.

CULTURELE GROEPSREIS

NOORDKAAP

met Lofoten en Vesteralen

  • ongerepte landschappen tijdens de mooiste periode van het jaar
  • Middernachtzon
  • Trollfjord cruise
  • Scandic hotels
  • Volpension

8 dagen per lijnvliegtuig -Afreis : 3 juli 2020

.

.

De reis in detail

versie 25/10/19 14:53

1ste dag, vrijdag 3 juli : BRUSSEL - OSLO - BODØ

’s Morgens, samenkomst in de luchthaven van Zaventem, en assistentie bij de afreis naar Oslo. Doorverbinding per lijnvlucht naar BODØ, hoofdstad van de provincie Nordland, ten noorden van de poolcirkel, waar wij in de namiddag aankomen.
Historisch is het een klein vissersstadje dat met zijn kabeljauwhandel de concurrentie aanging met Bergen. Maar in de 19de eeuw kreeg dit dorp met zijn stadsrechten echte stadsallures met de gouden jaren van rijke haringbanken van de Lofoten en de Vesteralen.
Een Duitse beschieting in 1940 vernietigde grotendeels de weerloze stad.
De heropbouw zorgde voor een moderne stad met een actieve haven en ferryverbindingen met de Lofoten. Zicht op de baai van de Saltfjord. Het eiland Nyholm schermt de open zee af.
Met wat geluk zien we zeearenden.
Avondmaal en overnachting in het centraal gelegen hotel Scandic Havet**** (Bodø).

2de dag, zaterdag 4 juli : BODØ - MOSKENES - SVOLVAER (130 km)

Vroeg ontbijt en afvaart met de ferry van Bodø naar Moskenes, op de zuidelijkste kust van de Lofoten. De ferry vaart doorheen Nyholmsundet en langsheen de eilandengroepen die typisch zijn voor deze wilde, rotsige kustlijn. Bodø met zijn kader van bergen en fjorden verdwijnt uit het zicht. Na de Heiligvaer eilanden doemen langzamerhand de Lofoten op als een steile granieten muur: de 200 km lange “Lofotveggen” of “Lofotenmuur”. Op de bergtoppen, spits als tanden, glinstert de eeuwige sneeuw.
We leggen aan na een tocht van 3u45. Verder per autocar door dit landschap van steile pieken met aan de voet her en der vissersdorpen met wat groene weiden die zich vastklampen op de ruwe rotsen.
We rijden naar A, een schilderachtig vissersdorpje. We bezoeken een museum enig in zijn soort, het Lofoten Stockfish Museum, waar ons het vangen en bewerken van de Skrei (jonge kabeljauw) wordt uitgelegd. Het is het oudste, sinds 800, en ooit belangrijkste exportproduct van Noorwegen.
We rijden verder noordwaarts, via Reine, het grootste vissersdorp op Moskenosoy, en Ramberg naar het eiland Vestvagoy. In BORG op het eiland Vestvagoy bezoeken we het Vikingmuseum. Het werd gebouwd op de funderingen van het grootste gebouw uit de Vikingtijd dat ooit werd gevonden. Het huis van een Vikingaanvoerder werd historisch getrouw terug opgetrokken en is 83 m lang. De ruïnes werden toevallig door een boer gevonden in 1981 toen hij een veld ploegde. Leven en handel uit de Vikingtijd worden terug opgeroepen door originele voorwerpen of replica’s zoals deze van het Gokstadschip. Ambachten uit deze tijd worden uitgebeeld en buiten leven en grazen dezelfde soort dieren als duizend jaren geleden. We rijden verder naar SVOLVAER op het eiland Austvagoy. Svolvaer is de hoofdstad van de Lofoten-eilanden, en ook de voornaamste vissershaven, temidden steile pieken, grote rotsen en overal aanwezig water. Avondmaal en overnachting in het hotel Scandic Svolvaer*** of Scandic Vestfjord*** (Svolvaer).

