.

CULTURELE GROEPSREIS

KENIA - TANZANIË - ZANZIBAR


EEN EXCLUSIEVE ONTDEKKINGSREIS DOORHEEN PRACHTIGE LANDSCHAPPEN

OP ZOEK NAAR VERBORGEN SCHATTEN EN WEINIG BEKENDE STAMMEN IN HET HART VAN AFRIKA

Van de Keniaanse Riftmeren en bergen, via het Victoriameer, naar de Tanzaniaanse Serengeti en Ngorongorokrater

Onderweg ontmoeting met de Tugen, Njemps, Marekwet, Pokot, Luo, Datoga, Irawq en Hadzabe

19 dagen

of

22 dagen : met verlenging op het specerijen-eiland ZANZIBAR

Afreis : 31 juli 2015

Met een beperkte groep van max 12 personen (6 per voertuig)

.

Kenia is al altijd één van Afrika’s toonaangevende reisbestemmingen geweest. Het land bezit een grote verscheidenheid aan culturen en kan zich beroemen op een eeuwenoude beschaving. Samen met Ethiopië wedijvert het zelfs om de titel “wieg van de mensheid”. De grote Riftvallei herbergt immers vindplaatsen van de oudste menselijke resten die tot nog toe werden gevonden. Natuurlijk is Kenia het bekendst om zijn Nationale Parken en de grote aantallen wilde dieren die er te zien zijn en ICTAM laat u enkele van de mooiste parken zien. Via Mount Kenya naar het interessante Samburu-park. Per vliegtuig gaat het naar de savanne van Masai Mara waar de grote (wildebeest)-trek aan de gang is. En de laatste dagen wijden we aan de ontdekking van enkele meren in de Riftvallei. Tijdens deze rondreis hebben we ook nog de gelegenheid om authentieke dorpen en plaatselijke projecten te bezoeken. Dit is een reis die u naast de klassieke safari’s ook het andere Kenia laat zien.

.

De reis in detail

1ste dag : BRUSSEL - NAIROBI

Afspraak op de luchthaven van Zaventem op het einde van de namiddag. Vertrek met Ethiopian Airlines naar Nairobi, via Addis-Abeba.

2de dag : NAIROBI

Aankomst tegen de middag. Verwelkoming op de luchthaven en transfer naar het Panafric Hotel of gelijkaardig. Rest van de namiddag vrij. Avondmaal en overnachting in het hotel.

3de dag : NAIROBI - LAKE BOGORIA - LAKE BARINGO

Na het ontbijt, vertrek naar de Rift-vallei. Via Naivasha en Nakuru komen we aan bij het Bogoria-meer, een sodameer, bekend voor zijn geisers en warmwaterbronnen en, samen met de Nakuru-, Elementaita- en Magadimeren, dé verzamelplaats voor tienduizenden flamingo’s op bepaalde tijden van het jaar. Onderweg houden we halt aan een sisal plantage. De vezels van deze agave-plant zijn zeer sterk en worden o.a. gebruikt om koorden te maken. Middagmaal in de omgeving en bezoek aan het nationaal Park van het Bogoriameer. Verder naar het Baringomeer. Avondmaal en overnachting in de Lake Baringo Soi Safari Lodge.

4de dag : LAKE BARINGO

Ontbijt. Het Baringomeer is één van de weinige zoetwatermeren in de Keniaanse Riftvallei. We maken er een boottocht en bezoeken op één van de eilanden een Njemps-dorp. De Njemps zijn neven van de Masaai en de Samburu maar zijn de enige in de regio die aan visvangst doen en ook vis eten, wat bij de andere stammen een groot taboe is. Middagmaal. In de omgeving liggen de Tugen Hills, woonplaats van de stam met dezelfde naam. De Tugen zijn hoofdzakelijk herders en vele leden van de stam zijn hardlopers op wereldniveau geworden. De vroegere president Daniël Arap Moi was eveneens een Tugen. In de heuvels zijn in 2000 de resten gevonden van de Orrorin Tugenensis, een mensachtige die er hier zo’n zes miljoen jaar geleden leefde. Bezoek aan één van de Tugen-dorpen. Avondmaal en overnachting in de Lake Baringo Soi Safari Lodge.

