweedse troepen verwoeste paleis. Achter het paleis vinden we de Podzamecka Tuinen, eerder een landschapspark en aan de andere kant van het plein zijn er de meer formele barokke Kvetna Tuinen, aangelegd in de tweede helft van de 17de eeuw. We sluiten de dag af met het bezoek aan Brno, de tweede stad van het land. Bezoek aan het historische centrum, met o.a. de Sint-Petrus en Pauluskathedraal, het Spilberk-fort (nu een museum maar ooit een keizerlijke gevangenis), het Capucijnenklooster,... Iets buiten het historische centrum bezoeken we Villa Tugendhat. Het is een excellent voorbeeld van modernistisch-functionele architectuur en werd door de Duitse architect Mies van der Rohe in 1929 voor een jong gehuwd Joods echtpaar ontworpen. In 1992 hadden hier de besprekingen plaats die tot de splitsing leidden van het toenmalige Tsjechoslowakije. Avondmaal en overnachting te Brno in het Hotel Continental***.

4de dag, vrijdag 4 juni: BRNO, uitstap Lednice en Valtice

Ontbijt. Daguitstap naar Lednice en Valtice, twee dorpjes op een zevental kilometer van elkaar. Eigenlijk gaat het om één van de grootste, door mensen gecreëerde landschappen ter wereld. De Liechtensteinfamilie bouwde in de 16de en 17de eeuw een eerste kasteel te Valtice. Het wordt beschouwd als één van de mooiste voorbeelden van barokarchitectuur. In het begin van de 19de eeuw werd door dezelfde adellijke familie het landgoed in Lednice opgetrokken. Dit neogotisch paleis vindt in Centraal-Europa nergens zijn gelijke. Beide landhuizen, omringd door prachtige tuinen, zijn door een kaarsrechte weg waarlangs 19de eeuwse “follies” zijn opgetrokken, met elkaar verbonden. Middagmaal tijdens het bezoek. Terug naar Brno waar avondmaal en overnachting in het Hotel Continental***.

5de dag, zaterdag 5 juni : BRNO - TREBIC - TELC - CESKE BUDEJOVICE

Vandaag gaat het richting Trebic, ooit een belangrijk centrum van de Joodse cultuur in Moravië. De indrukwekkend goed bewaarde Joodse stad, gelegen op de linkeroever van de Jihlava-rivier, vormt tot op vandaag een waardevolle getuigenis van de samenleving van Joden en christenen die op gewelddadige wijze is onderbroken door de Nazi holocaust van de Tweede Wereldoorlog. De Joodse wijk met zijn kromme straatjes, donkere hoekjes, gewelfde doorgangen en romantische pleintjes telt meer dan 120 huizen en enkele synagogen, een rabbinaat en stadhuis. Verder bezoek van de stad met o.a. de Sint-Procopiusbasiliek.
Begin 13de eeuw werd deze kerk gebouwd op de plaats van de oorspronkelijke Benedictijnse kerk van 1101 door Franse architecten en werklui in de overgangsperiode van romaanse naar vroeggotische bouwkunst. Het meest waardevolle gedeelte van de basiliek is de crypte met een oorspronkelijk, meer dan zeven honderd jaar oud stutwerk van het plafond. Verder naar Telc. Middagmaal ter plaatse en bezoek aan de stad en het kasteel.
Halverwege de Jihlava-rivier en de Oostenrijkse grens is dit stadje één van de meest charmante plaatsjes van het land. Het lijkt wel alsof er sinds de 16de eeuw niets meer veranderd is. Het marktplein met zijn typische gevels en galerijen, de stadsmuren met twee indrukwekkende poorten en de stadswallen en omringende meren maken er een renaissancistisch juweeltje van dat bekroond wordt door het kasteel. Halverwege de 16de eeuw werd het gotische kasteel door Italiaanse architecten omgebouwd tot een renaissancepaleis op aanvraag van de toenmalige heerser Zacharias Hradec. We rijden door naar Ceské Budejovice waar avondmaal en overnachting in het Hotel Gomel***.

6de dag, zondag 6 juni : CESKE BUDEJOVICE, uitstap HOLASOVICE en CESKY KRUMLOV

Na het ontbijt bezoeken we het centrum van de grootste stad van Zuid-Bohemen. Het marktplein, omringd door wandelgalerijen is, na het San Marco-plein te Venetië, het grootste van Europa. Maar de stad is vooral bekend als thuis van het Budweiser-bier. In augustus 2002 leed de stad zwaar onder de overstromingen. Meerdere bruggen werden door het water weggeslagen. Een vijftiental kilometer verder ligt Holasovice. Ook hier lijkt de tijd te hebben stilgestaan. Huizen, schuren en werkplaatsen werden er in de 18de en 19de eeuw gebouwd in een volkse barokke en klassieke stijl. Daarna rijden we naar Cesky Krumlov. Middagmaal ter plaatse. ’s Namiddags bezoeken we het centrum en het kasteel, na dat van Praag het grootste kasteel van het land. Het is een middeleeuwse stad aangevuld met barokke en klassieke gebouwen, gedomineerd door een sprookjesachtig kasteel, onberoerd door de tand des tijds of door de verwoestingen van oorlogen en plunderingen. In het kasteelcomplex met zijn park zien we gotische, renaissance, barokke en rococo elementen in de meer dan 40 verschillende gebouwen. Terug naar Ceské Budejovice waar avondmaal en overnachting in het Hotel Gomel***.

