.

CULTURELE GROEPSREIS

citytrip
WENEN

Muziek en cultuur in het spoor van Beethoven

4 dagen, per lijnvlucht - Afreis : 4 juni 2020

.

In 2020 herdenkt de wereld de 250ste verjaardag van componist Ludwig van Beethoven. Ictam viert mee en we organiseren een citytrip naar de muziek- en cultuurstad Wenen. Beethoven beleefde er de hoogtepunten uit zijn carrière en hij componeerde er zijn belangrijkste werken, waaronder Eroïca en de Negende Symfonie. De muziek van Beethoven en andere grote componisten zoals Haydn en Mozart bepalen het ritme tijdens deze trip, maar er is ook tijd voor een algemene, culturele en historische kennismaking met Wenen. Keizerin Sisi en keizer Frans Jozef zijn dus ook van de partij, net als de werken van Gustav Klimt, de Sachertaart en de Weense koffiehuizen. Bovendien staat Wenen de laatste jaren bekend als de aangenaamste stad om in te leven...

.

De reis in detail

versie 13/01/20 10:29

1ste dag, donderdag : BRUSSEL - WENEN - HEILIGENSTADT - WENEN

’s Ochtends, samenkomst op de luchthaven van Zaventem. Afreis met een Brussels Airlines-lijnvlucht naar Wenen, waar we in de voormiddag aankomen.
Ons bezoek aan de stad begint met een rondrit op de prestigieuze Ring, waarlangs het majestueuze operagebouw, het stadhuis -een kopie van het Brusselse stadhuis- en tal van andere belangrijke gebouwen zijn opgetrokken. Aansluitend trekken we te voet verder door de binnenstad met op ons traject de keizerlijke wijk met de indrukwekkende Hofburg, het iconische Hotel Sacher en de Stephansdom die we bezoeken. Bij haar oprichting in de 13de eeuw was haar vorm nog laat-romaans, maar de kathedraal -de grootste van het land- werd uiteindelijk afgewerkt in gotische stijl.
Onderweg komen we ook voorbij enkele specifieke Beethovenlocaties: o.a. het Palais Lobkowitz, het stadspaleis van een belangrijke opdrachtgever en het Pasqualati Haus, een voormalige woning van Beethoven.
Lunchen doen we in Griechenbeisl, het oudste restaurant van de stad en een plek waar Beethoven, Mozart en nog tal van andere historische personages een handtekening en culinair spoor hebben achtergelaten.
Daarna transfer naar het hotel Austria Trend Ananas 4* (Wenen), gelegen op 10 min. van de winkelstraat Mariahilfer Strasse.
Na de check-in in ons hotel begeven we ons naar de residentiële wijk Heiligenstadt, waar Beethoven destijds vaak kwam wandelen en inspiratie vond. We bezoeken hier het onlangs gerenoveerde en uitgebreide Beethoven-museum.
Na dit museumbezoek mogelijkheid tot het proeven van een Heuriger, een heel typische, jonge Weense wijn, waarna we dineren bij Mayer am Pfarrplatz.
Terugkeer naar ons hotel en overnachting.

2de dag, vrijdag : WENEN - SCHÖNBRUNN - WENEN

Onze tweede dag start in grandeur met een bezoek aan het paleis van Schönbrunn. Een rondleiding door deze voormalige zomerresidentie van de Habsburgers maakt ons duidelijk welke belangrijke rol deze plek heeft gespeeld in de geschiedenis, en waarom Unesco dit complex met meer dan 1400 kamers tot werelderfgoed heeft erkend.
Na een bezoek aan het indrukwekkende paleisinterieur nemen we de tijd voor een rustige wandeling door het park, tot aan de Gloriette met een schitterend uitzicht over Wenen.
Van Schönbrunn gaat het naar het legendarische Theater an der Wien, waar Mozarts Zauberfl...te in wereldpremière ging. Beethoven componeerde hier dan weer in opdracht van Schikaneder, de toenmalige theaterdirecteur, zijn enige opera: Fidelio.
Vlakbij het Theater an der Wien bevindt zich de Naschmarkt. Dit is de oudste markt van Wenen, heel sfeervol met vele kraampjes, van typisch Weense kost tot exotische gerechten. Vrije lunch.
In de namiddag, op wandelafstand van de Naschmarkt, bezoeken we de Secession, het beroemde jugendstil-gebouw van architect Olbrich met binnenin de Beethovenfries van Gustav Klimt. Zo is meteen de stap naar Klimts andere bekende werk gezet en bezoeken we het Schloss Belvedere met als absolute topper “de kus”. En uiteraard ook het werk van Egon Schiele.
Na het bezoek aan het Belvedere, stoppen we op onze terugrit naar het hotel nog kort aan het Hundertwasserhaus.
Avondmaal en overnachting.

3de dag, zaterdag : WENEN - BADEN BEI WIEN - HEILIGENKREUZ - MAYERLING - WENEN

Een dagje Wienerwald, net ten zuiden van Wenen. Bezoek aan het voormalige keizerlijke kuuroord Baden bei Wien, waar Beethoven destijds geregeld de zomermaanden doorbracht. Hij componeerde er een gedeelte van de Negende Symfonie, die nu het Europese volkslied is. We wandelen door het gezellige centrum van de stad met o.a. een bezoek aan het Beethovenhaus en de tijdelijke tentoonstelling “Mythos Ludwig van” in het Kaiserhaus.
We eindigen in het Kurpark, waar een tempel ter ere van Beethoven is opgetrokken.
Daarna trekken we per autocar door het Helenental, een romantische vallei waar Beethoven naar inspiratie op zoek ging. Aan het eind van het Helenental bereiken we de abdij van Heiligenkreuz. Lunch in het Klostergasthof. Aansluitend bezoeken we de 12de-eeuwse abdij die na opeenvolgende Turkse aanvallen in barokstijl werd heropgebouwd. Sinds begin deze eeuw halen de monniken van Heiligenkreuz het nieuws met hun Gregoriaanse gezangen, waarmee ze wereldhits scoren. Luister maar eens naar ‘Chant Music for Paradise’.
Tot slot van onze verkenning door het Wienerwald bezoeken we het mysterieuze Mayerling, waar aartshertog Rudolf, zoon van Sisi en Frans Jozef, naar alle waarschijnlijkheid zelfmoord pleegde. Het voormalige keizerlijke jachtslot werd na het drama tot kloosterkerk omgebouwd. Onlangs is er een nieuw bezoekerscentrum geopend.
Terugkeer naar het hotel. Avondmaal en overnachting.

