.

CULTURELE GROEPSREIS

MADAGASCAR
het Rode Eiland

  • Verbeterde reisweg !

17 dagen per lijnvlucht - Afreis : 18 november 2020

Gegarandeerde afreis v.a. 12 deelnemers !

Uniek in zijn verscheidenheid is Madagaskar een brug tussen twee werelden, een eiland onberoerd en met een enorme afwisseling in landschappen.
Het “Rode Eiland” biedt de bezoeker
ook een grote variëteit aan fauna en flora.

.

De reis in detail

versie 30/01/20 14:53

1ste dag : BRUSSEL - ADDIS ABEBA - ANTANANARIVO

Samenkomst in Brussel ’s avonds en vertrek per Ethiopian Airlines lijnvlucht richting Antananarivo via Addis Abeba.

2de dag : ANTANANARIVO

Iets na de middag aankomst te ANTANANARIVO, ook wel TANA en Vohitsara of “stad der schoonheid” genoemd, gelegen in het Centrale Hoogland (les Hautes Terres). Onthaal in de luchthaven, transfer naar en intrek in het hotel. Daarna eerste ontdekking van de hoofdstad van het eiland en administratief centrum, gelegen in het gebied van de Merina-stam, de belangrijkste van het eiland. De Malagassische hoofdstad, gebouwd op één van de twaalf historische heuvels van de Imerian, kijkt uit over de vlakte van Betsimitatatra, een landschap met rijstvelden die door de Laniera en de Ikopa worden bevloeid. Met haar diepblauwe lucht is Antananarivo terecht het symbool van de Imerin Ambaniandro, de “Hooglanden onder de hemel”. Avondmaal. Overnachting in het hotel Gassy Country House 3* (Antananarivo).

3de dag : ANTANANARIVO - TULEAR - ISALO

Ontbijt, daarna naar de luchthaven waar doorverbinding naar TULEAR of TOLIARA, een stoffige kuststad in het zuidwesten die ook wel Toliary en Toleara wordt genoemd. We verlaten Tulear en rijden verder naar het noorden en we doorkruisen het Zombitse park, een overgangszone tussen het droge zuiden en de rotsachtige streek van Isalo. We zijn in het gebied van de Mahafaly-stam, beroemd omwille van hun spectaculaire graven gekenmerkt door zeboehoorns en tekeningen die het leven van de overledene uitbeelden. Picknick middagmaal onderweg. In de namiddag aankomst in ISALO, uitvalsbasis voor onze tocht naar het Isalo National Park. Avondmaal en overnachting in de mooie Satrana Lodge 3* (Isalo).

4de dag : ISALO - daguitstap naar het natuurreservaat van Isalo

We bezoeken het nationaal park van ISALO aan de voet van het massief met dezelfde naam (81.540 ha), een Jura-zandsteenformatie waarvan de hoogte schommelt tussen de 515 m en 1268 m en waarin de erosie diepe kloven heeft gesneden en pieken met vreemde vormen heeft doen ontstaan. Deze grootse omgeving is een afwisseling van grasvlakten en woestijnen vol vervormde stenen waarvan de kleur in de loop van de dag verandert van metaalgrijs tot okerrood. Dit park, dat een echte botanische tuin is in een decor uit een wildwestfilm, telt een fauna en flora die bijzonder aangepast zijn aan de steile rotsen : geleid door een dominerend vrouwtje verplaatsen de maki zich met verbazend gemak op de ruige rotsen van de Isalo. De wandeling naar de “natuurlijke zwemkom” duurt ongeveer drie en een half uur. De eerste honderd meter is behoorlijk steil. Op de top hebben we een panoramisch zicht op het Isalomassief. Vanaf hier is het pad gemakkelijker tot aan de “zwemkom” waar men een frisse duik kan nemen. Nadien naar de waterval en driegangen picknicklunch. In de late namiddag wandeling naar het “Venster van Isalo” waar we van een prachtige zonsondergang kunnen genieten.
Avondmaal en overnachting in de Satrana Lodge 3* (Isalo).

