.

CULTURELE GROEPSREIS

PORTUGAL

  • Volledige rondreis
  • 4* hotels
  • Mooi bewaarde monumenten
  • Vallei van de Douro
  • Van de Atlantische Oceaan tot de Serra da Estrela
  • Lokale gids en Ictam-begeleider

9 dagen per lijnvliegtuig - Afreizen : 13 juni - 5 september 2020

.

Eens was Portugal een machtige staat die de wereldzeeën had durven trotseren.
Het fiere Lissabon straalt nog steeds deze macht uit, maar de Fado tempert de sfeer.
Het nijvere Porto staat erg sterk onder Engelse invloed en is vooral het symbool van economische macht. Tussen deze twee voornaamste Portugese steden maken we een boeiende rondreis die ons in schitterende steden brengt zoals Braga, Coimbra of het middeleeuwse Obidos. Even zo rijk en misschien nog authentieker zijn de stadjes van de Alentejo,
het land van de kurkeiken, met aan het hoofd het eeuwige Evora,
een parel beschermd door de Unesco.
Geniet tijdens deze rondreis van de harmonieuze natuur, de overweldigende gotische decoratieve bouwstijlen, de taaie tradities en een memorabele melancholische sfeer!

.

De reis in detail

versie 25/10/19 14:42

1ste dag : BRUSSEL - LISSABON

‘s Morgens samenkomst in de luchthaven van Zaventem en afreis in de voormiddag met een Brussels Airlines-lijnvlucht, met bestemming Lissabon. Aankomst in Lissabon in de late voormiddag. We bezoeken het klooster van de Jeronimo’s, wellicht het meest indrukwekkende monument van Lissabon. Het kloosterpand is een van de mooiste ter wereld. Een mooi voorbeeld van de heel Portugese eigen stijl. Rechtover dit gebouw staat het monument van Hendrik de Zeevaarder, de grondlegger van het zeerijk. Even verder bij de esplanade, aan de Taag, rijst de toren van Bélem op, de vreedzame schildwacht van de stad.
Vervolgens rijden we naar het hart van de stad, de Baixa. Van hieruit wandelen we door de Chiado, Largo de Camões en de Bairro Alto om te eindigen op de Liberdadelaan.
‘s Avonds komen we aan in ons hotel in LISSABON.
Avondmaal en overnachting in het hotel Olissippo Marquês de Sá**** (Lissabon).

2de dag : LISSABON

We bezoeken de kathedraal (Sé). Vandaar maken we een kleine wandeling naar de wijk rond het Castelo de Sao Jorge. Vanop een van de zeven heuvels met het Sint-Joriskasteel, een oud koninklijk verblijf dat de stad en de Taag beheerst, krijgen we een indrukwekkend uitzicht op de oude wijk van de Alfama, de pittoreske Moorse volkswijk, de benedenstad en handelswijk Baixa, en de bovenstad Bairro Alto.
Ook zien we de monding van de Taag met de indrukwekkende hangbrug over de stroom.
We ronden de voormiddag af met een bezoek aan het Museu Nacional do Azulejo, het nationale tegelmuseum, mooi behuisd in het Convento da Madre de Deus uit 1509.
’s Namiddags bezoeken we het museum dat de unieke kunstcollectie van Callouste Gulbenkian herbergt in een klein maar fijn gebouw. Terugkeer naar ons nabijgelegen hotel. Avondmaal en overnachting.
Facultatief : mogelijkheid om een avondmaal opgeluisterd door fado bij te wonen.

3de dag : LISSABON - TOMAR

We vertrekken naar het koninklijke SINTRA, een van de mooiste plaatsen van Portugal, met een weelderige plantengroei. We ontdekken er het schitterende Palacio Real. Over een zeer schilderachtige weg naar twee bekende badsteden van de Costa de Lisboa. Eerst CASCAIS, met een druk bezocht strand aan een mooie baai, en vervolgens ESTORIL, badplaats met de twee lentes. Cabo da Roca is het meest westelijke punt van het Europese vasteland.
Noordwaarts naar OBIDOS, een oud stadje dat ongetwijfeld het meest schilderachtige is van Portugal. Het witte Obidos is een authentieke middeleeuwse parel met smalle straatjes binnen zijn wallen.
We bereiken de tempelierstad TOMAR, beheerst door de machtige Tempelierburcht en haar groot klooster do Cristo. Bezoek aan stad en burcht. Avondmaal en overnachting in Tomar, in het mooie hotel Dos Templarios**** (Tomar).