3de dag, zondag 5 juli : SVOLVAER - Trollfjord cruise - HARSTAD (170 km)

Na het ontbijt schepen we in voor de vaart door de nauwste fjord in Noorwegen, de Trollfjord. De boot vaart langs de rotsen van enerzijds de rotsen van Austvagoy, een van de Lofoteneilanden, en deze van Hinnoya, een van de Vesteraleneilanden. Rond de middag zijn we terug in Svolvaer.
Na het middagmaal rijden we verder per autocar en steken we over naar het grootste, maar ook mooiste eiland Hinnoya en rijden via de kustweg naar HARSTAD, in terrassen gebouwd tussen berg en zee. De welvaart van Harstad, de voornaamste stad van de Vesteralen, is te verklaren door de haringvangst en aanverwante industrieën. We bezoeken het Trondenes Historical Center, gelegen op een prachtig schiereiland net buiten Harstad. Het kleine museum belicht op boeiende wijze de lange geschiedenis van de regio, met speciale aandacht voor de Vikingperiode.
Avondmaal en overnachting in Hotel Scandic Harstad**** (Harstad).

4de dag, maandag 6 juli : HARSTAD - TROMSØ (300 km)

Deze voormiddag volgen we de hoofdweg richting noorden. Onderweg houden we voor het middagmaal halt in Bardu nabij het Polar Park, ’s werelds noordelijkst gelegen wildpark.
’s Namiddags aankomst in TROMSØ, het “Parijs van het noorden”, met zijn meest noordelijke universiteit ter wereld. Deze kuststad ligt in feite op verschillende eilanden die verbonden worden door niet alleen een lange maar ook een hoge brug waaronder de Hurtigrutenschepen kunnen doorvaren. Tijdens de stadsrondrit bezoeken we het Tromsø museum, de oudste wetenschappelijke instelling in Noord-Noorwegen. Het museum werd in 1872 gesticht als onderdeel van de universiteit en bezit grote collecties van natuurkundige en culturele waarde.
Verder nog een bezoek aan de Ishavskatedralen, de moderne kathedraal, tegen de achtergrond van de 1238 m hoge en besneeuwde Tromsdalsind.
Een wandeling, voor of na het avondeten, op de Sjogata laat ons toe de oude koopmanshuizen en winkels van 1830 te bewonderen.
Avondmaal en overnachting in het centraal gelegen Scandic Ishavshotell**** (Tromsø).

5de dag, dinsdag 7 juli : TROMSØ - ALTA (300 km)

We steken de Tromsøsundet over en rijden omheen de voet van de indrukwekkende TromsØdalstind (1238 m) en doorheen het eiland naar Breivikeidet voor een ferrytocht van 30 minuten over de Ullsfjorden naar Svensby. We doorkruisen het schiereiland en nemen de ferry in Lyngseidet over de Lyngenfjorden naar Olderdalen dat we na 45 minuten bereiken.
Onvergetelijke tocht met een wondermooi zicht op de Lyngenalpen! We rijden op de Nordkappsveien (=Noordkaapweg) die de grillige kust volgt.
Onderweg kleine uitstap in Altaeidet voor een vergezicht op de Oksfjordgletsjer. Nog een laatste stukje langsheen de kust van Finnmark en we komen aan in ALTA.
Alta dankt zijn bescheiden groei aan zijn leisteenproductie en last but not least aan de Gulf Stream die dit toeristisch centrum leefbaar weet te houden zover boven de Poolcirkel, midden de meest noordelijke spar- en berkenbossen. Daarenboven is de woeste omgeving van Finnmark geschikt voor lange sledetochten en visvangst in de zalmrijke rivieren.
Na het middagmaal bezoek aan het in 1991 ingehuldigde Alta Museum. In dit moderne gebouw wordt de geschiedenis van Finnmark behandeld volgens vijf thema’s. Bewonder in en nabij het museum de indrukwekkende rotsgravures uit het Neolithicum (4000-500 v. Chr.), onder bescherming van de Unesco en een van de omvangrijkste in Europa.
Avondmaal en overnachting in hotel Scandic Alta****, uitstekend centraal gelegen.