4de dag, zondag : WENEN - BRUSSEL

Bezoek aan de tijdelijke tentoonstelling “Beethoven bewegt” in het Kunsthistorisches Museum. Meesterwerken uit de kunstgeschiedenis worden er geconfronteerd met de muziek en het leven van Beethoven. Deze jubileum-tentoonstelling is een zeer ongewone en originele hommage aan Beethoven. Uiteraard bezoeken we ook de permanente collectie van het museum met werk van o.a. Bruegel en Rubens.
Na het museumbezoek, vrije tijd en een vrije lunch in de keizerlijke wijk. Verschillende mogelijkheden (optioneel): Sisi Museum in de Hofburg, de Kapuzinergruft met de graven van de Habsburgse keizerlijke familie of een van de andere boeiende locaties in het centrum van Wenen.
Eindigen doen we met een bezoek aan het graf van Beethoven op het Zentralfriedhof.
In de late namiddag gaan we naar de luchthaven voor onze terugvlucht naar Brussel, waar we ‘s avonds landen.

0


Prijs en voorwaarden

Prijs per persoon : 1095 EUR
Singletoeslag : 190 EUR


INBEGREPEN IN DE PRIJS
- de Brussels Airlines-lijnvluchten in economy : Brussel - Wenen - Brussel (+/- 1u45)
- de huidige luchthaventaksen in Brussel en Wenen : 95,41 EUR
- alle transfers en transport ter plaatse zoals beschreven in het programma
- 3 nachten verblijf in het vermelde 4* hotel (lokale normen) of gelijkwaardig, alle kamers met bad of douche en WC
- de lunches van dag 1 en 3
- het avondmaal in een Heuriger (1 soft drink inbegrepen) op dag 1 en de avondmalen in het hotel op dag 2 en 3
- de entrees: het Beethoven museum in Heiligenstadt, het paleis van Schönbrunn, de tuinen en Gloriette, de Secession, het Belvedere, het Beethovenhuis alsook de tentoonstelling “Mythos Ludwig van” in het Kaiserhaus in Baden bei Wien, de abdij van Heiligenkreuz, Mayerling, het Kunsthistorische Museum en de tentoonstelling “Beethoven bewegt”
- de diensten van een Franssprekende lokale gids in Schönbrunn en in de abdij van Heiligenkreuz
- een ICTAM-gids/begeleider Brussel-Brussel die ook zorgt voor de vertaling
- de Garantiefondspremie
- de B.T.W.


TE VOORZIENE KOSTEN
- de dranken en persoonlijke uitgaven
- de middagmalen van dag 2 en 4
- de fooien : 15 EUR


AAN TE RADEN
- Wij raden u aan om een annulerings- en reisbijstandsverzekering af te sluiten voor uw pakketreizen.
- De facultatieve, tijdelijke reisverzekering MAPFRE-ICTAM TRAVEL INSURANCE Full Option All Risks (REF GTICTA-NL-20181101) : bagage, ziekte, ongeval, bijstand, ANNULERING : 100% van het gedekt kapitaal is verzekerd zonder franchise en ANNULERING All Risks : 75% van het gedekt kapitaal is verzekerd zonder franchise (raadpleeg de polis voor alle details). Premie: 138 EUR
Gelieve te noteren dat het aanbod van reisverzekeraar Mapfre onderhevig is aan beschikbaarheid en/of wijzigingen van verzekeringsproduct en premie.

Deze prijzen werden berekend op basis van de luchtvaarttarieven en -taksen van december 2019 en voor de prestaties in het land van bestemming in juni 2020 en voor een groepsreis met een minimum van 20 deelnemers. De eventuele opzegging van de overeenkomst wegens het niet behalen van de minimum aantal benodigde deelnemers voor groepsreizen is uiterlijk 20 dagen voor afreis.
- Deze reis is niet geschikt voor personen met een beperkte mobiliteit.
- Bij de reisbevestiging wordt een voorschot van 30% van de prijs van de pakketreis. aangerekend. De saldofactuur wordt in regel ten laatste 30 dagen voor afreis toegestuurd.
- De reiziger kan de overeenkomst ten allen tijde voor het begin van de pakketreis opzeggen tegen betaling van een opzegvergoeding zoals gestipuleerd in onze bijzondere voorwaarden.
- Voor de overige voorwaarden verwijzen we naar onze algemene voorwaarden.
- Alle bezoeken vermeld in het programma worden uitgevoerd, maar niet altijd in dezelfde volgorde.


FORMALITEITEN
Een geldige Belgische identiteitskaart volstaat.


GEZONDHEID
Geen inentingen verplicht.

Onthaal | Plan v.d. site | Bestemmingen | Detail | Prijs | Algem. Voorwaarden | Begin pagina

Bergstraat 52
1000 Brussel
tel : 00-32-2-548 98 98
fax : 00-32-2-511 12 98
e-mail : info@ictam.com
verg. A1198