.

CULTURELE GROEPSREIS

BOTSWANA en de
VICTORIA WATERVALLEN

HET ONGEREPTE AFRIKA OP ZIJN BEST

  • Een rondreis in kleine internationale groep (max. 12 personen) met ervaren plaatselijke begeleiders die Engels en Afrikaans spreken
  • Logies in correcte en mooie lodges en tentenkampen

17 dagen - Afreizen : elke vrijdag in 2020

.

Botswana, tijdens de Britse koloniale periode Bechuanaland geheten, is een land op maat gemaakt voor de natuurreiziger. Meer dan één derde van het grondgebied is beschermd als park en reservaat, terwijl de rest van het land ook nagenoeg ongeschonden is bewaard. Niet te verwonderen : een goede anderhalf miljoen mensen leeft op een oppervlakte zo groot als Frankrijk en 80 procent van de bevolking woont in stedelijke gebieden in het Oosten. Ruimte te over dus voor het grote en kleine Afrikaanse wild en de meer dan zeshonderd verschillende soorten exotische vogels. Die zijn te bewonderen in gevarieerde landschappen : de magische delta van de Okavango-rivier, de weidse vlakten van de Kalahari-woestijn, de witte Makgadikgadi-zoutpannen en het Chobe Nationaal Park dat een uitzonderlijke hoge concentratie heeft aan wild.
Botswana opteert voor een eerder exclusief toerisme, en dat vertaalt zich in hogere prijzen voor de parkingangen en logiesmogelijkheden.
Vlak over de grens in Zimbabwe verbazen de majestueuze Victoria watervallen zelfs de meest ervaren reiziger. Een afsluiting van de reis in stijl!

.

De reis in detail

versie 25/06/19 15:59

1ste dag : BRUSSEL - JOHANNESBURG

Afspraak in de luchthaven van Zaventem rond de middag. Vertrek met Ethiopian Airlines of een gelijkaardige lijnvlucht richting Johannesburg.

2de dag : JOHANNESBURG (enkel logies)

Aankomst ’s morgens te Johannesburg en opvang door onze vertegenwoordiger. Transfer naar het hotel en tijd om te rusten of de stad te bezoeken (facultatief). Middag- en avondmaal vrij. Overnachting in het hotel Rovania 3* (Johannesburg).

3de dag : JOHANNESBURG - KHAMA RHINO SANCTUARY (Botswana) (L-D)

Na het vroege facultatieve ontbijt, vertrek richting noorden. Passage van de grens tussen Zuid-Afrika en Botswana. We rijden tot aan het Khama Rhino Sanctuary, een natuurreservaat niet ver van Serowe. Het werd in 1992 opgericht als een gemeenschapsproject en educatief centrum om de vlug verdwijnende witte neushoorn en ander groot wild te beschermen en te herintroduceren. De inkomsten uit het toerisme komen er ten goede aan de lokale bevolking. Middagmaal onderweg door de staf klaargemaakt samen met de groep. In de late namiddag safaririt door het park en eerste ontdekking van het Afrikaanse groot wild. Avondmaal door de staf klaargemaakt samen met de groep en overnachting in de comfortabele chalets van het centrum (per chalet twee kamers en één badkamer) (Khama Rhino Sanctuary).

4de dag : KHAMA RHINO SANCTUARY - MAUN (B-L)

Ontbijt door de staf klaargemaakt samen met de groep. Daarna door de Kalahari verder naar Maun, de poort naar de Okavango-delta. Middagmaal door de staf klaargemaakt samen met de groep en aankomst in de namiddag. Als kennismaking met Afrika, maken we een korte panoramische rondrit in het stadje. Verder naar de comfortabele Mochaba Crossing lodge (Maun) met alle voorzieningen. Vrij avondmaal en overnachting.