5de dag : LAKE BARINGO - MARICH PASS

Ontbijt. Daarna verder naar Marich Pass, waar we halt houden aan een Marakwet dorp. Net zoals de Tugen en de Pokot maken ze deel uit van de Kalenjin-groep maar vormen een aparte stam. Het zijn landbouwers die op hun kleine lapjes grond irrigatiesystemen gebruiken van meer dan 500 jaar oud. Middagmaal onderweg. Na een moeilijke weg, aankomst te Marich Pass waar avondmaal en overnachting in het prachtig gelegen Marich Pass Field Study Centre. Zeer eenvoudig logies met eigen en gemeenschappelijke sanitaire voorzieningen.

6de dag : MARICH PASS - MOUNT ELGON

Ontbijt en daarna een bezoek aan de Pokot. Het zijn herders en fiere strijders die in het verleden vaak twisten hadden met hun buren. De juwelen en klederen van vooral de vrouwen zijn spectaculair. De leefomstandigheden hier zijn opmerkelijk hard.
Middagmaal. In de namiddag maken we een wandeling langs aangelegde paden in het Nationaal Park Saiwa Swamps, een moerassig gebied, amper 3 km2 groot (het kleinste park van Kenia) en tehuis van de “sitatunga”, een waterantilope die een groot deel van de dag doorbrengt in het water. Daarna via Kitale richting Oegandese grens. Avondmaal en overnachting in de Mount Elgon Bandas (elementair comfort).

7de dag : MOUNT ELGON

Ontbijt. De ganse dag is gewijd aan het bezoek van het Mount Elgon Park dat in april 1978 werd gesticht rond de tweede hoogste berg van Kenia, Mount Elgon. 140 km2 groot en gelegen ten noordwesten van het Victoriameer en op de Keniaans-Oegandese grens. Mount Elgon is een uitgedoofde vulkaan die op de top een gigantisch grote basaltzuil heeft, gekend onder de naam Koitobos. In de berg bevinden zich een aantal grote lavagrotten waarvan sommige ’s nachts door olifanten bezocht worden. Ze komen er met hun slagtanden het zout van de wanden en vloer schrapen om zo aan de nodige mineralen te geraken. Vier grote grotten zijn te bezoeken : Kitum, Makingeni, Chepnyalil et Ngwarisha. De grootste is Kitum of, voor de Masaai, “de plaats van de ceremonieën” met een lengte van meer dan 200 m. Het park is een echt toevluchtsoord voor zeer veel dieren : olifanten, buffels, luipaarden, vervet- of blauwapen, bosvarkens, antilopen, ... en meer dan 240 soorten vogels komen er in voor. De teak- en cederbomen, waarvan sommige tot 24 m hoog zijn, domineren het woud. Avondmaal en overnachting in de Mount Elgon Bandas (elementair comfort).

8ste dag : MOUNT ELGON - KAKAMEGA

We verlaten de Mount Elgon regio en rijden richting Kakamega. Halte aan het evenaarswoud van Kakamega waar we een drie uur durende wandeling maken. Het is het enige stuk overgebleven evenaarswoud in Kenia dat zich vroeger uitstrekte van de Atlantische tot de Indische Oceaan. Hier en daar zijn er kleinere en grotere open plekken, gemaakt door olifanten of door de plaatselijke bevolking om er het vee te laten grazen. We houden halt aan de “Crying Stone” van Shinyalu. In de omgeving zijn er eveneens een paar oude goudmijnschachten en we zien ook een vlinderkwekerij. Avondmaal en overnachting in het Kakamega Rondo Retreat.

