.

CULTURELE GROEPSREIS

ETHIOPIE
Bakermat van de Mensheid

Historische Route,
de hoogtepunten van Abessinië

Met gids Luc DECKERS


10 dagen - Afreis : 13 maart 2016

.

De wieg van de mensheid stond in Oost-Afrika. In Ethiopië vinden we Afrika’s oudste beschaving met een indrukwekkende cultuurgeschiedenis. En toch is dit land een van de jongste toeristische bestemmingen van het continent! Hier, in de uitgestrekte dorre laaglanden, werd Lucy, één van de oudste menselijke resten ter wereld, gevonden.
Bij het begin van onze jaartelling, tussen de 1ste en de 6de eeuw, kwam het koninkrijk Axum, gelegen tussen Meroe aan de Nijl en de vorstendommen in Zuid-Arabië, tot grote bloei. Verlichte vorsten beheersten de twee oevers van de Rode Zee en profiteerden van de controle over de maritieme Zijderoute.
Na de vroege kerstening nam de Kerk de rol van cultuurdrager over en bestendigde zij de christelijke tradities in een door de islam afgesloten wereld.
De christelijke hooglanden weerstonden onder aanvoering van de Negus, de Leeuw van Juda, de opeenvolgende islamitische bestormingen uit de laaglanden. Het keizerrijk kende zijn bloeiperiode in de 18de eeuw en kwam ten val met de afzetting in 1974 van Haile Selassie die de laatste “koning der koningen” was.
De noordelijke provincies (Eritrea) werden ondertussen onafhankelijk en dankzij een vredelievende oplossing en een verandering van het regime in Addis Abeba keerde Ethiopië terug naar een normaal leven. Vandaag kijken het land en zijn bevolking resoluut naar de toekomst.

.

De reis in detail

versie 10/12/15 17:08

1ste dag : BRUSSEL - ADDIS ABEBA

Afspraak in de late namiddag op de luchthaven van Zaventem. Afreis met een Ethiopian Airlines-lijnvlucht naar ADDIS ABEBA.

2de dag : ADDIS ABEBA - BAHIR DAR

’s Morgens aankomst in de Ethiopische hoofdstad. Verwelkoming en transfer naar een hotel waar we ons kunnen verfrissen. Panoramische rondrit in ADDIS ABEBA (Amhaars voor “nieuwe bloem”), een jonge stad, op het einde van de 19de eeuw gebouwd in opdracht van Taitu,de vrouw van Menelik II. Tot dan veranderden de keizers van hoofdstad van zodra de houtvoorraad, noodzakelijk voor de verwarming op de hoogvlakten, uitgeput was. Maar keizer Menelik II voerde vanuit Australië de snelgroeiende eucalyptus in en kon zo in 1887 een permanente hoofdstad stichten. Addis Abeba telt ongeveer 4 miljoen inwoners en ligt zonder veel stedenbouwkundige planning over verschillende heuvels verspreid. Hier vermengt de berglucht zich met de eucalyptusgeur. De stad ligt op 2400 m hoogte. Bezoek aan het Nationaal Museum met onder andere het hersamengesteld skelet van de Austrolopithecus afarensis, genaamd Lucy, dat in 1974 in de Awashvallei werd ontdekt. Bezoek aan de H. Drievuldigheidskathedraal met de mausolea van Haile Selassie en zijn echtgenote Menem en aan het mooie bijbehorende museum en het Etnologisch Museum. Halverwege de namiddag transfer naar de luchthaven voor onze vlucht naar BAHIR DAR, aan de zuidelijke oever van het Tana-meer. Na naar het hotel overgebracht te zijn avondmaal en een welverdiende overnachting in het mooie hotel Avanti Blue Nile of gelijkwaardig.

3de dag : BAHIR DAR - uitstap Tana meer & Tis Abay

Ontbijt en ’s morgens een aangename boottocht op het TANA-meer. Het meer heeft een oppervlakte van 3700 km2 met een veertigtal eilanden. Op de meeste eilanden treft men oude kerken en kloosters aan uit het tijdperk van keizer Amda Syon, die een voorname rol speelde in de 14de eeuw en de stichter werd van de Ethiopische natie. Op de eilanden is een weelderige vegetatie aanwezig en worden tef en koffie verbouwd. In kleine papyrusboten of tankwa vervoeren de eilandbewoners hun producten naar de markt van Bahr Dar. Op het schiereiland van ZEGE bezoeken we, na een wandeling langs een rotsachtig stijgend pad, de kloosters van Ura Kidane Mehret en Bet Maryam. We zien hier fresco’s en schilderingen die bogen op een oude en rijke zowel christelijke als artistieke traditie. De muren en plafonds van de 15.000 al dan niet toegankelijke kerken en kloosters van Ethiopië zijn hier ten overvloede een getuigenis van. Laat middagmaal.
’s Namiddags, uitstap naar de watervallen van de Blauwe Nijl (Abay Menz). Langs een hobbelige piste, een oversteek per boot van de Nijl en een wandeling van een 20tal minuten zien we de watervallen van TISS-ISSAT (“water dat rookt”) of TIS ABAY (“Rook van de Nijl”). Het water van de Blauwe Nijl dondert honderd meter naar beneden in een nauwe kloof. Overnachting in het hotel Avanti Blue Nile of gelijkwaardig.