5de dag : MAUN - OKAVANGO DELTA (B-L-D)

Ontbijt in de lodge. Samen met onze lokale begeleiders trekken we op weg naar het noorden, richting de Okavango waar we met de mokoro’s (plaatselijke prauwen) ons tentenkamp bereiken. Intrek in het Wilderness Tented Camp. Elke tent heeft twee veldbedden en een privé-toilet. De buitendouches zijn gemeenschappelijk.
Picknickmiddagmaal onderweg door de staf klaargemaakt samen met de groep.
De Kubangorivier stroomt vanuit het evenaarsgebied van Angola, via Namibië, Botswana binnen en mondt bij wijze van spreken uit in de Kalahari-woestijn. Ieder jaar stroomt 11 kubieke kilometer water in de delta. Een gedeelte van dit water stroomt verder naar het zuiden en mondt uit in het Ngami meer. Het resultaat is een gigantische groene oase in een woestijn met rivierarmen, moerassen, lagunes en waterpannen die de Okavango-delta vormen. Avondmaal door de staf klaargemaakt samen met de groep. Overnachting.

6de dag : OKAVANGO DELTA (B-L-D)

Ontbijt door de staf klaargemaakt samen met de groep. De volledige dag is gewijd aan het bezoek van het park met mokoro’s en te voet. We vertrekken voor een dagsafari op zoek naar de “Big Four” : olifant, leeuw, buffel en luipaard, maar ook nog vele andere. Duizenden wildebeesten, zebra’s, buffels, giraffen, grote katten en niet te vergeten nijlpaarden en alle soorten watervogels worden aangetrokken door het aanwezige water. Middag- en avondmaal door de staf klaargemaakt samen met de groep. Terug naar het kamp waar overnachting.

7de, 8ste en 9de dag : OKAVANGO DELTA - MOREMI RESERVAAT (B-L-D)

Ontbijt door de staf klaargemaakt samen met de groep. Daarna rijden we met een 4x4 safarivoertuig naar het Moremi Reservaat. We brengen drie dagen door in dit prachtige natuurreservaat. Het park maakt deel uit van het ecosysteem van de Okavangorivier en bestaat uit vlakten begroeid met acacia’s en mopane- of vlinderbomen, afgewisseld met moerassen en waterplassen gevoed door de Kubangorivier. Eén van de grootste troeven van het park is de grote verscheidenheid aan fauna en flora. Behalve de neushoorn is alle andere groot wild hier overvloedig aanwezig. Twee ontbijten worden in de lodge genomen, de middagmalen worden door de staf klaargemaakt samen met de groep en de avondmalen zijn een vast menu in het tentenkamp. Overnachting in ons eigen Hyena Bushcamp of Elephant Pools lodge, een comfortabel tentenkamp met eigen douche/eco toilet.

10de dag : MOREMI - MAUN (B-L)

Ontbijt in het tentenkamp. Nog een mooie volledige dag in het Moremi-reservaat. Picknicklunch door de staf klaargemaakt samen met de groep. Tegen de avond terug naar Maun waar vrij avondmaal en overnachting in de Mochaba Crossing lodge (Maun).

11de dag : MAUN - NATA (B-L)

Na het ontbijt in de lodge, wat tijd om een facultatief bezoek te brengen aan het Sibanda’s Craft Centre, een atelier waar plaatselijke vrouwen katoenen stoffen met de hand kunstig beschilderen. In meerdere betekenissen een mooi initiatief. Picknickmiddagmaal door de staf klaargemaakt samen met de groep. Verder via de noordelijke Kalahari-woestijn naar de Makgadikgadi pannen. Ze zijn de overblijfselen van een gigantisch voorhistorisch meer dat ooit bijna gans het noorden van Botswana bedekte. Dit landschap is uniek. Tijdens het regenseizoen worden de pannen overstroomd door het water. Tijdens de droge periode trekt het reguliere wild weg naar vruchtbare regio’s, drogen de zoutpannen op en krijgen we een nog uniekere ervaring als we ze zien schitteren in de zon. Ze zien eruit als verblindend witte, eindeloze vlakten. Toch is deze zoutwoestijn niet helemaal zonder leven : kuddes gnoes, zebra’s en antilopen blijven er op zoek naar voedsel en water. Vrij avondmaal en overnachting in de comfortabele chalets van Pelican Lodge of Nata Lodge, een mooi tentenkamp met alle voorzieningen (Nata).