9de dag : KAKAMEGA - KISUMU - HOMA BAY

Na het ontbijt bezoeken we het centrum van de havenstad Kisumu. Gelegen aan de oevers van het Victoriameer, heeft de stad haar oorsprong in de aanleg van de spoorweg van Mombasa naar Kampala. De eerste trein kwam er aan in 1902. Na de onafhankelijkheid werd de stad lang aan haar lot overgelaten. Getuigen daarvan zijn de verschillende art-déco gebouwen in het centrum. Middagmaal ter plaatse.
Daarna rijden we verder, soms langs het Victoriameer, en passeren we Kendo om zo aan te komen te Homa Bay. Avondmaal en overnachting in het Homa Bay Tourist Hotel.

10de dag : HOMA BAY - RUSINGA ISLAND - HOMA BAY

Ontbijt. Dag met o.a. bezoek aan Rusinga Island. Rondrit op het eiland en bezoek aan het Tom Mboya Memorial, het grafmonument van de politicus die door velen werd beschouwd als de opvolger van de eerste Keniaanse president Jomo Kenyatta. Zijn gewelddadige dood in mysterieuze omstandigheden in 1969 maakte een abrupt einde aan een veelbelovende politieke carrière. Middagmaal ter plaatse.
Avondmaal en overnachting in het Homa Bay Tourist Hotel.

11de dag : HOMA BAY - grens - NDABAKA / VICTORIA MEER

Ontbijt. Daarna rijden we naar een groeve waar speksteen wordt gewonnen en natuurlijk zien we er ook de voorwerpen die door de ambachtslui worden gemaakt. Middagmaal onderweg. Verder bezoek aan de (pre)historische site van Thim Li Ohinga. Deze naam betekent letterlijk “het grote woud schrikt me af” in de Luo-taal. De bouwtechniek is te vergelijken met deze in Grand Zimbabwe. De omheiningsmuur is anderhalve meter hoog en tot 3 meter dik en zonder metselwerk opeengestapeld. Deze plek werd oorspronkelijk gebouwd door de Bantoes en later verstevigd door Luo om zich te verdedigen tegen Kalenjin/Nandi plunderaars. De oudste delen van deze versterkte vestiging dateren van meer dan 500 jaar geleden. Een beetje moeilijk bereikbaar via slechte wegen, maar meer dan de moeite waard. Nadat we de Keniaans-Tanzaniaanse grens zijn overgestoken, komen we niet ver van Ndabaka aan het Victoria meer waar avondmaal en overnachting in het recente Serenity Eco Resort.

12de dag : VICTORIA MEER - SERENGETI / SERONERA

Na het ontbijt beginnen we de dag op een aangename manier met een boottochtje op het Victoriameer, beschouwd als de bron van de Witte Nijl. Middagmaal te Musoma. Daarna rijden we verder naar het Serengeti Nationaal Park. Eerste safaririt bij aankomst. Intrek, avondmaal en overnachting in de mooi gelegen Seronera Wildlife Lodge.

13de dag : SERENGETI

Vandaag ontdekken we de fauna en flora van de Serengeti die samen met het Keniaanse Masai Mara en de Ngorongoro krater één ecosysteem vormt. Het is zonder twijfel één van de mooiste bestemmingen om een safari te maken : immens grote kuddes buffels, gnoes, antilopen, olifantengroepen, giraffen, elanden, topi’s, wildebeest,... die gevolgd worden door leeuwen, luipaarden en andere roofdieren. Maar er zijn niet enkel grote dieren te zien. Meer dan 500 soorten vogels en bv. meer dan 100 soorten mestkevers maken ook deel uit van de gevarieerde fauna van het park. Morgen- en namiddagsafari. Vol pension en overnachting in de Seronera Wildlife Lodge.

