De reis in detail
De STAMMENROUTE, het andere Ethiopië in het Zuiden
13 dagen, van 17 tot 29 november 2007
1e dag : BRUSSEL - ADDIS ABEBA
Afspraak in de late namiddag in de luchthaven van Zaventem. Afreis rond 20u00 met een Ethiopean Airlines-lijnvlucht naar ADDIS ABEBA.
2de dag : ADDIS ABEBA - LANGANO
s Morgens aankomst in de Ethiopische hoofdstad. Verwelkoming en transfer naar het hotel Ghion. Na een korte rust, vertrekken we naar het andere Ethiopië, namelijk het zuiden. Zo komen we in het Riftdal of de Grote Slenk. Deze strook is een overblijfsel uit een turbulent geologisch verleden. De 2.800 km lange breuk rijgt een reeks gekende meren in het oosten van het Afrikaanse continent als parels aan een snoer. In Ethiopië alleen doet de Rift zeven kratermeren ontstaan, elk met een afzonderlijk karakter.
Overnachting in het Langano Bekele Molla Hotel*** of Wenney Lodge*** aan de met acacia-bomen afgezoomde oevers van het Langano-meer.
3de dag : LANGANO - ARBA MINCH
Onderweg naar Arba Minch komen we voorbij Sodo, de hoofdplaats van het Wolayta district, gelegen boven de Grote Slenk. In dit deel van Ethiopië ten oosten van de Omo-rivier wonen de Wolayta, waarvan de zeer ruime hutten in de vorm van een bijenkorf opgetrokken zijn met bovenaan een struisvogelei, symbool van vruchtbaarheid.
Wanneer we Arba Minch naderen komen we terecht in territorium van de Dorze.
De Dorze zijn in deze streek een uitzondering, daar ze niet tot de Oromo-familie behoren. De meeste woningen, de tukuls, van de Dorze, in de vorm van een bijenkorf, zijn meer dan 12 meter hoog en hebben balken van bamboe, bedekt met gedroogde ensetbladeren. Dak en muren vormen een ogivaal geheel. De Dorze verbouwen de sorghum, de enset of valse banaan, waarvan zij hun lokaal brood, de kocho, maken.
Vroeger waren de Dorze geduchte krijgers, tegenwoordig wijden ze zich aan het verbouwen van enset en het weven van katoenen chammas of gabbis (katoenen sjaals).
Aankomst in ARBA MINCH (Veertig Bronnen, genoemd naar de veertig warmwaterbronnen in de buurt), de hoofdplaats van de provincie Gamo-Gofa op de heuvelachtige landtong -door de plaatselijke bevolking Brug van het Paradijs genoemd- tussen de twee meest zuidelijke meren van de Ethiopische Rift Valley : het Chamo-meer en het Abaya-meer. Deze streek van het zuiden van het Riftdal wordt vooral bewoond door de Oromos, die in Ethiopië de grootste etnische groep vormen.
Intrek in ons hotel, met adembenemend zicht over deze meren, alsook op het Nationale Park van Nechisar. Overnachting in het hotel Swaynes*** of Bekele Molla***.
4de dag : ARBA MINCH
s Morgens bezoek aan het nationale park van Nechisar (wit gras in het Amhaars), dat in 1974 als laatste toevluchtsoord van de Swayne buffelantilopen en de zwaarlijvige Burchell zebras werd opgericht.
s Namiddags, boottocht op het diepblauwe Chamo-meer waar vissers in wankele bootjes van papyrus krokodilen en nijlpaarden trotseren om aan hun favoriete maal te komen : tilapia, tijgervis, meerval en nijlbaars. Overnachting in het hotel Swaynes*** of Bekele Molla***.
5de dag : ARBA MINCH - JINKA
Vertrek naar het markplaatsje Jinka. Onderweg bezoeken we eerst dorpjes van de Konso-stam, de enige in het Omo-gebied die terrascultuur bedrijft en die bekend zijn omwille van hun waga, nl. graftotems of houten voorouderbeelden. Hun dorpen zijn omringd door 3 à 4 m hoge wallen van gedroogde aarde en basalt. Daarna dalen we de Grote Slenk in en ontmoeten we in deze streek voorbeelden van de mozaïek van de talloze erg van elkaar verschillende volkeren van zuidelijk Ethiopië: de Tsemay, de Ari en de sedentaire Bana (of Benna). De Ari gaan, in tegenstelling met de andere stammen in het Omo gebied, zeer kleurrijk gekleed. Bijzonder zijn de rokjes van de vrouwen, die gemaakt zijn uit takjes, gras en stro, dat gekleurd is met de rode leemgrond van deze streek. De Bana zijn zoals de Hamar ge-kleed in dierenhuiden, maar zijn sedentair. De mannen dragen kleilapjes of hebben gevlochten haar. Aankomst in de groene heuvels rond JINKA en overnachting in het Goh Hotel (eenvoudig).