7de dag, maandag 7 juni : CESKE BUDEJOVICE - TABOR - PRAAG

Ontbijt. Daarna richting Centraal-Bohemen. Onderweg houden we halt te Tabor. De huidige stad dankt haar ontstaan aan de Hussieten, die er zich in 1420, vijf jaar na de dood van Jan Hus, vestigden. Het centrum werd zo gebouwd dat de bewoners mogelijke invallers goed zouden kunnen weerstaan. Het museum gevestigd in het vroegere raadshuis, vertelt ons de geschiedenis van de Hussieten, een christelijke beweging die als een voorloper van het protestantisme kan worden beschouwd. Verder bezoek aan het middeleeuwse centrum en de stadswallen. Middagmaal ter plaatse. Daarna verder naar Praag waar begin van het bezoek aan de oude stad (Stare Mesto). Avondmaal en overnachting in het City Club Hotel***

8ste dag, dinsdag 8 juni : PRAAG - BRUSSEL

Na het ontbijt zetten we ons bezoek aan Praag verder. De stad is een waar doolhof van binnenplaatsen, pleinen en oude steile straatjes en steegjes. Op de rechteroever van de Moldau liggen Stare Mesto (Oude Stad), de Joodse wijk Josefov en Nove Mesto (Nieuwe Stad). Een van de belangrijkste bezienswaardigheden is de wereldberoemde Karelsbrug (Karluv Most) die de wijk van de vorsten en heersers (Hradcany en Mala Strana) met het volksere stadsgedeelte verbindt. Dit gotische bouwwerk, ontworpen door de architect Peter Parler, werd in de tweede helft van de 14de eeuw gebouwd op bevel van Karel IV en was tot 1870 de enige stenen brug. Rijen heiligenbeelden sieren de brug, die tegenwoordig vooral door toeristen, muzikanten, portretschilders en sneltekenaars bevolkt wordt. In het hart van Stare Mesto ligt het beeldschone marktplein Staromestske Namesti (Oude Stadsplein). Het plein wordt omringd door een aantal historische gebouwen zoals het rococo Kinsky Paleis, de barokke Sint-Nicolaaskerk en de gotische Tynkerk. Aan het smallere gedeelte van het plein staat het Staromestske Radnice (Stadhuis van de Oude Stad) met zijn astronomisch uurwerk dat dateert uit het jaar 1410. Middagmaal in de stad. Daarna transfer naar de luchthaven van Praag waar we onze Brussels Airlinesvlucht nemen naar Brussel. Aankomst tegen de avond.

Prijs en voorwaarden

Prijs per persoon: 1295 EUR
Singletoeslag: 195 EUR

Met een Ictam-gids Brussel-Brussel.

INBEGREPEN IN DE PRIJS:
- de Brussels Airlines lijnvluchten Brussel - Praag - Brussel
- de huidige luchthaventaks in Brussel en Praag: 109,35EUR
- alle transfers en transport ter plaatse in een airco autocar
- plaatselijke Franstalige gids
- vol pension van het middagmaal van de 1ste dag tot en met het middagmaal van de laatste dag
- verblijf in vermelde hotels of gelijkwaardig, alle kamers met douche of bad en wc
- de vermelde bezoeken en toegangen
- de Garantiefondspremie
- de B.T.W.

TE VOORZIENE KOSTEN
- de dranken en persoonlijke uitgaven
- de fooien : 35 EUR

AAN TE RADEN
Een reisverzekering:
a) Volledige verzekering: bagage, ziekte, ongeval, bijstand, repatriëring onbeperkt, ANNULATIE: 100% van het gedekt kapitaal is verzekerd zonder franchise. Premie: 70 EUR.
b) Bagage + ANNULATIE (zonder bijstand): 100% van het gedekt kapitaal is verzekerd zonder franchise.
Premie: 50 EUR.

FORMALITEITEN
Een Belgische identiteitskaart minstens geldig tot 3 maanden na uw terugkeer in België.

- Deze prijzen werden berekend op basis van de luchtvaarttarieven en -taksen van december 2009, en op basis van een minimum van 20 deelnemers.
- Voor de overige voorwaarden verwijzen we naar onze algemene voorwaarden.

Landkaart

terug => klik op de kaart

Onthaal | Plan v.d. site | Bestemmingen | Detail | Prijs | Algem. Voorwaarden | Begin pagina