.

CULTURELE GROEPSREIS

ARMENIE

RECHTSTREEKSE VLUCHTEN !

In de schaduw van de machtige Araratberg, het oude koninkrijk van Ourartou.

De geschiedenis van een intelligent, moedig en trots volk.

9 dagen - Afreizen : 5 mei 2020 - 19 september 2020

.

Haar geschiedenis gaat terug tot de 9de eeuw v.Chr. De vesting van Erebouni dateert uit 782 v.Chr. Een bewijs hiervan is een gevonden basalten steen met spijkerschrift. En in 521 v.Chr. vermeldt Darius I Armenië op de steen van Behistum.
De echte geschiedenis van Armenië begint met Tigranis de Grote (95 tot 55 v.Chr.) die in 70 v.Chr. heel het Midden-Oosten domineert tot aan de Sinaï.
Daarna volgt het verval en met de dood van Tigranis eindigt ook de glorie van Armenië. Het land ondergaat de bezetting van o.a. de Perzen, Arabieren, Seldjoeken en Mongolen. En niet te vergeten, vier eeuwen van Ottomaanse bezetting waarna dit intelligente, moedige en trotse volk naar Europa begon te emigreren.
De wreedste periode van het land situeert zich in de 19de en 20ste eeuw. In 1895 heeft sultan Abdul Hamid 300.000 Armeniërs laten ombrengen en dat was nog maar een begin. Op 24 april 1915 werden 600 intellectuelen, de elite van Constantinopel, gearresteerd en vermoord. Van de 2 miljoen Armeniërs bleven er ongeveer 500.000 over. Het was de eerste volkerenmoord van de 20ste eeuw.
Dan kwam Armenië onder het juk van de USSR, maar 70 jaar communisme heeft dit volk niet klein gekregen. Het heeft zijn tradities en nationale fierheid behouden.
Niettegenstaande alle ondergane veranderingen, zijn deze oosterse christenen altijd aan het Westen gehecht gebleven.
De H.Gregorius de Verlichter heeft Armenië gekerstend en in 301 heeft koning Tiridatis het christendom als staatsgodsdienst erkend. De Armeense Kerk, met aan het hoofd de Catholicos, is altijd de fakkeldrager van de natie geweest en beschermster van het rijk cultureel en religieus patrimonium.

.

De reis in detail

versie 06/12/19 9:19

1ste dag : BRUSSEL - JEREVAN

In de namiddag samenkomst in Zaventem en afreis met een directe Brussels Airlines-lijnvlucht naar JEREVAN.

2de dag : JEREVAN - GARNI - GEGHARD - JEREVAN

Aankomst in de vroege morgen op de luchthaven van Zvartnots. Grensformaliteiten en transfer naar hotel Ani Plaza***(*). Na een korte rust vertrekken we naar Matenadaran. Alleen al het bezoek aan dit instituut voor oude manuscripten maakt een reis naar Armenië de moeite waard.
Vervolgens rijden we naar GARNI, een eeuwenoude vesting op een driehoekige kaap die uitsteekt boven de diepe Azatvallei in een indrukwekkend landschap. Op een soort acropolis verheft zich een Romeinse tempel uit de 1ste eeuw die een koninklijk zomerverblijf is geworden nadat de Armeniërs tot het christendom werden bekeerd. Deze tempel van de Zon werd gebouwd door de Armeense koning Tiridates na zijn kroning in Rome door keizer Nero. Dichtbij de tempel zien we de ruïnes van een 7de-eeuwse kerk, een koninklijk paleis uit de 12de eeuw en vooral van de koninklijke baden uit de 3de eeuw met mooie vloertegels en veelkleurige mozaïeken.
Langs een bochtige weg rijden we naar GHEGHART dat een uiterst merkwaardig architecturaal geheel verbergt in een prachtige wilde site op het einde van een vallei. Het kloostercomplex bestaat uit constructies die in de berg zijn gebouwd en allemaal met elkaar verbonden zijn. Langs een scheidingswand bereiken we twee rotskerken en een mausoleum. Rond de kerk en op de rotsen vinden we tal van bijzonder interessante “Katchkars”. In de middeleeuwen was Gheghart een van de beroemdste spirituele en culturele centra van Armenië. Daarna bezoek aan de Centrale Markt van Jerevan. Op deze kleurrijke overdekte markt heerst een gezellige drukte. We vinden er groenten, fruit, brood, wingerdbladeren, snoep,...
Overnachting in het hotel Ani Plaza***(*) (Jerevan).