14de dag : SERENGETI - OLDUVAI KLOOF - NGORONGORO

Ontbijt. We rijden verder door het park richting de Olduvai kloof en het bijhorende museum. Bij paleontologen laat deze naam een behoorlijk belletje rinkelen. De Olduvai kloven zijn één van de belangrijkste prehistorische sites van Oostelijk Afrika. De site was reeds bekend sinds 1911 maar systematische opgravingen gebeurden vooral vanaf 1931 door het echtpaar Mary en Louis Leakey. Door de vondst van de schedel van Australopithicus Boisei, de “Zinjanthrope” in 1959 werden de opgravingen nog opgevoerd tot 1973. Middagmaal. Daarna verder naar de Ngorongoro Conservancy. De uitgedoofde krater werd twee miljoen jaar geleden gevormd door het inzakken van de magmakamer tijdens de laatste uitbarsting. Met zijn 326 km2 is het de grootste nog intacte krater ter wereld. In de krater leeft er een belangrijke en gevarieerde fauna. Het woud, dat de bodem van de krater bedekt, is doorspekt met open ruimtes waar de kuddes grazen. Het microklimaat zorgt ervoor dat de bomen in het regenseizoen het water ophouden en in het in het droge seizoen loslaten. Voedsel tijdens het ganse jaar gegarandeerd. Intrek, avondmaal en overnachting in de Ngorongoro Wildlife Lodge.

15de dag : NGORONGORO

We maken twee safariritten in de krater die echt als een tuin van Eden kan worden beschouwd. Vol pension en overnachting in de Ngorongoro Wildlife Lodge.

16de dag : NGORONGORO - LAKE EYASI

Ontbijt. Daarna verder naar het Eyasi Meer. Onderweg houden we halt aan een Masaai-dorp. Langs koffie- en bananenplantages en een savannegebied met acacia’s komen we aan het met bergen omringde soda-meer aan. Middagmaal ter plaatse. In de namiddag bezoeken we een dorp van de Datoga-stam. Het zijn landbouwers en goede ambachtslui en ze zijn hier zo’n 3000 jaar geleden in verschillende migratiegolven aangekomen vanuit Zuid-Soedan en Ethiopië. Korte wandeling in de omgeving van het meer en van op een hoogte kunnen de liefhebbers genieten van een uitzonderlijk mooie zonsondergang. Avondmaal en overnachting in het Tindiga Tented Camp.

17de dag, 26 oktober : LAKE EYASI - ARUSHA

Vroeg opstaan want voor het ontbijt gaan we op bezoek bij één van de oudste stammen van Tanzanië. De Hadzabe-stam is de oudste bewoner van deze regio en haar aanwezigheid aan de oevers van het meer kan worden teruggebracht tot 40.000 jaar geleden. Vandaag zijn ze nog met een 1000-tal waarvan een 3 à 400 nog leven zoals hun voorouders tienduizend jaar geleden : ze leven nog van de jacht en de pluk, hebben geen kalender, verbouwen geen gewassen en hebben geen vaste woonst. Ze kennen geen ceremonieën of rituelen en organiseren bv. ook geen begrafenissen. Na dit interessante bezoek terug naar de lodge voor het ontbijt. In de voormiddag, rijden we langs de velden van de Irawq-stam ten oosten van het meer. Deze stam kwam zo’n 3000 jaar geleden vanuit Ethiopië en voert een steeds grotere druk uit op het territorium van de Hadzabe om land te bezetten om hun maïs te planten. De irrigatietechnieken die ze gebruiken lijken op die van de Marakwet in Kenia. Na het bezoek, terug naar Karatu en daarna verder naar Arusha. Middagmaal onderweg. Avondmaal en overnachting in het Kibo Palace.

18de dag : ARUSHA - KILIMANJARO - ADDIS-ABEBA

Ontbijt en vrije voormiddag. Rond de middag, transfer naar de luchthaven van Kilimanjaro voor de Ethiopian Airlines lijnvlucht naar Addis-Abeba. Aankomst ’s avonds en doorverbinding naar Brussel rond middernacht.