12de dag : NATA - KASANE / CHOBE NATIONAAL PARK (B-L)

Ontbijt door de staf klaargemaakt samen met de groep. Vanuit Nata vetrekken we naar het noorden, richting Zambia en Zimbabwe. Middagmaal door de staf klaargemaakt samen met de groep. In het stadje Kasane ontmoeten vier landen elkaar : Botswana, Namibië, Zambia en Zimbabwe, en de Chobe-rivier mondt er uit in de Zambezi. Intrek in de mooie Thebe River Safaris Lodge, met zicht op de Chobe rivier. Vrij avondmaal en overnachting.

13de dag : CHOBE NATIONAAL PARK (B-L)

Ontbijt door de staf klaargemaakt samen met de groep. Vandaag ontdekken we het park op twee manieren. In de voormiddag doen we een safari met ons 4x4 open voertuig. In de namiddag maken we een boottocht op de Chobe rivier zodat we de fauna en flora vanuit een ander oogpunt zien. Het Chobe Nationaal Park is het op één na grootste nationaal park in Botswana en beslaat ongeveer 11.700 vierkante kilometer. Hier bevindt zich één van de grootste concentraties wild van het Afrikaanse continent, met onder meer een enorm aantal olifantenfamilies (alles samen meer dan 100.000 dieren), giraffes, nijlpaarden, buffels, zebra’s, alle soorten antilopen, leeuwen en (jacht)luipaarden,... Het park is verrassend divers. Aan de noordelijke grens stroomt de Chobe rivier, waarin zich altijd water bevindt. Aan de westkant liggen de Linyanti moerassen die door de Savuti strook weer in verbinding staan met het Moremi Wildreservaat aan de zuidwestkant. Wat betreft flora en fauna is het Chobe park het meest gevarieerde park. Middagmaal door de staf klaargemaakt samen met de groep. Het is een indrukwekkende ervaring om in de namiddag grote aantallen wild naar de Chobe rivier te zien trekken om te gaan drinken. Overal waar je kijkt zijn er dieren te zien. Vrij avondmaal en overnachting te Kasane.

14de dag : KASANA / CHOBE NATIONAAL PARK - VICTORIA WATERVALLEN (B)

Na het ontbijt door de staf klaargemaakt samen met de groep, vertrekken we in de voormiddag richting Kazungula, een klein grensstadje, waar we de oversteek maken naar Zimbabwe. Aankomst te Victoria Falls waar vrij middagmaal. De watervallen worden beschouwd als één van de zeven natuurwereldwonderen en zijn door de Unesco uitgeroepen als werelderfgoed. De eerste Europeaan die ze zag was David Livingstone in 1855. De watervallen worden gevormd door de Zambezi rivier die zich over een lengte van bijna twee kilometer 108 m diep in de Batota-kloof stort, met een gemiddeld debiet van 550.000 m3 water per minuut. In de maanden van april tot en met juni zijn de watervallen op hun indrukwekkendst. Na het middagmaal vrije tijd. Vrij avondmaal en overnachting in het hotel Shearwater Explorers Village (Victoria Falls).