5de dag : ISALO - RANOMAFANA

Na het ontbijt vertrekken we noordwaarts richting Fianarantsoa. We doorkruisen het Andringitra gebergte dat met zijn hoge rotsen de schuilplaats was voor de Betsileo en de Bara tijdens de verovering door de Merinas. Deze bergketen vormt de grens tussen het zuiden en de groene hooglanden. Hier verlaten we het zuiden en komen in het frisser en vruchtbaarder klimaat van de hooglanden. Het landschap verandert geleidelijk naarmate we verder rijden. Picknicklunch en bezoek aan het bewoonde dorpspark Anja. Hier zien we naast de dorpelingen ook lemuren en de graven van de “prins van Betsileo”.
Verder naar Ambalavao, een charmant gehucht dat verscholen ligt in een inzinking bezaaid met wijngaarden en tabaksvelden en gelegen op 54 km ten zuiden van Fianarantsoa. Bezoek aan een papieratelier, één van de overblijfselen van de Arabische invloed op het eiland.
We komen aan te RANOMAFANA in de late namiddag. Verblijf en avondmaal in het hotel Centrest Sejour 3* (Ranomafana).

6de dag : RANOMAFANA

Ontbijt. Vandaag bezoeken we te voet met een lokale gids het natuurreservaat van RANOMAFANA in het groene gedeelte van het eiland. In dit in het oosten van het land gelegen reservaat heerst een zeer vochtig klimaat met een uitzonderlijke fauna en flora : 96 vogelsoorten en 12 soorten halfapen, waaronder de beroemdste de “Bamboe Lemuur” is die ontdekt werd in 1986. Middagmaal. Diegene die willen, kunnen een duik nemen in de lokale baden, gevuld met natuurlijk warm water. Avondmaal en overnachting in het hotel Centrest Sejour 3* (Ranomafana).

7de dag : RANOMAFANA - ANTSIRABE

Na het ontbijt zetten we onze weg noordwaarts verder en ontdekken de hooglanden die gekenmerkt worden door de rijstterrassen, het frisser klimaat en een bevolking met Aziatische trekken.
We houden halt in Ambositra, de “Stad der Rozen”, een belangrijk ambachtelijk centrum beroemd voor zijn schitterend houtsnijwerk. We maken een korte wandeling in deze kleine stad waar de meeste huizen, werkplaatsen en winkels zich langs de hoofdbaan liggen. We bezoeken een beeldhouwatelier en een schrijnwerkerij.
Verder naar ANTSIRABE, de stad van de pousse-pousse en de thermische bronnen. Het is een rustig stadje van de Imerina, met een gezond klimaat. Antsirabe was slechts een dorpje waar de mensen uit de streek hun voorraad zout kwamen halen, toen Noorse missionarissen er in de jaren 1870, aangetrokken door het koele klimaat en de genezende krachten van haar warmwaterbron, het eerste kuuroord openden. We bezoeken het “Malagassische Vichy”, gelegen op een hoogte van 1500 m. Avondmaal en overnachting in het hotel Couleur Café 3* (Antsirabe).

8ste dag : ANTSIRABE - ANDASIBE

Na het ontbijt maken we een tochtje met een riksja op de laan van de onafhankelijkheid om zijn verouderde charme, het koloniaal verleden en de beroemde bronnen te ontdekken. Nadien verder per autocar met een bezoek aan een fabriek die miniatuur-auto’s, -brommers en -riksja’s vervaardigt.
Vervolgens rijden we door de Hooglanden en houden hier en daar halt in de plaatselijke dorpjes. We volgen het bergmassief van Ankaratra dat het centrale gedeelte en de noord-zuidbergrug van het eiland uitmaakt. De voornaamste bergkam is op meer dan 2000 m hoogte gelegen met de Tsiafajavona (“daar waar de mist nooit optrekt”) als hoogste berg (2643 m). We doorkruisen nog steeds het Rode Hoogland met zijn rijstterrassen en groene akkers. Dit is echt het Azië van Madagaskar met zijn rijstvelden en traditionele bakstenen woningen en rieten daken. We houden halt in Ambatolampy, een bloemrijk dorp op 68 km ten zuiden van Tana.
Vervolgens vertrek naar Andasibe, dat zich op het oostelijk deel van het eiland bevindt. Avondmaal en overnachting in het Andasibe Hotel 3* (Andasibe).