19de dag : BRUSSEL

Aankomst te Brussel in de morgen. Einde van een mooie reis!

UITBREIDING ZANZIBAR : 4 DAGEN / 3 NACHTEN

18de dag : ARUSHA/KILIMANJARO - ZANZIBAR STONE TOWN

Ontbijt en vrije tijd. Transfer naar de luchthaven van Arusha of Kilimanjaro voor de vlucht naar het eiland Zanzibar. Een uurtje vliegen en aankomst aldaar. Verwelkoming door onze vertegenwoordiger en transfer naar het hotel The Swahili House in het centrum van Stone Town. We maken er een eerste begeleide wandeling in het oude centrum.
Avondmaal en overnachting The Swahili House.

19de dag : STONE TOWN - OOSTKUST

Ontbijt en daarna nog een verdere begeleide verkenning van het centrum. Na het vrije middagmaal, transfer naar de oostkust en intrek in het Kichanga Resort. Avondmaal en overnachting.

20ste dag : ZANZIBAR OOSTKUST

Ontbijt en vrije voormiddag. Na het vrije middagmaal rijden we terug het binnenland in om een specerijenplantage te bezoeken. Onze plaatselijke gids toont er ons de planten, de vruchten en zaden en de eindproducten. Zeer leerrijk! Terug naar ons resort voor avondmaal en overnachting.

21ste dag : ZANZIBAR - ADDIS-ABEBA

Ontbijt en vrije voormiddag. Rond de middag, transfer naar de luchthaven van Zanzibar voor de Ethiopian Airlines lijnvlucht naar Addis-Abeba. Aankomst ’s avonds en doorverbinding naar Brussel rond middernacht.

22ste dag : BRUSSEL

Aankomst te Brussel in de morgen. Einde van een mooie reis!


Prijs en voorwaarden

Programma 19 dagen :
Prijs per persoon : 5990 EUR
Toeslag single : 495 EUR

Programma 22 dagen :
Prijs per persoon : 6985 EUR
Toeslag single : 630 EUR

Met een Ictam-begeleider van Brussel naar Kilimanjaro (18 dagen)
en naar Brussel (22 dagen)


INBEGREPEN IN DE PRIJS
- lijnvluchten Ethiopian Airlines Brussel - Addis-Abeba - Nairobi // Kilimanjaro of Zanzibar - Brussel
- luchthaventaksen en fueltoeslagen in Brussel en in Nairobi / Kilimanjaro / Zanzibar : 341 EUR
- logies in de vermelde hotels, lodges, tentkampen of gelijkwaardig
- vol pension vanaf het avondmaal dag 2 tot en met het ontbijt dag 18 (programma 19 dagen) en half pension van het avondmaal dag 18 tot het ontbijt dag 21 (programma 22 dagen)
- alle transfers ter plaatse in 4x4 jeep van Nairobi tot Arusha/Kilimanjaro
- de transfers in Zanzibar in minibus
- de vlucht Arusha of Kilimanjaro - Zanzibar (voor het 22 dagen programma)
- alle vermelde bezoeken en ingangen
- een plaatselijke Engelstalige chauffeur / gids
- de premie voor het garantiefonds reizen
- de B.T.W.

NIET BEGREPEN IN DE PRIJS :
- de dranken en persoonlijke uitgaven
- de visumkosten voor Kenia en Tanzanië
- de drinkgelden : 90 EUR voor 19 dagen, 115 EUR voor 22 dagen

AAN TE RADEN
Een prestige reisverzekering van de Europese (polis ref 0420-ICTN-010912):
a) Volledige verzekering: bagage, ziekte, ongeval, bijstand, repatriëring onbeperkt, ANNULATIE : 100 % van het gedekt kapitaal is verzekerd zonder franchise.
Premie: 260 EUR.
b) Bagage + ANNULATIE (zonder bijstand) 100 % van het gedekt kapitaal is verzekerd zonder franchise.
Premie: 225 EUR.