4de dag : TOMAR : uitstap naar Extremadura

Vandaag staan de beroemdste kloosters van Portugal op het programma. We beginnen met een bezoek aan BATALHA en haar beroemd klooster van Santa Maria da Vitoria, een buitengewoon architecturaal geheel, het mooiste gebouw in de Portugese gotische stijl. Het is tevens de bakermat van het Portugese nationaal gevoel. Batalha werd immers gesticht na de overwinning tegen de Spanjaarden in 1385.
Vervolgens ALCOBACA en haar beroemd cisterciënzerklooster van Santa Maria, dat eertijds de machtigste abdij van Portugal was. Alcobaça is ook de plaats waar zich de ontroerende liefdesgeschiedenis tussen Pedro en Ines afspeelde. Na dit interessante bezoek rijden we naar de Atlantische Oceaan en bereiken we NAZARE, een van de bekendste toeristische badplaatsen in Portugal. Bij mooi weer hebben we een prachtig vergezicht vanuit Sitio, hoog boven het vissersstadje gelegen. Tijd voor de lunch en een kleine wandeling langs het strand.
’s Namiddags, op de weg terug naar Tomar, bezoeken we het wereldberoemde bedevaartsoord FATIMA. Na de verschijningen van de Maagd Maria in oktober 1917 groeide het dorp uit tot een vermaard bedevaartsoord.
Avondmaal en overnachting.

5de dag : TOMAR - BRAGA

In de voormiddag, rijden we naar Condeixa a Nova, het oude CONIMBRIGA van de Romeinen. We bezoeken de Romeinse site met o.a. het huis der mozaïeken. Verder naar het mooie COIMBRA, oude universiteits- en kunststad aan de oevers van de Mondego. We bezoeken er de oude en nieuwe kathedraal alsook de oude universiteit.
Vertrek naar het religieuze centrum van Portugal, het oude BRAGA. Wandeling in de stad en bezoek van de kathedraal (Sé), een van de oudste (eerste steen in 1089) en zeker een van de meest indrukwekkende kerken van Portugal.
In de onmiddellijke omgeving verkennen we het belangrijke bedevaartsoord BOM JESUS DO MONTE, gelegen boven op een groene berg, 1315 m hoog, ooit een Keltische offerplaats. Wie wil, kan net als iedere pelgrim de Heilige Weg volgen en de trappen van de Vijf Zintuigen en de Drie Deugden die naar de top leiden, beklimmen. Verder naar Braga.
Intrek in het hotel Villa Garden Braga**** (Braga). Avondmaal en overnachting.

6de dag : BRAGA - PORTO - GUIMARAES - BRAGA

Na het ontbijt, vertrek naar PORTO waar we in de vroege voormiddag aankomen. Wereldvermaard is de ijzeren brug, de Ponte de Dom Luis I. Op de rivier de Douro zien we de oude wijn(porto)-boten met hun eiken vaten onder zeil liggen.
We beginnen met het bezoek aan het Palacio da Bolsa, het beursgebouw uit 1842 en nog steeds de zetel van de Handelskamer. Nadien bezoeken we de kerk van São Francisco alsook de Sé kathedraal. In de oude Ribeira-wijk lopen we langs het geboortehuis van Hendrik de Zeevaarder en bewonderen we de azulejo’s in het station São Bento.
Vrije lunch gevolgd door wat vrije tijd.
In de namiddag vertrek naar GUIMARAES, geschiedkundig een belangrijke plaats, want ze was de eerste hoofdstad van Portugal. Het was hier dat de graaf van Portugal, Alfonso Henriques, in 1139 door zijn troepen tot koning van Portugal uitgeroepen werd en daardoor de leenplicht tegenover Castilië verbrak. We stappen terug in de tijd wanneer we tussen de kleine middeleeuwse huizen met houten balkons van de Rua de Santa Maria wandelen. De straat mondt uit op het historische centrum met de burcht (Castelo).
Terugkeer naar Braga. Avondmaal en overnachting.

7de dag : BRAGA - VILA REAL - DOUROVALLEI - SERRA ESTRELA - COVILHA

Na een zeer mooie rit, bezoeken we nabij Vila Real het Solar Mateus, een mooi aan de Serra do Marao gelegen landhuis. We bezoeken er de tuinen en het paleis (binnenkant).
We rijden door de wijngaarden over kleine wegen naar Pinhao, waar vele Portohuizen hun Quintas hebben. Door deze prachtige vallei van de Douro naar Peso da Regua, waar tal van traditionele rabelos (sloepen die de Portwijn vervoeren naar Porto) aangemeerd liggen. Tijd om te lunchen. We steken de Douro over en klimmen naar het hoogste gebergte van het land, vroeger zeer afgelegen en nu bezaaid met centra voor berguitstappen en wintersporten. Deze Serra da Estrela wordt doorkliefd door mooie valleien die ooit werden uitgegraven door gletsjers en nu bevloeid worden door de Rio Mondego en de Zezere. De mooie rit door de Serra biedt ons zicht op prachtige landschappen.
We overnachten in Covilha, een aangenaam plekje aan de voet van de Serra en het Parque Natural, in het hotel Tryp Melia Dona Maria**** (Covilha).

