.

CULTURELE GROEPSREIS

BOLIVIE

SPECIAAL! LENTE OP DE ALTIPLANO!

  • Uniek traject voor ervaren reizigers doorheen ongerepte landschappen!

    Opgelet : beperkt aantal plaatsen en single kamers!

17 dagen - Afreis : 8 oktober 2020

.

Deze reis is bedoeld voor ervaren reizigers, belust op ontdekking van het ongerepte en het niet-alledaagse. We reizen door Bolivië met autocar en jeeps zonder binnenlandse vluchten te nemen.
Zo brengt de reis ons over onbegane paden. In afgelegen streken zijn pistes veelal de enige verbindingswegen. Het traject is zo opgevat dat we de hoogteverschillen geleidelijk overbruggen. Deze reis vraagt geen uitzonderlijke, maar wel een goede fysieke conditie. Het programma vergt geen bijzondere inspanningen, maar wel een open geest. We hebben gedurende enkele nachten minder comfort en we maken soms lange ritten, maar dit wordt ruimschoots gecompenseerd door onovertroffen landschappen en ervaringen.
De steden bezoeken we vooral te voet vanuit onze centraal gelegen hotels.

.

De reis in detail

version 03/01/20 9:37

1ste dag, donderdag 8 oktober : BRUSSEL - MADRID - SANTA CRUZ

Afspraak in de namiddag op de luchthaven van Zaventem voor afreis per lijnvlucht van Air Europa naar Madrid, vanwaar aansluiting naar Santa Cruz met een nachtvlucht van dezelfde maatschappij.

2de dag, vrijdag 9 oktober : SANTA CRUZ - SAMAIPATA - VALLEGRANDE

Aankomst ‘s morgens in SANTA CRUZ, Bolivië.
Na de formaliteiten stappen we in de 4x4-wagens die ons opwachten en vertrekken we naar SAMAIPATA dat in de eerste uitlopers van het Andesgebergte ligt. Bezoek aan “El Fuerte”, de overblijfselen van precolumbiaanse beschavingen uit 1500 v.Chr. Tot op heden worden zij nog niet op hun volle waarde geschat en worden zij daarom nog niet veel bezocht. De ruïnes bestaan uit nissen en terrassen die uit de rotsen werden gegraven en strekken zich uit over een oppervlakte van tien hectares. In het centrum staat een monoliet met in reliëf gebeeldhouwde slangen en poema’s. Toen de Inca’s dit gebied koloniseerden, diende het als voorpost in het territorium van de bloeddorstige Guarani-indianen. We genieten hier ook van een prachtig zicht op de bergen en op de valleien die de doorgang tussen de laagvlakte en de bergen vormen.
Na het middagmaal zetten we onze tocht verder en rijden we naar het dorp Vallegrande in een grote vallei, vandaar de naam, op zo’n 2000 meter en bekend als eerste begraafplaats van Ernesto Guevara of “Che”, het icoon van de socialistische revolutie in Zuid-Amerika.
Avondmaal. Overnachting in het Hostal Juanita (geen classificatie, eenvoudig maar correct) (Vallegrande) of gelijkwaardig.

3de dag, zaterdag 10 oktober :VALLEGRANDE - LA HIGUERA - SUCRE

Lange en stevige -maar mooie- rit doorheen de Cordillera Central, het echte afgelegen binnenland van Bolivië. We stoppen even in het bergdorpje La Higuera waar “Che” in 1967 geëxecuteerd werd in het lokale schoolgebouwtje. Daarna zetten we onze reisweg verder en steken we de Rio Grande over ter hoogte van Santa Rosa. Lunch onderweg. Aankomst op het einde van de dag in Sucre. Avondmaal in een lokaal restaurant en overnachting in het hotel Independencia*** (Sucre) of gelijkwaardig.