15de dag : VICTORIA FALLS (B)

Ontbijt in het hotel. In de voormiddag, bezoek aan de watervallen. Vanaf de Zimbabwaanse kant hebben we het beste zicht. De watervallen creëren een fijne mist die op 80 km afstand als een ware mistwolk waargenomen kan worden. Dit is het fenomeen waar de naam van de watervallen van afgeleid is: Mosi-oa-Tunya, wat letterlijk betekent “de rook die dondert”. De mist maakt dat er bijna permanent fantastische regenbogen boven de Victoria Watervallen te zien zijn, die de watervallen een betoverende schijn geven. Tegenover de watervallen bevindt zich het Victoria Falls Nationaal Park. Dankzij de constante “watermist” ontstond hier een stukje regenwoud dat één van de weinige ongerepte wouden is in dit stukje van Zimbabwe.
We maken een panoramische wandeling en zien zo de mooiste zichten van de “Vic Falls”. Breng waterdichte kledij mee en bescherm ook fototoestel en camera’s tegen het alomtegenwoordige water. Vrij middagmaal. ’s Namiddags vrije tijd voor optionele bezoeken of om te genieten van het verblijf in het hotel. Vrij avondmaal en overnachting in het hotel.

16de dag : VICTORIA FALLS - BRUSSEL

Ontbijt in het hotel. Vrije tijd, daarna transfer naar de luchthaven van Victoria Falls voor onze terugvlucht naar Brussel.

17de dag : BRUSSEL

Aankomst te Brussel ‘s morgens. Einde van een mooie reis.


Prijs en voorwaarden

Prijs per persoon : 3595 EUR
Singletoeslag : 800 EUR

(het aantal single kamers is beperkt)

Met lokale Engelstalige en Afrikaanstalige chauffeurs/begeleiders van Johannesburg tot Victoria Falls voor alle vertrekken behalve op 14 februari, 3 april, 17 april, 29 mei, 24 juli, 14 augustus, 4 september, 25 september en 13 november 2020 die Duitstalige vertrekken zijn.

INBEGREPEN IN DE PRIJS
- de lijnvluchten Brussel - Johannesburg // Victoria Falls - Brussel met Ethiopian Airlines en op basis van de tariefklasse (H) in economy (ca 14 u.)
- de huidige luchthaventaks in Brussel, Johannesburg en Vic Falls : ca 366 EUR
- 14 nachten verblijf in de vermelde 3 sterrenhotels (lokale normen), lodges, tentenkamp en kamp of gelijkwaardig, alle met bad of douche en wc (soms gemeenschappelijk waar vermeld)
- de vermelde maaltijden (B = ontbijt, L = middagmaal,
D = avondmaal)
- alle transfers ter plaatse in ruime safari bus, overland model (12 plaatsen) of comfortabele minibus 12 plaatsen en de safari’s of game drives in open 4WD safari-voertuig (8 plaatsen zijkanten, 4 plaatsen midden). Gezien het een volledig open (zijkanten en dak) en ruim voertuig is, is een goede zichtbaarheid voor iedereen gegarandeerd. Tijdens de safari’s wordt een rotatiesysteem gevolgd.
- alle safari’s, bezoeken en entrees zoals vermeld in het programma
- de diensten van een chauffeur en lokale begeleider (Engels- en Afrikaanssprekend), vanaf de opvang op de luchthaven te Johannesburg tot en met het vertrek vanuit de luchthaven van Victoria Falls (behalve op bovenstaande specifiek vermelde data)
- de premie voor het garantiefonds reizen
- de B.T.W. volgens de huidige aanslagvoeten

TE VOORZIENE KOSTEN
- de dranken en persoonlijke uitgaven
- de visumkosten voor Zimbabwe : 30 USD (op vandaag) te betalen aan de grensovergang
- 300 USD pp voor uitgaven die direct ten goede komen aan de lokale bevolking (biljetten van 50 USD)
- de drinkgelden
- de niet vermelde diensten

BELANGRIJKE OPMERKING
De prijs van de reis werd vastgesteld op basis van de lijnvluchten met Ethiopian Airlines in een welbepaalde boekingsklasse. In het geval van niet-beschikbaarheid van deze boekingsklasse bij deze luchtvaartmaatschappij kunnen we een andere boekingsklasse of luchtvaartmaatschappij voorstellen. In dat geval is het mogelijk dat een toeslag wordt gevraagd. We raden u aan vroeg te boeken om eventuele toeslagen te vermijden.