4de dag : BAHIR DAR - GONDAR

’s Morgens vertrek naar GONDAR. ’s Namiddags, bezoek aan deze keizerlijke hoofdstad uit de 17de en 18de eeuw. Gondar is de stad van de gouden 17de eeuw, een periode van wederopbouw na de verschrikkelijke beproevingen van de vorige eeuw. Bepaalde bouwtechnieken werden reeds door de Axumieten gebruikt en vertonen verwantschap met de technieken van Zuid-Jemen uit dezelfde periode.
In de periode tussen het bewind van keizer Fasilidas (1632-1665) en de val van keizer Tewodros (1855-1868) werden hier 44 kerken gebouwd. Maar de meeste van de oorspronkelijke gebouwen werden in de 19de eeuw verwoest wanneer Gondar door de Dervish van Soedan aangevallen werd. De enige overblijvende kerk is de Debre Berhan Selassie, gebouwd door Yasu I (1682-1706). De prachtigste fresco’s ziet u op het plafond met de cherubijnen.
In de keizerlijke stadswijk (Fassil Gebi) bewonderen we het indrukwekkend kasteel van Fasilidas, de bibliotheek van Johannes I (1667-1682), het kasteel van Iyasu I (1682-1706) en verschillende gebouwen die een duidelijke Portugese stempel verraden.
Even buiten de stad bevindt zich het “Fassil Bad”, een groot ingegraven bad aangelegd door keizer Fasilidas en dat nog steeds gebruikt wordt voor het jaarlijkse Timkat feest (Epifanie). Bezoek aan het pittoreske Kusquam, de resten van het paleis van keizerin Mentewab. Overnachting in het hotel Goha of gelijkwaardig.

5de dag : GONDAR - AXUM

Ontbijt. Transfer naar de luchthaven voor onze ochtendvlucht naar AXUM, de antieke hoofdstad van Ethiopië, die volgens de legende de Ark des Verbonds zou herbergen. Het koninkrijk Axum (1ste tot 6de eeuw) is de bakermat van de Ethiopische beschaving. De Kerk speelde in de 6de en 7de eeuw door middel van haar kloosters een belangrijke rol in het behoud en de overdracht van dit erfgoed. Van de oude hoofdstad rest vandaag nog maar een klein dorpje met de beroemde obelisken of monolithische stèles. De basiliek van de H. Maria van Sion werd gedurende de 17de eeuw om symbolische redenen op de ruïnes van de oude kerk uit het grote tijdperk gebouwd. De mythische oorsprong gaat terug naar de koningin van Saba en koning Salomo. Hun zoon Menelik I bracht de Ark des Verbonds naar Axum en stichtte de Salomonidendynastie, waarvan Haile Selassie, overleden in 1975, de laatste heerser was. De werkelijkheid is echter heel wat prozaïscher. Het waren schrandere koningen die over de twee oevers van de Rode Zee heersten, en van de handel op de overzeese Zijderoute profiteerden op het ogenblik dat de Hunnen de landwegen hadden afgesloten en het Byzantijnse koninkrijk oorlog voerde tegen het Perzische koninkrijk. De koningen van Axum heersten van het grondgebied van Meroe, over de Nijl, tot aan de Zuid-Arabische grondgebieden. Later in de 6de eeuw werd de evangelisatie van het koninkrijk Axum bepaald door de komst van de “Negen Heiligen”, monofysitische missionarissen, en door de kloostertraditie in Egypte. Middagmaal in het hotel. Start van het bezoek van de archeologische overblijfselen van Axum : de reusachtige monolithische stèles of obelisken, de graven van Khaleb en Gebre Maskal, de kerk van Maryam-Tsion (de H. Maria van Sion), waarin de Ark des Verbonds of tabot zou bewaard worden. Overnachting in hotel Sabean/Yeha of gelijkwaardig.