4de dag, zondag 11 oktober : SUCRE - excursie naar TARABUCO

Op 65 km van Sucre ligt TARABUCO dat in 1572 door de Spanjaarden gesticht werd. Zij moest de hoofdstad tegen de Chiriguano-indianen beschermen. Tarabuco is vooral gekend om haar kleurrijke zondagsmarkt. We zien hier de “campesinos” in hun streekeigen klederdracht. De mannen dragen een opvallende leren helm volgens het model van die van de conquistadores.
In de aangename sfeer van het plein en van de omringende straatjes verkoopt men de artisanale voorwerpen waarvoor de streek gekend is: poncho’s, charango’s, coca-zakjes, mooie stoffen met geometrische en zoömorfe figuren. Lunch in een lokaal restaurant. Terugkeer naar Sucre waar nog wat vrije tijd voor persoonlijke verkenning van de stad of rust.
Overnachting in het hotel Independencia*** (Sucre) of gelijkwaardig.

5de dag, maandag 12 oktober : SUCRE - excursie naar LOS FRAILES

Vandaag maken we een buitengewone daguitstap in de onherbergzame streek rond Sucre. We rijden naar de prachtige Cordillera de los Frailes, een imponerende bergstreek met schaarse, geïsoleerde dorpjes waar Quechua gesproken wordt. We maken een mooie wandeling bergafwaarts op een gerestaureerd Incapad. Lunchpakket voor onderweg.
De Maraguakrater is één van de meest bizarre plaatsen in Bolivië. Tijdens een wandeling ontdekken we de surrealistische -maar natuurlijke- rood-violet-groene rotsformaties die worden beschouwd als de “navel van Chuquisaca”, de streek rond Sucre.
Avondmaal in een lokaal restaurant en overnachting in het hotel Independencia*** (Sucre) of gelijkwaardig.

6de dag, dinsdag 13 oktober : SUCRE

Vandaag bezoeken we SUCRE, de historische hoofdstad van Bolivië. Deze “witte stad” is een juweeltje van barokke kunst van Latijns-Amerika, en is cultureel erfgoed sedert 1991. Het is een rustige en aangename stad met mooie koloniale gebouwen, smalle straatjes en smetteloze huizen, die volgens voorschrift van de regering elk jaar opnieuw moeten geverfd worden.
We beginnen met La Recoleta, een schitterend franciscaans klooster dat Sucre domineert, en dat heel wat kunstwerken bewaart, met als hoogtepunt een uniek gesculpteerd koorgestoelte. In het Museo de Arte Indigena maken we kennis met de “axus”, de traditionele weefkunst. We wandelen langs de kathedraal en de Iglesia de la Merced. Bezoek aan de Casa de la Libertad waar de onafhankelijkheid van het land werd uitgeroepen in 1825. We maken zeker ook een aangename wandeling door het Bolivarpark en genieten van het uitzonderlijk mooie zicht op Sucre vanop het dakterras van het San Felipe Neri klooster.
Avondmaal in een lokaal restaurant. Overnachting in het hotel Independencia*** (Sucre) of gelijkwaardig.

7de dag, woensdag 14 oktober : SUCRE - POTOSI

Vertrek naar het fascinerende Potosi, door Unesco op de lijst van het cultureel erfgoed geplaatst. In 1650 was Potosi een van de belangrijkste steden dankzij de zilvermijnen. Bezoek aan een mijn.
Lunch in een lokaal restaurant en wandeling door de binnenstad met haar mooie oude houten balkons. De koloniale architectuur, kerken en monumenten getuigen van een zeer welvarend verleden dat ook de ruggengraat was van het Spaanse Europa. De Cerro Rico domineert met zijn 4824 m deze hoogste stad ter wereld (3977 m). We bezoeken la Casa de la Moneda, een van de rijkste musea van het Amerikaanse continent. Hier werd “de Potosi” geslagen, het zilveren geldstuk dat de gangbare munt was. “Vale un Potosi” betekende toen “héél véél waard”.
Overnachting in het hotel Cima Argentum*** (Potosi) of gelijkwaardig.

