YORKSHIRE

Land van Dales en Moors

o.l.v. Engeland kenner Guido Vandorpe

klik om te vergroten

  • Eén centraal hotel
  • Met aangename nachtboot voor de overtocht
  • Vol pension
  • Prachtige tuinen en landgoederen, eeuwenoude kloosters en abdijen
  • Schilderachtige en verrassende dorpen en landschappen
  • De historische steden York en Beverley en hun Minsters

6 dagen per autocar/boot - Afreis : 3 september 2012

.

Dankzij het feuilleton “Alle schepsels groot en klein” hebben velen het soms ruige landschap van Yorkshire op televisie leren kennen. Maar het historische graafschap Yorkshire, nu opgesplitst in meerdere administratieve eenheden, heeft zoveel meer te bieden. Een lange, en soms turbulente geschiedenis reflecteert zich in de vele kastelen, abdijen en kloosters, landhuizen en historische steden. Hier kwamen de Vikingen aan land en verwoestten wat er zich op hun weg bevond, meermaals kwamen de twistzieke Schotten tot in Yorkshire om hun krachten met die van de Engelse koning te meten en wie heeft er nooit van de War of the Roses gehoord, de burgeroorlog tussen de Koninklijke huizen van York en Lancaster. Variatie in landschappen ook. De kustlijn wordt bepaald door kliffen die abrupt in zee afbreken en zandstranden in weidse baaien. En in het binnenland wisselen heidelandschappen en lieflijke valleien af met ruwe rotsformaties. U ziet het, Yorkshire heeft een unieke mengeling van cultuur en natuur die een uitstap van enkele dagen gegarandeerd boeiend maakt.De reis in detail

1ste dag, maandag 3 september : BRUGGE - ZEEBRUGGE - HULL

Samenkomst om 16.30 u in de vertrekhall van het Station van Brugge. Uw reisbegeleider wacht er u op. Samen met hem neemt u de bus aan het Minnewater naar P&O-kade in Zeebrugge. Aan de Havendam te Zeebrugge inscheping op een P&O-ferrie.
Avondmaal en overnachting aan boord. U logeert in binnenkajuiten voor twee personen (single en buitenkajuit op aanvraag).

2e dag, dinsdag 4 september : HULL - BOROUGHBRIDGE

Na het ontbijt, aankomst te Kingston upon Hull. We rijden met onze Britse bus naar de historische stad York. Oorspronkelijk een Romeinse garnizoensstad werd het bezocht door illustere keizers als Hadrianus en Septimus Severus. Constantijn de Grote werd hier tot keizer uitgeroepen in 306. Na de passage van de Denen, die de stad haar huidige naam gaven, werd York in de middeleeuwen één van de belangrijkste steden van Engeland dankzij de bloeiende wolhandel. Haar kathedraal (Minster), in zijn huidige vorm gestart door bisschop Thomas van Bayeux (rond 1080) maar afgewerkt tegen het einde van de 13de, begin 14de eeuw, is een meesterwerk van de Engelse gotiek en brandglaskunst. Bezoek en wandeling in de historische binnenstad. Middagmaal.
Verder naar Harewood en we beginnen onze reis in stijl. Het landgoed werd al vernoemd in het Domesday Book, kort na de Normandische verovering van 1066. Yorkshire’s meest koninklijke landhuis, werd meer dan 200 jaar geleden gebouwd door een voorvader van de huidige Earl of Harewood, die fortuin maakte met suikerrietplantages op Barbados. In een Engels landschapspark vinden we de prachtige klassieke architectuur van Adam Carr die binnenin majestueus gedecoreerd werd door Thomas Chippendale. De grote kunstcollectie zou in een museum niet misstaan. Tegen de avond naar BOUROUGHBRIDGE. Avondmaal en overnachting in het Best Western Crown Hotel 3*sup.

3de dag, woensdag 5 september : YORKSHIRE MOORS : Coxwold, Whitby, Pickering, Helmsley

Na het ontbijt beginnen we onze dag met een rit naar de Yorkshire Moors. Dit nationaal park omhelst bijna 900 km2 aan desolate landschappen. In de vroege middeleeuwen was dit de uitgelezen plaats om nieuwe abdijen te stichten. Vanaf de zevende eeuw kwamen monniken naar hier om in de eenzaamheid hun geloof te belijden. Augustijnen, Cisterciënzers, Benedictijnen en andere werden de ruggengraat van de plaatselijke economie dankzij de wolproductie en nieuwe landbouwtechnieken. In de regio ontstonden meer dan tien grote en rijke abdijen die nu bijna allemaal verdwenen zijn. We bezoeken vandaag enkele van de indrukwekkendste. Aangekomen bezoeken we eerst Coxwold. In de Sint-Michaëlskerk bevinden zich de schitterende praalgraven van de Belasyse familie. Verder rijden we langs de resten van de Byland Abbey (begin twaalfde eeuw), één van de grootste abdijen met deels bewaarde rosas in de westelijke muur. Daarna rijden we door de “Moors” naar de kust, naar het stadje Whitby, een mooi vissersplaatsje, maar vooral gekend voor de schitterend op een klif gelegen Whitby Abbey. Gesticht als dubbelklooster in de zevende eeuw werd het door de Denen (Vikingen) verwoest in 867. Tweehonderd jaar later werd het heropgebouwd om in 1540 door Hendrik VIII te worden afgeschaft (zoals zovele andere). We nemen de lunch in het pittoreske Robin Hood’s Bay, een vroeger smokkelaarsnest aan de kust. ’s Namiddags rijden we verder naar Pickering om er de grote en meest volledige middeleeuwse muurschilderingen te bezichtigen in de 12de eeuwse parochiekerk. Het stadje wordt gedomineerd door Pickering Castle, tot op heden bezit van de Britse monarch. Het landschap waar we doorrijden is gewoon adembenemend. We rijden naar Hutton le Hole, Westerdale en Kildale. Via Great Broughton naar Helmsley, een marktstadje met een uit de Normandische tijd daterend kasteel. Tegen de avond terug naar ons hotel waar avondmaal en overnachting.