9de dag : ANDASIBE

Ontbijt. Daarna bezoek aan het nationaal park van Andasibe-Mantadia, een natuurlijk park in een hoger gelegen vochtig regenwoud waar een grote groep halfapen woont, waaronder de beroemde indri indri, de grootste (70 cm) zwart-witte lemuur, die nergens anders ter wereld voorkomt. Deze lemuur is gekend om zijn krachtige kreten die aan elk van de 62 indri-families van het park toelaat zijn territorium af te bakenen. Verder bezoeken we het privé reservaat van Vakona, eveneens bekend voor zijn lemuren. Middagmaal tijdens het bezoek.
Avondmaal en overnachting in het Andasibe Hotel 3* (Andasibe).

10de dag : ANDASIBE - ANTANANARIVO

Ontbijt. Terug naar TANA. Onderweg houden we halt voor een bezoek aan de lokale markt van Moramanga, het stadje dat door de opstand van 29 maart 1947 op dramatische wijze in de geschiedenisboeken terecht is gekomen. Bezoek aan het natuurreservaat van Peyrieras, dat reptielen, vlinders en kameleons (waaronder de Furcifer lateralis) herbergt. Middagmaal bij aankomst te Tana en verder bezoek. De stad bestaat uit drie niveaus : boven-, midden- en benedenstad. Boven staat de “Rova”, het paleis van de koningin en het huis van de eerste minister uit de koningsperiode, thans een museum. In de middenstad vindt men de administratie, de banken en juwelenwinkels en de benedenstad wordt gekenmerkt door haar mooie lanen en arcades.
Avondmaal en overnachting in het Gassy Country House 3* (Antananarivo).

11de dag : ANTANANARIVO - DIEGO SUAREZ

Ontbijt. Daarna, transfer naar de luchthaven voor de vlucht richting DIEGO SUAREZ, gelegen op de noordelijke punt van het eiland. Aankomst en transfer naar het hotel. Het is hier waar de eerste Europeanen zich vestigden na de ontdekking van het eiland in de 15de eeuw. Met links het Kanaal van Mozambique en rechts de Indische Oceaan geniet de regio van een gevarieerde fauna dankzij een klimaat dat gaat van een warm en droog seizoen tot een tropisch vochtig seizoen. Met haar 3 baaien en prachtige stranden is de stad een toeristische bestemming. Avondmaal. Overnachting in het hotel Grand Hôtel 3* (Diego Surarez).

12de dag : DIEGO - AMBERBERG - RODE TSINGY - ANKARANA

Na het ontbijt brengt een ritje van een klein uur ons naar het nationaal park van de Amberberg. Gelegen op een hoogte tussen 850 en 1475 m geniet het van een vochtig en fris microklimaat dat zorgt voor een rijkelijke fauna en flora. Daarvan is 80 procent endemisch ! Bezoek van het park met een gespecialiseerde lokale gids.
’s Namiddags verder naar de Rode Tsingy die zich eveneens op een uurtje rijden bevinden. Dit unieke landschap is het resultaat van een geologisch fenomeen. De erosie door wind en water van de roodachtige zandsteen maakte er eigenaardige vormen op de bergflanken. Verder naar ANKARANA. Avondmaal. Overnachting in de Relais de l’Ankarana 3* (Ankarana).

13de dag : ANKARANA

Ontbijt. We vervolgen onze weg naar het nationaal park van Ankarana. Onderweg houden we halt aan het heilige meer van Anivorano. De plaatselijke krokodillen zijn, volgens de legende, de voorouders van de bevolking in de regio. Bij aankomst in het nationaal park, start van het bezoek (te voet) met een plaatselijke gids. Ook hier zijn de Tsingy het resultaat van wind- en watererosie. Maar, in tegenstelling tot de Rode Tsingy die afgerond zijn, zijn deze hier zo scherp als scheermesjes. Een prachtig maar bevreemdend 18.225 hectaren groot onherbergzaam karstmassief met een wonderbaarlijke aangepaste fauna en flora. Avondmaal. Overnachting in de Relais de l’Ankarana 3* (Ankarana).