8ste dag, donderdag 15 oktober : POTOSI - TUPIZA

Vertrek voor een lange maar indrukwekkende rit naar Tupiza. Onze tocht leidt ons eerst over de Puna-hoogvlakte en daarna langs geïsoleerde dorpen in “stekelige” landschappen. Lunchpakket voor onderweg.
Avondmaal in een lokaal restaurant en overnachting in het hotel Mitru*** (Tupiza) of gelijkwaardig.

9de dag, vrijdag 16 oktober : TUPIZA

Tupiza is totaal onbekend, maar schittert van de spectaculaire sedimentaire landschappen: de Angosto, de Entre Rios, de Elff Cañon, de Quebrada Seca, de Cañon del Inca, de Valle de los Machos. Dit is de streek van de rovers Butch Cassidy en the Sundance Kid! We genieten een hele dag lang van de prachtige en kleurrijke landschappen. Onvergetelijk! Late lunch in Tupiza of lunchpakket voor onderweg.
Avondmaal in een lokaal restaurant en overnachting in het hotel Mitru*** (Tupiza) of gelijkwaardig.

10de tot 13de dag, zaterdag 17 tot dinsdag 20 oktober :
TUPIZA - RESERVA NACIONAL EDUARDO AVAROA - SALAR DE UYUNI - SAJAMA

We trekken 4 dagen lang door prachtige natuurreservaten waar we ‘s werelds mooiste landschappen, kleurrijke meren, bedwelmende eenzaamheid en stilte ervaren. Helemaal in het zuiden ligt het Reserva Nacional Eduardo Avaroa. We kruisen meren van zout en borax, vulkanische zwavelgebergtes, de “Laguna Verde” op een steenworp van Chili, de lagunas Colorada y Blanca, de Salvador Dali-woestijn, en de geisers en modderbronnen van Las Termas. Flamingo’s in drie variëteiten, vicunas en lama’s bevolken deze regio.
We doorkruisen ook de Salar de Uyuni, de meest uitgestrekte zoutsteppe ter wereld (10.000 m2). Bezoek aan Incahuasi, net een spookschip op een eindeloze witte oceaan op het Isla de los Pescadores in de Salar. De gigantische cactussen op deze plek zijn soms 10 m hoog. Het zicht dat we vanaf hier hebben over de uitgestrekte zoutvlaktes is indrukwekkend. De Tunupa vulkaan domineert het noordelijke uitzicht.
De laatste dag rijden we dwars door surrealistische landschappen naar het nationaal park dat aan de voet ligt van de hoogste berg van het land : de Sajama (6542 m).
We overnachten één nacht in Quetena in een type herberg/refuge met beperkt comfort en sanitair (kamers met meerdere bedden, dekens voorradig); één nacht in Ojo de Perdiz in een klein maar gezellig en pittoresk ecologisch woestijnhotelletje; één nacht in een prachtig gelegen zouthotel in Tahua, en één nacht in een eenvoudig verblijfshotelletje in Sajama (indien niet genoeg beschikbaarheid moeten we in deze hotels mogelijks de beschikbare kamers delen met de andere reizigers). De avondmalen zijn in onze logementen; de middagmalen nemen we onderweg onder de vorm van picknick lunches.

14de dag, woensdag 21 oktober : SAJAMA - LA PAZ

Na dit 4-daagse avontuur, maken we deze morgen nog een korte wandeling in dit Nationaal Park van Sajama en maken er kennis met de typische vegetatie van de “bofedales”. Deze draslanden bieden met hun typische flora de ideale voedingsbodem voor lama’s, vicuna’s en alcapa’s. Na onze lunch vertrekken we voor onze laatste lange rit naar La Paz, de echte hoofdstad van Bolivië, en met zijn 3636 m de hoogste hoofdstad van de wereld.
Onderweg maken we een halte aan de kerk van Curahuara de Carangas, soms wel de Sixtijnse Kapel van de Andes genaamd, wegens de prachtige fresco’s uit de koloniale periode.
Avondmaal en overnachting in het hotel Presidente*** (La Paz) of gelijkwaardig.

