.

CULTURELE GROEPSREIS

SENEGAL

De meest complete rondrit!

  • koloniale charme in Saint-Louis en couleur locale in het binnenland
  • de tragische geschiedenis van Gorée
  • ontdekking van de Afrikaanse levenskunst
  • twee mooie dagen in de Sine Saloumdelta, erkend Unesco biosfeer reservaat
  • safari in het Bandia Natuurpark

11 dagen per lijnvliegtuig - Afreis : 2 december 2020

Gegarandeerde afreis v.a. 12 deelnemers !

SENEGAL biedt de reiziger de mogelijkheid Afrika op een comfortabele manier te beleven. Een ideaal land om (West-)Afrika onder de beste voorwaarden en in volle authenticiteit te ontdekken. Van het Savannegebied in Saint-Louis, via het stroomgebied van de Sine-Saloum, tot het regenwoud in het zuiden kan Senegal beschouwd worden als Afrika in een notendop.
We vinden er eveneens de sporen terug van een ver verleden, van de wrede slavenhandel, van de kolonisatie en van de karavanen die vanuit de Sahara naar de kust trokken.
Eén van de eerste vermeldingen van Senegal vinden we bij Herodotos in 445 voor Christus die de streek Garamandes heette. Daarna duurde het drie eeuwen voor er een tweede vermelding van de streek kwam door een andere Griek, Polybius, die in 146 op de kust van Senegal landde en in het binnenland een beginnende beschaving aantrof. In de 11de eeuw kwam de regio onder de invloed van de Almoraviden en dus ook van de islam. Vanaf de 15de eeuw concurreerden Portugezen, Fransen, Engelsen en Nederlanders om er hun invloedssfeer uit te breiden. De Fransen wonnen echter het pleit en vanaf de 17de eeuw oefenden zij de macht uit. Eind 19de eeuw werd het dan een officiële Franse kolonie tot 1960. De onafhankelijkheid kwam er op 4 april 1960 en sindsdien zet Senegal zijn democratische ontwikkeling voort.
De bevolking bestaat uit verschillende groepen waarvan de Wolof met 45 % de grootste groep vormen, gevolgd door de Peul en de Toucouleurs. De islam (in een gematigde vorm) is er overheersend alhoewel de vijf procent katholieken stevig verankerd zijn in de maatschappij.

.

De reis in detail

versie 30/12/19 10:10

1ste dag : BRUSSEL - DAKAR

Samenkomst in Zaventem en afreis ‘s morgens met een lijnvlucht naar DAKAR waar we in de namiddag aankomen. Bij aankomst in Dakar onthaal, grensformaliteiten en transfer naar het hotel Faidherbe 3* in het centrum van Dakar. Avondmaal en overnachting.

2de dag : DAKAR - GOREE - LAC ROSE

Een rondrit in DAKAR geeft ons een goed idee van een hedendaagse Afrikaanse hoofdstad : een centrum met een aantal koloniale gebouwen, omringd door de nieuwe stad. Verder naar CAP VERT en CAP MANUEL, het meest westelijke punt van het continent, waar de Fransen zich oorspronkelijk vestigden. Voor de stad ligt het eiland GOREE. We bezoeken dit vroegere slaveneiland vanwaar miljoenen slaven naar Amerika werden verscheept. Het is nu bewaard als Unesco-monument. Middagmaal. We verlaten Dakar en rijden noordwaarts. We houden halt aan het RETBA-meer of LAC ROSE voor een bezoek. Naargelang het moment van de dag kleurt het water van dit zoutmeer (meer dan 40 % zoutgehalte) roze. Avondmaal en overnachting in het pittoreske hotel Keur Salim 3* (Retba-meer).

3de dag : LAC ROSE - THIES - LOMPOUL - SAINT-LOUIS

We vertrekken naar THIES, handelscentrum op het kruispunt van de wegen Noord-Zuid en Oost-West. Het is ook een belangrijk knooppunt voor het spoorwegverkeer. Deze stad vindt men op alle oude kaarten terug. Vanaf de 12de eeuw hebben de Almoraviden, die toen over de streek van Thies heersten, de islam geïntroduceerd. Van toen af aan werd de stad een godsdienstig centrum met vele moskeeën. Kort stadsbezoek per autocar : de kathedraal, het historisch museum, de wijk Ibrahima Sarr,... We houden halt in LOMPOUL voor het middagmaal en voor de liefhebbers wordt er een ritje voorzien met een dromedaris. Tegen de avond komen we aan in SAINT-LOUIS. Avondmaal. Overnachting in hotel Mermoz of Diamarek 3* (Saint-Louis).