Reizigers boven de 60 jaar dienen een doktersattest mee te nemen dat hen fit verklaart om aan dit soort reizen deel te nemen.

AAN TE RADEN
Een reisverzekering MAPFRE-ICTAM TRAVEL INSURANCE Full Option All Risks (REF GTICTA-NL-20181101) : bagage, ziekte, ongeval, bijstand, ANNULATIE All Risks: 100% van het gedekt kapitaal is verzekerd zonder franchise.
Premie: 413 EUR
Gelieve te noteren dat het aanbod van reisverzekeraar Mapfre onderhevig is aan beschikbaarheid en/of wijzigingen van verzekeringsproduct en premie.

- Deze prijzen werden berekend op basis van de luchtvaarttarieven en -taksen en landdiensten in het land van bestemming, uitgezonderd eventuele lokale toeristische taksen, gekend in mei 2019 voor 2020 en op basis van een groepsreis met een minimum van 4 en maximum 12 deelnemers. De eventuele opzegging van de overeenkomst wegens het niet behalen van het minimum aantal benodigde deelnemers voor groepsreizen is uiterlijk 20 dagen voor afreis.
Deze reis is niet geschikt voor personen met een beperkte mobiliteit.
Bij de reisbevestiging wordt een voorschot van 30 % van de pakketreis aangerekend. De saldofactuur wordt in regel ten laatste 30 dagen voor de afreis opgestuurd.
- De reiziger kan ten allen tijde voor het begin van de pakketreis opzeggen tegen betaling van een opzegvergoeding zoals gestipuleerd in onze bijzondere voorwaarden.
Voor de overige voorwaarden verwijzen we naar onze algemene voorwaarden.


FORMALITEITEN
- Een reispas geldig tot minstens 6 maanden na uw terugreis voor Botswana en Zimbabwe en een visum voor het laatste. Het visum kan, op het moment van het drukken van deze brochure, gemakkelijk ter plaatse bekomen worden aan de grensovergang tussen beide landen. Het is dus niet meer nodig om dit vooraf aan te vragen.
Voor minderjarigen kan een andere regeling van toepassing zijn! Informeer u.
Voor het bekomen van een nieuwe reispas moet u rekenen op een periode van 4 weken. Doe tijdig uw aanvraag.

GEZONDHEID
Geen verplichte vaccinaties.
Aangeraden : vaccinaties tegen tetanus, tyfus, hepatitis A en B.
Anti-malaria middelen.
Raadpleeg ook :
- Tropisch Instituut, Antwerpen (Travel Phone 0900/10.110) of www.itg.be
- Ministerie van Buitenlandse Zaken, Brussel (tel. 02/501.35.24) of www.diplomatie.belgium.be

OPMERKINGEN
Het wegennet in het land is soms tamelijk rudimentair en moeilijk berijdbaar. Afstanden worden dan ook eerder in tijd gerekend dan in kilometers.
Botswana kan bogen op een zeer degelijke hotelinfrastructuur. We hebben bij de lodges geopteerd voor een correcte kwaliteit.

Maaltijden zijn lekker en tamelijk gevarieerd. Tijdens de reis worden een aantal maaltijden bereid door de begeleiders en met de gewaardeerde hulp van de deelnemers zoals vermeld in het programma.

Stop uw bagage in reiszakken en niet in grote harde valiezen en beperk het gewicht tot 15 kg per persoon.

Landkaart

terug => klik op de kaart

Onthaal | Plan v.d. site | Bestemmingen | Detail | Prijs | Algem. Voorwaarden | Begin pagina

Bergstraat 52
1000 Brussel
tel : 00-32-2-548 98 98
fax : 00-32-2-511 12 98
e-mail : info@ictam.com
verg. A1198