15de dag, donderdag 22 oktober : LA PAZ

Op deze laatste dag gaan we op ontdekking door de stad La Paz. Wandeling langs de koloniale San Franciscokathedraal en de Plaza Murillo met de regeringsgebouwen en de zetel van het Congres. Dan verder naar de schitterende Calle Jaén, mooi geplaveid en vol koloniale huizen en mooie lantaarns. We bezoeken het kleine, maar mooie goudmuseum. Verder wandelen we ook even op de bijzondere en kleurrijke Mercado de Hechiceria of heksenmarkt. Ook het etnografisch museum is een bezoek meer dan waard.
In de namiddag ervaren we ons laatste bevreemdend moment alvorens morgen de terugreis aan te vatten. We bezoeken de Maanvallei ten zuiden van de stad : een woestijn van stalagmieten die gevormd werden door de erosie van de bovenlaag van een berg.
Avondmaal in een lokaal restaurant. Overnachting in het hotel Presidente*** (La Paz) of gelijkwaardig.

16de dag, vrijdag 23 oktober : LA PAZ - SANTA CRUZ - MADRID

Vroege transfer naar de luchthaven voor de binnenlandse vlucht van La Paz naar Santa Cruz. In Santa Cruz checken we in voor de trans-Atlantische vlucht van Air Europa naar Madrid.

17de dag, zaterdag 24 oktober : MADRID - BRUSSEL

Aankomst ‘s morgens op de luchthaven van Madrid. Aansluitende lijnvlucht van Air Europa naar Brussel en aankomst op de luchthaven van Zaventem.
Einde van een prachtige reis.


Prijs en voorwaarden

Prijs per persoon : 4790 EUR
Toeslag single : 470 EUR


Beperkt aantal single kamers.

In Valle Grande, Ojo de Perdiz, Tahua, Quetena en Sajama is de kans groot dat alle reizigers de beschikbare kamers moeten delen met meerdere personen.INBEGREPEN IN DE PRIJS
- de Air Europa-lijnvluchten in economy : Brussel - Madrid - Santa Cruz (+/- 16u40) / Santa Cruz - Madrid - Brussel (+/- 16u)
- de binnenlandse Boliviana de Aviacion-lijnvlucht La Paz - Santa Cruz
- de huidige brandstof-,veiligheids- en luchthaventaksen voor de vluchten met Air Europa : 81,54 EUR
- 9 overnachtingen in eenvoudige maar correcte 3* hotels (lokale normen) in de steden (dubbel en single kamers)
- logement in het zuidwesten : één nacht in Quetena in een type herberg/refuge met beperkt comfort en sanitair (kamers met meerdere bedden, dekens voorradig); één nacht in Ojo de Perdiz in een klein maar gezellig en pittoresk ecologisch woestijnhotelletje; één nacht in een prachtig gelegen zouthotel in Tahua; in Sajama en Vallegrande eenvoudig hostals. Indien niet genoeg beschikbaarheid is de kans groot dat de beschikbare kamers moeten gedeeld worden met meerdere reizigers.
- vol pension vanaf de lunch op dag 2 tot het avondmaal op dag 15 (middagmaal regelmatig in de vorm van lunchpakket, avondmalen dikwijls in lokale restaurantjes)
- alle transfers en transport ter plaatse : dag 2 tot 3 met 4x4 terreinwagens, dag 4 tot 9 met autocar, dag 10 tot 13 met 4x4-terreinwagens, dag 14 tot 16 met autocar
- alle bezoeken en entrees zoals vermeld in het programma
- lokale Franssprekende gidsen
- een ICTAM-begeleider van Brussel tot Brussel, die zorgt voor de vertaling
- de Garantiefondspremie
- de B.T.W. volgens de huidige aanslagvoeten
TE VOORZIENE KOSTEN
- de dranken en persoonlijke uitgaven
- de fooien : 135 USD