4de dag : SAINT-LOUIS - excursie naar het NATIONAAL PARK van DJOUDJ

‘s Morgens maken we met de autocar een uitstap naar de Senegal-delta. Verder naar het Nationaal Park van DJOUDJ, een moerassige zone en een paradijs voor trek- en watervogels. Met een bootje varen we tot de nestplaats van de grootste kolonie pelikanen in Afrika.
Middagmaal onderweg. In de namiddag beginnen we het bezoek aan de eerste hoofdstad van het land. Ook een wandeling langs de “Langue de Barbarie”, de duinenrijen die de stad tegen de zee beschermen, is mogelijk. Avondmaal en overnachting in het hotel.

5de dag : SAINT-LOUIS

‘s Morgens verder bezoek van de stad dat deels per paardenkoets wordt afgelegd.
Saint-Louis is gelegen op een eiland midden in de monding van de Senegalstroom en was de eerste hoofdstad van Senegal tot 1957. In 1659 vestigden zich hier Franse kolonisten en gaven de stad de naam Saint-Louis ter ere van Lodewijk XIV. We vinden er nog koloniale regeringsgebouwen die in het begin van de 18de eeuw werden gebouwd toen de stad in opbloei was. De “Signaren” (rijke halfbloeden) financierden voor een groot deel de bouw van de kathedraal, een van de oudste gebouwen van de stad. In de 19de eeuw werd er ook de eerste metalen brug in Afrika gebouwd. Middagmaal in de stad. Avondmaal en overnachting.

6de dag : SAINT-LOUIS - TOUBA - KAOLACK

‘s Morgens afreis naar TOUBA, de heilige stad en godsdienstige hoofdstad van de Mouriden. De minaretten van de grote moskee zijn 87 m hoog en zijn de hoogste van het land. De stad is het belangrijkste islamitische pelgrimsoord van het land. Bezoek aan de moskee. Middagmaal. Daarna verder naar KAOLACK, hoofdplaats van de streek Sine-Saloum en belangrijk handelscentrum voor de aardnoten- en zouthandel. Het zout wordt gewonnen in de zoutwinningen aan de oevers van de Saloum rivier. Aankomst en begin van het bezoek. We maken er, indien mogelijk per paardenkoets, een stadsrondrit , met o.a. het marktplein gebouwd in Soedanese stijl, met talrijke bogen. Misschien kunnen we al de bergen van aardnoten zien die klaarliggen voor de export. Avondmaal en overnachting in het Hôtel de Paris of Relais de Kaolack 3* (Kaolack).

7de dag : KAOLACK - SINE SALOUM

In de voormiddag bezoek aan de markt van Kaolack. Middagmaal. Verder naar de regio van de SINE SALOUM. Dit is een oude rivierdelta die nu, wegens uitdroging, een zeedelta geworden is met typische mangrovewouden en kanalen. Onderweg zien we de zoutwinning in Fatick. Aankomst in ons mooi hotel Le Pélican du Saloum 3* (Fatick). Avondmaal en overnachting.

8ste dag : SINE SALOUM : uitstappen in de SINE SALOUM

Na het ontbijt, bezoek aan een dorpje en school in de omgeving. Daarna tocht per boot naar de grens met Gambia. Picknickmiddagmaal op een eilandje. ’s Namiddags per boot langs mangroves en vogeleilandjes. Avondmaal en overnachting in het hotel.

9de dag : SINE SALOUM - SAMBA DIA - JOAL - FADIOUTH - SALY PORTUDAL

Ontbijt en daarna vertrek naar SAMBA DIA waar we halt houden aan de dikste baobab van Senegal (meer dan 20 m omtrek). Verder naar JOAL, het geboortedorp van Senghor en het oudste christelijke dorp van Senegal. Middagmaal. Vlakbij ligt het schelpeneiland FADIOUTH : een pittoresk vissersdorpje gebouwd op een eiland van oesterschelpen (oesters waren duizenden jaren lang het enige voedsel van de bewoners). De moeite waard. Verder naar SALY waar intrek in ons hotel Royam 4*. Saly is een levendige badplaats ten zuiden van Dakar. Avondmaal en overnachting.

10de dag : SALY - excursie naar het BANDIA PARK - DAKAR

Ontbijt. Uitstap naar het BANDIA park, een wildreservaat in de buurt. Hier probeert men de originele Afrikaanse fauna te herintroduceren : giraffen, wrattenzwijnen, antilopen en zoveel meer. Een echte kleine safari. Middagmaal in het hotel. In de namiddag bezoek aan “la Pouponnière”, een Frans-Senegalees opvangcentrum voor jonge kinderen. Op de terugweg naar het hotel houden we even halt aan het strand van MBOUR waar we met een beetje geluk de vissersboten zien die hun vangst van de dag aan het strand komen lossen en geleid bezoek aan de overdekte markt van Mbour. Lokale specialiteiten, stoffen, specerijen en allerhande voedingswaren maken van dit bezoek een speciale belevenis. Daarna transfer naar de luchthaven voor de lijnvlucht richting Brussel.