3de dag : JEREVAN

’s Morgens maken we een stadsrondrit in de Armeense hoofdstad die zich als een amfitheater uitstrekt over de sterk hellende oevers van de Razdanrivier. De stichting van de stad gaat terug tot 782 v.Chr., zoals blijkt uit de inscriptie in spijkerschrift op een basaltblok dat werd teruggevonden in de citadel van EREBOUNI, gesticht door koning Argishti I van Ourartou. Aan de voet van de citadel bevindt zich het museum van Erebouni dat een boeiend beeld schetst van de Ourartou en Post-Ourartou beschavingen.
In de namiddag bezoek van het Historisch Museum, dat de geschiedenis van Armenië schetst van de prehistorie tot het heden.
‘s Avonds maken we, net als de inwoners van Jerevan, een wandeling in de Abovianstraat en omgeving. Overnachting in het hotel Ani Plaza**** (Jerevan).

4de dag : JEREVAN - uitstap Ashtarak & Amberd

Vandaag zetten we ons bezoek aan JEREVAN verder. Eerst klimmen we naar het park van Dzidzernagaberd, de “Zwaluwenburcht”, waar een indrukwekkend mooi gedenkteken staat ter nagedachtenis van de 1.500.000 Armeniërs die in 1915 tijdens de volkerenmoord omkwamen.
’s Namiddags, vertrek naar de ASHTARAK-streek, waar we het klooster van Saghmosavank (het “Klooster van de Psalmen”) uit de 12de eeuw bezoeken, dat zich boven de bergengte van de Kassakh bevindt. Wat verder is het klooster van Hovhanavank gelegen, waarvan vooral de kerk van Johannes de Doper en deze van Katoghike een bezoek waard zijn. Vervolgens bezoek aan de kerk van Karmravor (de “Rode Kerk”) uit de 7de eeuw. Een bergweg brengt ons naar het op 2300 m hoogte gelegen AMBERD fort (10-13de eeuw). Dit fort op de zuidelijke flank van Mt. Aragats (4090 m), de hoogste berg van het land, was een van de belangrijkste bolwerken in het verdedigingssysteem van de toenmalige Armeense hoofdstad Ani.
Overnachting in het hotel Ani Plaza***(*) (Jerevan).

5de dag : JEREVAN - VANADZOR

Zeer vroeg vertrek naar de kloosters van het noorden, in het “Zwitserse Armenië”. In de streek van Kirovakan bezoeken we drie uiterst opmerkelijke architecturale gehelen uit de Armeense middeleeuwen. We beginnen, na van voertuig veranderd te hebben, met de basiliek van ODZOUN, een massieve constructie in een schitterend landschap. SANAHIN, gebouwd tussen de 10de en 12de eeuw, is een van de beroemdste kloosters van het land. Dit geheel dat praktisch intact is gebleven, telt niet minder dan vijf kerken, klokkentorens, bibliotheken, familiegraven en “Katchkars”. Vlakbij Sanahin bevindt zich het niet minder indrukwekkende kloostercomplex van HAGHPAT dat verschillende gebouwen omvat uit de 10de en 13de eeuw. Recentelijk opgenomen op de lijst van Werelderfgoed, ligt het klooster op een hoogvlakte omringd door afgronden en wordt het omsloten door versterkte wallen. Het complex bevat onder meer de kerk Sourb Nchan, het kerkje van de Heilige Gregorius, de kapel van de Heilige Maagd, bibliotheken, een campanile en een refter. Tenslotte bezoeken we het klooster van AKHTALA, waarvan de belangrijkste kerk toegewijd is aan de Moeder van God. Hier valt vooral het rijkelijk met fresco’s versierd interieur op. Overnachting in het hotel Tufenkian Dzoraget*** (Vanadzor).