6de dag : AXUM - uitstap naar Adwa en Yeha

‘s Morgens rijden we naar het wat verder gelegen ADWA, waar negus Menelik II de Italianen in 1896 een verpletterende nederlaag toebracht, waarbij een einde aan de Italiaanse kolonisatiepoging kwam. Tijdens de rit is het zicht op het Adwa-gebergte adembenemend. Nadien rijden we nog eens 20 km verder naar YEHA. De site is bekend bij de archeologen en de historici als een van de belangrijkste nederzettingen uit de pre-Axumitische periode. In het ingedommelde dorp van heden, in een diepe, kleine vallei, aan de voet van een hoge berg in de vorm van een leeuwenkop, staat de kerk van Abba-Afsé (Abune Aftse). Deze kerk is gewijd aan een van de “negen heiligen”, de stichters van de Ethiopische kerk. Binnen haar muren bevindt zich de 25 eeuwen oude tempel van de Maan. Dit is het oudste gebouw van Ethiopië (en van gans Afrika ten zuiden van de Sahara), opgericht uit grote, gladde steenblokken die prachtig op elkaar passen zonder enig cement. Sommige van deze bouwtechnieken vinden we terug in de Axumitische gebouwen, vele eeuwen later. De Zuid-Arabische inscripties, die verwant zijn met deze van Mareb in Jemen, blijven de archeologen boeien. Middagmaal op de terugweg. Terugkeer naar Axum, waar verder bezoek van de stad en omgeving met o.a. de steengroeve van waar de obelisken afkomstig zijn. Overnachting in hotel Sabean/Yeha of gelijkwaardig.

7de dag : AXUM - LALIBELA

Na het ontbijt vliegen we naar LALIBELA, ook bekend onder de bijnaam van het “Zwarte Jeruzalem”. De stad was de hoofdstad van de Zagwe-dynastie tussen de 10de en de 13de eeuw. Eerst gekend onder de naam van Roha, werd de stad omgedoopt in Lalibela door de beroemde koning Lalibela (1205-1225), die begon met de bouw van de elf in de rots gehouwen kerken, die nu op de lijst van het werelderfgoed staan. Ze zijn door het kanaal van Yordanos (de Jordaan) in twee groepen verdeeld en zien er allemaal verschillend uit. In deze prachtig gedecoreerde gebouwen, met hun geheel in het zwart geklede priesters, herbeleven we helemaal het middeleeuwse Abessinië.
Vele namen hier vinden hun oorsprong in het oude Jeruzalem, zodat men zou kunnen vermoeden dat Lalibela een nieuw Jeruzalem voor zijn volk wou bouwen. Sinds Saladin in 1187 Jeruzalem veroverde, werd de bedevaart naar de Heilige Stad, die de christelijke Ethiopiërs zo na aan het hart lag, een gevaarlijke onderneming. Lalibela is nu het in steen gehouwen symbool van de godsdiensttrouw en het hardnekkige geduld van een afgesloten christengemeenschap. Bezoek van de oostelijke groep: Bet Medani Alem, de hoogste en grootste kerk van Lalibela; Bet Maryam, de meest vereerde; Bet Golgotha... Afgezonderd van de twee andere kerkgroepen ligt de parel van de rotskunst van Lalibela: Bet Giorgis (Huis van Sint-Joris), in een kruisvorm (Grieks kruis) uitgehouwen in de rots die daardoor volledig is uitgegraven.
Overnachting in hotel Roha/Lal of gelijkwaardig.

8ste dag : LALIBELA - uitstap Yemrehane Kristos

Uitstap naar de 11de eeuwse Yemrehane Kristos kerk, op zo’n anderhalf uur rijden van Lalibela. Ze is zo’n honderd jaar ouder dan de kerken in Lalibela en gebouwd in een natuurlijke grot. We zien er alle kenmerken van de Axum-bouwwijze en bovenal een prachtig gedecoreerd interieur met een zeldzaam houten zadelplafond met caissons. Tot op vandaag is het een pelgrimsoord voor de Ethiopische Christenen. Een pareltje. Terug naar Lalibela voor het middagmaal.
In de namiddag, bezoek van de westelijke groep van Lalibela: Bet Abba Libanos, Bet Emanuel,... Overnachting in het hotel Roha/Lal of gelijkwaardig.

9de dag : LALIBELA - ADDIS ABEBA - BRUSSEL

Ontbijt en transfer naar de luchthaven voor de vlucht naar ADDIS ABEBA. We nemen een picnic-middagmaal in de luchthaven om tijd te besparen. Aankomst in Addis en vervolgens verder panoramisch bezoek van de stad en een bezoek aan de St.-Joriskathedraal met de fresco’s van Afework Tekle. Tijd om ons te verfrissen in het hotel.
‘s Avonds na het avondmaal in het folkloristisch restaurant, transfer naar de luchthaven. Kort voor middernacht afreis naar Brussel.