11de dag : BRUSSEL

Aankomst in Brussel ’s morgens vroeg en einde van een mooie reis.Het programma kan aangepast worden indien plaatselijke omstandigheden dit zouden vereisen

Prijs en voorwaarden

Prijs per persoon : 1950 EUR
Singletoeslag : 210 EUR

INBEGREPEN IN DE PRIJS
- de lijnvluchten met Brussels Airlines Brussel - Dakar - Brussel, in economy (ca 6 uur)
- de huidige luchthaventaksen : 133 EUR
- 9 nachten verblijf in de vermelde hotels 3/4* (lokale normen) of gelijkwaardige
- alle kamers met bad of douche en wc
- volpension vanaf het avondmaal van de eerste dag tot en met het middagmaal van de tiende dag
- alle transfers en transport ter plaatse in autocar met airco
- alle bezoeken en entrees zoals vermeld in het programma
- een ICTAM-begeleider Brussel - Brussel die zorgt voor de vertaling
- een Franssprekende lokale gids
- de Garantiefondspremie
- de B.T.W. volgens de huidige aanslagvoeten

TE VOORZIENE KOSTEN
- de dranken en persoonlijke uitgaven
- de fooien : 60 EUR
- de eventuele visumkosten

AAN TE RADEN
- Wij raden u aan om een annulerings- en reisbijstandsverzekering af te sluiten voor uw pakketreizen.
- De facultatieve, tijdelijke reisverzekering MAPFRE-ICTAM TRAVEL INSURANCE Full Option All Risks (REF GTICTA-NL-20181101) : bagage, ziekte, ongeval, bijstand, ANNULERING : 100% van het gedekt kapitaal is verzekerd zonder franchise en ANNULERING All Risks : 75% van het gedekt kapitaal is verzekerd zonder franchise (raadpleeg de polis voor alle details). Premie: 220 EUR
Gelieve te noteren dat het aanbod van reisverzekeraar Mapfre onderhevig is aan beschikbaarheid en/of wijzigingen van verzekeringsproduct en premie.

- Deze prijzen werden berekend op basis van de luchtvaarttarieven en -taksen en landdiensten in het land van bestemming, uitgezonderd eventuele lokale toeristische taksen, gekend in december 2019 voor december 2020 en op basis van een groepsreis met een minimum van 10 deelnemers.
De eventuele opzegging van de overeenkomst wegens het niet behalen van het minimum aantal benodigde deelnemers voor groepsreizen is uiterlijk 20 dagen voor afreis.
Deze reis is niet geschikt voor personen met een beperkte mobiliteit.
Bij de reisbevestiging wordt een voorschot van 30 % van de pakketreis aangerekend. De saldofactuur wordt in regel ten laatste 30 dagen voor de afreis opgestuurd.
- De reiziger kan ten allen tijde voor het begin van de pakketreis opzeggen tegen betaling van een opzegvergoeding zoals gestipuleerd in onze bijzondere voorwaarden.
- Alle bezoeken vermeld in het programma worden uitgevoerd, maar niet altijd in dezelfde volgorde.
- Voor de overige voorwaarden verwijzen we naar onze algemene voorwaarden.

FORMALITEITEN
Een internationale reispas, geldig tot zes maand na de retourdatum van de reis. Voor het bekomen van een nieuwe reispas moet u rekenen op een periode van 4 weken. Doe tijdig uw aanvraag.
Voor het ogenblik is een visum niet vereist voor door ons georganiseerde reizen.
Controleer sowieso voor uw vertrek op www.diplomatie.belgium.be

GEZONDHEID
- Geen inentingen verplicht.
- Aan te raden : een middel tegen malaria, vaccinatie tegen gele koorts
Raadpleeg ook :
- Tropisch Instituut, Antwerpen : www.itg.be
- Ministerie van Buitenlandse Zaken, Brussel (tel. 02/501.35.24) of www.diplomatie.belgium.be

Landkaart

terug => klik op de kaart

Onthaal | Plan v.d. site | Bestemmingen | Detail | Prijs | Algem. Voorwaarden | Begin pagina

Bergstraat 52
1000 Brussel
tel : 00-32-2-548 98 98
fax : 00-32-2-511 12 98
e-mail : info@ictam.com
verg. A1198