6de dag, woensdag 8 juli : ALTA - HONNINGSVAG - uitstap naar de NOORDKAAP (210 km)

Bij het verlaten van de stad rijden we over de visrijke Altarivier en volgen we de “Nordkappsveien” of “Midnattsolsveien” (= Middernachtszonweg), en door Sennalandet naar Skaidi. Dit is het gebied (nl. in Nibijavrre en Savres) waar in de zomer de kust- of vis-Sâmen nog bijeenkomen. In 1962 werd de kapel van Duoddar Sion, links van de weg, voor hen opgericht.
Na Skaidi bereiken we Olderfjord in de streng arctische Porsangenbaai. Langsheen de Porsangerfjord en zijn prachtige landschappen, rijden we via een reeks tunnels naar het Mageroya-eiland en HONNINGSVAG. Deze vissershaven wordt vooral aangedaan door alle visfabriekschepen die varen op de arctische wateren tussen Arkhangelsk, Bodø en Svalbard.
Middagmaal en vrije tijd in dit havenstadje.
Intrek in hotel Scandic Honningsvag*** of Scandic Nordkapp*** dat noordelijker gelegen is.
Na het avondmaal naar de NOORDKAAP, via een kronkelweg tussen kale heuvels en met water gevulde kraters, via het Sâmen zomerkamp van Nordmannset! We wandelen tot aan de rand van dit steile plateau, 307 m boven de bruisende wateren. Typisch is de bekende doorkijkaardbol die glinstert in de stralen van de middernachtzon, met onvergetelijk zicht op de Arctische Oceaan. Onze vertegenwoordiger overhandigt ieder van ons een kleurrijk certificaat. Men kan volop genieten van het zicht, kaarten sturen vanuit het noordkaappostkantoor, en video’s kopen over de Noordkaap door de seizoenen heen.
Na middernacht terug naar ons hotel voor overnachting.

7de dag, donderdag 9 juli : HONNINGSVAG - ALTA - OSLO (210 km)

Na het ontbijt, terug door de tunnel van Honningsvag naar Kafjord op het vasteland.
Langsheen de Porsangerfjord naar Olderfjord, en verder door de toendra en het Sâmengebied via Sennalandet terug naar ALTA, de handelspoort van de Lappen.
’s Middags aankomst in de luchthaven van Alta voor de binnenlandse vlucht naar Oslo. Bij aankomst transfer naar het centrum van de Noorse hoofdstad.
Avondmaal en overnachting in het centraal gelegen hotel Scandic Victoria**** (Oslo).
‘s Avonds kunnen we naar Akkerbryggen wandelen en er van een drankje genieten op één van de talrijke terrasjes met uitzicht op de Oslofjord.

8ste dag, vrijdag 10 juli : OSLO - BRUSSEL

Panoramische rondleiding met lokale Franssprekende gids in OSLO. De hoofdstraat is de Karl-Johansgate, genoemd naar maarschalk Bernadotte. Hier is Oslo op zijn best, met het monumentaal bakstenen Stadhuis (1950), de Akershusvesting uit 1300, die historisch de sleutel van het koninkrijk mag genoemd worden, het Koninklijk Kasteel (1848), het Universiteitsgebouw (1839), de Nationale Schouwburg, het Stortinget of Parlement.
Ten noorden van de stad bevindt zich het Frognerpark, een bezoek waard! Tussen de rozentuinen en de grasperken kunnen we er de expressievolle standbeelden van Gustav Vigeland (1869-1943) bewonderen. Zeer indrukwekkend!
We bezoeken eveneens Vikingskiphuset, of het Museum van de Vikingboten. U zal er de vakkundige restauratie kunnen bewonderen van de drie prachtige drakkarboten die uit de Oslofjord gered werden.
Na het middagmaal in het hotel, transfer naar de luchthaven voor de rechtstreekse retourvlucht naar Brussel waar we ‘s avonds aankomen.