Prijzen gebaseerd op landdiensten, taksen en luchtvaarttarieven gekend op september 2014 voor juli/augustus 2015 en een dollarkoers van 1 EUR = 1,28 USD voor de gronddiensten en voor een minimum van 10 personen en 5 personen per voertuig (Kenia en continentaal Tanzanië) en 5 personen (Zanzibar).
Voor de andere voorwaarden, zie onze algemene voorwaarden.


FORMALITEITEN
Internationale reispas nog geldig tot 6 maand na de terugkeer.
Wij zorgen voor het bekomen van het visum voor Kenia en Tanzanië. Hiervoor worden de nodige door u in te vullen visumdocumenten op tijd naar u opgestuurd.
Opgelet : uw paspoort moet zeker 21 dagen voor afreis in ons bezit zijn, doe dus tijdig uw aanvraag voor een nieuw reispaspoort indien nodig.
www.diplomatie.belgium.be

GEZONDHEID
- Inenting tegen gele koorts is verplicht
- Aangeraden inentingen : tetanos, hepatitis A en B, typhus, behandeling tegen malaria.
Kijk ook bij :
- Instituut Tropische geneeskunde, Antwerpen (Travel Phone : 0900/101.10) of www.itg.be
www.diplomatie.belgium.be


OPMERKING
Het wegennet in de twee landen is soms tamelijk rudimentair en (zeer) moeilijk berijdbaar. Afstanden worden dan ook eerder in tijd gerekend dan in kilometers.
We hebben bij de hotels, lodges en tentenkampen geopteerd voor een correcte kwaliteit-prijsverhouding. Hier en daar wordt in eenvoudige maar propere omstandigheden gelogeerd.
De maaltijden zijn steeds van goede kwaliteit en enkele middagmalen zullen in picknick-formule genomen worden.

Onderweg kan, door externe of onverwachte omstandigheden, een aanpassing van het programma nodig zijn. Ook kan het gebeuren dat door bv. een technische panne, wat tijd wordt verloren. Het is eveneens mogelijk dat ter plaatse, wegens omstandigheden buiten onze wil om, in gelijkaardige plaatsen dan de voorziene wordt gelogeerd.
Uw gids en chauffeur rekenen in deze gevallen op uw begrip.


Deze reis zal voor elke deelnemer een echte ontdekking en openbaring zijn, maar soms wat vermoeiend, een goede fysieke conditie is vereist om deze reis op een aangename manier voor uzelf en uw medereizigers te maken. Houd rekening met het avontuurlijke aspect van deze rondrit.
We reizen in een kleine groep gedurende drie weken en een goede onderlinge verstandhouding is primordiaal.

Voor de fotografen :
Daar we afgelegen streken en stammen bezoeken is het best de gids of begeleider te vragen of en wanneer u kunt fotograferen of filmen. Sommige stammen zijn er niet zo happig op terwijl andere voor iedere foto een vergoeding vragen. Bij het bezoeken van de stammen en de dorpen zal de plaatselijke gids, samen met uw begeleider, proberen daarvoor een afspraak te maken met de dorpsverantwoordelijke. Dit lukt echter niet altijd. Deze vergoedingen zitten niet in de prijs van de reis begrepen.

We vragen u uw bagage in reiszakken te stoppen en niet in grote harde valiezen en het gewicht te beperken tot 15 kg per persoon.

Landkaart

terug => klik op de kaart

Onthaal | Plan v.d. site | Bestemmingen | Detail | Prijs | Algem. Voorwaarden | Begin pagina

Bergstraat 52
1000 Brussel
tel : 00-32-2-548 98 98
fax : 00-32-2-511 12 98
e-mail : info@ictam.com
verg. A1198