6de dag : VANADZOR - SEVAN MEER - JEREVAN

Een klimmende weg leidt ons eerst naar Dilijan. Bezoek van het klooster van GOSHAVANK. Verder naar het SEVAN MEER dat bekend is dankzij dichters, componisten en schilders. Dit meer concretiseert, net als de Araratberg, de vaderlandsliefde van de Armeniërs. Het ligt op een hoogte van 2000 m, omringd door bergen tot 3000 m, en heeft een oppervlakte van 1416 km2. Op de top van een rotsachtig schiereiland verheffen zich in dit prachtige landschap twee kerkjes: de kerk van de Heilige Apostels (Arakelotz) en de Onze-Lieve-Vrouwekerk (Astvatsatsin), de tastbare overblijfselen van het klooster van Sevan dat in 874 werd gesticht. We bezoeken het klooster van KECHARIS met zijn St.-Joriskerk, de Kapel van het Heilig Kruis en de zogenaamde Kathedraal. ‘s Avonds terug naar Jerevan. Overnachting in het hotel Ani Plaza***(*) (Jerevan).

7de dag : JEREVAN - uitstap Khor Virap & Noravank

’s Morgens, uitstap naar de Araratvlakte. We rijden naar het zuiden, richting Artachat dat ten tijde van Tiridates I de hoofdstad van Armenië was. We bezoeken er het klooster van KHOR-VIRAP (“Diepe Put”), dat omringd wordt door versterkte muren en een oord is dat de Armeniërs nauw aan het hart ligt. We zien er ook de put waarin Gregorius de Verlichter gevangen heeft gezeten. Het klooster werd gebouwd op een van de 7 heuvels van de oude hoofdstad Artachat, waar Gregorius de Verlichter, de eerste Armeense heilige en stichter van de apostolische kerk, gedurende dertien jaar tussen 287 en 300 na Chr. gevangen gehouden werd, alvorens bevrijd te worden en de koning van Armenië tot het christendom te bekeren. Vanaf Khor-Virap hebben we bij helder weer een prachtig uitzicht op de Ararat, een heilige berg voor de Armeniërs en vandaag de dag Turks grondgebied.
Verder naar Areni vanwaar we het klooster van NORAVANK (“Nieuw Klooster”) bereiken dat zich in een diepe kloof bevindt tussen hoge bergen. Het wordt beschermd door een omwalling en twee kerken met twee verdiepingen, typisch voor de 13de-eeuwse Armeense bouwkunst: de voornaamste kerk, gewijd aan Johannes de Doper, werd in de 13de eeuw gebouwd; de Heilige Gregoriuskerk is bereikbaar via een eigenaardige trap. De kapel van de Moeder Gods staat een beetje afgezonderd en is een mausoleum met opmerkelijk gebeeldhouwde versieringen.
Terug naar Jerevan. Onderweg bezoek in ARENI aan een wijnkelder waar we de gelegenheid krijgen om wijn te proeven. Overnachting in het hotel Ani Plaza***(*) (Jerevan).

8ste dag : JEREVAN - uitstap naar ETSMIADZIN

Vandaag begeven we ons eerst naar ETSMIADZIN, een belangrijke plaats in Armenië en zetel van de Catholicos. Onze weg doorkruist het zeer vruchtbare gebied van Ararat.
De kathedraal van Etsmiadzin werd gebouwd in de 4de eeuw, maar heeft verschillende veranderingen ondergaan. Binnenin kunnen we zeer mooie schilderijen bewonderen van de befaamde schilder Naghash Hovnathan, daterend uit 1720.
Daarna bezoeken we de St.-Hripsimekerk, gebouwd in 618, waar zich het graf bevindt van de heilige die volgens de legende doodgemarteld werd samen met 40 van haar gezellen omdat ze, als christene, weigerde te trouwen met de heidense koning Tiridatis. Door wroeging verteerd, nodigde hij Gregorius de Verlichter uit die hem bekeerde en van Armenië de eerste christelijke staat ter wereld maakte.
Niet ver hiervandaan staat de St.-Gayanekerk, gewijd aan de min van Hripsime.
Verder naar ZVARNOTS waar wij de ruïnes van de St.-Gregoriuskerk bezoeken, een van de meest originele meesterwerken van de Armeense architectuur. Prachtige kapitelen met het monogram van Nerses (641-662).
Middagmaal onderweg.
Terug naar Jerevan en wandeling op de “Vernissage”, de ontmoetingsplaats van de schilders, die zich op Montmartre inspireert.
Overnachting in het hotel Ani Plaza***(*) (Jerevan).