Prijs en voorwaarden

Prijs per persoon : 2595 EUR
Singletoeslag : 490 EUR

(beperkt aantal single kamers)
INBEGREPEN IN DE PRIJS
- lijnvluchten SAS in economy : Brussel-Oslo-Bodø (+/- 2u en 1u30), Alta-Oslo (+/- 2u) en Oslo-Brussel (+/- 2u)
- de huidige luchthaven- en veiligheidstaksen : 177,17 EUR
- alle transfers en transport ter plaatse per autocar en ferry’s
- 7 nachten verblijf in de vermelde 3/4 sterren hotels (lokale norm) of gelijkwaardig
- alle kamers met bad of douche en wc
- vol pension van het avondmaal 1ste dag tot het middagmaal van de laatste dag, behalve het middagmaal dag 7
- alle entrees en bezoeken zoals vermeld in het programma : tunnels, Lofoten Stockfish Museum, Borg Vikingmuseum, Trollfjord Cruise, Trondenes Historical Center, Tromsø Museum en kathedraal, Noordkaaphal, Alta Museum, Frognerpark en Vikingboten Museum.
- een Ictam gids-begeleider Brussel-Brussel
- de BTW volgens de huidige aanslagvoeten
- de Garantiefondspremie

TE VOORZIENE KOSTEN
- de dranken en persoonlijke uitgaven
- het middagmaal op dagen 1 en 7
- de fooien: 30 EUR

AAN TE RADEN
- Wij raden u aan om een annulering en reisbijstandsverzekering af te sluiten voor uw pakketreizen.
- De facultatieve, tijdelijke reisverzekering MAPFRE-ICTAM TRAVEL INSURANCE Full Option All Risks (REF GTICTA-NL-20181101) :
bagage, ziekte, ongeval, bijstand, ANNULERING : 100% van het gedekt kapitaal is verzekerd zonder franchise en ANNULERING All Risks : 75% van het gedekt kapitaal is verzekerd zonder franchise (raadpleeg de polis voor alle details). Premie: 303 EUR
Gelieve te noteren dat het aanbod van reisverzekeraar Mapfre onderhevig is aan beschikbaarheid en/of wijzigingen van verzekeringsproduct en premie.


FORMALITEITEN
De Belgische identiteitskaart volstaat, geldig tot minstens 3 maanden na uw terugreis.

VOORWAARDEN
- Deze prijzen werden berekend op basis van de luchtvaarttarieven en -taksen en van landdiensten in het land van bestemming, uitgezonderd eventuele lokale toeristische taksen, de wisselkoers 1 EUR= 10,0 NOK van oktober 2019 voor juli 2020 en op basis van een groepsreis met een minimum van 18 deelnemers.
- De eventuele opzegging van de overeenkomst wegens het niet behalen van het minimum aantal benodigde deelnemers voor groepsreizen is uiterlijk 20 dagen voor afreis.
- Deze reis is niet geschikt voor personen met een beperkte mobiliteit.
- Bij de reisbevestiging wordt een voorschot van 30 % van de pakketreis aangerekend. De saldofactuur wordt in regel ten laatste 30 dagen voor de afreis opgestuurd.
- De reiziger kan ten allen tijde voor het begin van de pakketreis opzeggen tegen betaling van een opzegvergoeding zoals gestipuleerd in onze bijzondere voorwaarden.
- Het programma kan altijd gewijzigd worden door onverwachte omstandigheden.
- Voor de overige voorwaarden verwijzen we naar onze algemene voorwaarden.

Landkaart

terug => klik op de kaart

Onthaal | Plan v.d. site | Bestemmingen | Detail | Prijs | Algem. Voorwaarden | Begin pagina

Bergstraat 52
1000 Brussel
tel : 00-32-2-548 98 98
fax : 00-32-2-511 12 98
e-mail : info@ictam.com
verg. A1198