AAN TE RADEN
- Wij raden u aan om een annulerings- en reisbijstandsverzekering af te sluiten voor uw pakketreizen.
- De facultatieve, tijdelijke reisverzekering MAPFRE-ICTAM TRAVEL INSURANCE Full Option All Risks (REF GTICTA-NL-20181101) : bagage, ziekte, ongeval, bijstand, ANNULERING : 100% van het gedekt kapitaal is verzekerd zonder franchise en ANNULERING All Risks : 75% van het gedekt kapitaal is verzekerd zonder franchise (raadpleeg de polis voor alle details). Premie: 550 EUR
Gelieve te noteren dat het aanbod van reisverzekeraar Mapfre onderhevig is aan beschikbaarheid en/of wijzigingen van verzekeringsproduct en premie.

- Deze prijzen werden berekend op basis van de luchtvaarttarieven en taksen en gronddiensten in het land van bestemming, uitgezonderd eventuele lokale toeristische taksen, van december 2019 voor oktober 2020, een wisselkoers van 1 EUR = 1,15 USD en op basis van een groepsreis met minimum 15 deelnemers.
De eventuele opzegging van de overeenkomst wegens het niet behalen van de minimum aantal benodigde deelnemers voor groepsreizen is uiterlijk 20 dagen voor afreis.
- Deze reis is niet geschikt voor personen met een beperkte mobiliteit.
- Bij de reisbevestiging wordt een voorschot van 30% van de prijs van de pakketreis aangerekend. De saldofactuur wordt in regel ten laatste 30 dagen voor afreis toegestuurd.
- De reiziger kan de overeenkomst ten allen tijde voor het begin van de pakketreis opzeggen tegen betaling van een opzegvergoeding zoals gestipuleerd in onze bijzondere voorwaarden.
- Alle bezoeken vermeld in het programma worden uitgevoerd, maar niet altijd in dezelfde volgorde.
- Voor de overige voorwaarden verwijzen we naar onze algemene voorwaarden.

FORMALITEITEN
Een internationaal reispas geldig tot 6 maand na uw terugreis.
Voor het bekomen van een nieuwe reispas moet u rekenen op een periode van 4 weken. Doe tijdig uw aanvraag, want een zestal weken voor afreis zullen wij een kopie van uw internationaal reispaspoort nodig hebben.
Geen visumplicht voor Belgen voor Bolivië.

GEZONDHEID
Inenting tegen gele koorts is aanbevolen : momenteel niet verplicht, maar dit kan plots veranderen.
Voor malaria is er geen risico op deze reisweg.
Raadpleeg ook :
- Tropisch Instituut, Antwerpen (travelphone : 0900/10.110 of www.itg.be)

HOOGTES
Onderschat de hoogte niet! Contacteer uw geneesheer in geval van twijfel. Vertrek uitgerust en in goede conditie, en beperk uw activiteiten tijdens de eerste dagen van de reis.
Enkele cijfers : Santa Cruz 416 m, Samaipata 1600 m, Valle Grande 2000 m, Sucre 2850 m, Potosi 3977 m, Tupiza 2950 m, Uyuni 3660 m, La Paz 3636 m.

KLIMAAT
Het beste seizoen voor een bezoek aan de archeologische sites en de steden op de Altiplano is de winter (eind april tot november) op het zuidelijk halfrond en het droge seizoen. Op de hoger gelegen plateaus kan het ’s nachts en ’s morgens vroeg koud en winderig zijn. De temperaturen die ’s namiddags dikwijls zelfs warm zijn, vallen bruusk terug eens de zon onder gaat. Maar de extreme droogheid van de lucht zorgt ervoor dat de fikse koude draagbaar blijft.
Vanzelfsprekend stijgt de temperatuur naarmate de hoogte afneemt.

Landkaart

terug => klik op de kaart

Onthaal | Plan v.d. site | Bestemmingen | Detail | Prijs | Algem. Voorwaarden | Begin pagina

Bergstraat 52
1000 Brussel
tel : 00-32-2-548 98 98
fax : 00-32-2-511 12 98
e-mail : info@ictam.com
verg. A1198