6de dag : JINKA - uitstap Mursi
Vertrek naar het Nationale Park Mago, gelegen ten oosten van de Omo, dat olifanten, giraffen, buffels, koedoes, wrattenzwijnen en buffelantilopen herbergt. De rivieren krioelen van krokodillen en nijlpaarden. Mogelijk ontmoeten we zwervende Mursi, bekend door de klei-schotels die getrouwde vrouwen in hun onderlip dragen. Overnachting in het Goh Hotel.
7de dag : JINKA - KEY AFER - TURMI
We rijden zuidwaarts via Key Afer naar Turmi. We rijden door een landschap met verschillende soorten acacias, wonderlijke olifantsvoet-bloemen en metershoge termietenheuvels. Dit gebied is het domein van de (semi-)nomadische veetelers. Aankomst in TURMI, het stamgebied van de Hamar, een van de kleurrijkste stammen, die hun bestaan op veeteelt baseert. De Hamar, wier territorium zich uitstrekt tussen het Chew Bahir meer (het vroegere Stephanie meer), Dimeka en Turmi, zijn zonder twijfel de machtigste etnie van het Omo gebied. Samen met de Karo zijn de Hamar het volk dat het meest over zijn uiterlijk bezorgd is. De vrouwen gaan enkel gekleed in twee dierenvellen, versierd met kralen en kaurischelpen, en smeren hun haar in met oker en vet. Meisjes dragen aluminium versieringen op het voorhoofd. Overnachting in een tentenkamp.
8ste dag : TURMI - uitstap Geleb en Karo
Vandaag bezoeken we de streek rond Omorate en Murille gelegen langs de groene vallei van de beneden-Omo, die wat verder in het Turkana meer uitmondt. Bezoek van de Geleb- of Dassanetch-stam. Zeer specifiek is hier het gebruik dat ongetrouwde meisjes rond de enkels en de kuiten soms tientallen metalen ringen dragen. In de buurt van Murille bezoek aan het Karo-dorp Duss. De Karo of ook wel Kara zijn het enige landbouwersvolk op de oevers van de Omo. Karo mannen zowel als vrouwen beschilderen hun hele lichaam, terwijl de vrouwen vaak als versiering een scherp metalen voorwerp door de kin aanbrengen. Overnachting in een tentenkamp.
9de dag : TURMI - ERBORE - KONSO
Op de terugweg naar het Konso stamgebied rijden we eerst naar ERBORE, waar we de gelijknamige Erbore-stam bezoeken. De vrouwen dragen hier zeer kleurrijke halskettingen in tinten van geel, rood en wit. Aankomst in KONSO, het centrum van de gelijknamige stam, die we reeds eerder ontmoet hebben. Overnachting in het Konso Edget Hotel (eenvoudig).
10de dag : KONSO - EL SOD - YABELO
Vandaag bezoek van het enorme kratermeer van EL SOD,
waaruit de lokale bevolking de zwarte, zouthoudende modder uit het borstdiepe zoutmeer delven. Verder naar YABELO. De streek wordt bewoond door de Borana, een semi-nomadisch volk dat door de kleurige gewaden en de metalen halskettingen van de vrouwen enigszins doet denken aan de Somalis. Overnachting in het Yabelo Mobil Motel (eenvoudig).
11de dag : YABELO - AWASA
Deze morgen rijden we eerst zuidwaarts in de richting van Moyale en de Keniaanse grens. Bezoek aan de Singing Wells. Via een sleuf wordt het vee van de Borana in deze uitgegraven waterputten geleid. Terwijl het vee gedrenkt wordt vormen jonge mannen een lange keten en tillen uit een veel dieper uitgegraven put emmers met water onder gezang naar boven.
Vervolgens richten we onze schreden weer noordwaarts naar het Awasa-meer. Onderweg rijden we langs het vruchtbare gebied bewoond door de Oromo en Sidamo. Bananen- en tabakplantages volgen elkaar op. Aankomst in AWASA en intrek in het Shebele Hotel***.
12de dag : AWASA - ADDIS ABEBA
s Morgens brengen we een bezoek aan de vismarkt van Awasa, erg interessant omdat hij ook zoveel vogels aantrekt! Vervolgens vertrek naar Addis Abeba.
We ontdekken in het hartje van het Rift Valley National Park nog twee naast elkaar gelegen en toch heel verschillende meren. Het Abayatameer is maar 14 m diep en wordt omgeven door groene bergen en het Shallameer is 260 m diep en wordt omringd door zwarte kliffen. Hier bewonderen we verschillende watervogels zoals flamingos, pelikanen, ibissen, reigers, aalscholvers en eenden.
Terug via het Langano- en het Ziway-meer en het stadje Debre Zeit naar ADDIS-ABEBA.
s Avonds na het avondmaal transfer naar de luchthaven. Kort voor middernacht afreis naar Brussel.