14de dag : ANKARANA - ANKIFY - NOSY BE

Na het ontbijt rijden we door de koffie-, cacao-, vanille- en ylang-ylangplantages naar Ankify. Deze regio is van vulkanische oorsprong, dus één van de vruchtbaarste gebieden van het eiland. We rijden langs de Tsaratanana-bergketen waar we de hoogste toppen van Madagaskar vinden. Halte te Ambilobe waar we de pittoreske markt van dit, hoofdzakelijk islamitische, stadje bezoeken. In Ankify nemen we de overzet naar NOSY BE, het grootste van een tiental eilandjes die voor de noordwestkust van Madagaskar liggen. “Nosy” staat voor eiland en “Be” is groot. Nosy Be, het “grote eiland” hoofdzakelijk bewoond door de Sakalava, verdient zijn bijnaam van “Eiland der Geuren” : wie hier ooit halt hield vergeet nimmer de doordringende zoete geuren van de ylang-ylang en chapaca. Bij aankomst transfer naar ons hotel. Onderweg passeren we velden met peper, vanille, koffie en suikerriet. Na het middagmaal vrije namiddag. Avondmaal en overnachting in het hotel Anjiamarango 3* (Nosy Be).

15de dag : NOSY BE - uitstap naar Nosy Komba & Nosy Tanikely

Een droomdag op de naburige eilanden die we enkel per boot kunnen bereiken. Op het eiland NOSY KOMBA, letterlijk het “Eiland van de halfapen”, bezoeken we het kleine vissersdorp Ampangorina met zijn onder de palm- en mangobomen verscholen hutten. Voor het onderwaterleven zijn we aangewezen op het minuscule eiland NOSY TANIKELY. In het voor iedereen toegankelijke glasheldere water zien we ganse scholen kleurrijke vissen en zeeschildpadden. Terug naar Nosy Be. Avondmaal en overnachting in het hotel Anjiamarango 3* (Nosy Be).

16de dag : NOSY BE - ADDIS ABEBA

Ontbijt en wat vrije tijd voor de laatste aankopen. Daarna transfer naar de luchthaven voor de vlucht naar Addis Abeba waar doorverbinding naar Brussel.

17de dag : ADDIS ABEBA - BRUSSEL

Aankomst ’s morgens in Brussel. Einde van een prachtige reis!

Tijdens de reis vergen sommige bezoeken/wandelingen van de deelnemers toch een goede fysieke paraatheid. Het programma kan aangepast worden indien de uren van de binnenlandse vluchten dit vereisen.

Prijs en voorwaarden

Prijs per persoon : 4250 EUR
Singletoeslag : 450 EUR

INBEGREPEN IN DE PRIJS
- de Ethiopian Airlines-lijnvluchten Brussel - Addis Abeba - Antananarivo // Nosy Be - Addis Abeba - Brussel, in economy (+/- 14 uur)
- de binnenlandse vluchten Tana - Tulear, Tana - Diego Suarez
- de luchthaven- en veiligheidstaksen in Brussel, Addis en Madagaskar : 430 EUR
- de overzet van Ankify naar Nosy Be
- 14 nachten verblijf in de vermelde 3* hotels (lokale normen) of gelijkwaardige
- alle kamers met bad of douche en wc
- volpension (met picknick in enkele parken) vanaf het avondmaal op dag 2 tot en met het ontbijt op dag 16. De maaltijden worden genomen in de hotels of lokale restaurants
- alle transfers en transport ter plaatse
- alle bezoeken, entrees en parktoegangen zoals vermeld in het programma
- een Franssprekende lokale gids van Tana tot Nosy Be (en te Nosy Be voor de uitstappen)
- de diensten van lokale gidsen in bepaalde parken
- een ICTAM-begeleider Brussel - Brussel die zorgt voor de vertaling
- de Garantiefondspremie
- de B.T.W. volgens de huidige aanslagvoeten