10de dag : BRUSSEL

’s Morgens aankomst te Brussel. Einde van een prachtige reis!



Prijs en voorwaarden

Prijs per persoon : 2450 EUR
Toeslag single : 310 EUR

Met Luc Deckers als Ictam gids/begeleider Brussel - Brussel

INBEGREPEN IN DE PRIJS
- de Ethiopian Airlines-lijnvluchten Brussel - Addis Abeba - Brussel
- de luchthaventaksen in Brussel en ter plaatse : 335 EUR
- de binnenlandse vluchten : Addis Abeba - Bahir Dar / Gondar - Axum / Axum - Lalibela / Lalibela - Addis Abeba
- verblijf in de vermelde hotels of gelijkwaardig, alle kamers met bad of douche en wc
- vol pension vanaf het middagmaal op dag 2 tot en met het avondmaal op dag 9
- alle transfers en transport over de weg per minibus
- alle bezoeken en entrees zoals vermeld in het programma
- Engelstalige lokale gidsen op de sites
- de Garantiefondspremie
- B.T.W. volgens de huidige aanslagvoeten (vastgesteld op 1 oktober 2014)

TE VOORZIENE KOSTEN
- de dranken en persoonlijke uitgaven
- de visum- en behandelingskosten : 65 EUR
- de drinkgelden : 80 EUR

AAN TE RADEN
Een reisverzekering prestige, waarvoor we samenwerken met de Europese (REF 0420-ICTN-010912) :
a) een VOLLEDIGE verzekering : bagage, ziekte, ongeval, bijstand, repatriëring onbeperkt, ANNULATIE : 100 % van het gedekt kapitaal is verzekerd zonder franchise.
Premie : 140 EUR.
b) verzekering voor bagage + ANNULATIE (geen bijstand) : 100 % van het gedekt kapitaal is verzekerd zonder franchise.
Premie : 100 EUR.

- Deze prijzen werden berekend op basis van de luchtvaarttarieven en taksen en gronddiensten van mei 2015 voor maart 2016, een wisselkoers van 1 EUR = 1,16 USD en op basis van een minimum van 8 deelnemers.

Voor de overige voorwaarden verwijzen we naar onze algemene voorwaarden.

FORMALITEITEN
- Een reispas geldig nog 6 maand na datum van aankomst.
We zorgen voor het bekomen van het visum. De visumformulieren zullen u op tijd worden toegestuurd.
Opgelet : uw reispas moet 21 dagen voor afreis in ons bezit zijn.

REISPAS
Voor het bekomen van een nieuwe reispas moet u rekenen op een periode van 4 weken. Doe tijdig uw aanvraag.


GEZONDHEID
Verplicht: geen enkele inenting is verplicht indien u niet via een land met gele koorts-risico naar Ethiopië reist.
Raadpleeg ook :
- Tropisch Instituut, Antwerpen (Travel Phone 0900/10.110) of www.itg.be
- Ministerie van Buitenlandse Zaken, Brussel (tel. 02/501.35.11) of www.diplomatie.belgium.be

OPMERKING
Het wegennet in dit land is niet altijd comfortabel, daarom worden sommige verplaatsingen gedaan per vliegtuig.
Onderweg logeren we in hotels met een correcte prijs-kwaliteitverhouding. We reizen in één van de armste landen ter wereld met een relatief jonge toeristische industrie en het onderhoud van sommige hotels is niet altijd optimaal. Maaltijden zijn steeds van goede kwaliteit.
Ethiopië is een heel speciale bestemming, voor ervaren of goed voorbereide reizigers.
Wegens niet te voorziene omstandigheden kan het gebeuren dat ter plaatse een ander gelijkaardig hotel wordt gebruikt dan het oorspronkelijk voorziene.
Het programma wordt over het algemeen goed gevolgd. We doorkruisen echter ook soms wat minder ontwikkelde streken. In geval van overmacht kan het dat het programma moet worden aangepast. We rekenen daarvoor op uw begrip.

Voor de fotografen :
in het noorden is over het algemeen het nemen van foto’s (soms zonder flash in de kerken) toegelaten. Filmen wordt echter ofwel niet toegestaan ofwel slechts tegen betaling.

Landkaart

terug => klik op de kaart

Onthaal | Plan v.d. site | Bestemmingen | Detail | Prijs | Algem. Voorwaarden | Begin pagina

Bergstraat 52
1000 Brussel
tel : 00-32-2-548 98 98
fax : 00-32-2-511 12 98
e-mail : info@ictam.com
verg. A1198