8ste dag : COVILHA - VILA VICOSA - EVORA

Eens we op onze weg naar het zuiden de Taag oversteken, komen we in de ALENTEJO. Deze provincie, meestal badend in het zonlicht, beslaat praktisch een derde van de oppervlakte van Portugal. Lichtglooiende hoogvlakten met weidse horizonten vol olijfbomen en kurkeiken overheersen hier het landschap vol rust en vree.
De grensstreek met Spanje wordt overheerst door verdedigingsstadjes, zoals Castelo de Vide, Estremoz en VILA VICOSA, de lommerrijke stad (viçosa), met haar mooie beplanting en bloemen. Ze was de residentie van de hertogen van Bragance en van meerdere koningen. Vila Viçosa is een museumstad met ambachtelijke activiteiten: pottenbakken en smeedijzer. Zeer eigenaardig is de Poort van de Knopen, een van de laatste overblijfselen van de vesting uit de 16de eeuw. Na bezoek van het paleis, vrije tijd voor een lichte lunch. Verder naar de museumstad EVORA, waarvan de rijke geschiedenis uit alle tijdperken schitterende getuigenissen achterliet zoals talrijke monumenten uit de middeleeuwen en de Renaissance. De sedert het Romeins tijdperk door wallen omringde stad zal u met z’n Moorse steegjes bekoren... Bezoek aan de oude stad met de Romeinse Tempel, de kathedraal (Sé), het klooster, de Franciscuskerk en de Capela dos Ossos.
Avondmaal en overnachting in het hotel Vila Gale**** (Evora).

9de dag : EVORA - LISSABON - BRUSSEL

Ontbijt. Daarna nemen we de autosnelweg naar LISSABON richting luchthaven. In de vroege namiddag vertrek uit Lissabon per Brussels Airlines-lijnvlucht, bestemming Brussel. Aankomst in Zaventem in de namiddag.

Prijs en voorwaarden

Prijs per persoon : 1595 EUR
Singletoeslag : 320 EUR

INBEGREPEN IN DE PRIJS
- de Brussels Airlines lijnvluchten in economy : Brussel - Lissabon - Brussel (+/- 2u45)
- de huidige luchthaventaksen : 100,75 EUR
- transport ter plaatse per autocar met airco
- 8 nachten verblijf in de vermelde 4* hotels (zwembad in Tomar, Braga, Covilha en Evora) of gelijkwaardig (lokale normen)
- alle kamers met bad of douche en wc
- half pension
- de diensten van een Franssprekende lokale gids
- een Ictam-begeleider Brussel - Brussel, die zorgt voor de vertaling
- alle entrees en bezoeken zoals vermeld in het programma
- de Garantiefondspremie
- de B.T.W.

TE VOORZIENE KOSTEN
- de dranken en persoonlijke uitgaven
- de middagmalen
- de fooien : 40 EUR
- de huidige ‘citytax’ ter plaatse te betalen voor de nachten :
in Lissabon : 2 EUR per persoon/per nacht
in Porto : 2 EUR per persoon/per nacht
- optioneel : het avondmaal opgeluisterd door fado : supplement van 50 EUR per persoon (op basis van minimum 15 deelnemers, transfers inbegrepen)

AAN TE RADEN
- Wij raden u aan om een annulerings- en reisbijstandsverzekering af te sluiten voor uw pakketreizen.
- De facultatieve, tijdelijke reisverzekering MAPFRE-ICTAM TRAVEL INSURANCE Full Option All Risks(REF GTICTA-NL-20181101) :
bagage, ziekte, ongeval, bijstand, ANNULERING : 100% van het gedekt kapitaal is verzekerd zonder franchise en ANNULERING All Risks : 75% van het gedekt kapitaal is verzekerd zonder franchise (raadpleeg de polis voor alle details). Premie: 193 EUR
Gelieve te noteren dat het aanbod van reisverzekeraar Mapfre onderhevig is aan beschikbaarheid en/of wijzigingen van verzekeringsproduct en premie.

Deze prijzen werden berekend op basis van de luchtvaarttarieven en -taksen van oktober 2019, de huidige B.T.W. in Portugal en voor de prestaties in het land van bestemming in 2020 en voor een groepsreis met een minimum van 20 deelnemers. De eventuele opzegging van de overeenkomst wegens het niet behalen van de minimum aantal benodigde deelnemers voor groepsreizen is uiterlijk 20 dagen voor afreis.
- Deze reis is niet geschikt voor personen met een beperkte mobiliteit.
- Bij de reisbevestiging wordt een voorschot van 30% van de prijs van de pakketreis aangerekend. De saldofactuur wordt in regel ten laatste 30 dagen voor afreis toegestuurd.
- De reiziger kan de overeenkomst te allen tijde voor het begin van de pakketreis opzeggen tegen betaling van een opzegvergoeding zoals gestipuleerd in onze bijzondere voorwaarden.
- Voor de overige voorwaarden verwijzen we naar onze algemene voorwaarden.

- Alle bezoeken vermeld in het programma worden uitgevoerd, maar niet altijd in dezelfde volgorde.

FORMALITEITEN
Voor personen met de Belgische nationaliteit is een geldige identiteitskaart voldoende.

GEZONDHEID
Geen inentingen verplicht.



Landkaart

terug => klik op de kaart

Onthaal | Plan v.d. site | Bestemmingen | Detail | Prijs | Algem. Voorwaarden | Begin pagina

Bergstraat 52
1000 Brussel
tel : 00-32-2-548 98 98
fax : 00-32-2-511 12 98
e-mail : info@ictam.com
verg. A1198