9de dag : JEREVAN - BRUSSEL

Zeer vroege transfer naar de luchthaven. Afreis naar Brussel waar ’s morgens aankomen.

Prijs en voorwaarden

Prijs per persoon :
- 05 mei : 1545 EUR
- 19 september : 1625 EUR
Singletoeslag : 255 EUR

INBEGREPEN IN DE PRIJS
- de Brussels Airlines-lijnvluchten Brussel - Jerevan en terug, in economy (ca 4u30)
- de huidige fueltoeslagen en luchthaventaks : 178 EUR
- 8 nachten verblijf in de vermelde sterrenhotels (lokale normen) of gelijkwaardig
- alle kamers met bad of douche en wc
- vol pension
- alle transfers en transport ter plaatse
- alle bezoeken en entrees zoals vermeld in het programma
- een Franssprekende lokale gids
- een ICTAM-begeleider Brussel - Brussel die zorgt voor de vertaling.
- de Garantiefondspremie
- de B.T.W. volgens de huidige aanslagvoeten

TE VOORZIENE KOSTEN
- de dranken en persoonlijke uitgaven
- de fooien : 35 EUR

AAN TE RADEN
- Wij raden u aan om een annulerings- en reisbijstandsverzekering af te sluiten voor uw pakketreizen.
- De facultatieve, tijdelijke reisverzekering MAPFRE-ICTAM TRAVEL INSURANCE Full Option All Risks (REF GTICTA-NL-20181101) : bagage, ziekte, ongeval, bijstand, ANNULERING : 100% van het gedekt kapitaal is verzekerd zonder franchise en ANNULERING All Risks : 75% van het gedekt kapitaal is verzekerd zonder franchise (raadpleeg de polis voor alle details). Premie: 193 EUR
Gelieve te noteren dat het aanbod van reisverzekeraar Mapfre onderhevig is aan beschikbaarheid en/of wijzigingen van verzekeringsproduct en premie.

- Deze prijzen werden berekend op basis van de luchtvaarttarieven en -taksen en landdiensten in het land van bestemming, uitgezonderd eventuele lokale toeristische taksen, gekend in 2019 voor 2020 en op basis van een groepsreis met een minimum van 15 deelnemers. De eventuele opzegging van de overeenkomst wegens het niet behalen van het minimum aantal benodigde deelnemers voor groepsreizen is uiterlijk 20 dagen voor afreis.
Deze reis is niet geschikt voor personen met een beperkte mobiliteit.
Bij de reisbevestiging wordt een voorschot van 30 % van de pakketreis aangerekend. De saldofactuur wordt in regel ten laatste 30 dagen voor de afreis opgestuurd.
- De reiziger kan ten allen tijde voor het begin van de pakketreis opzeggen tegen betaling van een opzegvergoeding zoals gestipuleerd in onze bijzondere voorwaarden.


- Alle bezoeken vermeld in het programma worden uitgevoerd, maar niet altijd in dezelfde volgorde.

- Voor de overige voorwaarden verwijzen we naar onze algemene voorwaarden.

FORMALITEITEN
Een reispas geldig tot minstens 6 maanden na uw terugreis.
Sinds 1 januari 2013 is er geen visumplicht meer voor burgers van de Europese Unie.

GEZONDHEID
Geen inentingen verplicht.

JEREVAN
Om u het grootste comfort te geven, hebben we JEREVAN als hoofdzakelijke verblijfplaats gekozen. Van daaruit worden alle uitstappen gemaakt. De kleine provinciesteden zijn beperkt in kwaliteitsvolle hotels. Aangezien het toerisme in Armenië nog in de kinderschoenen staat, kan het wel gebeuren dat de volgorde van de reisweg wordt veranderd zonder ons te verwittigen. Deze kleine ongemakken kunnen u echter niet verhinderen dit land te bezoeken en te genieten van de vriendelijkheid van zijn inwoners. De bezoeken aan de culturele en historische sites zijn een ware verrijking.

Landkaart

terug => klik op de kaart

Onthaal | Plan v.d. site | Bestemmingen | Detail | Prijs | Algem. Voorwaarden | Begin pagina

Bergstraat 52
1000 Brussel
tel : 00-32-2-548 98 98
fax : 00-32-2-511 12 98
e-mail : info@ictam.com
verg. A1198