TE VOORZIENE KOSTEN
- de dranken en persoonlijke uitgaven
- de fooien : 105 EUR
- het visum : 30 EUR (prijs voor het ogenblik, bij aankomst te betalen)

AAN TE RADEN
- Wij raden u aan om een annulering en reisbijstandsverzekering af te sluiten voor uw pakketreizen.
- De facultatieve, tijdelijke reisverzekering MAPFRE-ICTAM TRAVEL INSURANCE Full Option All Risks (REF GTICTA-NL-20181101) : bagage, ziekte, ongeval, bijstand, ANNULERING : 100% van het gedekt kapitaal is verzekerd zonder franchise en ANNULERING All Risks : 75% van het gedekt kapitaal is verzekerd zonder franchise (raadpleeg de polis voor alle details). Premie: 468 EUR
Gelieve te noteren dat het aanbod van reisverzekeraar Mapfre onderhevig is aan beschikbaarheid en/of wijzigingen van verzekeringsproduct en premie.

- Deze prijzen werden berekend op basis van de luchtvaarttarieven en taksen en gronddiensten in het land van bestemming, uitgezonderd eventuele lokale toeristische taksen, van januari 2020 voor november 2020 en op basis van een groepsreis met minimum 12 deelnemers. De eventuele opzegging van de overeenkomst wegens het niet behalen van het minimum aantal benodigde deelnemers voor groepsreizen is uiterlijk 20 dagen voor afreis.
- Deze reis is niet geschikt voor personen met een beperkte mobiliteit.
- Bij de reisbevestiging wordt een voorschot van 30 % van de pakketreis aangerekend. De saldofactuur wordt in regel ten laatste 30 dagen voor de afreis opgestuurd.
- De reiziger kan ten allen tijde voor het begin van de pakketreis opzeggen tegen betaling van een opzegvergoeding zoals gestipuleerd in onze bijzondere voorwaarden.
- Voor de overige voorwaarden verwijzen we naar onze algemene voorwaarden.

FORMALITEITEN
Een reispas geldig tot minstens 6 maanden na uw terugreis.
Voor het bekomen van een nieuwe reispas moet u rekenen op een periode van 4 weken. Doe tijdig uw aanvraag.

VISUM
Het visum en de visumformaliteiten ter plaatse bij aankomst: 30 EUR (op dit ogenblik)

GEZONDHEID
Geen inentingen verplicht.
- Aan te raden : een middel tegen malaria op basis van mefloquine, en een vaccinatie tegen Hepatitis A en B.
Raadpleeg ook :
- Tropisch Instituut, Antwerpen (travelphone : 0900/10.110)
- Ministerie van Buitenlandse Zaken, Brussel (tel. 02/501.35.24)
Zie ook www.diplomatie.belgium.be en www.itg.be

OPMERKING
- Het aantal deelnemers is beperkt wegens het beperkte aantal kamers in sommige hotels en het kleine aantal plaatsen in de autocars en op de binnenlandse vluchten.
- De reis is niet geschikt voor mensen die het grote comfort opzoeken. Ook zijn enkele uitstappen tamelijk vermoeiend. Wat wel zal blijven is een adembenemende reiservaring!
- Wegens niet te voorziene omstandigheden kan het gebeuren dat ter plaatse een ander gelijkaardig hotel wordt gebruikt dan het oorspronkelijk voorziene. Het programma wordt over het algemeen goed gevolgd. We doorkruisen echter ook soms wat minder ontwikkelde streken. In geval van overmacht kan het dat het programma moet worden aangepast. We rekenen daarvoor op uw begrip.

Landkaart

terug => klik op de kaart

Onthaal | Plan v.d. site | Bestemmingen | Detail | Prijs | Algem. Voorwaarden | Begin pagina

Bergstraat 52
1000 Brussel
tel : 00-32-2-548 98 98
fax : 00-32-2-511 12 98
e-mail : info@ictam.com
verg. A1198