13de dag : ADDIS ABEBA - BRUSSEL
s Morgens aankomst te Brussel. Einde van een prachtige reis!
foto's :
M.Tuerlinckx
J.L. Rigot (http://voyagesaventures.com)
Prijs en voorwaarden
Prijs per persoon : 1875 EUR
Toeslag single : 135 EUR
|
Met een begeleider Brussel - Brussel die zorgt voor de vertaling.
INBEGREPEN IN DE PRIJS
- de Ethiopian Airlines-lijnvluchten Brussel - Addis-Abeba - Brussel
- de huidige veiligheid- en luchthaventaksen in Brussel :
105,48 EUR
- verblijf in het Ghion Hotel in Addis-Abeba (lokale luxe categorie) en de beste hotels op de andere plaatsen; alle kamers met bad of douche en wc. Zeer eenvoudige hotels of overnachtingen in tenten (met gemeenschappelijk sanitair) in het uiter-ste zuiden.
- vol pension
- alle transfers en transport ter plaatse
- alle bezoeken en entrees zoals vermeld in het programma
- een Franssprekende lokale gids
- het garantiefonds
- B.T.W.
TE VOORZIENE KOSTEN
- de luchthaventaksen in Ethiopië voor de terugvlucht : ± 20 USD
- de dranken en persoonlijke uitgaven
- de visumkosten : 30 EUR
- de lokale drinkgelden : 50 USD
- de vergoeding aan de begeleider : 15 EUR
- Deze prijzen werden berekend op basis van de luchtvaarttarieven en taksen van april 2007, en wisselkoers van de USD van 1 EUR = 1,30 USD voor de prestaties in het land van bestemming, en op basis van een minimum van 15 deelnemers. Voor de overige voorwaarden verwijzen we naar onze algemene voorwaarden.
AAN TE RADEN
Een reisverzekering :
a) een VOLLEDIGE verzekering : bagage, ziekte, ongeval, bijstand, repatriëring onbeperkt, ANNULATIE : 100 % van het gedekt kapitaal is verzekerd zonder franchise.
Premie : 75 EUR.
of b) verzekering bagage + ANNULATIE (geen bijstand) : 100 % van het gedekt kapitaal is verzekerd zonder franchise. Premie : 50 EUR
FORMALITEITEN
- Een reispas geldig tot minstens 6 maanden na uw terugreis.
We zorgen voor het bekomen van het visum. De visumformulieren zullen u op tijd worden toegestuurd.
Opgelet : uw reispas moet 21 dagen voor afreis in ons bezit zijn.
REISPAS
Voor het bekomen van een nieuwe reispas moet u rekenen op een periode van 4 weken. Doe tijdig uw aanvraag.
GEZONDHEID
Verplicht: vaccinatie tegen gele koorts (minstens 10 dagen voor afreis) in een van deze erkende vaccinatiecentra :
- Instituut Tropische Geneeskunde, Travel Clinic, Kronenburgstraat 43/3, 2000 Antwerpen, Travel Phone : 0900/10.110
- Ministerie van Buitenlandse Zaken, Naamse straat 59, 1000 Brussel, tel. 02/501.35.11
- U.M.C. Sint-Pieters, Hoogstraat 290, 1000 Brussel, tel. 02/535.33 43
- Travel Clinic AZ Sint-Jan, Ruddershove 10, 8000 Brugge, tel. 050/45.23.20
- UZ Gent Poly 2, De Pintelaan 185, 9000 Gent. Tel : 09/240 23 45
- Virga Jesse Ziekenhuis, Stadsomvaart 11, 3500 Hasselt, tel. 011/30.97.40
- UZ Leuven Dienst Inwendige Geneeskunde, Herestraat 49, 3000 Leuven, tel:016/344775
Aangeraden : vaccinaties tegen tetanos, typhus, hepatitis A en B...
Anti-malaria middelen.
Raadpleeg ook
- Tropisch Instituut, Antwerpen (Travel Phone : 0900/10.110)
- Ministerie van Buitenlandse Zaken, Brussel (tel. 02/501.35.11)
OPMERKING
Het wegennet in dit land is erg primitief en erg moeilijk berijdbaar, daarom worden de meeste grote verplaatsingen gedaan per vliegtuig. Ook de hotels bevinden zich nog in een opbouwfase, maar we logeren in de best beschikbare accommodatie. De maaltijden werden, alhoewel een tikkeltje eenzijdig, door onze vorige groepen als voldoende en lekker beoordeeld.
Ethiopië is een heel speciale bestemming, voor ervaren of goed voorbereide reizigers. Het is mogelijk dat het programma door elkaar wordt geschud, maar u zal alles zien wat in deze brochure staat, zij het eventueel in een andere volgorde dan de historisch-chronologische die we voor u planden.
De reis is niet geschikt voor mensen die het grote comfort opzoeken. Wat wel zal blijven is een adembenemende reiservaring.
|
Landkaart
terug => klik op de kaart

Onthaal | Plan v.d. site | Bestemmingen | Detail | Prijs | Algem. Voorwaarden | Begin pagina
|