4de dag, donderdag 6 september : YORKSHIRE DALES : Swaledale, Garsdale, Ribblehead, Settle, Malha Cove

Ontbijt. We rijden naar het vlakbij, maar o zo verschillend deel van Yorkshire, met name de Dales, in het hart van het graafschap. Gisteren zagen we een ruig landschap, vandaag doorkruisen we en genieten we van de lieflijke dalen en bergen met kleine stroompjes. Swaledale en Garsdale zijn de mooiste en bekendste. Ook hier werden in de middeleeuwen verschillende abdijen gesticht. Het middagmaal nemen we in een typische herberg. ’s Namiddags, na een korte rit, nemen we de trein en rijden over het Ribblehead-viaduct, een prachtig staaltje ingenieurswerk uit de Victoriaanse tijd om het dal te overbruggen : 400 meter lang en 30 m hoog. Te Settle, komt de bus ons terug ophalen. Maar eerst maken we een mooie wandeling in het kleine marktstadje. Verder naar Malham Cove. Het is een geologisch wonder dat enkel te voet bereikbaar is. De wandeling is echter zeer goed te doen. De kalkstenen formatie laat niet na indruk te maken. Via de Wharfe Dale terug naar het hotel waar avondmaal en overnachting.

5de dag, vrijdag 7 september : BOROUGHBRIDGE - BEVERLEY - HULL

Ontbijt. Eerst gaan we een kijkje nemen naar de Brimham Rocks, tientallen grillige enorme rotsen in het landschap uitgesleten gedurende 300 miljoen jaar erosie. Vandaar verder naar Beverley. De trots van dit Middeleeuwse marktstadje is de Minster, de grootste niet-kathedraal van Engeland. De Beverley Minster, de bouw van het huidige bouwwerk startte begin dertiende eeuw en we zien er de drie stijlen van de Engelse gotiek harmonieus naast elkaar : early english, decorated en perpendicular. Vrije tijd en middagmaal ter plaatse. In de late namiddag, verder naar Kingston upon Hull waar we de inschepen op de nachtboot richting Zeebrugge. Avondmaal en overnachting aan boord. U logeert in binnenkajuiten voor twee personen (single en buitenkajuit op aanvraag).

6de dag, zaterdag 8 september : ZEEBRUGGE - BRUGGE

Ontbijt aan boord. Daarna ontscheping te Zeebrugge en met de pendelbus van P&O terug naar het Minnewater te Brugge (tegenover het station) waar we aankomen in de voormiddag. Van hieruit kan elkeen gemakkelijk thuis raken met het openbaar vervoer. Einde van een mooie reis.


Prijs en voorwaarden

Prijs per persoon in dubbele kamer : 795 EUR
Singletoeslag (hotel en schip) : 190 EUR
Toeslag buitenhut boot : 40 EUR

(het aantal single kamers is beperkt)

Met een ervaren Ictam-gids Brugge-Brugge

INBEGREPEN IN DE PRIJS
- heen en terug transfer Brugge / Zeebrugge / Brugge per autocar
- de overtochten met de nachtboot van P&O-ferries Zeebrugge – Hull en terug op basis van binnenkajuiten
- alle transfers per Britse autocar met airco in Yorkshire
- alle kamers met bad of douche en wc in één hotel
- vol pension vanaf het avondmaal op de eerste dag tot en met het ontbijt op de laatste dag
- de entrees voor de vermelde bezoeken
- de B.T.W.
- de Garantiefondspremie

TE VOORZIENE KOSTEN
- de dranken en persoonlijke uitgaven.
- de fooien : 30 EUR

AAN TE RADEN
Een reisverzekering:
a) Volledige verzekering : bagage, ziekte, ongeval, bijstand, repatriëring onbeperkt, ANNULATIE: 100% van het gedekt kapitaal is verzekerd zonder franchise.
Premie: 40 EUR.
b) Bagage + ANNULATIE (zonder bijstand): 100% van het gedekt kapitaal is verzekerd zonder franchise. Premie: 30 EUR.

- Deze prijzen werden berekend op basis van de wisselkoers 1 EUR=0,85 GBP van december 2011 en op basis van een minimum van 20 deelnemers.
- Voor de overige voorwaarden verwijzen we naar onze algemene voorwaarden.
Landkaart

terug => klik op de kaart


Onthaal | Plan v.d. site | Bestemmingen | Detail | Prijs | Algem. Voorwaarden | Begin pagina